Kombinace více MTTP (a kombi měničů)
Diskuze o solárních, větrných a dalších regulátorech nabíjení. Zapojení, konfigurace, aktualizace firmware, komunikace s PC (např. přes RS232/Modbus), zkušenosti s typy jako MPPT, PWM apod.
- JirkaE
- Reputace: 149
- Lokalita: Kousek od Rozvadova
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 2,0+2,25+2,25+0,9kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 11+11+16kWh
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: Kombinace více MTTP (a kombi měničů)
Ano, já ano, když je to studené, tak do toho nevlezuAldron píše: čtv črc 03, 2025 8:30 pm
Samozrejme, že som myslel niečo väčšie. Neviem, či niekto vôbec rieši el. ohrev gumeného bazénu.

Bojler 1 už zas z FV (se zálohou z DS)
Teplota vody jen z FV (předehřev) : Bojler 2 a Bojler 3
Výkon jednotlivých stringů on-line : Victron MPPT-1 / Victron MPPT-2 nebo MPPT Sapro - kdy jde stejný String do vody / String 3 zůstává pro ohřev vody
Porovnání všech 3 stringů je nyní se 4 budíky - a s přepínáním na MPPT Victron s panely paralelně a MPPT Regulátor pro ohřev vody s panely do serie : String 1 - String 3
Teplota vody jen z FV (předehřev) : Bojler 2 a Bojler 3
Výkon jednotlivých stringů on-line : Victron MPPT-1 / Victron MPPT-2 nebo MPPT Sapro - kdy jde stejný String do vody / String 3 zůstává pro ohřev vody
Porovnání všech 3 stringů je nyní se 4 budíky - a s přepínáním na MPPT Victron s panely paralelně a MPPT Regulátor pro ohřev vody s panely do serie : String 1 - String 3
-
- Reputace: 12
- Lokalita: Rožňava, SR
- Výkon panelů [Wp]: 7700
- Kapacita baterie [kWh]: 14,3
Proti gustu žiaden dišputát. Ja bazén používam len v lete, aby som sa schladil.
Ostrov 7,7kWp, 1f menič Daxtromn 10kW, LiFePo4 14,3kWh, tepelné čerpadlo LG Therma V Monobloc 9kW, ohrev vody z prebytkov, HomeAssistant
-
- Reputace: 261
- Lokalita: Východně od 3nce
- Výkon panelů [Wp]: 16kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 44kWh
Na střechách a fasádě mám 16kWp panelů, ale regulátory mi zpracují jen cca 11kW (3x70A), celková kapacita LiFePO4 je 890Ah, takže i kdybych neměl dom žádný odběr, tak v poledne nepřekročí proud do aku 200A, což je 0,25C. Zatím se systém 2 roky chová slušně i bez komunikace BMS s Cerbem. Nabíjení 55,2V/1h, pak 53,6V. Do budoucna mám v plánu připojit k Cerbu aspoň jednu ze 3ks BMS.
7,5kWp JV, 3,75kWp JZ, 2 x Victron MP II 5kVA, 3 x SmartSolar 150/70, Smartshunt, Cerbo, 16x280Ah + 16X300Ah + 16x300Ah LiFePO4 + 3xJK BMS.
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
- GHLL
- Reputace: 26
- Lokalita: Kroměříž
- Výkon panelů [Wp]: 8 800
- Kapacita baterie [kWh]: 14
Mám 4 4000Wp východ a 4 400Wp západ do Voltronic 11kW baterie 280Ah. JK BMS komunikuje přes RS485 s kombiměničem Voltronic. Na JK BMS lze nastavit max. nabíjecí i vybíjecí proud (nastaveno 140A = 0,5C) - předpokládám že ty hodnoty max. vybíjecího a nabíjecího proudu řekne BMS kombiměniči a ten je dodržuje. BMS samotná by asi omezit proud nedokázala. I tak je dobré zvolit výkon panelů a kapacitu baterie tak aby k překročení 0,5C nabíjení/vybíjení nedocházelo, jako by tam BMS vůbec nebyla.

-
- Reputace: 1
- Lokalita: Ostravsko
"komunikuje přes RS485 s kombiměničem Voltronic"
a kdyby v systému jich bylo více (3x na každou fázi), tak co se reálně stane ? Např. každý pro sebe alokuje 140/3 = 46A a žádný toto nepřekročí a nebo to bude jakoby "skupinový limit" kdy se budou online bavit mezi sebou a regulovat podle aktuální výroby/spotřeby celé skupiny ?
a kdyby v systému jich bylo více (3x na každou fázi), tak co se reálně stane ? Např. každý pro sebe alokuje 140/3 = 46A a žádný toto nepřekročí a nebo to bude jakoby "skupinový limit" kdy se budou online bavit mezi sebou a regulovat podle aktuální výroby/spotřeby celé skupiny ?
-
- Reputace: 754
- Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
- Výkon panelů [Wp]: 46000
- Kapacita baterie [kWh]: 40
Aby solární energie v té hodině nepřišla úplně nazmar mám automatizaci, která zasáhne a zapne vytěžovače (boiler, topení). Baterie se nebude dobíjet vysokým proudem, ale solární energie se využije alespoň na teplo.Aldron píše: čtv črc 03, 2025 8:39 pmJeden dôvod ma napadá. Čo ak to bude jediná slnečná hodina za niekoľko dní?![]()
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
- GHLL
3F bych osobně nikdy neřešil, nemám pro to využití. Tam už by asi záleželo na využití jednotlivých fází, pokud bys teda neměl stejnou zátěž na všech třech fázích nějakým motorem... Nemyslím si, že někdo takto provozuje 3F??? Na jednofázovém systému by se BMS "domluvili" na stejném odběru i nabíjení.

-
- Reputace: 306
- Lokalita: JV od pekla :)
- Výkon panelů [Wp]: 5100
- Kapacita baterie [kWh]: 33
Jak souvisí BMS s fázemi? Asi by to sice šlo postavit stylem "co separátní měnič pro každou fázi, to samostatná baterie", ale to by snad nikoho příčetného vůbec nenapadlo, už jenom proto, že i se třemi Axperty vedle sebe je lepší to v DC části propojit.
- GHLL
Pochopil jsem ho že myslel: "co separátní měnič pro každou fázi, to samostatná baterie" - proto jsem psal: " Nemyslím si, že někdo takto provozuje 3F???"