EGD - výměna elektroměru distributorem
Souhrn tématu
Diskuze se zaměřuje na zkušenosti uživatelů s výměnou starých elektroměrů za chytré, kterou iniciuje distributor energie (EGD). Probírá se legislativa, podmínky instalace, reakce distributorů a dopady na majitele solárních zařízení, včetně přetoků do sítě a možných sankcí. Uživatelé sdílejí své postřehy a rady, jak se připravit na tuto změnu.
- soami
- Reputace:118
- Lokalita: Posázaví
- Systémové napětí: 48V
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: EGD - výměna elektroměru distributorem
Jj. Špatně jsem to přečetl. Je to tak - stačí nepřekročit 30kWh/měs.
- Valdano
- Reputace:309
- Lokalita: Česká Lípa
Běžná balkonovka s výkonem max. 800W bez limiteru bude mít řekněme ve slunečném dni průměrný výkon 600W po dobu řekněme klidně i 6 hodin v čase od 9 do 15 hodin. V té době převážně nikdo doma a odběr domácnosti velmi nízký, řekněme v průměru 100W. To máme cca 3kWh přetoků za každý takový den. Stačí 10 takových dnů v měsíci a jste na 30kWh.
Naposledy upravil(a) Valdano dne sob srp 08, 2026 9:27 pm, celkem upraveno 3 x.
- Mex
- Reputace:440
- Lokalita: Brno
- Systémové napětí: >48V
Schází tam to nejpodstatnější - jak (a kde) je definován "čtvrthodinový elektrický výkon".Valdano píše: sob srp 08, 2026 7:46 pmU výroben elektřiny nebo zařízení pro ukládání elektřiny připojených v odběrném místě na hladině NN se sjednanou nulovou hodnotou rezervovaného výkonu se překročení rezervovaného výkonu účtuje od hodnoty naměřeného výkonu vyšší než 300 W, a to za celkovou maximální hodnotu čtvrthodinového elektrického výkonu dodaného do distribuční soustavy, pokud zároveň celková dodávka elektřiny do distribuční soustavy překročí v daném kalendářním měsíci 30 kWh.
Vyhodnocení překročení rezervovaného výkonu podle bodu provádí provozovatel distribuční soustavy jednou za zúčtovací období.Cena za překročení rezervovaného výkonu je vztažena na maximální hodnotu čtvrthodinového elektrického výkonu dodaného do distribuční soustavy v každém kalendářním měsíci v rámci zúčtovacího období. Překročení rezervovaného výkonu podle bodu se vyhodnocuje s přesností na W
Výkon je okamžitá veličina. Je fyzikálně vztažená k okamžiku měření. Nikoli k nějakému časovému intervalu.
Má-li být vztažena k intervalu, pak už je to integrál výkonu v čase a výsledkem není výkon, ale energie neboli práce.
Pokud nějaký předpis zavádí veličinu, která není obecně definovaná např. v seznamu jednotek SI, tak ji musí (pro platnost v rámci tohoto přepisu) explicitně definovat.
Není-li uvedeno jinak, všechny moje posty jsou AI-free.
Pokud na něco umí správně odpovědět AI, nemusím to psát já.
- Valdano
Vydavatelem zmíněného cenového rozhodnutí je ERÚ. Obraťte se tedy s tímto požadavkem na ERÚ a třeba Vás v některém následujícím cenovém rozhodnutí i vyslyší.Mex píše:Pokud nějaký předpis zavádí veličinu, která není obecně definovaná např. v seznamu jednotek SI, tak ji musí (pro platnost v rámci tohoto přepisu) explicitně definovat.
- Mex
- Reputace:440
- Lokalita: Brno
- Systémové napětí: >48V
Nepotřebuju. Mám povolených 15.46kW, a to asi zas tak moc nepřesáhnu.
Ale pokud by došlo na lámání chleba a šlo by to k nějaké arbitráži, tak bych rozhodně tento argument použil.
Zákon nemůže něco "předpokládat".
Ale pokud by došlo na lámání chleba a šlo by to k nějaké arbitráži, tak bych rozhodně tento argument použil.
Zákon nemůže něco "předpokládat".
Není-li uvedeno jinak, všechny moje posty jsou AI-free.
- Valdano
Pokud vím žádná arbitráž se nekoná a většina lidí nemá nervy to dotáhnout ani ke správnímu řízení. Poprvé vás obvykle upozorní na přetok s výzvou k tomu ať učiníte taková opatření, aby se to již neopakovalo. Pokud se to zopakuje tak už obvykle následuje sankční poplatek, který je přímo součástí vyúčtování za elektřinu. Pokud to neuhradíte tak vám pohrozí i dočasným odpojením od DS. O několika lidech s FVE co už zaplatili za přetoky vím, ale zatím nevím o nikom kdo by to v důsledku přetoků a neochoty za ně platit dotáhl až k tomu odpojení celé domácnosti od DS. Třeba budete první.