předehřátá voda do myčky, pračky

Pračky, mikrovlnky, lednice, myčky na nádobí, mrazáky, rychlovarné konvice, remosky, vysavače ...
cipis
Lokalita: blízko Brna

Re: předehřátá voda do myčky, pračky

Příspěvek od cipis »

Co jsem rikal o te politice?!
OT a hadky si nechte nekam jinam.
Zde je to o vode do mycky/pracky.
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 7 488 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
JirkaE
Lokalita: Kousek od Rozvadova
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 2,0+2,25+2,25+0,9kWp
Kapacita baterie [kWh]: 11+11+16kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Příspěvek od JirkaE »

Cipis : Sorry...
vk_1 píše: sob říj 21, 2023 7:36 pm Zeptám se k tématu:

Je tu někdo, kdo osobně zkoušel připojit pračku na teplou vodu přes termostatický ventil (třeba 40 stupňů) a zjistil, že to pere hůř, nebo mu kvalita vyprání nevyhovuje?

Díky
Naše pračka cca 7let stará cca 5let přes smĕšovaci termostatický ventil za 500Kč.
Na 40-75 Stupňů-zbytek si dohřívá sama pokud tam není požadovaná teplota.

Tvrdost vody střední.
Po 2 letech provozu jsem kontroloval Anody, spirály a dno zásobníku, vše O.K.
Další kontrola za dalších 5 let naplánována.

Rozdíl v praní leto/zima, tepla/studená nikdo z rodiny nevnímá.
Naposledy upravil(a) JirkaE dne ned říj 22, 2023 11:01 am, celkem upraveno 2 x.
Měření online : 2000Wp + 2250Wp + 2250Wp + Spotřeba domácnosti z Akku + Teploty 3 x Bojler a počasí
Celkem 7,4kWp a dále roste.
Spotřeba domácnosti je ovlivněna testem Balkónovky 800Wp která dokrmuje domácnost NON-STOP jak vyjde slunce
PS: Omlouvám se - web zdarma, cloud zdarma, na wifi 50 zařízení a 250-300 přístupů denně to trošku brzdí... :D
Neo

Příspěvek od Neo »

vk_1 píše: sob říj 21, 2023 7:36 pm Zeptám se k tématu:

Je tu někdo, kdo osobně zkoušel připojit pračku na teplou vodu přes termostatický ventil (třeba 40 stupňů) a zjistil, že to pere hůř, nebo mu kvalita vyprání nevyhovuje?

Díky
To nikdy nezjistím, pere manželka :)
++
Soban
Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 3600
Kapacita baterie [kWh]: 16

Příspěvek od Soban »

Tak jako dát tam termostatický ventil a mít ho napevno na 30-40°C dává smysl, že prostě pračka nebude ohřívat vodu která má 10°C takže by se teoreticky měl zkrátit čas praní.

Ale vliv na FVE to nemá protože stejně tu vodu ohřeješ buď v bojleru nebo v pračce - takže akorát zkrácení programu a to moc velká úspora nebude.

Takže jsme zase o tom zda se to oplatí.
3,6kWp ::pv:: | 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh *batt*
JirkaE

Příspěvek od JirkaE »

Soban píše: ned říj 22, 2023 11:37 am Tak jako dát tam termostatický ventil a mít ho napevno na 30-40°C dává smysl, že prostě pračka nebude ohřívat vodu která má 10°C takže by se teoreticky měl zkrátit čas praní.

Ale vliv na FVE to nemá protože stejně tu vodu ohřeješ buď v bojleru nebo v pračce - takže akorát zkrácení programu a to moc velká úspora nebude.

Takže jsme zase o tom zda se to oplatí.
V mém zapojení - jdou do zásobníku vody navíc = do pračky a předehřev pro nás, všechny přebytky FV-energie z dnešních cca 1800Wp na střeše.

Tedy každé praní z teplé vody nad těch 10Stupňů - pračka cosi uspoří, protože méně ohřívá.

Protože je to předehřev i pro naší domácnost a jen z přebytků - tak to pro mě má smysl dvojnásobný.

Pro pračku i pro nás :fuuu:
Měření online : 2000Wp + 2250Wp + 2250Wp + Spotřeba domácnosti z Akku + Teploty 3 x Bojler a počasí
Spotřeba domácnosti je ovlivněna testem Balkónovky 800Wp která dokrmuje domácnost NON-STOP jak vyjde slunce
PS: Omlouvám se - web zdarma, cloud zdarma, na wifi 50 zařízení a 250-300 přístupů denně to trošku brzdí... :D
Kostěj
Lokalita: Dobrovicko
Výkon panelů [Wp]: 9200
Kapacita baterie [kWh]: 16

Příspěvek od Kostěj »

cipis píše: ned říj 22, 2023 9:55 amJe to presne opacne, o ty pracky (na dvě vody) byl mizerny zajem, tak to vyrobci prestali delat, protoze se to proste nevyplatilo.
Dávno tomu, ještě v paneláku, jsem měl pračku na dvě vody. Jenže pak jsem si jednou vzal vyúčtování tepla a elektřiny a zjistil, že ta teplá voda je za rok jen o pár korun levnější, než ohřátá elektrikou a navíc ten připojovací ventil s povinnou zpětnou klapkou začal zlobit. Tak jsem ji přepojil jen na studenou (k pračce dodávali "Y" kus). A u nové pračky jsem o tom už ani neuvažoval.
Dejwid
Lokalita: Plzeň

Příspěvek od Dejwid »

Jo, zkoušel jsem to s tou horkou vodou do myčky, a ono to fakt něco ušetří, pokud máš třeba ohřev přes dřevo nebo uhlí, takže pak to dává smysl. U pračky to už ale moc nedoporučuju – máchání stačí fakt studenou, a teplá by mohla prádlo spíš poničit nebo srazit. Jestli ti jde o lepší čištění a úsporu, mrkni třeba na parní pračky, ty to umí bez potřeby extra horký vody, tady je nějaký srovnání https://www.arecenze.cz/nejlepsi-parni-pracky/. Dá se to koupit aj docela levně, a pak nebudeš muset vymejšlet:D
vk_1

Příspěvek od vk_1 »

Já jen dodám praktickou zkušenoust, že už 14 měsíců máme připojenou pračku na teplou vodu. Cca 350 várek vypráno. Směšovací ventil před pračkou nastaven na 35 stupňů.
Žádné problémy jsme nezaznamenali, takže to tak provozujeme dál.
betmen
Lokalita: nedaleko od Trencina
Systémové napětí: >48V
Výkon panelů [Wp]: 2080 + 2400
Kapacita baterie [kWh]: 9,6

Příspěvek od betmen »

do umyvacky tepla voda fajn, vie to usetrit energiu, ale do pracky zasadne iba studenu.
su totiz necistoty, ktore teplou vodou clovek zakonzervuje do textilie a uz ich nevyperie.
standardne krvave flaky (zena pri svojich dnoch, masovy vrah, masiar, kuchar, moje tricko po tom ako si niekde na stavbe rozbijem ruku atd..) a tam treba studenu vodu na predpierku.
stacionárny dom :
2080Wp JV, Siton210, 2x 100L Drazice
2400Wp JV, Must PV1800 VHM 5548, Calb 16 x 180Ah
pojazdný dom:
1 x 100Wp + 12V, 100Ah
prenosná elektraren :
homemade skladaci 2x60Wp + 12V, 75Ah olovo
Mex
Lokalita: Brno
Systémové napětí: >48V

Příspěvek od Mex »

Provozujeme pračku na přefiltrovanou dešťovku.
Ta je v létě ve vnějším zásobníku, takže má klidně i přes nějakých 35°C.
Pračka nežere nic, nikde žádný vodní kámen (dešťovka je samozřejmě extrémně měkká voda, na rozdíl od hodně tvrdé vody z řadu u nás) a všichni jsou happy. Prádlo, pračka i obsluha.
Franta2776

Příspěvek od Franta2776 »

My máme více než 10 let 2 pračky jednu na dešťovku a jednu na městkou. Protože jsem líný přestal jsem vodu do nádoby filtrovat.2 x za léto naleju do železobetonové nádoby 13m3 pod zemí cca 0,5L chlornanu sodného. Jinak nic, samozřejmě bazén 45m3 mám taky jenom dešťovku.
18190Wp=13500Wp jihovýchod 27x500Wp, 4690Wpjihozápad Leapton 14x335Wp, cca 8000W 90ks vakuové trubice jihozápad, Lifepo4 17Sx260Ah, trakční gel 800Ah), Axpert Max 7200VA, Easun Isolar 5500VA,Multiplus 2 48/5000,MPPT 150/85
Pojízdná FV 200Wp=2x100Wp flexibilní+4x280Ah lifepo4+měnič 1500W
JirkaE

Příspěvek od JirkaE »

JirkaE píše: ned říj 22, 2023 10:46 am
Naše pračka cca 7let stará cca 5let přes smĕšovaci termostatický ventil za 500Kč.
Na 40-75 Stupňů-zbytek si dohřívá sama pokud tam není požadovaná teplota.
Teď už 8let stáří a 6let ventil - další rok s nadprůměrným počtem praček a vše OK ;)

PS: nevím jak dražší směšovací ventily ale ty laciné je dobrý 2x za rok několikrát protočit tam a zpět
Jinak vše dobrý.
Pokud dá pračka 10let bez výměny spirály, uhlíků, nebo ložiska na buben = 10let bez jakékoliv opravy, tak je to dobry :)
kodl69
Lokalita: severně od Brna
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh

Příspěvek od kodl69 »

Všechno co píšeš je z mýho pohledu sci-fi. Pračka obvykle vydržela 3-4 roky, tj na nějaký uhlíky nikdy nedošlo (příčiny smrti: 1x programátor, 2x nevyměnitelný ložiska bubnu, všechno Indesit s horním plněním). Směšovací ventil jsem za dva roky zahodil, protože neuzavíral studenou vodu, tj tekla studená z kohoutku, i když v boileru bylo teplé vody dost. Totálně zanesenej vodním kamenem, tj místo ventilu je tam kolínko na teplé vodě, a záslepka na studené, to funguje spolehlivě. O teplé vodě do pračky jsem uvažoval taky, ale nakonec je to bezpředmětný - když je dost slunka, je i dost elektriky i teplé vody, když je málo slunka, je málo elektriky i teplé vody, tj není co řešit. Dešťovka je zajímavý řešení, ale znovu kvůli tomu už rozvody vody předělávat nebudu.
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
mihlit
Lokalita: okr. Vyškov
Výkon panelů [Wp]: 5800
Kapacita baterie [kWh]: 24

Příspěvek od mihlit »

Co to máš za pračky? Já mám pračku whirlpool asi 12 let. Poslední roky díky malým dětem a ještě látkovým plínkám, tak se točí furt. Jediné, co jsem měnil, tak páčku dvířek, co zničil mladší syn a teď nedávno uhlíky. Rodiče mají ještě starší, jak my.

Jinak ale k tématu, prášek počítá s počátkem praní ve studené vodě protože některé nečistoty se musí prát studenou, jak již bylo zmíněno. Proto bych to do pračky nepouštěl. Obecně mi tyhle experimenty přijdou zbytečné, když vezmu kolik poslední dobou stojí lifepo4 baterky, tak zbytečné komplikace navíc.
JirkaE

Příspěvek od JirkaE »

Ano, pokud má někdo plnohodnotnou FVE s dostatečnou kapacitou naprosto souhlasím.
Zcela nesmysl se nějak koncentrovat na teplou do pračky :) nemá to význam - energie jako energie.

Varianta o které jsem psal já, je z dob, kdy nám FV pomáhala pouze s vodou - nic víc - a letní využívání přebytečné vody 5-6měsíců
Žádná LiFePo - žádný měnič, nic - jen FV pro vodu - komentovat to tímto argumentem nemá smysl - vím to.
Jen pro lidi - co mají JEN vodu z FV a v létě mají přebytky vody.

Cca 20% všeho se u nás pere na 90 Stupňů.
Cca 60% všeho se u nás pere na 40 Stupňů.
Cca 20% všeho se u nás pere na 30 Stupňů.

Otočit termostatickým ventilem za pračkou je stejné jako u praček dříve - druhým knoflíkem, na termostatu na teplou vodu.

Věřím že jsou ta procenta v každé domácnosti jiná.
Také že názor má každý jiný...

Jen jsem se podělil o to, jak to snáší ta pračka = bez problémů.

Moje první pračka (po svatbě) vydržela 9 let, měnilo se ložisko, spirála a 2x uhlíky.
Druhá a předchozí pračka jela jen poslední 4 roky na ,,FV-vodu" - vydržela 12let a byla první kde jsem neměnil uhlíky a nic - což bylo scifi podle toho co jsem slyšel.
Třetí je nyní. Mezi tím byla jedna v nájemním bytě jako součást nájmu.
Jinou pračku jsem osobně nezažil = nemohu komentovat.

Edit : nyní - AEG Lavamat Exclusiv 6479AFL v té době 399Eur včetně dopravy
I přes to, že byla ,,laciná" - jde koupit cokoli a vyměnit sám - např : https://shop.aeg.de/waschepflege/waschm ... lsrc=aw.ds
Samozřejmě pokud by to mělo smysl :)
lemra79
Lokalita: Usteckoorlicko
Výkon panelů [Wp]: 12360
Kapacita baterie [kWh]: 10?

Příspěvek od lemra79 »

Teplou vodu poustim do mycky, duvodem je mnou domnela uspora v zime, kdy bojler ohrivam drevem. Pracka jede na destovku, to bych musel mit zvlast bojler na destovku a to se mi nechce, ale pracka je naprosto bez vodniho kamene.
Jinko 225 W / 6,075 kWp, GWL/Sunny Mono 310Wp / 2,79 kWp, Energetica 385 Wp / 3,495 kWp
PIP 5048 MG, Fangpusun MPPT150/60TR, Epever 4415
li ion 350 Ah@58V, ICC@rpi3+, celkem instalováno 12,36 kWp, 460 m.n.m.
proasnet
Lokalita: Rajecké Teplice
Výkon panelů [Wp]: 5000
Kapacita baterie [kWh]: 14,5

Příspěvek od proasnet »

Já jsem před pár lety přepojil myčku ze studené na teplou a úspora to celkem je. Ale vodu ohřívám solarem, takže v létě kdy je nadbytek teplé vody i elektřiny z FVE, myčka jede prakticky jen za cenu studené vody. Dokonalé to bude, až někdy bude studna, teda pokud nebude moc tvrdá voda...
2x5kW paralel SML-5K jako ostrov se zálohou z DS, 5kWp, Lifepo4
kodl69
Lokalita: severně od Brna
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh

Příspěvek od kodl69 »

Pračky s horním plněním jsou posledních skoro 20 let udělaný prakticky neopravitelně, tj nejdou vyměnit ložiska, je to zavařený v plastové vaně a hotovo. Potom vyhazuješ celou pračku. Stejně jako u 4r staré pračky, kde nevíš, jestli za rok odejdou ložiska nemá cenu měnit programátor, kterej stojí polovinu ceny nové pračky. Značka je skoro jedno, je to většinou všechno z jedné fabriky, akorát Miele je jinde, i cenově... Na druhou stranu chápu, že ta paní co se mnou bydlí chce pračku s horním plněním, kdo se k tomu má ohýbat, navíc místa taky není nazbyt. Momentální invertorová electrolux žádný uhlíky ani řemen nemá, tj asi umře zase na elektroniku, vzhledem k tomu, kolik jí tam je...
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
eman
Lokalita: Praha

Příspěvek od eman »

Pouštět do pračky teplou vodu je blbost a už jsem to tu psal. To je "úspora" 3x placená.
Jinak my máme Elektroluxku s horním plněním 20 let. Jsou tam problémy s panty, které jsou uložené v plastu, takže už 2x opraveno, uhlíky, výměna všech relé, zámek a myslím, že jsem měnil i čerpadlo. Díly jsou na to za pár šupů, spíš je opruz ta pracnost, než se člověk dostane dovnitř. Máme i myčku Elelktrolux 14let a tam už jsem taky pár věcí měnil. Docela mě překvapuje, že na to pořád prodávají dily. Narazil jsem jenom u trouby, kde odchází display a ten se už koupit nedá. Ta má taky natočeno 14let.
10kWp JJZ, 3x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v paralelním režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x400Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P + JK BMS Invertor
soami
Lokalita: Posázaví

Příspěvek od soami »

Vodu máme z vrtu, i když přes domácí úpravnu, ale není to vodovod... Takže jsem trochu překvapený, že pračka a myčka BSH (Siemens) jedou už 10 let bez jakéhokoliv problému - každý spotřebič cca 10 cyklů týdně. Susička Siemens tedy má vestavěné kurvítko - nepřístupný kondenzátor, takže když to hlásilo chybu čidla, tak servis v záruce - od té doby klid - říkal jsem si, že až to udělá znovu, tak to zpřístupním menším násilím - krytka tam je. Ale 9 let je klid.
Teplou vodu neřeším. U pračky to není vhodné a u myčky teče cca 15sek studená, takže by to stejně nemělo efekt. Trochu mě štve, že jsem při stavbě neudělal cirkulaci teplé.

• Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek