FVE ostrov 1020 Wp - Sobrance

Popis a ukázky samostatných ostrovních elektráren nepřipojených do rozvodné sítě s akumulací energie.
rottenkiwi
Lokalita: SO, SK

Re: FVE ostrov 1020 Wp - Sobrance

Příspěvek od rottenkiwi »

Ochráni mi bleskozvod panely a dom, ak ho realizujem tak, že 5 m od domu dám do zeme Cu tyče,
medzi ktorými bude lano a to lano bude natiahnuté ponad celý 28 m dlhý dom, ktorý je 6,5 m široký ?
Lano bude vo výške cca. 1,2 m nad najvyššou časťou domu.
DC-AC inverter REC Lion DC-AC ESP32 DIY inv. 15 GB za sekundu DIY MPPT Holder
Zjedz vsetko, co si kupil, v obchode a netreba ti tasku, auto ci chladnicku.
luky

Příspěvek od luky »

Neochrání. Na papíře/výkresu se to ověřuje tak, že se přes dům převalí koule o příslušném průměru. A ta se nikde nesmí dotknout domu - jen hromosvodu.
http://www.kniska.eu/
1) odpor uzemnění
2) svody na každém rohu domu
3) "oddálený hromosvod"
mobilní elektrárna: viewtopic.php?t=4597, 290Wp mono, Winston 12V/130Ah, Victron MPPT 75/15, Victron inverter 12/250VA, Victron charger 20A, Orion 30A
domácí elektrárna: viewtopic.php?t=6898, FV 5kWp, LiFe 48V/120+120Ah, Axpert King 48/5000 + PCM60X + EPever
jozko82

Příspěvek od jozko82 »

rottenkiwi píše:
..., že 5 m od domu dám do zeme Cu tyče,...
Med by som do zeme nedaval, lebo vie narobit riadnu paseku. "Neznasa" sa v "spolocnej zahradke" s mnohymi dalsimi kovmi (hlinik, pozinkovana ocel,...), ktorych zvykne byt v zemi celkom dost. Tejto "neznasanlivosti" sa nadava galvanicka korozia :mrgreen:
Dreambox

Příspěvek od Dreambox »

Jedině co ochraní celou elektrárnu je dobrá pojistka.Proti úderu blesku a přepětí v síti.
SOLINTEG MHT-50K-100, východ střecha 14,5Kwp,jižní stěna 6,3 Kwp,západ střecha 15,5Kwp, chalupa Majda 7,6 Kwp. Baterie 6x Soluna HV PACK 10K ,optimizéry Tigo.
rottenkiwi

Je nejaká finta ako sa naučiť variť bázickými elektródami na IGBT invertore ?
S rutilkami mi to ako-tak ide, ale s báz. neviem udržať oblúk ani pár cm.
kodl69
Lokalita: severně od Brna
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Příspěvek od kodl69 »

Nevím , jako kouzlo mi to nepřijde, možná přidat trochu proudu, ale to je potřeba vidět a zkusit. Některý levný invertory mají problém s měkkou sítí, já zkoušel svařovat i na měnič, jde to, ale na síť je jednodušší nasadit oblouk a udržet ho.
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
luky

Příspěvek od luky »

rottenkiwi píše:
Je nejaká finta ako sa naučiť variť bázickými elektródami na IGBT invertore ?
S rutilkami mi to ako-tak ide, ale s báz. neviem udržať oblúk ani pár cm.
- elektrody jsou suché? Bazické elektrody navlhají vzdušnou vlhkostí. Tedy buď skladovat ve vzduchotěsné nádobě nebo před použitím sušit. Detaily sušení jsou na krabici s elektrodami.
- oblouk má bých pár milimetrů. Čím kratší oblouk, tím kvalitnější svár.
- máš nastavený správný proud vzhledem k tloušťce elektrod? Na malý proud se silnýma elektrodama to bude zhasínat.
- co je to za invertor?
mobilní elektrárna: viewtopic.php?t=4597, 290Wp mono, Winston 12V/130Ah, Victron MPPT 75/15, Victron inverter 12/250VA, Victron charger 20A, Orion 30A
domácí elektrárna: viewtopic.php?t=6898, FV 5kWp, LiFe 48V/120+120Ah, Axpert King 48/5000 + PCM60X + EPever
vla
Lokalita: Praha 6

Příspěvek od vla »

Některé elektrody se připojují na +, některé na -, některým je to jedno, některé rády střídavý, jiné stejnosměrný proud, některým je to jedno, základní informace jsou na obalu, případně najít u výrobce atd.
Nemám rád tenhle stát.
gupa
Lokalita: pod Brnem
Systémové napětí: 24V

Příspěvek od gupa »

Jaká je přesně svářečka-štítek zezadu. Jaká je to přesně elektroda - typ, průměr, popř barva na konci pro kleště? Jaké jsou podmínky - síla materiálu, třída, typ sváru, atp. Jinak přesušit bazické elektrody je základ.
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT
rottenkiwi

Hlavne je problém, že sa mi chveje ruka, hoci si ju opriem, tak pri novej dlhej baz. el. to nejde.
Invertor je IGBT 200, prúd 10 až 200 A, mám to napojené na zásuvku 0,75 m od elmeru. z DS,
cez 20 A poistku na 230 V, káblom od invertora. K zásuvke ide 3 x 2,5 mm2 Cu.

Báz. el. som mal staré, cca. 30 r., sučil som ich asi pri 250 - 300 *C, použil som aj nové, z hermeticky
uzavretého obalu.

Ampére som nastavil podľa popisu pre PA zvar na obale. Skúšal som od 90 do 130 A, či 60 do 90 pre tenšie.
Vonku bolo cca. 3 *C, vlhko.

Prešiel som zváračské fóra, ale majú ľudia ten istý problém, tí ktorí ešte nikdy báz. nezvárali.

Ešte je problém, že som skúšal rozne zvár. sklá, ale aj tak prd. vidím čo varím, varím len tak, že si
dopredu zapamatám pohyb ruky.

Varil som bežnú nelegovanú oceľ 3 mm pásovinu, 40x20x2 jokl a 5 mm pásovinu.
abrams
Lokalita: Brno

Příspěvek od abrams »

Zdravím ,

na učňáku sem svařoval jak bazickými (EB-121) tak i rutilkami (ER-117) , různými svářečkami . Rutilky byly pokaždé nejlepší :yes: , kdežto bazické :wall: ::phocos-cx:: . Pokud něco svařuji elektrodami , tak jedině a pouze Rutilkami :mrgreen: .

Kodl69 : ... zajímavé , před pár lety jsem svařoval HF 5kW měničem + Gama 165 invertorem 2,5mm elektrodami naprosto v pohodě :lol: .

Elektronům zdar *cloud*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
miroc
Lokalita: SK - pri TT
Výkon panelů [Wp]: 7900
Kapacita baterie [kWh]: 30

Příspěvek od miroc »

Bázické by mali mať + na elektróde. Ale ani mne to veľmi nepomáha :-) S rutilkami to ide oveľa lepšie. Lenže keď zváram dve na seba kolmé plochy, tak mi to urobí na prvý pohľad nádherný zvar. Po obití strusky sú tam dva krásne pásy, každý na jednej ploche a medzi nimi nič! Bázická to neurobí, ale tiež mám problém chytiť a udržať oblúk. Potom zvar nie je kontinuálny a vyzerá hrozne. Bojujem s tým. Neviem, chce to snáď len tréning...
O malých domácich veterných elektrárňach: http://www.vawt.om2cm.sk/
rottenkiwi

Prešiel som si návody na zváranie, u tohoto pána, je tam toho dosť:
https://www.youtube.com/watch?v=1QxT7JUjs94
https://www.youtube.com/watch?v=JEFd56ofHos
gupa

Příspěvek od gupa »

Sděl mi přesný typ elektrody co je napsán na obalu. Některé jsou sice bazické, ale kvůli speciálnímu použití a typu sváru mohou mít nějaké specifikace ve složení obalu a tím se může něco vysvětlit.

Ruky používám dvě, mne se třepou jak sviňa. Mám kuklu, nemám štít, takže mám obě ruce volné. Kukla obyčejná, elektronická šla do nebe a to je dobře, bo když se nevaří často, baterie v kukle jde dopryč a stím oči které hledí naplno než dojde mozku, že oči čumí do plamene nechráněně.

Svár a příprava je důležitá. Elektrodou přecházím ze zapálené zóny ke sváru, tz. pro zapálení cca do 5cm od sváru škrtnu a zapálím, potom najedu.

Skla jsou korunová záležitost, tušímže mám č.10 pro MMA.(elektrodu) Jsou i slabší i silnější, pro CO a plasmu jsou slabší. Plasmový řezák stačí jak na plyn - méně zabarveno. Jsou možnosti jak to vyladid za pár korun výměnou ochranné fólie a skla...

Můj názor je, že kdo udrží tužku a umí nakreslit pravidelné a stejné stehy a kolečka v řadě bez zvednutí tužky nebo zlomení tuhy, umí svářet s MMA. Zezačtku se svírají moc půlky, je potřeba se uvolnit, bez šrktnutí si nacvičit pohyb kvůli volnosti kabeláže a rukou a vyzkoušet si celý tah jak housenku udělám no a potom škrtnu zapálím přejdu a svářím. Pop prvním vyvařeném balíku elektrod se situace se šikovností zlepšuje.
rottenkiwi

=(+) C 0.06 Si 0.5 Mn 1.2 P 0.017 S 0.011 SFA5.1 E7018 EN 499 E 42 3 B 3 2 S - 7018.G
druhé sú bez obalu, takže neviem aké sú, ale sú určite bázické.
luky

Příspěvek od luky »

Tak je to rukama. Nám mistr říkal: "První kilometr sváru je těžkej. Pak už vám to půjde samo."
gupa

Příspěvek od gupa »

To je pevnostní a jedna z nejlíp svářecích bazických elektrod. Zkusil bych přeměřit fáze v momentě při sváření, která nejmíň klesá, možná je něco poddimenzovaného ve vedení. Kdysi jsem vzal trafo na sídliště a napojil se na stoupačky, no to byly grády oproti vedení co mám u baráku, od doby kdy tu byla spuštěna vodní elektrárka svářečky vaří o 300% lépe, vedení dělá hodně. Píšese hodinu přesušit na 300°C a potom dosoušet při 100-150°C aby se vypařila veškerá voda. Já je dávám na kotel i na týden předem. Kotel je teplý furt.

Svářím vším co najdu do 3,2mm. Na šestky už nemám stroj, tak ty nechávám jiným bláznům. Tento typ elektrod pevnostních elektrod se značí nakonci žlutě. Občas se i potiskují typem v poslední době. Bazické jsou dle mého názoru lepší než rutilky, bo rutilka vyžaduje jiný postup od kořene až po vrch, v momentě blbého očištění strusky a převaření je svár špatný u bazické se i zaklepaná struska tlačí a vrství hore s novou. S rutilkou vyloženě stehuji a kejvám. Používám je na nenamáhané sváry např. přivaření šprdlat na zábradlí ploty atp. ... Vyvařím dobře kořen a po kvalitním očištění kartáčem převařuji. Důležitý je u MMA úhel držení a tp. sváří se na couvačku a udržuje se horká lázeň tak, aby se svár provařil, je to takové vařila myšička kašičku, velmi malýk pohybem do stran nebo krouživým se plasmou míchá a přidává materiál a tak se sváří, ... na bazickou elektrodu se musí po shasnutí nebo blbém zapálení dobře oklepnout nebo odrhnout kráter na špičce. Rutilka kráter po dohoření moc nedělá. Pracuji většinou ale s červenýma bo se nejvíce vyhazují, jsou to kyselé obaly, ty se mi dostali pod kůži dobře, akorát se musí zjistit polarita, objevil jsem i kyselé na normální polaritu a střídavý, takže většinou jen přehodím bajonety a svářím jak malíř.
pezizka
Lokalita: Kyjovsko
Výkon panelů [Wp]: 9170
Kapacita baterie [kWh]: 33

Příspěvek od pezizka »

K Gupovi. Velmi přesné a výstižné. Bazická je lepší, ale chce to víc cviku, s invertory již nemám zkušenost, ale chce to slušný stroj. Triodyn, no dle mne ani omylem, ale tehdy nebylo moc lepších strojů. Za mne WTU 315 a na "doma" UTA 200. Kdysi utopie..... Taky ze staré klasiky KS 200. Rutilkou to jde lépe, "sváteční" svářeči ji jistě ohodnotí, a má i své výhody. Za mne EB 121, 123.
jarinox

Příspěvek od jarinox »

Keď sa ti trasú ruky, daj si kvalitné rukavice a v jednej ruke drž zváracie kliešte a druhou rukou si pridŕžaj elektródu, prípadne si ju opri o vrchnú časť ukazováka. Pomáha to hlavne ak máš dlhú elektródu, keď sa ti zapáli oblúk a pekne ťaháš húsenicu a časť z nej odvaríš, už nie je problém problém ju udržať v jednej ruke.. Pri bázických je vždy problém so zapálením oblúka, ak raz sa oblúk zapáli (červená špička elektródy) už to priam varí samo. Stačí si na pomocnom plechu zapáliť / rožhaviť elektródu a potom sa presunúť na zvar. Väčšinou sa robí chyba v začiatkoch v tom, že človek má strach poklepať s elektródou na materiál, chyba v sklone-vzdialenosti elektródy a tiež strach zatlačiť elektródu po zapálení do "lázne" a následne ju oddialiť.. Niektorí zvárači začiatočníci zas majú problém s rozoznaním roztavenej strusky a roztaveného kovu, vnímajú len roztavenú taveninu, z dôvodu príliš tmavého skla. Skús si na skúšku na chvíľku znížiť DIN na 9, aby si videl do zvaru, ako sa správa... Má tvoj invertor možnosť hot start a arc force?

PS: Ak by si potreboval pomôcť, kľudne sa ozvi, rád vysvetlím - pomôžem. Často používam bazické elektródy, hlavne na nosných konštrukciách, ale na bránku stačí aj rutilka.. Len žiaľ u bázických elektródach platí jedno, chce to len cvik, cvik a cvik... A po 10kg vyznávaných elektród už to ide naozaj samé :-)

PS2: Aj po 20 rokoch aktívneho zvárania sa zváračovi stane, že na prvý krát sa mu nepodarí zapáliť elektróda, alebo mu zhasne oblúk, prepáli tenší materiál... ak "nemá" svoj deň..
rottenkiwi

Tak dnes som zváral rutilkou solárny dvojosý tracker. Aké sú na tom zváraní a zvare chyby ?
Bude to držať, či to vietor alebo hrdza a vietor odlomí ?
https://www.youtube.com/watch?v=5IRTyuNbLhs

• Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek