Jaký hlavní chránič za měnič

Souhrn tématu

Diskuze se zaměřuje na správný výběr hlavního chrániče za měnič Victron Multiplus-II v třífázovém režimu. Uživatelé řeší problém s nevhodným zapojením a nedostatečnou selektivitou chráničů, kdy při poruše v jednom okruhu vypadne celý hlavní chránič. Doporučuje se použití selektivních chráničů (A+S) s vhodným časováním, aby nedocházelo k zbytečným výpadkům celého domu a zároveň byla zachována bezpečnost a soulad s normami.
Mex
Reputace:464
Lokalita: Brno
Systémové napětí: >48V

Re: Jaký hlavní chránič za měnič

Nový příspěvek od Mex »

cipis píše: pon zář 07, 2026 8:29 pm
A pritom ty Mexem opovrhovane normy na tohle pamatuji. Porucha na jednom obvodu nesmi ovlivnit ostatni obvody.
...
No a to je právě ukázka toho, jak je to pojetí v normě zbytečné.
Pokud někdo zabloudí ve svém vlastním bytě když vypadne elektrika (pomiňme fakt, že dneska je v noci opravdu temno je snad jen někde na horách v hustém lese), tak by měl být zbaven volebního práva a za odměnu získat pobyt v polstrované cele.
Není-li uvedeno jinak, všechny moje posty jsou AI-free.
Pokud na něco umí správně odpovědět AI, nemusím to psát já.
cipis
Moderátor
Reputace:1044
Lokalita: blízko Brna
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 18+ kWp
Kapacita baterie [kWh]: 40+26
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Nový příspěvek od cipis »

Blbost ... Bezny uzivatel nema vetsinou ani potuchy, kde neco takoveho ma v baraku. Uz jen z toho duvodu, ze tam leze tak jednou za par let. A kdyz uz tam leze, tak nahodi uplne vsechno, co najde, bez premysleni. Takze to bys zavrel do polstrovanych cel asi 3/4, ci spise 4/5, naroda ...

Kolega to ma proste spatne.
18+ kWp v provozu, 7+ kWp čeká na montáž/zapojení
Regulátory Epever a Victron
MP 24/5000 + Deye mikroinvertory 1+2,25+0,8 kW (můj byt + máti byt)
MP 24/1200 inet, sit, kamery atd.
Phoenix 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40+ kWh staré olovo 26+ kWh Li-Ion
několik dalších MP jako záložní zdroje na různých místech
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
Kostěj
Reputace:136
Lokalita: Dobrovicko
Systémové napětí: ~60 V
Výkon panelů [Wp]: 9200
Kapacita baterie [kWh]: 34

Nový příspěvek od Kostěj »

Když se dívám do technických listů, tak oba chrániče mají vypínací časy "bez zpoždění", tam je udávaný čas vypnutí menší či roven 0.1sec. Pokud by měla být dodržena selektivita, měl by se chránič 30mA použít ve variantě zpoždění G (10-30 ms) a jako chránič 300mA ve variantě S (150-500ms). Takhle, jak to je, tak poruchový proud nad 300mA náhodně vypne některý z chráničů, nebo oba najednou.
Edit: Pokud radíte "tak ten chránič vyhoď", tak prosím dotyčnému současně nabídněte, že se zastavíte a uděláte mu revizní zprávu.
Naposledy upravil(a) Kostěj dne pon zář 07, 2026 8:51 pm, celkem upraveno 1 x.
7.8kWp (12x650Wp jih 35°: 2p3s EpeverTracer6420AN, 3p2s AxpertKing), AxpertKing 5kW/150V. LiFePo 34kWh: 18x280Ah (2022)+18x315Ah (2026). 2xJBDBMS-UART->ESP32->grafana+vytěžování 60V/6.5kW do NADO750. 5x280Wp (2013)-> přímotop.
gupa
Reputace:189
Lokalita: pod Brnem

Nový příspěvek od gupa »

A jsou nějaké okruhy bez chrániče pokud by se vyhodil ten 300mA? Popř. nahradil tím červeným tlačítkem.
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT,
Mex

Nový příspěvek od Mex »

wacko píše: pon zář 07, 2026 8:31 pm
Mex píše: pon zář 07, 2026 8:02 pm
v čem je problém, že spadly oba (300mA i 30mA)?
Stala se porucha.
Ne ne, spadl jen hlavní. Když se něco pokazí např. venkovní nabíječka robo sekačky (venkovní okruhy mají vlastní chránič) a já třeba budu někde daleko na dovolené, tak nechci aby byl mrtvý celý barák (lednička plesnivá, zapezpečení vybité, atd).
Kdo nechá bez dozoru při odjezdu někam daleko běžet zbytná zařízení (tedy něco mimo ledničku a zabezpečovačku), tak ten si nějaký průser zaslouží.
Pokud se podělá nějaká nabíječka (jak píšeš), tak to taky může skončit požárem, který to fíčko shodí až už bude pozdě.
A u ohořelého vraku lednice už tě nebude moc zajímat, jestli není obsah vevnitř plesnivý.

No ale abych to shrnul: je mi to fuk. Nejsem misionář, abych prosazoval dobro i proti vůli obdarovaného.
Napsal jsem, že rozum je víc než norma. Protože jsme ho začali používat, tak proto člověk ovládl planetu.
Ale pokud to někdo nechce připustit a tvrdí, že mít v hlavě seznam norem je důležitější - no proč ne. Každej jsme ňákej (citát z knihy Fimfárum).

Jinak mám moc rád dokumenty o vyšetřování různých průmyslových i jiných havárií.
A tam si právě často říkám: ti lidi tam sice jednali podle předpisu/normy nebo možná kousek mimo, ale úplně zapomněli na zdravý rozum.
TomHC
Reputace:957
Lokalita: Hlohovec, SR
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8820
Kapacita baterie [kWh]: 30

Nový příspěvek od TomHC »

Kdo nechá bez dozoru při odjezdu někam daleko běžet zbytná zařízení (tedy něco mimo ledničku a zabezpečovačku), tak ten si nějaký průser zaslouží.
Paranoja podľa mňa. Lebo tá nabíjačka alebo lampička môže zahorieť len keď je majiteľ > 600 km ďaleko 🔮
Hlavný spotrebič: VW ID.4 | 2x MUST PH1800 5.5kW + GWL-SUN2000, 9kWp V+J+Z | 600 Ah LiFePO4 s BMS JBD 200A | SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT... | HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485).
Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome , BMS UART-TS485 adaptér
Mex

Nový příspěvek od Mex »

V pořádku.
Já jsem svůj názor na problematiku řekl.
Někdo má jiný - no tak fajn.
Já při odjezdu vše zbytné povypínám (včetně plynu a vody), ty ne.
Život je prostě barevný.
TomHC
Reputace:957
Lokalita: Hlohovec, SR
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8820
Kapacita baterie [kWh]: 30

Nový příspěvek od TomHC »

Mám takéto kamoša. A potom keď je na dovolenke, tak chodím jeho mame otvárať ventily v šachte, aby mohla poliať kvety. Tri ventily...! Zatvára aj plyn. A verím, že vypne aj domáce kino a vlastne možno aj hlavný istič.

Takýto život by ma nebavil. 😢
Hlavný spotrebič: VW ID.4 | 2x MUST PH1800 5.5kW + GWL-SUN2000, 9kWp V+J+Z | 600 Ah LiFePO4 s BMS JBD 200A | SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT... | HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485).
Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome , BMS UART-TS485 adaptér
cipis
Moderátor
Reputace:1044
Lokalita: blízko Brna
Výkon panelů [Wp]: 18+ kWp
Kapacita baterie [kWh]: 40+26

Nový příspěvek od cipis »

Kosteji, revizni zpravu evidentne nema, kdyz nevi, proc tam nekdo nacpal ten jistic.
Navic by to mohl cele reklamovat, protoze je to blbe navrzene, v rozporu s normou. A pouzite spatne komponenty. Tj. kdyz uz nekdo navrhl v rozporu s normou dalsi chranic v rade (a zrusil nezavislost okruhu na vypadcich ostatnich), tak mel take v souladu s normou poresit selektivitu pouzitych pristroju. Ale evidentne ani jedno nikdo neresil.
18+ kWp v provozu, 7+ kWp čeká na montáž/zapojení
Regulátory Epever a Victron
MP 24/5000 + Deye mikroinvertory 1+2,25+0,8 kW (můj byt + máti byt)
MP 24/1200 inet, sit, kamery atd.
Phoenix 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40+ kWh staré olovo 26+ kWh Li-Ion
několik dalších MP jako záložní zdroje na různých místech
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.