Jirkova FVE
Souhrn tématu
Jirkova FVE je plánována s rozšířením fotovoltaických panelů a zvětšením úložiště energie v bateriích i ve vodě pomocí DC spirály pro ohřev. Systém využívá Victron Cerbo pro monitoring výroby a spotřeby a kombinuje levný měnič s plánovaným přidáním Victron měniče. Řeší se optimální způsob nabíjení baterií ze sítě – zda přes měnič nebo externí nabíječku – a také otázky měření spotřeby na jednotlivých fázích a vyúčtování.
- JirkaE
- Reputace:433
- Lokalita: Kousek od Rozvadova
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 7350
- Kapacita baterie [kWh]: 38
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: Jirkova FVE
Maličkost jako otočit jeřáb - o kterou sem požádal - když ho nikdo nepoužívá...
Teď mě ho otočila plechová hlava.
Edit : Cipis to na začátku byl a ve větru nám tady lítal nad hlavou denně. Pak to někdo začal vázat...
Používají ho různe firmy, kdo má do zadečku otvor, řekl bych...
Je přivázaný k betonový kostce s oky a napnutá lana
Teď mě ho otočila plechová hlava.
Edit : Cipis to na začátku byl a ve větru nám tady lítal nad hlavou denně. Pak to někdo začal vázat...
Používají ho různe firmy, kdo má do zadečku otvor, řekl bych...
Je přivázaný k betonový kostce s oky a napnutá lana
Porovnání všech 4 stringů i finálový celek s Victron a teploty vody bojlerů 1-3 TAKÉ e-Transit FV/DS
NOVĚ i ohřev vody FV/DS...
:
DC/AC - WATTMETR / Victron / Bojlery / E-Transit / DS
Domovské vlákno : Jirkova FVE
Spirály v bazaru : Spirály 55V - Je tam i ten test
- JirkaE
Neudělají s jeřábem vůbec nic... Kecičky - jen kecičky... Njn - naštvaný soused jim evidentně nevadí 

Maličkost jako ho otočit a uvázat na druhý konec pozemku kde nikomu nevadí. Jen info, které mě naštvalo ještě víc, že to takhle bude ještě 2 měsíce.
Maličkost jako ho otočit a uvázat na druhý konec pozemku kde nikomu nevadí. Jen info, které mě naštvalo ještě víc, že to takhle bude ještě 2 měsíce.
Porovnání všech 4 stringů i finálový celek s Victron a teploty vody bojlerů 1-3 TAKÉ e-Transit FV/DS
:
- JirkaE
Tak něco veselejšího a tím je oranžové Shelly relé + černé senzor teplot a zakázková spirála 2kW po 500W + 500W + 1000W
Naprosto jednoduché ovládání z Nodered ať už podle stavu baterky, nebo výkonu FV - z mého pohledu hotové vytěžování bez bastlování a zároveň v kombinaci s teplotním čidlem Shelly se kterým se jen secvakne - i další nadřazený termostat...
Jednoduché a velmi praktické - při nižších výkonech FV
Naprosto jednoduché ovládání z Nodered ať už podle stavu baterky, nebo výkonu FV - z mého pohledu hotové vytěžování bez bastlování a zároveň v kombinaci s teplotním čidlem Shelly se kterým se jen secvakne - i další nadřazený termostat...
Jednoduché a velmi praktické - při nižších výkonech FV
:
- ElMa
- Reputace:0
- Lokalita: cc
jen tip, náklady skoro 0
nevím zda to znáš, když máš novou tuto spirálu (aby nebyla zkřehlá), myslím že má origo 2200W, tak rozpleteš, přidáš šroubek a vhodným přepnutím máš 3 stupně:
2200W (původní paralelní)
1100W (1/2 - jen jedno vlákno)
550W (1/4 - sériové spojení obouch)
znáš to?
kdysi jsem si to kreslil, že by to přímo stykač v rozvaděči ovládal, ale pak jsem nenašel volný vodič k tomu a montovat do bojleru zasahovat jsem nechtěl
edit: ty to máš ale vymakanější - 4 stupně
kolik tisíc tě ta zakázková spirála stála?
nevím zda to znáš, když máš novou tuto spirálu (aby nebyla zkřehlá), myslím že má origo 2200W, tak rozpleteš, přidáš šroubek a vhodným přepnutím máš 3 stupně:
2200W (původní paralelní)
1100W (1/2 - jen jedno vlákno)
550W (1/4 - sériové spojení obouch)
znáš to?
kdysi jsem si to kreslil, že by to přímo stykač v rozvaděči ovládal, ale pak jsem nenašel volný vodič k tomu a montovat do bojleru zasahovat jsem nechtěl
edit: ty to máš ale vymakanější - 4 stupně
- Přílohy
- AI nakreslilo tohle
- bojler3stupne.png (19.27 KiB) Zobrazeno 515 x
- Brumla
- Reputace:17
- Lokalita: Beroun
- Výkon panelů [Wp]: 13900
- Kapacita baterie [kWh]: 51
Je to krásný, ale , já jsem ve všech boilerech jen odpojil jedno vinutí.... kupodivu, nevím proč, ale prakticky půlka 2200 W topného tělesa bere jen 960 W... O tomhle řešení 1100/560/550 jsem uvažoval, Odradila mne ta elektronika
- JirkaE
Ano znám, ale práce dražší než ta spirála, náklady pak nulové nejsou - proto je ji pak levnější koupit hotovou - když je někde skladem.ElMa píše: stř říj 07, 2026 11:31 amty to máš ale vymakanější - 4 stupněkolik tisíc tě ta zakázková spirála stála?
Já mám cenu jinou - porovnej s Nadetou - fakt nemohu v tomto ohledu poradit
Už několikrát sem zde naznačoval, že Nadeta neni prostředek vesmíru - a že je výrobců více....
Šlo spíš o to hotový relé Shelly, které se schová i pod deklem bojleru a jde dát až za provozní a havarijní termostat a jde ovládat přes Shelly integraci, nebo snadno i z Victronu z Nodered, nebo z HA a dalších systémů i bez cloudu v Bulharsku...
Originál termostat může být stabilně na MAX a stačí jít o 2°C níž a ovládat si to podle svého s výkonem a teplotou jaká je potřeba....
:
- JirkaE
Byl to sice boj, ale nakonec se to povedlo a ve finále je to úplně snadný = opravdu stačí použít JAKÝKOLIV elektroměr který posílá data.
Stačí jen v Nodered vytvořit Fake zprávu, pro virtuální zařízení.
Já z té IR čtečky která opravdu odečítá ten starý český elektroměr - kterou sem si nechal a Tibber nevrátil (ačkoliv by mě peníze vrátili) posílám nejen data na web a druhou větví do archivu na mini PC - ale beru je i do VRM skrz Nodered
Teď vidím ve VRM nejen ostrovní FV ale i nabíjení auta z DS a zároveň už i přepnutý bojler na DS a počítá to správně a odděluje správně i spotřebu z DS a spotřebu z FV
Aniž bych měl AC IN připojený.
Dnes v noci poprvé (protože je již 4 den ošklivo) byla v akci i externí nabíječka - zobrazená jako generátor - která je pojistkou proti blackoutu a nenechá barák spadnout nikdy na nulu... a začne včas dobíjet z DS
Nyní mám nastavený 26% SOC ON a 28% SOC OFF (dnes sem měl 28 a 30% trošku se bojím)
Doplní to druhá a třetí na druhou a třetí fázi až po 20% SOC a max výkon nabíječky je pak cca 1400W z DS na 3 fázích.
Pak mohu v klidu ráno / zítra - přepnout na DS ručně a nemít z toho starosti, jestli dojde nebo ne....
Stačí jen v Nodered vytvořit Fake zprávu, pro virtuální zařízení.
Já z té IR čtečky která opravdu odečítá ten starý český elektroměr - kterou sem si nechal a Tibber nevrátil (ačkoliv by mě peníze vrátili) posílám nejen data na web a druhou větví do archivu na mini PC - ale beru je i do VRM skrz Nodered
Teď vidím ve VRM nejen ostrovní FV ale i nabíjení auta z DS a zároveň už i přepnutý bojler na DS a počítá to správně a odděluje správně i spotřebu z DS a spotřebu z FV
Aniž bych měl AC IN připojený.
Dnes v noci poprvé (protože je již 4 den ošklivo) byla v akci i externí nabíječka - zobrazená jako generátor - která je pojistkou proti blackoutu a nenechá barák spadnout nikdy na nulu... a začne včas dobíjet z DS
Nyní mám nastavený 26% SOC ON a 28% SOC OFF (dnes sem měl 28 a 30% trošku se bojím)
Doplní to druhá a třetí na druhou a třetí fázi až po 20% SOC a max výkon nabíječky je pak cca 1400W z DS na 3 fázích.
Pak mohu v klidu ráno / zítra - přepnout na DS ručně a nemít z toho starosti, jestli dojde nebo ne....
:
- JirkaE
Nyní je to vidět ještě líp, když se dohřál bojler z DS a běží jen 3 stejný fáze do auta úplně mimo FV a ostrov.
Na displeji Cerba je to oddělené a AC z ostrova které je zvlášť se zobrazuje zvlášť - jako základní zatížení.
Na webu Victron se ta AC spotřeba domu z FV zobrazená jako ,,Základní zatížení" zobrazuje jako celková a je přičtená zas k L1
Vůbec nemám připojené AC IN a FV máme jednofázovou a jde to i bez originál Victronu nebo Carlo Gavazzi a modrých kabelů, ta IR čtečka na starém elektroměru je cca 30m od FV-cimry
Ještě do toho nyní nějak napasovat to měření auta z DS zvlášť - protože se taky už dávno měří, prozměnu na tý starý Suple polský
Na displeji Cerba je to oddělené a AC z ostrova které je zvlášť se zobrazuje zvlášť - jako základní zatížení.
Na webu Victron se ta AC spotřeba domu z FV zobrazená jako ,,Základní zatížení" zobrazuje jako celková a je přičtená zas k L1
Vůbec nemám připojené AC IN a FV máme jednofázovou a jde to i bez originál Victronu nebo Carlo Gavazzi a modrých kabelů, ta IR čtečka na starém elektroměru je cca 30m od FV-cimry
Ještě do toho nyní nějak napasovat to měření auta z DS zvlášť - protože se taky už dávno měří, prozměnu na tý starý Suple polský
: