Náplň FV - radiátoru
Ohřev TUV, aku nádrže, boilery, ohřívače vody, vytápění, klimatizace
-
- Reputace: 94
- Lokalita: za Berounem
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 5000
- Kapacita baterie [kWh]: 12
Re: Náplň FV - radiátoru
Nechci být nějak nezdvořilý. Jen jsem chtěl upozornit, že to není nějaká vysoká matematika a můžeš snadno korigovat nápady jako kovové kuličky do radiátoru...
Tvůj požadavek "aby to udrželo déle teplo v sobě" se ve fyzice jmenuje "tepelná kapacita".
Dále požadavek "pomalé odevzdávání tepla" se dosahuje izolací - tím zpomalíš=zmenšíš tok tepla a zároveň prodloužíš výdrž.
Koukám malinká dřevěná chaloupka, tam to bude opravdu s tou akumulací na štíru. Viděl jsem už nějaký hybrid - byl to přímotop s malou akumulací. Umím si tedy představit, že si z cihel z akumulaček postavíš nějakou plechovou bednu, co nebude zabírat příliš prostoru (tenká, vysoká, podle stěny) a to "pomalé odevzdávání tepla" vyřešit izolací těch cihel. Můžeš se inspirovat v provedení "těžkých akumulačních kamen", kde se dělají různé vyhřívané ležení nebo lavice. Třeba by šlo nějakou lavici u stolu vyzdít z magnezitových nebo i obyčejných cihel...
Pokud nechceš slyšet nějaké alternativní řešení, pak prostě věz, že nic lepšího než vodu do toho radiátoru nenajdeš a další diskuse je zbytečná.
Tvůj požadavek "aby to udrželo déle teplo v sobě" se ve fyzice jmenuje "tepelná kapacita".
Dále požadavek "pomalé odevzdávání tepla" se dosahuje izolací - tím zpomalíš=zmenšíš tok tepla a zároveň prodloužíš výdrž.
Koukám malinká dřevěná chaloupka, tam to bude opravdu s tou akumulací na štíru. Viděl jsem už nějaký hybrid - byl to přímotop s malou akumulací. Umím si tedy představit, že si z cihel z akumulaček postavíš nějakou plechovou bednu, co nebude zabírat příliš prostoru (tenká, vysoká, podle stěny) a to "pomalé odevzdávání tepla" vyřešit izolací těch cihel. Můžeš se inspirovat v provedení "těžkých akumulačních kamen", kde se dělají různé vyhřívané ležení nebo lavice. Třeba by šlo nějakou lavici u stolu vyzdít z magnezitových nebo i obyčejných cihel...
Pokud nechceš slyšet nějaké alternativní řešení, pak prostě věz, že nic lepšího než vodu do toho radiátoru nenajdeš a další diskuse je zbytečná.
mobilní elektrárna: viewtopic.php?t=4597, 290Wp mono, Winston 12V/130Ah, Victron MPPT 75/15, Victron inverter 12/250VA, Victron charger 20A, Orion 30A
domácí elektrárna: viewtopic.php?t=6898, FV 5kWp, LiFe 48V/120+120Ah, Axpert King 48/5000 + PCM60X + EPever
domácí elektrárna: viewtopic.php?t=6898, FV 5kWp, LiFe 48V/120+120Ah, Axpert King 48/5000 + PCM60X + EPever
-
- Reputace: 17
- Lokalita: Jihlava
- Výkon panelů [Wp]: 9840
- Kapacita baterie [kWh]: 13,6
Přesně, najdi si tabulku materiálů podle měrné kapacity a najdi cokoli, co má větší kapacitu než ten olej či voda.
https://cs.wikipedia.org/wiki/M%C4%9Brn%C3%A1_tepeln%C3%A1_kapacita
Z běžných kovů je všechno horší než olej.
https://cs.wikipedia.org/wiki/M%C4%9Brn%C3%A1_tepeln%C3%A1_kapacita
Z běžných kovů je všechno horší než olej.
9,8kWp, 2x MPPT 150/100, MPPT 150/70, 3x MultiPlus-II 5kVA, Cerbo GX, 13,6kWh LiFePO4
+ Fronius Symo Hybrid 5.0-3-S, Battery Box 12kWh Li-ion, AC-coupling
ESS v síti E.On
+ Fronius Symo Hybrid 5.0-3-S, Battery Box 12kWh Li-ion, AC-coupling
ESS v síti E.On
-
- Reputace: 24
- Lokalita: Litoměřice
- Výkon panelů [Wp]: 11kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 48kWh
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Nu a což použít vodu a fridex = směs do chladičů aut, kteréžto vydrží jak mrazy, tak i velké teploty? A tepelná kapacita by byla "skoro" zachována. Stejně tak i ochrana proti korozi.
-
- Reputace: 294
- Lokalita: JV od pekla :)
- Výkon panelů [Wp]: 5100
- Kapacita baterie [kWh]: 33
Parafín a využívat skupenské teplo. Jiné řešení zatím známé není.JirkaE píše: čtv čer 12, 2025 12:57 pmHledám materiál - který do té olejové lázně nasypu (například nějaké kuličky) které protáhnou tu délku - co ten radiátor hřeje = umí naakumulovat a odevzdávají zpět ještě pomaleji...
Ty kuličky by vyplnili ten prostor v oleji, obklopily spirálu samotnou a zajeli i do žeber a všude a teplo by uvolňovali z té olejové lázně ještě pomaleji než samotný olej.
- JirkaE
- Reputace: 142
- Lokalita: Kousek od Rozvadova
- Výkon panelů [Wp]: 2,0+2,25+2,25+0,9kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 11+11+16kWh
Ano - nikdo nechce být nezdvořilý - pokud nechci - (a přijde mě dotaz stupidní) - tak neodpovídám.
Je to tak obyčejná matematika, že se tím zabývají celé týmy titulovaných - tak obyčejné téma to je.
Jak uložit a pak co nejpomaleji odevzdat ven - bez složitých prvků automatizace.
Ano - s vodou tam musím dát i AC spirálu - aby to v zimě a pár dnech temna nerozsápal mráz, což vodu vylučuje - tedy vodu nehledám.
Ano, alernativní řešení mě zajímají - ale prostor 13,5cm do hloubky, 75cm na výšku a až 220cm na délku mě omezují.
Ano - už jsem přemýšlel i o řešení z cihel, zazdít do nich odporový drát a udělat takový ,,akumulační blok" , ale je tam vše nové a u toho v tom i bydlíme - když tam jsme - takové řešení prostě není možné v tom omezeném času a prostoru.
Postavit (dovláčet) tam litinový radiátor je ze všech nápadů a řešení asi nejlepší volba pro nás

A myslel si to nasypání do oleje, nebo ho tam ,,nalít rozehřátý" a využívat jeho vlastnosti při tuhnutí ?
To zní velmi zajímavě
Je to tak obyčejná matematika, že se tím zabývají celé týmy titulovaných - tak obyčejné téma to je.
Jak uložit a pak co nejpomaleji odevzdat ven - bez složitých prvků automatizace.
Ano - s vodou tam musím dát i AC spirálu - aby to v zimě a pár dnech temna nerozsápal mráz, což vodu vylučuje - tedy vodu nehledám.
Mogul : Fridex je naopak zajímavý nápad - díky MogulMogul píše: čtv čer 12, 2025 1:22 pmNu a což použít vodu a fridex = směs do chladičů aut, kteréžto vydrží jak mrazy, tak i velké teploty? A tepelná kapacita by byla "skoro" zachována. Stejně tak i ochrana proti korozi.

Ano, alernativní řešení mě zajímají - ale prostor 13,5cm do hloubky, 75cm na výšku a až 220cm na délku mě omezují.
Ano - už jsem přemýšlel i o řešení z cihel, zazdít do nich odporový drát a udělat takový ,,akumulační blok" , ale je tam vše nové a u toho v tom i bydlíme - když tam jsme - takové řešení prostě není možné v tom omezeném času a prostoru.
Postavit (dovláčet) tam litinový radiátor je ze všech nápadů a řešení asi nejlepší volba pro nás

Podívám se na to - děkujiunicast píše: čtv čer 12, 2025 1:28 pm
Parafín a využívat skupenské teplo. Jiné řešení zatím známé není.

A myslel si to nasypání do oleje, nebo ho tam ,,nalít rozehřátý" a využívat jeho vlastnosti při tuhnutí ?
To zní velmi zajímavě

Bojler 1 už zas z FV všechny v řadě
Teplota vody jen z FV (předehřev) : Bojler 2 a Bojler 3
Výkon jednotlivých stringů on-line : String 1 - 2,00kWp / String 2 - 2,30kWp / String 3 - 2,25kWp
Porovnání všech 3 stringů : String 1 - String 3
Výkon jednotlivých stringů on-line : String 1 - 2,00kWp / String 2 - 2,30kWp / String 3 - 2,25kWp
-
Nemrznoucí směs je řešení. Osobně provozuji u strejdy na chalupě systém, ve kterém je "TERMOFROST P". Je to směs s glykolem, takže výsledná kapalina má menší tepelnou kapacitu než voda. Nezapomeň tam nechat trochu vzduchu, ať se má ta kapalina kam roztahovat při ohřevu.
Jestli se ti zamlouvá litinový radiátor, tak pro prodloužení doby přes něj hoď deku. Takhle jsem kdysi u rodičů reguloval radiátor, když definitivně umřel ventil.
Jestli se ti zamlouvá litinový radiátor, tak pro prodloužení doby přes něj hoď deku. Takhle jsem kdysi u rodičů reguloval radiátor, když definitivně umřel ventil.
mobilní elektrárna: viewtopic.php?t=4597, 290Wp mono, Winston 12V/130Ah, Victron MPPT 75/15, Victron inverter 12/250VA, Victron charger 20A, Orion 30A
-
- Moderátor
- Reputace: 761
- Lokalita: blízko Brna
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: 13+ kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 30+15
Na výměnu obsahu radiátoru bych se vyprdnul. Dal bych izolační podložku ke stěně a na podlahu (třeba kooltherm k5 40 mm, co mi nabízel zrovna včera kámoš, že má zbytky, je do 200°C), na to naskládal ty magnezitové (nebo šamotové) cihly, přisadil radiátor, a k tomu zbastlil nějaký pohledový kastlík s mřížkami, co by se daly regulovat. Víc se asi nevymyslí ...
Anebo zkusit toto třeba:
https://www.zatoptesi.cz/obchod/topne-p ... im-1200-w/
Anebo zkusit toto třeba:
https://www.zatoptesi.cz/obchod/topne-p ... im-1200-w/
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
MP2 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 15 258 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
1 kW "nabíječka" 24 V
-
Kamna hezká, ale 24 kg materiálu toho moc nenaakumuluje. Kdyby to bylo 240 kg, to by byla jiná. A ta cena je úplně šílená.
@JirkaE> Parafín v nějakém plastovém nebo hliníkovém sáčku.
https://oze.tzb-info.cz/akumulace-tepla ... niky-tepla
@JirkaE> Parafín v nějakém plastovém nebo hliníkovém sáčku.
https://oze.tzb-info.cz/akumulace-tepla ... niky-tepla
-
- Moderátor
Jo, cena šílená. Ale jako námět na bastlení dobré.
Dají se ještě sehnat normální akukamna, co jsou úzká, ale tam to asi pod 22 cm nepůjde ...
Na tohle se mělo myslet při stavbě a ne až teď.
Asi by se dala rozebrat ta stěna a udělat aku příčku, ale to je už moc velký zásah.
Dají se ještě sehnat normální akukamna, co jsou úzká, ale tam to asi pod 22 cm nepůjde ...
Na tohle se mělo myslet při stavbě a ne až teď.
Asi by se dala rozebrat ta stěna a udělat aku příčku, ale to je už moc velký zásah.
1 kW "nabíječka" 24 V
1 kW "nabíječka" 24 V
-
- Reputace: 3
- Lokalita: Rožňava
- Výkon panelů [Wp]: 7600
- Kapacita baterie [kWh]: 15
Mám pocit, že si to pochopil zle. Čím väčšia merná tepelná kapacita, tým lepšia akumulácia. Voda je v tomto kvôli cene a dostupnosti bezkonkurenčná a hlavným obmedzením je bod varu. Momentálne sú v kurze pieskové batérie, hlavne kvôli možnosti použitia vyšších teplôt. No potom je tu napríklad už spomínaný parafín, kde sa využíva zmena skupenstva, teda skupenské teplo. Železo má napríklad len 450J/kg.°C, teda takmer 1/10 z vody(4200J/kg.°C). Samozrejme svoju rolu tu hrá aj objem. Možno má 1kg vody väčší objem ako 10kg železa. Stačí pozrieť mernú hustotu vo fyzikálnych tabuľkách. Osobne si ale neviem predstaviť, že by som mal v technickej miesto 1600l nádrže na vodu 16 tonovú železnú kocku. To by hádam ani v šrote nevyšlo lacnejšie ako tá nádrž. No a potom tie radiátory tiež nie sú najšťastnejšie riešenie pre akumuláciu.JirkaE píše: čtv čer 12, 2025 12:57 pmSuper tomuto rozumím, děkuji.unicast píše: čtv čer 12, 2025 11:42 amOlej umožňuje jít výše s teplotou, někdy až ke 180 ℃. Ale má menší měrnou tepelnou kapacitu než voda . Pokud ale počítáme s měrnou tepelnou kapacitou oleje 1700 J/kg.K a s měrnou tepelnou kapacitou vody 4180 J/kg.K, tak z tohoto pohledu je pořád lepší ta voda někde kolem 90 ℃, než ten olej při 180 ℃.
Také všem ostatním děkuji - zamrzání a zrezavění je taky důvod proč olej.
A to nejdůležitější je právě to - že to dýl vydrží teplé jak potvrdil Cipis a leták z Bauhasu - a což už jsem i prakticky ověřil, se stejným počtem kWh které do toho radiátoru šli nejdřív s vodou a pak olejovou náplní.
Teď se posuneme zpátky na počátek toho dotazu a potřeboval bych znalce fyziky a chemie - kteří dávali (narozdíl ode mě) ve 4.třídě ZŠ pozor.
Hledám materiál - který do té olejové lázně nasypu (například nějaké kuličky) které protáhnou tu délku - co ten radiátor hřeje = umí naakumulovat a odevzdávají zpět ještě pomaleji...
Ty kuličky by vyplnili ten prostor v oleji, obklopily spirálu samotnou a zajeli i do žeber a všude a teplo by uvolňovali z té olejové lázně ještě pomaleji než samotný olej.
To je moje původní idea.
Testuji to litinových radiátorech - s běžnýma teplotama do 50°C.
Asi by šli použít teploty vyšší bez problémů - do 80°C a patřičným bezpečnostním zakrytováním - ale asi by v té místnosti pak nešlo vydržet.
Jde mě o to, to nahřát přes den z FV a pak co nejpomaleji odevzdávat do okolního vzduchu.
Teoreticky bych mohl použít radiátor až 2-2,2 m dlouhý pod dvě okna na jižní straně a ohřát opravdu velké množství oleje
Je to jižní svah v zahrádkářské kolonii - mám tady nějaké MPPT regulátory pro ohřev vody, ze svých testů, milion různých spirál a i staré panely, teoreticky bych takový ohřev chalupy poskládal ze šuplíkových zásob - v kombinaci s radiátorem z litiny - kterých jsou plné bazary a nikdo se s tím nechce tahat.
Úlohou radiátora je odovzdávať teplo, a preto (vrátane liatinového) je konštruovaný tak, aby mal čo najväčšiu plochu a najmenší objem. Pri akumulácii chceme pravý opak.
Keď nahreješ radiátor na 80°C, nebodaj viac, tak budeš mať v miestnosti saunu. Jedine, že by si ho čiastočne zaizoloval.
Ostrov 7,6kWp, 1f menič Daxtromn 10kW, LiFePo4 15kWh, tepelné čerpadlo LG Therma V Monobloc 9kW, ohrev vody z prebytkov, HomeAssistant
- JirkaE
Koupil jsem kamenou desku, se zabudovaným topným kabelem, vydrží ve své 30kg (1200W) https://www.lidl.de/p/marmony-marmor-in ... gKdTfD_BwE
- verzi dlouho teplá ale na ten malý litiňák s olejem to prostě nemá - ten drží nejdéle i přesto že měl ,,pouze" 50°C ve špičce.
Teplo je na omak cítit ještě po 6h. Obyčejný olej - vzal jsem si kanystr od našeho automechanika

Ano - nikdo na to nemyslel - máme tam zbytečný prostor pro kamna a komín - ve kterých nelze zatopit protože je ta chaloupka tak dobře zateplená - že musí být otevřené dveře a okna a stejně nahoře nejde spát. Kamna jsou již pryč.
I v největší zimě to udrží 200-300W a přímotop se zapíná jednou za hodinu...
Staré tvary litiňáků nemají moc dobrou účinnost a mají menší výkon - než moderní nové radiátory.
Ten výkon se honil mnohem většími rozměry litiňáků.
No uvidím co vymyslíme

Třeba to necháme jak to je, spotřeba je fakt nizká - ( komplet náklady na elektriku do 3500Kč / za rok)
Myslel jsem na využití věcí co mám doma a leží tu a zároveň mít příjemnější příjezdy - kdy je ve vymrzlé chaloupce fakt zima několik hodin, než se to vyhřeje a zároveň to mohlo ohřívat vodu (než ji vypnou a taháme ji tam v kanystrech)
DĚKUJI MOC VŠEM

- betmen
- Reputace: 116
- Lokalita: nedaleko od Trencina
- Systémové napětí: >48V
- Výkon panelů [Wp]: 2080 + 4800
- Kapacita baterie [kWh]: 9,6
dnes si mi tak prisiel na myšlienku, ked som pomahal nakladať do auta cetrisove veľkoformátové dosky urcene na obklad stien (2500x1200) s imitaciou dreveného debnenia a hrubkou cca 30mm,ze by sa to dalo využiť ako akumulacny prvok s vlozenim infra folie medzi dva taketo kusy...
nie je to sice moc hrubé, takze vela to do seba nepoberue, ale vyzera to pekne a pri 6cm hrubke 2ks na sebe ako obklad steny to bude mat akumulaciu ako 6cm poteru.
nie je to sice moc hrubé, takze vela to do seba nepoberue, ale vyzera to pekne a pri 6cm hrubke 2ks na sebe ako obklad steny to bude mat akumulaciu ako 6cm poteru.
stacionárny dom :
2080Wp, Siton210, 2x 100L Drazice
4830Wp, Must PV1800 VHM 5548, Calb 16 x 180Ah
pojazdný dom:
120Wp + 12V, 100Ah olovo
prenosná elektraren :
homemade skladaci 2x60Wp + 12V, 60Ah LiFePo + 75Ah olovo
2080Wp, Siton210, 2x 100L Drazice
4830Wp, Must PV1800 VHM 5548, Calb 16 x 180Ah
pojazdný dom:
120Wp + 12V, 100Ah olovo
prenosná elektraren :
homemade skladaci 2x60Wp + 12V, 60Ah LiFePo + 75Ah olovo
-
- Reputace: 141
- Lokalita: pod Brnem
Vše má nějaké pnutí a ohyb. Pokud se nahřeje jedna strana tak také. Asi by to chtělo nějaké technické listy aby to i sešroubované neprasklo a něco to neudělalo. Cementy pokud nejsou čisté portlantské, tak po zahřátí praskají a bouchají. Osobní zkušenost při řezání plasmou nad chodníkovou dlaždicí 30x30cm. Výstřel po nahřátí přímo do vrchu proti hořáku.
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT, ABC-&-XYZ mypower.cz
-
- Reputace: 20
- Lokalita: BA-SC
- Výkon panelů [Wp]: 5520
- Kapacita baterie [kWh]: on grid
to mi vychádza na hodne placaté cca 200L akvárkoJirkaE píše: čtv čer 12, 2025 1:31 pm
Mogul : Fridex je naopak zajímavý nápad - díky Mogul![]()
ak by si ho nahrial na 60C a nechal chladnúť na teplotu okolia 20C tak 200kg vody pri deltaT 40K pojme 9,2 KWh energie
ak by to bolo z nerezového plechu, mohol by si to honiť aj vyššie než 60C ale to by už bolo nebezpečné na dotyk
-
Tam půjde o to, jak rychle to bude chtít nechat "vybít". Taky se to plechové akvárium dá zakrýt sádrokartonem a pod něj dát ještě pár milimetrů mirelonu.
-
od steny nejakú dosku, čo najtenšiu kvôli tým limitujúcim 13cm a spredu môže laborovať podľa toho ako rýchlo mu bude tá akumulačka chladnúť
ak ten priestor nie je pri obvodovej stene, tak nemusí ani izolovať od steny a využiť ju ako dodatočnú akumulačnú masu
ak ten priestor nie je pri obvodovej stene, tak nemusí ani izolovať od steny a využiť ju ako dodatočnú akumulačnú masu
-
Tak jsme tady vysypali dvě stránky nápadů. Vsázím pivo, že výsledné řešení bude litinový radiátor a v něm olejem zalitý písek. 
-
- Moderátor
Nn, bude tam neco, co bude hotove, sice to nebude splnovat uplne pozadavky, ale bude to ve finale nejjednodussi reseni.
1 kW "nabíječka" 24 V
1 kW "nabíječka" 24 V
-
ja by som tam dal sklene akvárko a v ňom tie farebné parafínové hovadiny čo plávajú hore dole
na spodok výhrevnú špirálu a blikajúce farebné LEDky
a osadenstvo chatky ušetrí na drogách a alkohole , také obrazy neurobí ani LSD
na spodok výhrevnú špirálu a blikajúce farebné LEDky
a osadenstvo chatky ušetrí na drogách a alkohole , také obrazy neurobí ani LSD

- JirkaE
O to pivo asi přijdeš 
Otestuju doma ten parafin
Zajímá mě to a taky zkusím vypočítat váhu desky cca 5cm z betonu, uvnitř síť s navazaným odporovým drátem na míru s odporem přesně na napětí panelů - cena, váha a možnost transportu... Hotový akumulační betonový blok zavěsit třeba na 10 šroubů.
Napadlo mě to nalít i přímo na kameninové dlaždice 20mm tlouška.
On ani ten litiňák není tak tenký jak bych potřeboval - ale stavět se tam již nic nebude. Práce okolo stačí - uvnitř už nic dělat nechceme
Otestuju doma ten parafin
Napadlo mě to nalít i přímo na kameninové dlaždice 20mm tlouška.
On ani ten litiňák není tak tenký jak bych potřeboval - ale stavět se tam již nic nebude. Práce okolo stačí - uvnitř už nic dělat nechceme