Rozdíl DC napětí mezi PV1 a PV2 měniče ?

Měniče stejnosměrného proudu na střídavý proud, porovnání účinnosti, ztráty, optimalizace použití měničů, střídače v UPS - záložní zdroje.
kuba47
Reputace: 1
Lokalita: Krušné hory
Systémové napětí: 48V
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Rozdíl DC napětí mezi PV1 a PV2 měniče ?

Nový příspěvek od kuba47 »

N je spojeny s PE, viz vyse. Takze minus panelu vuci zemi je ta cervena cara (teda jeji opacna hodnota, ale to neni podstatne, kdyz resime parazitni kapacitu). Plus bude velmi podobny, jen posunuty o napeti na panelech a k tomu nejake zvlneni (vstupni kapacita je velmi mala).

Chtel jsem zduraznit ty skoky pri prepolovani sinusovky, tam tece mezi panely a nulakem velky proud kvuli jejich kapacite vuci zemi (= N vystupu menice).
gupa
Reputace: 139
Lokalita: pod Brnem
Systémové napětí: 24V

Nový příspěvek od gupa »

Už si říkám, proč neudělat rámy z nějakého izolantu a přes svodiče sbírat tu kapacitu nazpět do baterie. Když to jsou takové proudy. Něco jak rámy na plastová okna.
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT, ABC-&-XYZ mypower.cz
gupa

Nový příspěvek od gupa »

Napadá mne otázka, jestli jsou PV vstupy nakonec řazeny paralelně nebo sériově jako výstup. (černý a červený v bužírce pro BUS + -)

9-4.jpeg
9-4BusDC.png
9-4BusDC.png (302.97 KiB) Zobrazeno 337 x
PetrDubi
Reputace: 308
Lokalita: Blízko Ústí nad Labem
Výkon panelů [Wp]: 10790
Kapacita baterie [kWh]: 13

Nový příspěvek od PetrDubi »

Každý vstup má svůj MPPT a výstupy z obou MPPT jsou připojené na HV sběrnici, takže výstupy jsou paralelně. Ony by ani nemohly být sériově, protože ta HV sběrnice má něco přes 400V a ty MPPT zvyšují napětí z panelů, které může mít až 450V a kdyby jsi je dal do série, tak by na té HV sběrnici bylo už 900V a to by bylo náročné na součástky a neefektivní na výrobu 230V AC.
mobilní elektrárna 3x Uni-solar PVL-68 a Victron 75/15 MPPT
doma 3280 Wp JV, 3810 Wp JZ, 3690 Wp SZ, Easun SMW 8k (rebrandovaný MAX 8 kW), aku 13kWh 16s LiFePO4
gupa

Nový příspěvek od gupa »

A lze poznat z obrázku jestli to je buck nebo boost naté MPPT desce? Já bych právě řekl, že topologie MPPT je 2x buck-boost protože vývod jde přímo na BUS +-. A to proto, že vstupy PV mohou být od 60V a max 500V dle výrobce. A sériové řazení dvou řízených buck boost měničů v sérii by hodně usnadnilo řešení jak dosáhnut v součtu BUS napětí. A to sériové řazení mi vrtá proto, že tam je dioda která zpětně ukáže napětí k plovoucí polaritě celého MPPT na PV indikaci displeje u nezapojeného PV1 nebo PV2 velmi podobně.

Nakonec jsem našel jedno pdf kde namne hned vyskočilo více PV zapojení v sérii.
B15600982S1119.pdf
(789.97 KiB) Staženo 11 x
International Journal of Soft Computing and Engineering - B15600982S1119.pdf — M.png
kuba47

Na MPPT desce je u techto Axpertu a jejich klonu vzdycky jen Boost. Minusy panelu jsou spojene navzajem a taky s BUS-. Na BUS+ jdou vystupy obou Boost konvertoru.

Teda mluvim o stridacich, ktere maji realne 2xMPPT. Nektere klony maji vstupy obou stringu jen paralelne spojene a jedno MPPT.
gupa

Nový příspěvek od gupa »

Takže když to shrnu, je chybou pospojit zemnící tyč PE pro N s rámy panelů dohromady? Takže pro rámy FV udělat jinde zemnění? Jinak si to vybavení chrániče nedokážu nějak vysvětlit. A ano, je divné že vybavil až po připojení obou PV vstupů.
Ferda2
Reputace: 2
Lokalita: Pardubice
Výkon panelů [Wp]: 3200
Kapacita baterie [kWh]: 11,3

Nový příspěvek od Ferda2 »

gupa píše: pát kvě 23, 2025 11:49 pm
Zdravím, mám dotaz jaký největší rozdíl napětí mezi PV vstupy měniče máte? Při upgrade 11kW Easunu - tz. připojení druhého PV pole, se prakticky ihned začala dít nemilá věc a to vybavování proudového chrániče typu B.(china temu)
Jaké tam máš panely ?
Teď jsem objevil, " VAROVÁNÍ: Protože tento měnič není galvanicky oddělený, smí se použít pouze následu-
jící tři typy fotovoltaických panelů: monokrystalické, polykrystalické třídy A a CIGS panely.
Abyste se vyhnuli nesprávné funkci systému, nepřipojujte k měniči PV panely s možným
svodovým proudem do měniče. Svodový proud do měniče způsobí například uzemnění PV
panelů. Použijete-li CIGS panely, NEUZEMŇUJTE je"
Je to sice pro Aexpert ale všude píšou, že Easun, Powland je vlastně klon tohoto
ISolar-SMG-III-11kW-wifi + Bell MR4316AC NG
gupa

Nový příspěvek od gupa »

Hm, no ale proti dotyku, propojený držáky, je mohu (musím) obě pole uzemnit na jinou tyč?

Edit:
Jedny prodávané jako jeden typ, ale namíchané od prodejce jsou tu. (tudíž nedoporučuji od něj panely kupovat) https://www.mivvyenergy.cz/cs/fotovolta ... y-ram.html

A druhé pole je z těchto. https://argos.cz/pobocka-praha-vestec/p ... y-ram-30mm
kuba47

Ani samostatná zemnicí tyč nemusí nutně pomoct. Možná by pomohlo rozdělit elektroinstalaci v domě na více chráničů. Snížila by se tím kapacita okruhu za chráničem vůči zemi. Ale úplně jisté to není.
Ferda2

pardonza spam, ale našel jsem toto

Solární panely typu N jsou sice často účinnější a teplotně odolnější než jejich protějšky typu p, ale jsou náchylné k problémům s unikajícím proudem. Tento unikající proud, tedy tok proudu, který není součástí zamýšleného elektrického obvodu, může být problémem jak pro panely typu N, tak pro panely typu P a je ovlivněn faktory, jako je vlhkost, teplota a přítomnost nečistot.
Zde je podrobnější vysvětlení:

Co je to unikající proud?
Ve fotovoltaických systémech se unikajícím proudem rozumí nežádoucí tok proudu nechtěnými cestami, v podstatě „únik“ v elektrickém obvodu. Ten může být způsoben různými faktory, včetně parazitní kapacity, povrchových vad nebo přítomnosti vlhkosti a nečistot.

Příčiny unikajícího proudu ve fotovoltaických panelech:

Parazitní kapacita: Fotovoltaické moduly mají ze své podstaty kapacitu, kterou lze považovat za „parazitní“, protože se přímo nepodílí na výrobě energie, ale může vést k unikajícím proudům.

Povrchové vady: Povrchové defekty solárních článků mohou vytvářet rekombinační centra a zvyšovat povrchový unikající proud.
Vlhkost a kontaminace: Vodní pára, rosa a další kontaminanty mohou vytvářet vodivé cesty a zvyšovat unikající proudy, zejména v prostředí s vysokou vlhkostí.
PID (potenciálem indukovaná degradace): Ve fotovoltaických systémech může rozdíl potenciálů mezi solárním článkem a uzemňovacím rámem vést k degradaci vyvolané potenciálem a s tím souvisejícím unikajícím proudům.

Translated with DeepL.com (free version)
gupa

Nový příspěvek od gupa »

To je v plánu, venkovní okruhy od domovních.

Mne nevadí že z panelů uniká nějaký proud, mne vadí, že jedna zemnící tyč ty proudy nesvede a tak z panelů projde něco k chrániči z nechráněné strany a on samozřejmě vybaví. Napadlo mne vedle té tyče udělat větší popropojení a zvětšit chumel pozink materiálu s větší plochou. Možná i prosypání zeminy okolo pozinkovaných částí grafitem. Zatím se ale bude testovat uzemnění na jinou tyč z těch rámů a držáků FV panelů.
Ferda2

No, já mám zemnění zatím na 9,4 Ohm (3 x zemnící tyč, armování pod pergolou a 20 m pásku), ale v plánu je přidat 25m pásku a další 3 zemncí tyče, rád bych se dostal na 5 Ohm
Ferda2

Zvláštní, psal jsem číňanovi jak to je s volbou panelů u Isolar SMG neb taky plánuju nějaké přidat a odpověděl takto " Hello, there is no restriction on the choice of photovoltaic panels, as long as they meet the voltage and power requirements. "
Na otázku zda je galvanicky oddělený zatím neodpověděl :-( ale tipuju že není
gupa

Nový příspěvek od gupa »

Není, jediný měnič co vím má Victron, nedávno jsem tu na toto téma něco diskutoval.viewtopic.php?t=14154#p260127

Izolace je zřejmě jen mezi baterií a zbytkem. Měly by to být ty dvě velký feritový trafa.
kuba47

Tím varováním u Axperta mysleli evidentně to, že string nesmí být v žádném bodě uzemněný. Rámů se to samozřejmě netýká, ty jsou v současnosti u všech běžných panelů na trhu izolované. Zřejmě někdy existovaly nějaké panely, u kterých to tak nebylo.

Galvanicky oddělená je jen baterka, protože pro převodní poměr 8:1 vychází trafo lépe, než buck/boost. Panely i AC strana jsou na potenciálu BUS+, BUS-, tzn. nejsou navzájem galvanicky oddělené.

Co je ale podstatné z hlediska parazitních jevů, tak výstupy L a N nejsou symetrické. Velká tlumivka je jen na fázi. Nulák přepíná natvrdo mezi BUS+ a BUS-. A pokud by šlo o Easun SMH, tak tam není ani malá odrušovací tlumivka na vstupu z panelů (která snad u všech ostatních klonů dosud byla). Divil bych se, kdyby tohle mohlo úspěšně projít nějakou zkušebnou.

To mi připomnělo jedno Ampérákovo video, kde na doporučení výrobce (Deye) namotával kabely od panelů na toroidní feritové jádro. Možná by to v tomhle případě taky pomohlo.