Reostat 12 V, 500 W
Souhrn tématu
Diskuze se věnuje použití reostatu pro regulaci 12V čerpadla v solárním systému, aby se zefektivnil jeho provoz bez škrcení průtoku. Uživatelé sdílejí zkušenosti s chlazením motorů a regulací výkonu pomocí PWM a elektrolytických kondenzátorů. Zmiňuje se také možnost zapojení baterií a význam aktivního chlazení pro dlouhodobý provoz.
- Brumla
- Reputace:8
- Lokalita: Beroun
- Výkon panelů [Wp]: 13,9 kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 51 kWh
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Reostat 12 V, 500 W
Zdravím solárníky, zkouším nový projekt. Kdysi jsem to už tady řešil, čerpadlo na 12 V. Koupil jsem ho, ale , chtěl bych jeho provoz zefektivnit. Dává prostě zbytečně moc vody najednou a nechci ho škrtit průtokem. Vzpomněl jsem si na kolotočáře, jak točil klikou a ponořoval "ježka " do solanky!! Neexistuje nějaký reostat, třeba jako triodyn, ke svářečce??
- glottis
- Reputace:569
- Lokalita: okolí Mělníka
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 13000
- Kapacita baterie [kWh]: 30
Re: Reostat 12 V, 500 W
To je kravina, palit energii v teplo. To se solankou u kolotoce tam bylo na rozbeh.
Jestli je cerpadlo odstredive, uplne v pohode mzues skrtit prutok. A nebo pouzit neco moderniho
https://www.aliexpress.com/w/wholesale- ... oller.html
Jestli je cerpadlo odstredive, uplne v pohode mzues skrtit prutok. A nebo pouzit neco moderniho
https://www.aliexpress.com/w/wholesale- ... oller.html
- jova
- Reputace:38
- Lokalita: Táborsko
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 14,2kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 24kWh
Na takovéhle napětí a výkon, se dá použít jen PWM regulátor.
Třeba zde: https://dratek.cz/arduino-platforma/231 ... 0-55v.html?
Třeba zde: https://dratek.cz/arduino-platforma/231 ... 0-55v.html?
- Brumla
Díky, ten od Dratka, to bude ono....
- gupa
- Reputace:191
- Lokalita: pod Brnem
- Systémové napětí: 24V
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT...
- Brumla
Je to složenina membránoveho čerpadla s motorem.. napájim to naprimo z 12 V baterie...jenže to točí jak blázen. Já potřebuji cca 100 l /h, tohle při 1300 ot dává 600 l s tlakem cca 1 Bar. Ten tlak Já skoro nepotřebuji. Transportní výška je u mne cca 0,3 Bar. Dodává to vyzraly rybí výkaly do zavlažování... kdybych měl volných 25 000. Grundfos to prodává komplet....mohl bych tam dát menší motorek, ale 2x do roka musím kaliště vyčerpat úplně a na to je to ok. Za 3 h je prázdný. Jenže ostatních 10 měsíců v roce mi stačí cca 50 až 100 l/h. Ty membrány není záhodno škrtit. Ono to čerpadlo tlačí 30 Bar. ( dávkování chemie do parních kotlů třeba)
- gupa
Takže motorové cívky jsou spojeny bez elektroniky přímo k baterii a mají zřejmě uhlíky. Tz. jeho regulace je od cca 3V-15VDC. Půjde o sériový motor DC. Pokud bere v plném zatížení vodou 40A při polovičním napětí bude brát půlku asi proudu. Jenže výkon pro vodu jako průtok typuji že bude tak třetinový na 6V oproti 12V. Výška ne, jeto membránový. Jen chci sdělit že s dvěmi 6V bateriemi by to šlo také, pokud se regulace dlouhodobě neosvědčí. Na střídačku nebo paralelně na 6V a při potřebě na 12V by se prostě daly do série.
Tedy nevidím ho na obrázku jen tak typuji, pokud je to nějaký krokový motor s regulátorem uvnitř, tak nevím. Kdyby byl štítek nebo jistota že to je třeba dynamo nebo z nějakého 12V pohonu. 12V dynamo by šlo elegantně regulovat odporem, ale dost se hřejí. Vůbec tyto motory se dost hřejí, potřebují aktivní chlazení nejlépe.
Tedy nevidím ho na obrázku jen tak typuji, pokud je to nějaký krokový motor s regulátorem uvnitř, tak nevím. Kdyby byl štítek nebo jistota že to je třeba dynamo nebo z nějakého 12V pohonu. 12V dynamo by šlo elegantně regulovat odporem, ale dost se hřejí. Vůbec tyto motory se dost hřejí, potřebují aktivní chlazení nejlépe.
- Brumla
Když jsem to koupil, z pozůstalosti, tak vím, že majitel ho měl napojené přímo na solární panely a čerpal vodu ze studny do nádob... čili žádná regulace , nic.. jen to honil 3x 80 wp paralelně. Pozustalej si tam dal kalovku.... Já honim v systému 4000 l / h 24/7. Čisté vod, z rybníka přes vysuté záhony. Jenže hovínka jsou na dně, ty odsavam do zásobníků a z nich to davkuju do systému...je to alchymie, fušuju do toho 40 let...myslím, že to od drátka bude ono!!!
Naposledy upravil(a) Brumla dne stř zář 16, 2026 10:37 pm, celkem upraveno 1 x.
- Brumla
Byl jsem se kouknout, plastový oplechovany válec a znej koukají 2 dráty černej a modrozelenej...a je tam výlisek " Yoom"
- Brumla
Hmmm takže ne 10 - 55V, ale třeba 5 - 15 V...hledat, že?
- Brumla
40 Ah nebere, neměřil jsem to, nemám čím ale podle toho, jak jsou baterie ráno vybite, tipuji tak 20, max 25 A. Dal jsem tam 4x 230 ah trakci, co jsem měl u fve. Vlastně je to moje 8má FVE
4x410 Wp s regulátorem....a úložiště 4x12 V 230 Ah
- gupa
Ne, řekl bych že vyhovuje. Pod 10V by přeci baterie neměly jít. Rezerva pro výkon je pěkná. Jen bych přemýšlel nad chlazením, takový ventilátor je na každém PC zdroji třeba. A chladit to lze jedním fukem, jak motor tak i regulátor dohromady když se to seskládá do lajny. Ještě mne vrtá hlavou jestli neposílit elektrolyty. U spínaného zdroje 230VSC/12VDC to mám na membránovém čerpadlu a posílením to dle mého názoru šetří sekundár resp. zpětnou vazbu pro primár, protože membrány docela s proudem cvičí a IC co reguluje primár z této zpětné vazby tak má klidnou práci, ale u DC-DC to bude podobné, pokud je to PWM se zpětnou vazbou. Což nevím. Ale jako filtr bych řekl že se tím nic nepokazí když se přidá na polarizované elektrolytické kapacitě. Ale nejsem si jistý. U mne to zklidnilo vrnění DC motoru a vyrovnalo chod membrán.
- Brumla
Zapojim tu od dratka a dám vědět, jinak motor má vlastní "vrtulku ", neni to žádný fukar, ale fouká. Můžu to termoksmerou změřit, ale na omak má motor i čerpadlo cca 40 st...tělo čerpadla je nerez a je asi chlazené kapalinou... nevím, co by z teplotou udělalo samonasavaní, ale já tam mám cca 10 l v přívodnim potrubí.
- Brumla
Ta pwm deska asi bude instalována do krabičky a tam bych asi nějaký ventilátor měl instalovat... určitě!