Victron a nova aktualizacia OS
Souhrn tématu
Victron vydal aktualizaci Venus OS 3.80, která přináší významné změny v oblasti VRM a Node-RED, včetně snadnějšího přidávání elektroměrů s pulzním výstupem. Nově rozšířené virtuální zařízení a přepínače usnadňují implementaci a ovládání zařízení přímo ve VRM, což snižuje potřebu dashboardu v Node-RED. Některé uživatele zaujaly změny v měření základní spotřeby (AC Base load) a integraci zařízení Shelly, která však vyvolala i kritiku kvůli bezpečnostním aspektům.
- Migel
- Reputace:377
- Lokalita: Pod Karpatmi
Victron a nova aktualizacia OS
Victron vydal pred par dnami celkom rozsiahlu aktualizaciu venus os 3,80, ktora obsahuje velke mnozstvo zmien co sa VRM a nodered tyka, tak isto by sa mali dat lahsie pridat vselijake elektromery ktore maju pulzny vystup a mnoho ineho...
Uz mate niekto stiahnutu a odsledovanu ci je stabilna?Kedze by to mala byt opravena verzia predchadzajucej beta verzie pocitam ze by tam nemalo byt vela problemov..
Sa mi paci aj ako rozsirili virtual device a switch co dost ulahcilo implementaciu roznych zariadeni a napriklad u mna skoro uplne zmizol dashboard v nodered (tak ako som ho mal pred tym) kedze uz skoro vsetko dokaze mat clovek vo VRM aj co sa ovladania tyka.
Asi to risknem a stiahnem to
Uz mate niekto stiahnutu a odsledovanu ci je stabilna?Kedze by to mala byt opravena verzia predchadzajucej beta verzie pocitam ze by tam nemalo byt vela problemov..
Sa mi paci aj ako rozsirili virtual device a switch co dost ulahcilo implementaciu roznych zariadeni a napriklad u mna skoro uplne zmizol dashboard v nodered (tak ako som ho mal pred tym) kedze uz skoro vsetko dokaze mat clovek vo VRM aj co sa ovladania tyka.
Asi to risknem a stiahnem to
JZ-2s5p 3,8kWp >> Epever 8415 AN
JV-2s3p 2,7kWp >> Epever 6415 AN
2x Victron MP2 5000V/A paralelne
3x GWL SUN-2000G paralelne
48V 760Ah/35kWh Li-ion
a stále v štádiu budovania
(rozširovania)
48V 760Ah/35kWh Li-ion
- wacko
- Reputace:13
- Lokalita: Ostravsko
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 7400
- Kapacita baterie [kWh]: 16
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: Victron a nova aktualizacia OS
Mám ho 4 dny a problém nepozoruji. Jen jsem v Node-Red musel přenastavit všechny Victron Nody kde System=Venus system (0). To se odkazovalo na "zmizelý" system.
- Migel
Nedalo mi to a aktualizoval som to
Momentalne mam uz rozpracovany elektromer ORNOv nodered, ktory ma pulzny vystup a je cisto na vytazovanie a mozem ho dostat do nodered cez digital input na cerbe. Tak snad to bude stabilna verzie.Doteraz som mal stale 3,71 a neaktualizoval som nakolko sa moc toho nemenilo v tych verziach, ale tato verzia prinasa mnoho noveho..
Momentalne mam uz rozpracovany elektromer ORNOv nodered, ktory ma pulzny vystup a je cisto na vytazovanie a mozem ho dostat do nodered cez digital input na cerbe. Tak snad to bude stabilna verzie.Doteraz som mal stale 3,71 a neaktualizoval som nakolko sa moc toho nemenilo v tych verziach, ale tato verzia prinasa mnoho noveho..
48V 760Ah/35kWh Li-ion
(rozširovania)
48V 760Ah/35kWh Li-ion
- cipis
- Moderátor
- Reputace:1071
- Lokalita: blízko Brna
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: 18+ kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 40+26
Tak ta integrace Shelly tezce zklamala ... Ti pitomci ve Victronu si jako mysli, ze spinaci prvek na siti bude bez hesla ...
18+ kWp v provozu, 7+ kWp čeká na montáž/zapojení
Regulátory Epever a Victron
MP 24/5000 + Deye mikroinvertory 1+2,25+0,8 kW (můj byt + máti byt)
MP 24/1200 inet, sit, kamery atd.
Phoenix 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40+ kWh staré olovo 26+ kWh Li-Ion
několik dalších MP jako záložní zdroje na různých místech
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
1 kW "nabíječka" 24 V
- gold1
- Reputace:15
- Lokalita: Zdiby
- Výkon panelů [Wp]: 9120
- Kapacita baterie [kWh]: 27
To jakoze aktualizuju a pak se muzu pustit do opravy node-red???Ja chudak svych par nodu nastavoval skoro 14 dnu.To nejsou pekne vyhlidky.wacko píše: ned zář 27, 2026 11:29 amMám ho 4 dny a problém nepozoruji. Jen jsem v Node-Red musel přenastavit všechny Victron Nody kde System=Venus system (0). To se odkazovalo na "zmizelý" system.
24x JaSolar 380wp(12xV+12xZ) ,2x Smartsolar 150/85, MPII 48/6k5→MP II 48/8000, 32x Narada 125Ah(2x16s)Lifepo4,16x EVE 280Ah, Victron Smartshunt 500A.
- JirkaE
- Reputace:426
- Lokalita: Kousek od Rozvadova
- Výkon panelů [Wp]: 7350
- Kapacita baterie [kWh]: 38
Shelly mě zůstala beze změn - měnil jsem jen u relé na Venus Device (0) jinak nic
Porovnání všech 4 stringů i finálový celek s Victron a teploty vody bojlerů 1-3 TAKÉ e-Transit FV/DS
NOVĚ i ohřev vody FV/DS...
:
DC/AC - WATTMETR / Victron / Bojlery / E-Transit / DS
Domovské vlákno : Jirkova FVE
Spirály v bazaru : Spirály 55V - Je tam i ten test
NOVĚ i ohřev vody FV/DS...
DC/AC - WATTMETR / Victron / Bojlery / E-Transit / DS
Domovské vlákno : Jirkova FVE
Spirály v bazaru : Spirály 55V - Je tam i ten test
- Migel
No ja mam pomerne dost vela flow a este viacej uzlov ale neupravoval som vobec nic.gold1 píše: pon zář 28, 2026 6:16 pmTo jakoze aktualizuju a pak se muzu pustit do opravy node-red???Ja chudak svych par nodu nastavoval skoro 14 dnu.To nejsou pekne vyhlidky.wacko píše: ned zář 27, 2026 11:29 amMám ho 4 dny a problém nepozoruji. Jen jsem v Node-Red musel přenastavit všechny Victron Nody kde System=Venus system (0). To se odkazovalo na "zmizelý" system.
48V 760Ah/35kWh Li-ion
(rozširovania)
48V 760Ah/35kWh Li-ion
- cipis
- Moderátor
- Reputace:1071
- Lokalita: blízko Brna
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: 18+ kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 40+26
Tak další věc, ze serialbattery se ztratila z baterek volba Cell voltages nebo jak se to jmenovalo (teď je tam klasika maximální a minimální článek), no a při pokusu o aktualizaci to chce beta či nightly verzi serial ...
18+ kWp v provozu, 7+ kWp čeká na montáž/zapojení
1 kW "nabíječka" 24 V
1 kW "nabíječka" 24 V
- glottis
- Reputace:573
- Lokalita: okolí Mělníka
- Výkon panelů [Wp]: 13000
- Kapacita baterie [kWh]: 30
ja jedu na posledni nightly a je to v pohode. A napeti clanku vidim
- Migel
Nadviazem na tuto odpoved
Pretym tam bol velky rozdiel v tom co to ukazovalo a co z toho realne islo, tak ako ty pises cipis.
A je to vidiet aj v grafoch ze to pocita "asi" reziu systemu a realnu spotrebu s elektromera.
Vid obrazok kde AC Base load je akoby rezia systemu: Ale na to aby sa mi toto potvrdilo musi prejst cely mesiac aby som mal nepriestrelne porovnania z minulych mesiacov.
V konzole vidim iba jeden elektromer (eastron sdm230 modbus) a teda podla toho co ukazuje tam a co ukazuju tieto grafy tak by to mohlo byt tak ako pisem.
Teda moze to mat suvis stym co sa Jirkovi teraz deje ze zalezi na tom asi co sa kde meria a system si to teraz inak vypocitava.
ale dam to sem, nakolko to pozorujem az po tejto aktualizacii..cipis píše: úte zář 29, 2026 10:17 amJá si DC stranu vůbec neměřím, ale všiml jsem si, že poslední dobou mám výsledky na DC/AC tak nějak pravdivější. Zdá se, že Victron přestal lhát o vlastní spotřebě a už to plus mínus sedí. Ale zatím je to jen dojem z prvních čísel.
Tak je možné, že předělali výpočty. A to tvoje je toho důsledkem také.
Pretym tam bol velky rozdiel v tom co to ukazovalo a co z toho realne islo, tak ako ty pises cipis.
A je to vidiet aj v grafoch ze to pocita "asi" reziu systemu a realnu spotrebu s elektromera.
Vid obrazok kde AC Base load je akoby rezia systemu: Ale na to aby sa mi toto potvrdilo musi prejst cely mesiac aby som mal nepriestrelne porovnania z minulych mesiacov.
V konzole vidim iba jeden elektromer (eastron sdm230 modbus) a teda podla toho co ukazuje tam a co ukazuju tieto grafy tak by to mohlo byt tak ako pisem.
Teda moze to mat suvis stym co sa Jirkovi teraz deje ze zalezi na tom asi co sa kde meria a system si to teraz inak vypocitava.
48V 760Ah/35kWh Li-ion
(rozširovania)
48V 760Ah/35kWh Li-ion
- wacko
- Reputace:13
- Lokalita: Ostravsko
- Výkon panelů [Wp]: 7400
- Kapacita baterie [kWh]: 16
"AC Base load je akoby rezia systemu"
Co pozoruji já (jedu ostrov), tak Base load (základní zatížení) je běžná spotřeba objektu a AC load (Střídavé zatížení) jsou přebytky. V prezentaci pro "GX Opportunity Loads" termínem Base taktéž označují běžnou spotřebu. Teď když se na to dívám, tak dříve jsem to tam neměl ale teď s novým FW jsem vyklikal, že shelly EM (kterým měřím ACOUT2 do Bojleru) má Role = AC zátěž. Pak se to ve VRM přehledu začalo zobrazovat odlišně. (V obrázcích je Bojler zrovna vyplý/nahřátý)
Dodatek: já jsem ten Shelly EM vlastně asi neměl úplně zaintegrovaný a nyní jsem povolil Kanál 2 kde je ten Bojler...
Co pozoruji já (jedu ostrov), tak Base load (základní zatížení) je běžná spotřeba objektu a AC load (Střídavé zatížení) jsou přebytky. V prezentaci pro "GX Opportunity Loads" termínem Base taktéž označují běžnou spotřebu. Teď když se na to dívám, tak dříve jsem to tam neměl ale teď s novým FW jsem vyklikal, že shelly EM (kterým měřím ACOUT2 do Bojleru) má Role = AC zátěž. Pak se to ve VRM přehledu začalo zobrazovat odlišně. (V obrázcích je Bojler zrovna vyplý/nahřátý)
Dodatek: já jsem ten Shelly EM vlastně asi neměl úplně zaintegrovaný a nyní jsem povolil Kanál 2 kde je ten Bojler...