EGD - výměna elektroměru distributorem
Souhrn tématu
Diskuze se zaměřuje na zkušenosti uživatelů s výměnou starých elektroměrů za chytré, kterou iniciuje distributor energie. Probírá se, kdo je kandidátem na výměnu, jak distributor řeší staré elektroměry a jaké jsou možné sankce za přetoky energie u legálně připojených fotovoltaických elektráren. Uživatelé sdílejí své postřehy k procesu, legislativě a praktickým dopadům výměny elektroměrů včetně možných komplikací.
- soami
- Reputace:118
- Lokalita: Posázaví
- Systémové napětí: 48V
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: EGD - výměna elektroměru distributorem
Jj. Špatně jsem to přečetl. Je to tak - stačí nepřekročit 30kWh/měs.
- Valdano
- Reputace:309
- Lokalita: Česká Lípa
Běžná balkonovka s výkonem max. 800W bez limiteru bude mít řekněme ve slunečném dni průměrný výkon 600W po dobu řekněme klidně i 6 hodin v čase od 9 do 15 hodin. V té době převážně nikdo doma a odběr domácnosti velmi nízký, řekněme v průměru 100W. To máme cca 3kWh přetoků za každý takový den. Stačí 10 takových dnů v měsíci a jste na 30kWh.
Naposledy upravil(a) Valdano dne sob srp 08, 2026 9:27 pm, celkem upraveno 3 x.
- Mex
- Reputace:440
- Lokalita: Brno
- Systémové napětí: >48V
Schází tam to nejpodstatnější - jak (a kde) je definován "čtvrthodinový elektrický výkon".Valdano píše: sob srp 08, 2026 7:46 pmU výroben elektřiny nebo zařízení pro ukládání elektřiny připojených v odběrném místě na hladině NN se sjednanou nulovou hodnotou rezervovaného výkonu se překročení rezervovaného výkonu účtuje od hodnoty naměřeného výkonu vyšší než 300 W, a to za celkovou maximální hodnotu čtvrthodinového elektrického výkonu dodaného do distribuční soustavy, pokud zároveň celková dodávka elektřiny do distribuční soustavy překročí v daném kalendářním měsíci 30 kWh.
Vyhodnocení překročení rezervovaného výkonu podle bodu provádí provozovatel distribuční soustavy jednou za zúčtovací období.Cena za překročení rezervovaného výkonu je vztažena na maximální hodnotu čtvrthodinového elektrického výkonu dodaného do distribuční soustavy v každém kalendářním měsíci v rámci zúčtovacího období. Překročení rezervovaného výkonu podle bodu se vyhodnocuje s přesností na W
Výkon je okamžitá veličina. Je fyzikálně vztažená k okamžiku měření. Nikoli k nějakému časovému intervalu.
Má-li být vztažena k intervalu, pak už je to integrál výkonu v čase a výsledkem není výkon, ale energie neboli práce.
Pokud nějaký předpis zavádí veličinu, která není obecně definovaná např. v seznamu jednotek SI, tak ji musí (pro platnost v rámci tohoto přepisu) explicitně definovat.
Není-li uvedeno jinak, všechny moje posty jsou AI-free.
Pokud na něco umí správně odpovědět AI, nemusím to psát já.
- Valdano
Vydavatelem zmíněného cenového rozhodnutí je ERÚ. Obraťte se tedy s tímto požadavkem na ERÚ a třeba Vás v některém následujícím cenovém rozhodnutí i vyslyší.Mex píše:Pokud nějaký předpis zavádí veličinu, která není obecně definovaná např. v seznamu jednotek SI, tak ji musí (pro platnost v rámci tohoto přepisu) explicitně definovat.
- Mex
Nepotřebuju. Mám povolených 15.46kW, a to asi zas tak moc nepřesáhnu.
Ale pokud by došlo na lámání chleba a šlo by to k nějaké arbitráži, tak bych rozhodně tento argument použil.
Zákon nemůže něco "předpokládat".
Ale pokud by došlo na lámání chleba a šlo by to k nějaké arbitráži, tak bych rozhodně tento argument použil.
Zákon nemůže něco "předpokládat".
- Valdano
Pokud vím žádná arbitráž se nekoná a většina lidí nemá nervy to dotáhnout ani ke správnímu řízení. Poprvé vás obvykle upozorní na přetok s výzvou k tomu ať učiníte taková opatření, aby se to již neopakovalo. Pokud se to zopakuje tak už obvykle následuje sankční poplatek, který je přímo součástí vyúčtování za elektřinu. Pokud to neuhradíte tak vám pohrozí i dočasným odpojením od DS. O několika lidech s FVE co už zaplatili za přetoky vím, ale zatím nevím o nikom kdo by to v důsledku přetoků a neochoty za ně platit dotáhl až k tomu odpojení celé domácnosti od DS. Třeba budete první. 
- Mex
Že je to pod mým postem znamená, že je to reakce na mě?
Proč bych měl být první?
Já jsem tristní kolečko s vyúřadováním oficiálního připojení absolvoval.
Takže asi nejsem ten správný kandidát na problémy s nepřiměřeným přetokem a následnou arbitráží.
Pokud se lidé nebrání, tak pak si silnější strana sporu může dělat co chce.
Tohle zrovna by zřejmě možná mohl být typ případu, na který by se byly snad ochotny podívat i veřejné právní poradny.
Samozřejmě ale jde o to, k jakému překročení došlo v těch případech, které jste zmiňoval.
Proč bych měl být první?
Já jsem tristní kolečko s vyúřadováním oficiálního připojení absolvoval.
Takže asi nejsem ten správný kandidát na problémy s nepřiměřeným přetokem a následnou arbitráží.
Pokud se lidé nebrání, tak pak si silnější strana sporu může dělat co chce.
Tohle zrovna by zřejmě možná mohl být typ případu, na který by se byly snad ochotny podívat i veřejné právní poradny.
Samozřejmě ale jde o to, k jakému překročení došlo v těch případech, které jste zmiňoval.
- Valdano
V některých případech šlo o "na černo" připojenou FVE, ale v některých šlo o legálně připojenou FVE a dokonce s nenulovým rezervovaným výkonem, který byl překročen opakovaně byť ne nějak extrémně.
- cipis
- Moderátor
- Reputace:1030
- Lokalita: blízko Brna
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: 18+ kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 40+26
Jaka nova velicina? Pokud ublinknu vic jak 300W, tak mi nauctuji za energii = (max. namereny vykon v dane ctvrthodine - 300) * ctvrthodina.
Tedy oni meri prubezne vykon v te ctvrthodine, a postih se pocita, jako bych dodaval celou ctvrthodinu, a ne tu sekundu ci dve, co to ublinklo. Pokuta je, pokud se nepletu, nejakych 1500 za kWh ...
Tedy oni meri prubezne vykon v te ctvrthodine, a postih se pocita, jako bych dodaval celou ctvrthodinu, a ne tu sekundu ci dve, co to ublinklo. Pokuta je, pokud se nepletu, nejakych 1500 za kWh ...
18+ kWp v provozu, 7+ kWp čeká na montáž/zapojení
Regulátory Epever a Victron
MP 24/5000 + Deye mikroinvertory 1+2,25+0,8 kW (můj byt + máti byt)
MP 24/1200 inet, sit, kamery atd.
Phoenix 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40+ kWh staré olovo 26+ kWh Li-Ion
několik dalších MP jako záložní zdroje na různých místech
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
Regulátory Epever a Victron
MP 24/5000 + Deye mikroinvertory 1+2,25+0,8 kW (můj byt + máti byt)
MP 24/1200 inet, sit, kamery atd.
Phoenix 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40+ kWh staré olovo 26+ kWh Li-Ion
několik dalších MP jako záložní zdroje na různých místech
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
- Mex
To by tak ovšem muselo být definované.
Co bys asi tak dostal za známku, kdybys při zkoušce z fyziky použil veličinu "čtvrthodinový elektrický výkon"?
Co bys asi tak dostal za známku, kdybys při zkoušce z fyziky použil veličinu "čtvrthodinový elektrický výkon"?