FVE elektrárna - revize

Souhrn tématu

Diskuze se věnuje problémům s revizí FVE elektrárny a komunikací s distributorem elektřiny. Uživatel popisuje komplikace s měničem a přetoky energie, které distributor může kontrolovat i mimo elektroměr. Fórum radí, jak postupovat při výzvě k revizi a varuje před podvodnými nabídkami. Důležitá je správná instalace a dokumentace FVE, aby nedocházelo k problémům s připojením k distribuční síti.
bokser01
Reputace:123
Lokalita: Okolí Pardubic
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 12120
Kapacita baterie [kWh]: 44,7
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

FVE elektrárna - revize

Nový příspěvek od bokser01 »

Zdravím všechny, mám dotaz...
Sám mám doma ne úplně malou ostrovní FVE, teda ostrovní v tom smyslu, že AC in na měničích je přiveden ale měniče jen přepínají max na bypass přetoky nemám a mám i elektroměr který by je uměl měřit ale teď k věci.

U kámoše jsme udělali před 2 lety malou FVE, 2,7kwp a 16kwh baterku. dokud měl měnič 3kw MUST vše ok. Před cca 2-3 měsíci se ale rozhodl přejít na 48V tak jsme koupili měnič 5kw MUST se kterým jsme bojovali a mixoval nám sítě dohromady, bohužel prodejce mivvy energy absolutně nepoužitelný vůbec neví co prodává a jak to funguje... Tvrdili že přetoky neumí a to co tvrdíme není možné a to jsme jim doložili i videa a fotky no trvali na svém...

Nakonec se povedlo zamezit mixování sítí režimem SOL, kdy opravdu není přifázovaný a AC out a AC IN se liší klidně i o 15V nikdy není souběžné. je připojen AC IN a měnič přepíná na síť jen jako bypass. Něž jsme toto nastavení udělali přeteklo nám cca 0,3Kwh dle dat měniče.

Problém nastal dnes, volali mu od distributora od kterého má elektřinu, že zjistili že má na domě FVE a vyžadují revizní zprávu.
Co s tím máme dělat? Jak na to vůbec přišli? Obáváme se, že prostě ten 5kw MUST co se chová podivně si dělá co chce a jestli mu nějak změřili přetok netušíme. ale jeho elektroměr je hloupý pouze VT a NT umí.

Nebo aktivní soused? Co by jste poradili dělat?

díky
MUST 3KW 80A MPPT 24V/ 3,75kWp stringy 5s3P 200wp + 5s1P 150wp. 2 měnič MUST 3KW 80A MPPT 24V 6370Wp stringy 2S4P 400wp bifacial + 2S1P 410wp + 2S3P 395wp Baterie 28KWh lifepo4 (4X 8S 280Ah EVE), Celek tedy 10120Wp:yes:

3.6.2026 přidány 2 měniče MUST 3KW 80A MPPT 24V a Grencell 3kw + 16Kwh lifepo4 (2X 8S 314Ah EVE)
unicast
Reputace:552
Lokalita: JV od pekla :)
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5100
Kapacita baterie [kWh]: 49

Re: FVE elektrárna - revize

Nový příspěvek od unicast »

A opravdu jsi si jistý, že tam má výrobnu a ne zatím pouze předpřipravené panely na střeše pro budoucí využití, s největší pravděpodobností jen pro ohřev vody? 😃
bokser01

Já mu právě říkal, Že jim je po tom kuloví, pokud nedoloží nějak, že je to spojeno ze sítí atd, nemusí je to zajímat. Řekl jsem mu ať přesměruje paní na mě a že jí slušně odpálkuju ať nevymyšlí blbosti :D
MUST 3KW 80A MPPT 24V/ 3,75kWp stringy 5s3P 200wp + 5s1P 150wp. 2 měnič MUST 3KW 80A MPPT 24V 6370Wp stringy 2S4P 400wp bifacial + 2S1P 410wp + 2S3P 395wp Baterie 28KWh lifepo4 (4X 8S 280Ah EVE), Celek tedy 10120Wp:yes:

3.6.2026 přidány 2 měniče MUST 3KW 80A MPPT 24V a Grencell 3kw + 16Kwh lifepo4 (2X 8S 314Ah EVE)
Mex
Reputace:465
Lokalita: Brno
Systémové napětí: >48V

Nový příspěvek od Mex »

První ze všeho bych změřil nějakým nezávislým měřákem jestli opravdu nic neodchází ven.
Že něco hlásí měnič, s jehož konfigurací jste měli problém, to nemusí nic znamenat.

Pokud jste si jistí, že nic neodchází, tak pak bych jim napsal, že FVE má, ale v čistě ostrovním provozu.

Distributor teoreticky mohl změřit poměry někde mimo dům. Nevíme, jak má udělanou přípojku, jestli je teoreticky možné změřit poměry jen na jeho lince nebo ne.

Proč to začali řešit: samozřejmě to může být dané tím zmíněným aktivním sousedem.
Ale taky to mohl nahlásit dohledový systém distributora, že borec má atypický průběh spotřeby elektřiny.
Což by mohlo svědčit o FVE nebo o černém odběru. Je asi víc zajímá ten potenciální černý odběr.
Tak tam mohli poslat nějakého čumila pro okouknutí situace.
Pokud zvenku viděl FVE, tak už ani nemusel zvonit a chtít něco kontrolovat uvnitř.
Není-li uvedeno jinak, všechny moje posty jsou AI-free.
Pokud na něco umí správně odpovědět AI, nemusím to psát já.
cipis
Moderátor
Reputace:1049
Lokalita: blízko Brna
Výkon panelů [Wp]: 18+ kWp
Kapacita baterie [kWh]: 40+26

Nový příspěvek od cipis »

Na takový telefonát (a jemu podobné) se odpovídá, promiňte prosím vás, pošlete mi to do datovky, děkuji, nashledanou.
18+ kWp v provozu, 7+ kWp čeká na montáž/zapojení
Regulátory Epever a Victron
MP 24/5000 + Deye mikroinvertory 1+2,25+0,8 kW (můj byt + máti byt)
MP 24/1200 inet, sit, kamery atd.
Phoenix 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40+ kWh staré olovo 26+ kWh Li-Ion
několik dalších MP jako záložní zdroje na různých místech
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
bokser01

No ono na tom je nejhorší, že volali jeho Mamce protože připojka je psaná na ní :D takže jí dala kontakt na kámoše, ten už dostal instrukce a snad bude klid

Mex

Nový příspěvek od Mex »

Víme o tom houby. Jednak jak na to přišli, proč to začali řešit a v jakém stavu reálně ta instalace je.
Ale dovolil bych si polemizovat s předchozí radou o datové schránce.
Pokud se to začne řešit natolik oficiálně, že už dojde na datovou schránku (tj. na ekvivalent doporučeného dopisu), tak už se to pak obtížně zastavuje.

Podle mě je lepší být proaktivní a snažit se to utlumit hned na začátku.
Takže bych napřed změřil reálný stav a podle něho si připravil legendu.
Pokud můžou vznikat přetoky, tak bych dočasně to napojení na DS zrušil.
Pak bych tam zavolal (pokud nechali nějaký kontakt) a snažil se to řešit pokud možno ještě na neoficiální rovině.
Valdano
Reputace:322
Lokalita: Česká Lípa

Nový příspěvek od Valdano »

bokser01 píše: pát zář 11, 2026 9:35 pm
...volali mu od distributora od kterého má elektřinu, že zjistili že má na domě FVE a vyžadují revizní zprávu...
...volali jeho Mamce protože přípojka je psaná na ní...
...elektroměr je hloupý pouze VT a NT umí.
Instalace FVE je běžně viditelná, ale to ještě neznamená, že musí být připojena k DS. Nicméně v případě podezření, že viditelná FVE v objektu je nelegálně připojena k DS mohl distributor umístit například někde k elektroměru nebo ještě před ním na přívodu, který vede jen do toho rodinného domu, zařízení pro kontrolní měření a pokud došlo k nějakým přetokům tak je samozřejmě změřili i když třeba samotný elektroměr přetoky vůbec nezaznamenává. Je to jen spekulace, nicméně pokud se potvrdí, že se distributor skutečně ozval se zmíněným požadavkem tak bych to rozhodně nebral na lehkou váhu.

Předpokládám, že jde o rodinný dům a na tom odběrném místě není s distributorem sjednána smlouva o připojení FVE k DS. Podle mého názoru vám to známý zřejmě nepopsal přesně nebo to spíš jemu nepopsala přesně jeho matka, které někdo volal. Popravdě je mi divné, že by to distributor řešil pouze telefonicky bez oficiální písemné výzvy. Také je mi divné, že by chtěli rovnou jen revizní zprávu a vůbec by se nezmínili o nelegálním připojení k DS. Otázkou je jestli skutečně volali od distributora a nebo jestli si z matky vašeho kamaráda jen "nevystřelil" nějaký soused vtipálek a nezahrál si po telefonu na zástupce distributora.

Doporučuji, aby si to váš známý ověřil tím, že zavolá na zákaznickou linku příslušného distributora a zeptá se jestli jeho matce skutečně volali (identifikace podle čísla odběrného místa). Nic konkrétního ať jim neříká a ať jen zmíní, že si matka už přesně nepamatuje o co šlo tak jestli to mohou upřesnit a ideálně poslat písemně.

V písemném požadavku by mělo být uvedeno i zdůvodnění na základě čeho to či ono požadují.

Distributor dle mého názoru podobné požadavky eviduje ve svém systému. Takže pokud to volání bylo skutečně od distributora tak by požadavek na doložení dokumentů k tomu odběrnému místu v systému distributora měl být uveden. Je možné, že to bude viditelné i na portálu distributora pro příslušné odběrné místo. Takže doporučuji ať si ten váš známý pro to odběrné místo jeho matky udělá účet na portál příslušného distributora a ať se tam podívá jestli tam bude požadavek na doložení revize viditelný nebo případně i nějaké jiné podrobnosti k tomu.
Kajap
Reputace:13
Lokalita: Okoli

Nový příspěvek od Kajap »

Požadavek na doložení revize mají ČezD snad jenom v případě, že jim sám oznámíš, že chceš něco připojit …

Přetok 0,3 kWh :-)) takový se ani neukáže na displeji toho ZPA elektroměru ne? I když tedy pravda, některé jsou nakonfigurovány i na desetiny. A ty hodně staré navíc přetoky přičítají navíc i do spotřeby!, takže si ho zaplatíš jako spotřebu…

To je asi nějaká blbost co ti říkal kamarád kdoví kdo mu volal… na telefonicky nesmysly nemusí reagovat, to můžeš klidně vyřídit, až to přijde písemně tak teprv budem řešit nazdar :))

Jinak jsou přetoky a přetoky, tedy přetoky technické - které jsou asi skoro úplně vždycky - když je to galvanicky propojeno, ale největší průser by byl, kdyby tam něco přeteklo i když to distributor odpojil a nějakého rozvoďáka by to nakopalo (rozvoďák to klidně odpojí i neohlášeně, když potřebuje něco udělat, vůbec to nikomu neřekne - ano tak s tímto jsem se setkal a odpojil to teda kvůli mně a sousedí pěkně pičo… že mají voběd na plotně a bylo jim to prt platný), pak si asi umím představit, že by možná přišel takový telefonát - kdybys to rozvoďáka nakopalo :-)) ale nikdy jsem se s tím nesetkal (většinou píšou gen výzvy, dříve do schránky, dnes do mailu ) takže v tomto jenom hádám - o jakého jde distributora?

Není nic jednoduššího jak píše Valdano podle EAN si to zkusit zpětně ověřit, ale pozor, když vám řeknou že nic neevidují - tak to neznamená, že to neproběhlo.

A ano, v aplikaci proud jsou vidět i dotazy když tam telefonicky zavoláte a konkretizuje místo tak to tam zůstane zápis z call centra

Ale že by samo od sebe něco řešili když za A) nemají naměřený data z elektroměru (neproběhl odečet), nebo za B) to někoho nenakopalo nebo neproběhlo nějaké udání, to asi na 99% neni reálný.
Valdano

Kajap píše:
největší průser by byl, kdyby tam něco přeteklo i když to distributor odpojil a nějakého rozvoďáka by to nakopalo (rozvoďák to klidně odpojí i neohlášeně, když potřebuje něco udělat, vůbec to nikomu neřekne - ano tak s tímto jsem se setkal a odpojil to teda kvůli mně
Pokud by se něco stalo pak by vina šla primárně za tím rozvoďákem, protože pokud na něčem pracuje tak má povinnost dodržet postupy, které zabraňují tomu, aby mohl být ohrožen například tím, že by se v domácnosti zapnul nějaký zdroj, který by mohl něco dodávat vůči DS. Na to mají přesně a striktně definované postupy a pokud je některý pracovník pověřený distributorem nedodrží jde vina za ním.

Popis postupu zde uvádím jen zhruba.

1. Vypnout jistič pro odpojení příslušné sekce nebo bytu.
2. V příslušném rozvaděči zkoušečkou ověřit stav bez napětí.
3. Poté na odpojené části vedení, na které se bude pracovat, umístit zkratovací svorky a propojit je na hlavní uzemněnou sběrnici PEN/PE v rozvaděči.
Mex

Nový příspěvek od Mex »

Ten Valdanův tip zavolat na ČEZd s tím, že jeho mamince volal někdo, kdo se vydával za jejich pracovníka, je rozhodně dobrý.
Když je dneska tolik podvodů po telefonu, ona neví co po ní chtěl a teď z toho nespí hrůzou, že ji někdo připraví o peníze, jak ukazovali v televizi.
Udělal bych to tak.
Valdano

Distributor by určitě nejednal jen po telefonu, ale poslal by pro to odběrné místo písemnou výzvu. Klidně to mohl být i nějaký podvodník, který si tím zatím jen připravil půdu a později se ozve znovu ve stylu: "Byl jsem pověřen distributorem, abych vám nabídl provedení revize za velmi výhodnou cenu, ale musíte se rozhodnout rychle, protože moje nabídka platí jen omezenou dobu a mám toho teď strašně moc." :lol: