FVE elektrárna - revize
Souhrn tématu
Diskuze se věnuje problematice revize malé ostrovní FVE elektrárny a řešení požadavků distributora na revizní zprávu. Uživatel popisuje komplikace s měničem 5 kW, který způsoboval mixování sítí a obavy z možných přetoků, které elektroměr nemusí správně zaznamenat. Doporučení zahrnují nezávislé měření, komunikaci s distributorem a vysvětlení, že FVE funguje v ostrovním režimu bez přetoků do sítě.
- bokser01
- Reputace:123
- Lokalita: Okolí Pardubic
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: 12120
- Kapacita baterie [kWh]: 44,7
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
FVE elektrárna - revize
Zdravím všechny, mám dotaz...
Sám mám doma ne úplně malou ostrovní FVE, teda ostrovní v tom smyslu, že AC in na měničích je přiveden ale měniče jen přepínají max na bypass přetoky nemám a mám i elektroměr který by je uměl měřit ale teď k věci.
U kámoše jsme udělali před 2 lety malou FVE, 2,7kwp a 16kwh baterku. dokud měl měnič 3kw MUST vše ok. Před cca 2-3 měsíci se ale rozhodl přejít na 48V tak jsme koupili měnič 5kw MUST se kterým jsme bojovali a mixoval nám sítě dohromady, bohužel prodejce mivvy energy absolutně nepoužitelný vůbec neví co prodává a jak to funguje... Tvrdili že přetoky neumí a to co tvrdíme není možné a to jsme jim doložili i videa a fotky no trvali na svém...
Nakonec se povedlo zamezit mixování sítí režimem SOL, kdy opravdu není přifázovaný a AC out a AC IN se liší klidně i o 15V nikdy není souběžné. je připojen AC IN a měnič přepíná na síť jen jako bypass. Něž jsme toto nastavení udělali přeteklo nám cca 0,3Kwh dle dat měniče.
Problém nastal dnes, volali mu od distributora od kterého má elektřinu, že zjistili že má na domě FVE a vyžadují revizní zprávu.
Co s tím máme dělat? Jak na to vůbec přišli? Obáváme se, že prostě ten 5kw MUST co se chová podivně si dělá co chce a jestli mu nějak změřili přetok netušíme. ale jeho elektroměr je hloupý pouze VT a NT umí.
Nebo aktivní soused? Co by jste poradili dělat?
díky
Sám mám doma ne úplně malou ostrovní FVE, teda ostrovní v tom smyslu, že AC in na měničích je přiveden ale měniče jen přepínají max na bypass přetoky nemám a mám i elektroměr který by je uměl měřit ale teď k věci.
U kámoše jsme udělali před 2 lety malou FVE, 2,7kwp a 16kwh baterku. dokud měl měnič 3kw MUST vše ok. Před cca 2-3 měsíci se ale rozhodl přejít na 48V tak jsme koupili měnič 5kw MUST se kterým jsme bojovali a mixoval nám sítě dohromady, bohužel prodejce mivvy energy absolutně nepoužitelný vůbec neví co prodává a jak to funguje... Tvrdili že přetoky neumí a to co tvrdíme není možné a to jsme jim doložili i videa a fotky no trvali na svém...
Nakonec se povedlo zamezit mixování sítí režimem SOL, kdy opravdu není přifázovaný a AC out a AC IN se liší klidně i o 15V nikdy není souběžné. je připojen AC IN a měnič přepíná na síť jen jako bypass. Něž jsme toto nastavení udělali přeteklo nám cca 0,3Kwh dle dat měniče.
Problém nastal dnes, volali mu od distributora od kterého má elektřinu, že zjistili že má na domě FVE a vyžadují revizní zprávu.
Co s tím máme dělat? Jak na to vůbec přišli? Obáváme se, že prostě ten 5kw MUST co se chová podivně si dělá co chce a jestli mu nějak změřili přetok netušíme. ale jeho elektroměr je hloupý pouze VT a NT umí.
Nebo aktivní soused? Co by jste poradili dělat?
díky
MUST 3KW 80A MPPT 24V/ 3,75kWp stringy 5s3P 200wp + 5s1P 150wp. 2 měnič MUST 3KW 80A MPPT 24V 6370Wp stringy 2S4P 400wp bifacial + 2S1P 410wp + 2S3P 395wp Baterie 28KWh lifepo4 (4X 8S 280Ah EVE), Celek tedy 10120Wp
3.6.2026 přidány 2 měniče MUST 3KW 80A MPPT 24V a Grencell 3kw + 16Kwh lifepo4 (2X 8S 314Ah EVE)
3.6.2026 přidány 2 měniče MUST 3KW 80A MPPT 24V a Grencell 3kw + 16Kwh lifepo4 (2X 8S 314Ah EVE)
- unicast
- Reputace:551
- Lokalita: JV od pekla :)
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 5100
- Kapacita baterie [kWh]: 49
Re: FVE elektrárna - revize
A opravdu jsi si jistý, že tam má výrobnu a ne zatím pouze předpřipravené panely na střeše pro budoucí využití, s největší pravděpodobností jen pro ohřev vody? 
- bokser01
Já mu právě říkal, Že jim je po tom kuloví, pokud nedoloží nějak, že je to spojeno ze sítí atd, nemusí je to zajímat. Řekl jsem mu ať přesměruje paní na mě a že jí slušně odpálkuju ať nevymyšlí blbosti 
MUST 3KW 80A MPPT 24V/ 3,75kWp stringy 5s3P 200wp + 5s1P 150wp. 2 měnič MUST 3KW 80A MPPT 24V 6370Wp stringy 2S4P 400wp bifacial + 2S1P 410wp + 2S3P 395wp Baterie 28KWh lifepo4 (4X 8S 280Ah EVE), Celek tedy 10120Wp
- Mex
- Reputace:464
- Lokalita: Brno
- Systémové napětí: >48V
První ze všeho bych změřil nějakým nezávislým měřákem jestli opravdu nic neodchází ven.
Že něco hlásí měnič, s jehož konfigurací jste měli problém, to nemusí nic znamenat.
Pokud jste si jistí, že nic neodchází, tak pak bych jim napsal, že FVE má, ale v čistě ostrovním provozu.
Distributor teoreticky mohl změřit poměry někde mimo dům. Nevíme, jak má udělanou přípojku, jestli je teoreticky možné změřit poměry jen na jeho lince nebo ne.
Proč to začali řešit: samozřejmě to může být dané tím zmíněným aktivním sousedem.
Ale taky to mohl nahlásit dohledový systém distributora, že borec má atypický průběh spotřeby elektřiny.
Což by mohlo svědčit o FVE nebo o černém odběru. Je asi víc zajímá ten potenciální černý odběr.
Tak tam mohli poslat nějakého čumila pro okouknutí situace.
Pokud zvenku viděl FVE, tak už ani nemusel zvonit a chtít něco kontrolovat uvnitř.
Že něco hlásí měnič, s jehož konfigurací jste měli problém, to nemusí nic znamenat.
Pokud jste si jistí, že nic neodchází, tak pak bych jim napsal, že FVE má, ale v čistě ostrovním provozu.
Distributor teoreticky mohl změřit poměry někde mimo dům. Nevíme, jak má udělanou přípojku, jestli je teoreticky možné změřit poměry jen na jeho lince nebo ne.
Proč to začali řešit: samozřejmě to může být dané tím zmíněným aktivním sousedem.
Ale taky to mohl nahlásit dohledový systém distributora, že borec má atypický průběh spotřeby elektřiny.
Což by mohlo svědčit o FVE nebo o černém odběru. Je asi víc zajímá ten potenciální černý odběr.
Tak tam mohli poslat nějakého čumila pro okouknutí situace.
Pokud zvenku viděl FVE, tak už ani nemusel zvonit a chtít něco kontrolovat uvnitř.
Není-li uvedeno jinak, všechny moje posty jsou AI-free.
Pokud na něco umí správně odpovědět AI, nemusím to psát já.
Pokud na něco umí správně odpovědět AI, nemusím to psát já.
- cipis
- Moderátor
- Reputace:1048
- Lokalita: blízko Brna
- Výkon panelů [Wp]: 18+ kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 40+26
Na takový telefonát (a jemu podobné) se odpovídá, promiňte prosím vás, pošlete mi to do datovky, děkuji, nashledanou.
18+ kWp v provozu, 7+ kWp čeká na montáž/zapojení
Regulátory Epever a Victron
MP 24/5000 + Deye mikroinvertory 1+2,25+0,8 kW (můj byt + máti byt)
MP 24/1200 inet, sit, kamery atd.
Phoenix 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40+ kWh staré olovo 26+ kWh Li-Ion
několik dalších MP jako záložní zdroje na různých místech
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
Regulátory Epever a Victron
MP 24/5000 + Deye mikroinvertory 1+2,25+0,8 kW (můj byt + máti byt)
MP 24/1200 inet, sit, kamery atd.
Phoenix 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40+ kWh staré olovo 26+ kWh Li-Ion
několik dalších MP jako záložní zdroje na různých místech
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
- bokser01
No ono na tom je nejhorší, že volali jeho Mamce protože připojka je psaná na ní
takže jí dala kontakt na kámoše, ten už dostal instrukce a snad bude klid