FVE Blansko

Porada před realizací, doporučení, rady, nápady týkající se plánovaných ostrovních nebo poloostrovních systémů, projektování, zkušenosti, schémata, vhodné komponenty
vlkazajac
R.I.P.

Re: FVE Blansko

Příspěvek od vlkazajac »

Je tu veľa na premýšľanie... Nech to dlho nehľadám, aký je prosím Ťa NT a aké máš dostupné referencie na životnosť TČ ?
750 Wp, LS3024B, 18650 - 198P8S 30,4 V, Multiplus C 800 nonstop / všetky slabé spotrebiče
1950 Wp, 2 x LS3024B, VS2024N, olovo - 330 Ah / 24 V, Carspa 3000 sin deň / silné spotrebiče a ohrev TUV
5995 kWh za meničmi za posledné 2 roky.
kybos
Lokalita: Šternberk
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 15000
Kapacita baterie [kWh]: 40

Příspěvek od kybos »

Mám tarif D25d, kde je NT 8 hodin za den rozdělený do dvou časových úseků. Celkovou roční průměrnou cenu za kWh elektrické energie se všemi poplatky z DS mám za rok 2018 2,26 Kč/kWh.
Venkovní jednotka s kompresorem má značku Fujitsu. Jde tedy o běžnou jednotku s typově předpokládanou životností cca 10 let. Jaká bude skutečná životnost při jejím provozu v pracovním bodu kolem maximálního výkonu se teprve dovím.
15 kWp JJZ + 3x Tristar MPPT60 + Victron 150/100 + 48V LiFePO 850 Ah + UPS 8kW (MPP-Solar 8048 LC) + 4 x nabíječka 1,2 kW (DELTA) Start: 2012
youda

Příspěvek od youda »

Marek_Kuřim píše:
...

4) máte někdo představu, jaké jsou výkupní ceny za kWh u EOnu?
Maximálně můžeš dostat cenu dle denního trhu, zhruba je to 1000 Kč za MWh:
OTE.PNG
https://www.ote-cr.cz/cs/kratkodobe-trh ... 2019-07-31

Za službu výkupu si ale prodejci účtují buď fixní poplatek, který vychází na cca 400 Kč za MWh, nebo rovnou výkupní cenu ve smlouvě sníží a pak "službu výkupu" poskytují "zadarmo".

Takže když budeš mít štěstí, dostaneš se na cenu 60 hal / kWh, ovšem z toho musíš ještě zaplatit daň ze zisku.
Suma-sumárum, počítej s cenou 40 hal/kWh.

Na elektřině prostě vydělává hlavně holport státu a distributorů, který díky daním a poplatkům dokáže z těchto 40 hal vyždímat 5 korun.

Pozor, ikdyž jsi v území EON Distribuce, tak NEmusíš elektřinu prodávat EONu. Můžeš si vybrat libovolného obchodníka s elektřinou, ať už to bude EON, ČEZ nebo třeba Skautská energie. Normálně zkus pár prodejců na výkup poptat přes webové formuláře a uvidíš. Jen pozor na časově omezené nabídky a zamykací balíčky. To, že budeš muset elektřinu od zvoleného obchodníka i odebírat, je jasné.

PS: Koukal jsem na ty další informace od tebe:
- hlavní topení na plyn, ročně 26.000 Kč
- přídavné topení a elektřina 14Mwh/ročně 36.000 Kč
- dohromady ročně cca 62 tisíc Kč

Vzhledem k tomu, že elektrika tedy není hlavně na topení, ale dost se jí i provaří, tak bych to s tou FVE neviděl tak beznadějně jako jsem se bál na začátku. Díky NE-topení elektrikou, tak určitě dokážeš z FVE pokrýt docela velkou část spotřeby. A jelikož je to pro nás i zábava, tak bych neváhal a pustil se do toho :)

Na ongrid je ale nejlepší vzít firmu, aby ses nemusel trápit s revizí a papírováním. Jasně, přeplatíš jako blázen, ale reálně můžeš vzít jen pár panelů a slabší střídač. Ideálně s možností později přidat baterky, pokud by ses chtěl zabezpečit proti blackoutům. Hodně montérů teď dává hybridy GoodWe. Celkem fungují a mají i pěkné GUI a webový portál. Jen pozor, že plný výkon umí GoodWe dodat jen přifázovaný. V backup režimu má výkon cca poloviční.

Pokud bys chtěl profesionální on-grid, tak je to SMA, tam se baterky řeší přidáním druhého samostatného měniče a první měnič je jen ongrid. Dobré on-gridy dělá ještě Fronius, ale tam zase pozor na to, že verze s baterkama je na tuším 400V DC, takže to není úplně kutil-friendly.
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: https://youda.mypower.cz
Marek_Kuřim
Lokalita: Blansko
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Příspěvek od Marek_Kuřim »

youda, all: Díky všem za podněty a informace.
Takže:
1) proběhne zateplení garáže která se jen temperuje + instalace protizámrazového termostatu.
2) proběhne výměna veškerého zasklení na domečku, z 1,4 na 0,6 (již objednáno)
3) uvidíme, jaká bude příští rok úspora a tím pádem návratnost a podle toho se rozhodnu dál.

Vím, že kdyby se na obou stranách střechy ty panely přizvedly, bylo by to rázem o něčem jiném, ale nejen že esteticky by to bylo hrozné, ale první severák by mi to sundal i se střechou. Tohle řešení neprojde.

Díky za poznámky k ongridu. Vím, že bych to musel řešit přes firmu, kvůli revizi, pojištění apod. To ale budu řešit v případě hybridu či ostrovu s dodávkou panelů a jejich montáže na střechu taky. Jsem schopný si udělat instalaci doma, ale na střechu mě už nikdo nedostane.

Mějte se krásně, ať vám to točí... ;-)

M.
Marek Svoboda
Marek_Kuřim

Už mi to zas šrotuje v palici.... :lol:

Mám li střechu V-Z, pak bude dle mého názoru potřeba přemýšlet o dvou nezávislých okruzích (panely+regulátor+baterky+měnič), uvažuji správně? 1×pro východní část střechy a 1× pro západní část střechy.
Je to tak?
Marek Svoboda
diablo007

Příspěvek od diablo007 »

Panely ano to se jinak nedá než sólo jinak zbytek může být společný a to včetně regulátoru pokud by výkonnostně zvládl obe pole PWM určitě mppt by mohl trošku tápat v hledání ideálního pracovního bodu
Marek_Kuřim

diablo007 píše:
Panely ano to se jinak nedá než sólo jinak zbytek může být společný a to včetně regulátoru pokud by výkonnostně zvládl obe pole PWM určitě mppt by mohl trošku tápat v hledání ideálního pracovního bodu
No právě v tom mám trošku hokej...
Domnívám se, že pokud vezmu jeden měnič a jedny baterky, musí k tomu být jeden regulátor ne? Dva regulátory na jedněch baterkách se budou přece hádat...
Pak by musel takový regulátor mít dva vstupy od panelů a dva mppt trackery, jinak to bude zbytečně ztrácet účinnost.

Nebo se pletu?
Marek Svoboda

Příspěvek od dumi »

na jednu baterii muzes mit regulatoru kolik chces.

musis jen zajistit, aby nabijeci proud nebyl pro baterie smrtelny
Dumiho ostruvek: 4,7kWp, 13,3kWh, 2400W inverter
diablo007

Příspěvek od diablo007 »

Regulátor jen dobíjí baterií a tím pádem jich lze na baterii mít kolik potřebuješ omezen jsi jaký baterie snese nabíjecí proud . Dva menší regulátory každý pro vlastní string je rozumné cenove moc neprodelas a když jeden odejde pojedeš na druhý
Dumi mne předběhl
kodl69
Lokalita: severně od Brna
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh

Příspěvek od kodl69 »

naopak, panely, pokud mají stejně dlouhé stringy, se můžou spojit dohromady, i kdyby jeden ze stringů byl na čistý sever a ještě na něm leželo 20cm sněhu, určitě nepoteče elektrika "do panelů" . Samozřejmě řešení se dvěma regulátory, každý pro svou stranu střechy je technicky čistší, ale jsou možný obě varianty.
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
Marek_Kuřim

Tak, další krok učiněn.
Nemá smysl přemýšlet nad fve, pokud nejsou vstupní data.
Pořídil jsem 3f měřič spotřeby s logováním na mikroSD.
MicroSD brána
3f měřič
Už je to v rozvaděči a načítá data.
Mám v plánu to tam nechat aspoň do vánoc, abych si udělal představu o spotřebách na jednotlivých fázích během přechodu na topnou sezónu.
Myslím, že na jaře to bude na prodej za slušnou cenu, nebo láhev dobrého rumu. ;-)
Marek Svoboda
Marek_Kuřim

Tak, dva roky v háji a energetická krize na obzoru.
Doufám, že není úplně pozdě, ale poprosil bych fórum o pár aktuálních rad.
Před deseti lety jsem měl na střeše polykrystaly Renesola 280Wp a regulátor Tristar MPPT 60.
Jak to dnes vypadá na trhu? Po čem (panely, regulátor, hybridní měnič) se dívat s nejlepším poměrem cena/spolehlivost/výkon?
S blížící se inflací budu mít raději prachy na střeše, než na účtu.
Marek Svoboda
Lokalita: Žabčice
Výkon panelů [Wp]: 29139
Kapacita baterie [kWh]: 12
Chci prodávat energii: ANO

Příspěvek od PavelR »

Já mám dobrou zkušenost s victronem. U mě regly. A mám na dohledu 6 instalací s hybridama. 1f i 3f. Vše šlape bez problémů.
Vybavenost GX jednotek dobrá. VRM portál, čtení dat...
Marek_Kuřim

Dotaz na odborníky.
Našel jsem panely, které mi při řazení 4S2P dají naprázdno 154,8V. Regulátor ale má max. 150V. Jak dostat dolů těch 5V?
Marek Svoboda
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 40

Příspěvek od rva »

Nijak. Dokoupit panel a dát 3S3P.

Příspěvek od Pawel »

Těch 5v nedostanete dolu a v mrazech to může být i více a reg. umře. Napište co je to za panely a jaký máte regulátor. Mělo by to jít zapojit zapojit jak psal rva.
Marek_Kuřim

Pawel píše:
Těch 5v nedostanete dolu a v mrazech to může být i více a reg. umře. Napište co je to za panely a jaký máte regulátor. Mělo by to jít zapojit zapojit jak psal rva.
Protože plánuju mít dva nezávislé stringy (Střecha V/Z), chtěl jsem cenově dostupné regulátory, tedy plán byl 2× 150V/60A regulátor (Tristar, Victron)

Panely se mi líbí cenově dostupné 285Wp https://www.solarsun.cz/solarni-panel-p ... ar-285wp/A

Možná ještě zvážím EPSolar, zvládne 200V/80A
Marek Svoboda

Příspěvek od kodl69 »

Na nevýkonný panely se vykašli, a dej minimálně 330Wp monokrystaly. ve výsledku nejsou dražší. A i tak ti brzo dojde střecha.
Doporučuju z hlediska bezpečnosti dodržet VOC pod 120V, podle v současnosti platné normy by dokonce mělo být Voc při -45°C MENŠÍ NEŽ 120V. Potom jsou jasnou volbou panely 72 čl cca 450W po dvou v sérii. pak ti vyjde i ten levnej regulátor
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
Franta2776

Příspěvek od Franta2776 »

Kodle nemáš prosím Tě tu normu k nahlédnutí.Případně na aktuální platnou odkaz.
18190Wp=13500Wp jihovýchod 27x500Wp, 4690Wpjihozápad Leapton 14x335Wp, cca 8000W 90ks vakuové trubice jihozápad, Lifepo4 17Sx260Ah, trakční gel 800Ah), Axpert Max 7200VA, Easun Isolar 5500VA,Multiplus 2 48/5000,MPPT 150/85
Pojízdná FV 200Wp=2x100Wp flexibilní+4x280Ah lifepo4+měnič 1500W
kodl69

Příspěvek od kodl69 »

jasně, je to ČSN 33 2000-7-712/ed.2 https://csnonline.agentura-cas.cz/Detai ... x?k=500914

• Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek