Zapojeni DC jistice
Zabezpečení systémů proti přepětí, úderu bleskem, svodiče napětí, hromosvody, proudové ochrany, jištění, pojistky, bezpečnost elektrických zařízení, zkušenosti, rady, doporučení.
-
- Reputace: 189
- Lokalita: Šumperk
Re: Zapojeni DC jistice
důvodů je několik... DC jistič bývá dražší než pojistka, DC jistič není dělaný pro obousměrný tok proudu, ale má jasně daný směr, jistí se obvykle schopnost kabelů dany proud přenést a nepočítá se s tím že by někdy mohlo dojít k přetížení jako třeba u jističe v domovním rozvodu a proto jsou pojistky docela věčné.
-
- Reputace: 736
- Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 46000
- Kapacita baterie [kWh]: 40
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Já používám (čínské) DC jističe protože jsou levné a na rozdíl od pojistky hned vidím v jakém jsou stavu. Ale je to "klasika" - string má pojistku proti nadproudu z paralelních stringů a tyto stringy jdou přes společný DC jistič do regulátoru.
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
-
- Moderátor
- Reputace: 761
- Lokalita: blízko Brna
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: 13+ kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 30+15
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
A nejlepe s napetovou/podpetovou spousti.
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
MP2 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 15 258 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
MP2 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 15 258 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
-
- Reputace: 189
- Lokalita: Šumperk
já jsem v minulosti nějaké jističe v číně nakoupil jen tak ze srandy... Testoval jsem je s kamarádem co dělá revize a má na to měřící přístroj. Jedno z toho byl dokonce chránič. Bohužel nebyl schopen testovat vybavení DC proudem, ale jen AC a i tak to byla docela sranda... od jednoho prodejce jsem měl 6/10 a 16A C a všechny vypínaly u 40A, jeden se choval normálně a chránič sice vybavoval správně ale se zpožděním (trvalo mu to cca 3x tak dlouho jako klasickému A chrániči od ABB). Nekuchal jsem ho, takže nevím co bylo uvnitř.... Takže v číně je prostě možné všechno...
Nicméně pro nízkoproudé DC věci jsem jističe normálně používal.. LTN řada OEZ umí na DC straně 24-72V, ale je potřeba dodržet správně polaritu. Zapojit se to dá třeba mezi zdroj a spotřebič, ale nejde to mezi kombi bednu (nabíječ i spotřebič) a baterii. Když jsem měl 20A zdroj a na tom pověšených 20 různých věcí tak jističe jsou dobrý způsob jak mít možnost jednotlivé věci vypnout a zapnout a současně když v nějaké té věci chcípne vstupní zdroj a jde do zkratu tak mi to neshodí celý zdroj se všema věcma na tom připojené.
Nicméně pro nízkoproudé DC věci jsem jističe normálně používal.. LTN řada OEZ umí na DC straně 24-72V, ale je potřeba dodržet správně polaritu. Zapojit se to dá třeba mezi zdroj a spotřebič, ale nejde to mezi kombi bednu (nabíječ i spotřebič) a baterii. Když jsem měl 20A zdroj a na tom pověšených 20 různých věcí tak jističe jsou dobrý způsob jak mít možnost jednotlivé věci vypnout a zapnout a současně když v nějaké té věci chcípne vstupní zdroj a jde do zkratu tak mi to neshodí celý zdroj se všema věcma na tom připojené.