Kapacitný balancer - vzdialené ovládanie ON/OFF
Diskuze o řízení, měření a automatizaci ve fotovoltaických a soběstačných systémech. Home Assistant, Arduino, SDS, Raspberry Pi, vzdálený dohled, DIY řešení, statistiky spotřeby, logování dat, integrace a opensource nástroje.
-
- Reputace: 197
- Lokalita: Brno
- Systémové napětí: >48V
Re: Kapacitný balancer - vzdialené ovládanie ON/OFF
Jen technická k té životnosti:kyocera píše: pon led 08, 2024 10:04 am... Protože např. doba životnosti
značkového polymerového kondenzátoru Nichicon je 2000hodin pro max. 105°C. Při nižších teplotách budou
mít značkové polymerové kondenzátory Nichicon dobu životnosti větší.
Problém je , že čínských aktivních balancerech nejsou ale značkové kvalitní polymerové kondenzátiry Nichicon , ale čínské polymerové kondenzátory.
Kvalita čínských součástek je o dost nižší.
...
Životnost elektrolytických kondenzátorů je výrazně závislá na teplotě.
Životnost je udávána pro nejvyšší teplotu, jako zde např. 2000h při 105°C. Lepší výrobky zaručují třeba i 5 nebo i 10 tisíc hodin.
Závislost na teplotě je taková, že každých 10°C dolů znamená prodloužení živnosti na 2-násobek.
Takže má-li ten kondenzátor zaručovaných 2000h při 105°C, tak pokud by v praxi pracoval při 95°C, už bude životnost 4000 hodin.
Při 85°C pak 8000 hodin (tj. něco méně než rok) atd.
Při 45°C to vychází na necelých 15 let.
Ale to je minimální životnost, v praxi by měla být spíš vyšší.
Čínských kondenzátorů bych se možná tak nebál. Aspoň ne plošně.
Občas se i značkovým výrobcům povede namíchat elektrolyt blbě a životnost některých sérií je pak horší.
A naopak občas člověk narazí na levné čínské kondenzátory, které jsou nesmrtelné.
Takže bych si hlavně pohlídal tu teplotu.
Bude to možná důležitější než značka těch kondenzátorů.
-
- Reputace: 141
- Lokalita: pod Brnem
- Systémové napětí: 24V
Asi bych začal jednoduše u této problematiky. Ověřil si, jestli kapacita kondenzátoru náhodou neodpovídá i (ne)vyváženosti SoC článků mezi kterými se kýve. Ale chce to mít přepínání frekvencí a změnu R u LCR metru a vytvořit křivky naměřených kapacit kondenzátorů a ty porovnat s napěťovými křivkami. Nějaký multimetr nestačí.
SoC jednotlivých článků popravdě s tímto způsobem vyvažování nemůže být logicky dokonalý. Vůbec, mít balancer který neměří kapacity jednotlivých článků a nepracuje při vyvažování, ale jen se kýve mezi články s jakousi ohraničenou energií, je k ničemu, spíš může víc zkurvit celou baterii než ji pomoci.
SoC jednotlivých článků popravdě s tímto způsobem vyvažování nemůže být logicky dokonalý. Vůbec, mít balancer který neměří kapacity jednotlivých článků a nepracuje při vyvažování, ale jen se kýve mezi články s jakousi ohraničenou energií, je k ničemu, spíš může víc zkurvit celou baterii než ji pomoci.
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT, ABC-&-XYZ mypower.cz
-
- Reputace: 1
Petre, to jsme se trosku nepochopiliPetrDubi píše: pon led 08, 2024 9:37 pmCo se týká balancování JBD, tak stačí změnit nastavení rozdílu pro balancování z 0.1 na 0.01 a je to - jak snadné WhatsoneA ooravdu to fungujeme, mám to takhle na 4 BMSkách JBD (z toho dvě menší pro li-ion) a funguje to na všech (celkem 3 typy).
A co se týká ovládání externího balanceru, tak pokud se načítají informace z BMS přes ESP s ESPhome, tak stačí k ESP připojit relatko a v programu přidat automatické zapínání, když napětí článku s nejvyšším napětím překročí požadované napětí a vypnout když napětí zase klesne nebo se přestane nabíjet.

Co se tyce toho rele, tak mam to v planu jeste tento mesic dle Tveho vlakana a je to asi nejjednodussi reseni ve spojení s tym ESP na BMSce, to je pravda. Me zajimalo, jestli je jeste nejaka pripadna dalsi varianta, pac ESP uz sem videl parkrat zasekle...

- TomHC
- Reputace: 471
- Lokalita: Hlohovec, SR
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 8820
- Kapacita baterie [kWh]: 30
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
V Home assistant si vieš urobiť automatizáciu s notifikáciou, ak ESPhome node neodpovedá. Trochu mi to propomína jedného nemeckého kolegu s OCD, ktorý má nastavené notifikácie na monitoring monitoringu. Čím viac, tým viac... Neriadime tokamakPavlikT píše: stř led 10, 2024 6:38 amMe zajimalo, jestli je jeste nejaka pripadna dalsi varianta, pac ESP uz sem videl parkrat zasekle...![]()

2x MUST PH1800 5.5kW, 9kWp V+J+Z, 600 Ah LiFePO4 s BMS JBD 200A, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome 01/2023 -> 07/2025 = 12. 5 MWh AC
-
- Reputace: 309
- Lokalita: Blízko Ústí nad Labem
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 10790
- Kapacita baterie [kWh]: 13
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
PavlikT:
Jo jo, nepochopili, z toho jak to bylo napsané jsem pochopil, že ti od 100 mV zabírá ta JBD na kterou jsi v tom příspěvku nadával
Co se týká ESP, tak jedině udělat nějakou automatizaci na hlídání jak píše Tom, alle mě osobně se za 2 roky co používám ESP s ESPhome ještě ani jednou nezaseklo - akorát jednou, když jsem chtěl na ESP32 u BMS přidat ještě monitorování bluetooth teploměrů, ale to se stalo hned po startu (za provozu fakt niky).
Jo jo, nepochopili, z toho jak to bylo napsané jsem pochopil, že ti od 100 mV zabírá ta JBD na kterou jsi v tom příspěvku nadával

Co se týká ESP, tak jedině udělat nějakou automatizaci na hlídání jak píše Tom, alle mě osobně se za 2 roky co používám ESP s ESPhome ještě ani jednou nezaseklo - akorát jednou, když jsem chtěl na ESP32 u BMS přidat ještě monitorování bluetooth teploměrů, ale to se stalo hned po startu (za provozu fakt niky).
mobilní elektrárna 3x Uni-solar PVL-68 a Victron 75/15 MPPT
doma 3280 Wp JV, 3810 Wp JZ, 3690 Wp SZ, Easun SMW 8k (rebrandovaný MAX 8 kW), aku 13kWh 16s LiFePO4
doma 3280 Wp JV, 3810 Wp JZ, 3690 Wp SZ, Easun SMW 8k (rebrandovaný MAX 8 kW), aku 13kWh 16s LiFePO4