Rozdíl DC napětí mezi PV1 a PV2 měniče ?

Měniče stejnosměrného proudu na střídavý proud, porovnání účinnosti, ztráty, optimalizace použití měničů, střídače v UPS - záložní zdroje.
gupa
Reputace: 139
Lokalita: pod Brnem
Systémové napětí: 24V

Rozdíl DC napětí mezi PV1 a PV2 měniče ?

Nový příspěvek od gupa »

Zdravím, mám dotaz jaký největší rozdíl napětí mezi PV vstupy měniče máte? Při upgrade 11kW Easunu - tz. připojení druhého PV pole, se prakticky ihned začala dít nemilá věc a to vybavování proudového chrániče typu B.(china temu)

Rozdíl mezi PV1 a PV2 (měnič s dvěma PV vstupy ) je 80V. Po odpojení jednoho pole se porucha nekoná. Ani restart nepomohl. Vybavení chrániče nic nepředchází a je velmi nepravidelné. Někdy 2 hodiny, někdy do 5 minut. Nejprve jsem hledal něco co mohlo zvlhnout a hledal jsem i kousance od zubů ale přes jakkoukoli samostatnou AC větev za jističi se stále konalo vybavení chrániče. Krom napojení druhého PV vstupu se ale nic jiného nezměnilo před poruchami. Měnič neukazuje žádnou chybu a stále pracuje jako by se nechumelilo.

Jediné co jsem zatím ještě zkusil změnit byl parametr maximálního nabíjecího proudu Utility+PV což bylo 80A defaud, což bylo 5A+75A, což by mohlo nějaké vlnění při omezování proudu 2xPV vstupu 2x4kWp dělat.

Chybu si vysvětluji nějakým šumem při konverzi která podobně jako blesk umí ovlivnit vybavení ze vstupní strany chrániče. Na AC straně nic nenasvědčuje o chybné větvi. A také to, že před napojením druhého PV vstupu nic - žádné vybavení. Po napojení asi za 2hodiny to začalo vybavovat, byl přitom podvečer. Výroba nic moc a druhý den prostě stálé výpadky a chození natahovat chránič.

Takže situace je že prozatím se jeden PV vstup vypnul a bude nějaká změna konfigurace aby proudový chránič byl vklidu.
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT, ABC mypower.cz
Soban
Reputace: 276
Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
Výkon panelů [Wp]: 3600
Kapacita baterie [kWh]: 16
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Rozdíl DC napětí mezi PV1 a PV2 měniče ?

Nový příspěvek od Soban »

A máš ty PV vstupy galvanicky oddělené?

Tipuji že ne.

Takže hledej svod mezi nějakým PV vstupem na kostru - zem.

Nebo špatný kontakt někde měnič a N.
3,6kWp ::pv:: | 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh *batt*
PetrDubi
Reputace: 306
Lokalita: Blízko Ústí nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 10790
Kapacita baterie [kWh]: 13

Nový příspěvek od PetrDubi »

Já bych to tipoval na nějaký svod na stringách a když se připojí oba, tak dojde k překročení svodového proudu, který vybaví chránič.
Zkusil bych změřit, jaký je odpor mezi vývodama a z pole a zemí nebo proud mezi uzemněním pole a zemí.
Teoreticky by to šlo odzkoušet, pokud by se dočasně odpojilo uzemnění panelů od země.
mobilní elektrárna 3x Uni-solar PVL-68 a Victron 75/15 MPPT
doma 3280 Wp JV, 3810 Wp JZ, 3690 Wp SZ, Easun SMW 8k (rebrandovaný MAX 8 kW), aku 13kWh 16s LiFePO4
gupa

Nový příspěvek od gupa »

Když zkusím odepnout původní pole a připnout jen to upgradované, měl bych ten svod najít?

Svod byla první věc a běžel šel jsem po něm, že to je jedna z přepěťovek, ale ty jsou v okénku zelené. Ještě budu měřit. Díky.

Já si ale myslím, že není tak jednoduché jako řešení srovnat dva potenciály MPPT-DC/DC/AC měniče. Prostě to ten měnič i když má dva vstupy nemusí technicky umět. Je totiž logické, že se má zato, že měnič má dva PV vstupy, s rozdíly v napětí by si měl poradit, v návodu samozřejmě jsem nic neobjevil.

... z youtube
V jednom videu si Roberto stěžuje, že se tranzistory odporoučely. 😢
https://youtu.be/HYVHzvRYBx8?t=398

V jiném videu ukazuje rozdíl 100V
https://youtu.be/pznRqwhvCJo?t=1078
Easun SMG II 11Kw parametri di configurazionePV1.png
Easun SMG II 11Kw parametri di configurazionePV2.png
gupa

Nový příspěvek od gupa »

Ještě přidám takovou myšlenku, možná je to blbost. Když není zapojen jeden PV vstup ze dvou, na nezapojeném se ukazuje napětí tuším že 042V. Něco mi říká, že právě toto je maximální možný rozdíl napětí mezi PV vstupy. Když tak mi to vysvětlete jak velká blbost to je.
Mogul
Reputace: 23
Lokalita: Litoměřice
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 11kWp
Kapacita baterie [kWh]: 48kWh

Nový příspěvek od Mogul »

To ale nemluvíš o Voltroniku 11kW, že? To asi bude ta levnější verze, což?
Já mám na Maxovi 8k rozdíl mezi stringy kolem 160V a nemám s tím žádný problém.