Rozdíl DC napětí mezi PV1 a PV2 měniče ?

Měniče stejnosměrného proudu na střídavý proud, porovnání účinnosti, ztráty, optimalizace použití měničů, střídače v UPS - záložní zdroje.
kuba47
Reputace: 1
Lokalita: Krušné hory
Systémové napětí: 48V
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Rozdíl DC napětí mezi PV1 a PV2 měniče ?

Nový příspěvek od kuba47 »

N je spojeny s PE, viz vyse. Takze minus panelu vuci zemi je ta cervena cara (teda jeji opacna hodnota, ale to neni podstatne, kdyz resime parazitni kapacitu). Plus bude velmi podobny, jen posunuty o napeti na panelech a k tomu nejake zvlneni (vstupni kapacita je velmi mala).

Chtel jsem zduraznit ty skoky pri prepolovani sinusovky, tam tece mezi panely a nulakem velky proud kvuli jejich kapacite vuci zemi (= N vystupu menice).
gupa
Reputace: 139
Lokalita: pod Brnem
Systémové napětí: 24V

Nový příspěvek od gupa »

Už si říkám, proč neudělat rámy z nějakého izolantu a přes svodiče sbírat tu kapacitu nazpět do baterie. Když to jsou takové proudy. Něco jak rámy na plastová okna.
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT, ABC-&-XYZ mypower.cz
gupa

Nový příspěvek od gupa »

Napadá mne otázka, jestli jsou PV vstupy nakonec řazeny paralelně nebo sériově jako výstup. (černý a červený v bužírce pro BUS + -)

9-4.jpeg
9-4BusDC.png
9-4BusDC.png (302.97 KiB) Zobrazeno 220 x
PetrDubi
Reputace: 307
Lokalita: Blízko Ústí nad Labem
Výkon panelů [Wp]: 10790
Kapacita baterie [kWh]: 13

Nový příspěvek od PetrDubi »

Každý vstup má svůj MPPT a výstupy z obou MPPT jsou připojené na HV sběrnici, takže výstupy jsou paralelně. Ony by ani nemohly být sériově, protože ta HV sběrnice má něco přes 400V a ty MPPT zvyšují napětí z panelů, které může mít až 450V a kdyby jsi je dal do série, tak by na té HV sběrnici bylo už 900V a to by bylo náročné na součástky a neefektivní na výrobu 230V AC.
mobilní elektrárna 3x Uni-solar PVL-68 a Victron 75/15 MPPT
doma 3280 Wp JV, 3810 Wp JZ, 3690 Wp SZ, Easun SMW 8k (rebrandovaný MAX 8 kW), aku 13kWh 16s LiFePO4
gupa

Nový příspěvek od gupa »

A lze poznat z obrázku jestli to je buck nebo boost naté MPPT desce? Já bych právě řekl, že topologie MPPT je 2x buck-boost protože vývod jde přímo na BUS +-. A to proto, že vstupy PV mohou být od 60V a max 500V dle výrobce. A sériové řazení dvou řízených buck boost měničů v sérii by hodně usnadnilo řešení jak dosáhnut v součtu BUS napětí. A to sériové řazení mi vrtá proto, že tam je dioda která zpětně ukáže napětí k plovoucí polaritě celého MPPT na PV indikaci displeje u nezapojeného PV1 nebo PV2 velmi podobně.

Nakonec jsem našel jedno pdf kde namne hned vyskočilo více PV zapojení v sérii.
B15600982S1119.pdf
(789.97 KiB) Staženo 8 x
International Journal of Soft Computing and Engineering - B15600982S1119.pdf — M.png
kuba47

Na MPPT desce je u techto Axpertu a jejich klonu vzdycky jen Boost. Minusy panelu jsou spojene navzajem a taky s BUS-. Na BUS+ jdou vystupy obou Boost konvertoru.

Teda mluvim o stridacich, ktere maji realne 2xMPPT. Nektere klony maji vstupy obou stringu jen paralelne spojene a jedno MPPT.
gupa

Nový příspěvek od gupa »

Takže když to shrnu, je chybou pospojit zemnící tyč PE pro N s rámy panelů dohromady? Takže pro rámy FV udělat jinde zemnění? Jinak si to vybavení chrániče nedokážu nějak vysvětlit. A ano, je divné že vybavil až po připojení obou PV vstupů.
Ferda2
Reputace: 2
Lokalita: Pardubice
Výkon panelů [Wp]: 3200
Kapacita baterie [kWh]: 11,3

Nový příspěvek od Ferda2 »

gupa píše: pát kvě 23, 2025 11:49 pm
Zdravím, mám dotaz jaký největší rozdíl napětí mezi PV vstupy měniče máte? Při upgrade 11kW Easunu - tz. připojení druhého PV pole, se prakticky ihned začala dít nemilá věc a to vybavování proudového chrániče typu B.(china temu)
Jaké tam máš panely ?
Teď jsem objevil, " VAROVÁNÍ: Protože tento měnič není galvanicky oddělený, smí se použít pouze následu-
jící tři typy fotovoltaických panelů: monokrystalické, polykrystalické třídy A a CIGS panely.
Abyste se vyhnuli nesprávné funkci systému, nepřipojujte k měniči PV panely s možným
svodovým proudem do měniče. Svodový proud do měniče způsobí například uzemnění PV
panelů. Použijete-li CIGS panely, NEUZEMŇUJTE je"
Je to sice pro Aexpert ale všude píšou, že Easun, Powland je vlastně klon tohoto
ISolar-SMG-III-11kW-wifi + Bell MR4316AC NG
gupa

Nový příspěvek od gupa »

Hm, no ale proti dotyku, propojený držáky, je mohu (musím) obě pole uzemnit na jinou tyč?

Edit:
Jedny prodávané jako jeden typ, ale namíchané od prodejce jsou tu. (tudíž nedoporučuji od něj panely kupovat) https://www.mivvyenergy.cz/cs/fotovolta ... y-ram.html

A druhé pole je z těchto. https://argos.cz/pobocka-praha-vestec/p ... y-ram-30mm
kuba47

Ani samostatná zemnicí tyč nemusí nutně pomoct. Možná by pomohlo rozdělit elektroinstalaci v domě na více chráničů. Snížila by se tím kapacita okruhu za chráničem vůči zemi. Ale úplně jisté to není.
Ferda2

pardonza spam, ale našel jsem toto

Solární panely typu N jsou sice často účinnější a teplotně odolnější než jejich protějšky typu p, ale jsou náchylné k problémům s unikajícím proudem. Tento unikající proud, tedy tok proudu, který není součástí zamýšleného elektrického obvodu, může být problémem jak pro panely typu N, tak pro panely typu P a je ovlivněn faktory, jako je vlhkost, teplota a přítomnost nečistot.
Zde je podrobnější vysvětlení:

Co je to unikající proud?
Ve fotovoltaických systémech se unikajícím proudem rozumí nežádoucí tok proudu nechtěnými cestami, v podstatě „únik“ v elektrickém obvodu. Ten může být způsoben různými faktory, včetně parazitní kapacity, povrchových vad nebo přítomnosti vlhkosti a nečistot.

Příčiny unikajícího proudu ve fotovoltaických panelech:

Parazitní kapacita: Fotovoltaické moduly mají ze své podstaty kapacitu, kterou lze považovat za „parazitní“, protože se přímo nepodílí na výrobě energie, ale může vést k unikajícím proudům.

Povrchové vady: Povrchové defekty solárních článků mohou vytvářet rekombinační centra a zvyšovat povrchový unikající proud.
Vlhkost a kontaminace: Vodní pára, rosa a další kontaminanty mohou vytvářet vodivé cesty a zvyšovat unikající proudy, zejména v prostředí s vysokou vlhkostí.
PID (potenciálem indukovaná degradace): Ve fotovoltaických systémech může rozdíl potenciálů mezi solárním článkem a uzemňovacím rámem vést k degradaci vyvolané potenciálem a s tím souvisejícím unikajícím proudům.

Translated with DeepL.com (free version)
gupa

Nový příspěvek od gupa »

To je v plánu, venkovní okruhy od domovních.

Mne nevadí že z panelů uniká nějaký proud, mne vadí, že jedna zemnící tyč ty proudy nesvede a tak z panelů projde něco k chrániči z nechráněné strany a on samozřejmě vybaví. Napadlo mne vedle té tyče udělat větší popropojení a zvětšit chumel pozink materiálu s větší plochou. Možná i prosypání zeminy okolo pozinkovaných částí grafitem. Zatím se ale bude testovat uzemnění na jinou tyč z těch rámů a držáků FV panelů.
Ferda2

No, já mám zemnění zatím na 9,4 Ohm (3 x zemnící tyč, armování pod pergolou a 20 m pásku), ale v plánu je přidat 25m pásku a další 3 zemncí tyče, rád bych se dostal na 5 Ohm