Solax X3 hybrid 15-D G4 - stringy PV1A + PV1B
Souhrn tématu
Uživatelé diskutují o optimálním uspořádání stringů PV1A a PV1B u Solax X3 hybrid 15-D G4. Probírá se možnost paralelního zapojení stringů s různou orientací a sklonem, vliv na výkon a zkušenosti s provozem na jednom MPPT trackeru. Závěrem je, že paralelní připojení funguje i s různými stringy, přičemž ztráty výkonu jsou minimální a často nepřesahují 3 %.
- adol
- Reputace:0
Solax X3 hybrid 15-D G4 - stringy PV1A + PV1B
Ahoj,
chtěl bych se zeptat, jestli někdo nemáte požadavky na uspořádání stringů na PV1A, PV1B.
Oba vstupy jsou pod jedním trackerem a nikde jsem nenašel, jestli je mezi nima nějaký optimizér nebo něco, co by umožnilo připojit 2 různé stringy.
Asi není problém připojit 2 stejné stringy se stejným sklonem a orientací, např. 8+8 panelů.
Ale co třeba 8 panelů jih a 8 západ? Sice budou mít stejné napětí, ale jak je tracker vyhodnotí, když má každý string jiné provozní podmínky?
A co různě velké stringy s různým napětím? Poradí si s tím?
Nikde jsem nic nenašel....
Dík za zkušenosti.
chtěl bych se zeptat, jestli někdo nemáte požadavky na uspořádání stringů na PV1A, PV1B.
Oba vstupy jsou pod jedním trackerem a nikde jsem nenašel, jestli je mezi nima nějaký optimizér nebo něco, co by umožnilo připojit 2 různé stringy.
Asi není problém připojit 2 stejné stringy se stejným sklonem a orientací, např. 8+8 panelů.
Ale co třeba 8 panelů jih a 8 západ? Sice budou mít stejné napětí, ale jak je tracker vyhodnotí, když má každý string jiné provozní podmínky?
A co různě velké stringy s různým napětím? Poradí si s tím?
Nikde jsem nic nenašel....
Dík za zkušenosti.
- tomas
- Reputace:243
Re: Solax X3 hybrid 15-D G4 - stringy PV1A + PV1B
Solax X3 hybrid G4 má pouze dva MPPT vstupy z toho jeden je silnější a vyveden na dva páry konektorů které jsou vzájemně propojené, mezi nimi není žádný optimizér. Takže se tam mohou připojit dva stejné řetězce.
Chci elektrárnu s licencí a s prodejem přebytků nebo komunitní výměnou energie: ANO
- adol
Rozumím, to jsem si myslel.
Je vyzkoušené, jak se chovají na jednom trackeru 2 stejné stringy se stejnou orientací ale jiný sklon střechy?
Je vyzkoušené, jak se chovají na jednom trackeru 2 stejné stringy se stejnou orientací ale jiný sklon střechy?
- Mex
- Reputace:464
- Lokalita: Brno
- Systémové napětí: >48V
Podle mě by to nemělo dělat velké problémy.
Obecně se solární panel chová jako proudový zdroj. Sice ne jako ideální proudový zdroj, ale v poměrně širokém rozpětí osvitu se chová mravně.
Takže by to mělo při stejné délce stringů a jejich stejném jmenovitém napětí vycházet skoro stejně, jako by byly na dvou MPPT. Pokud budou mít aspoň trochu normální podmínky (tedy ne 1 string ve sklepě a druhý na střeše
), tak odchylku proti dvěma MPPT bych si tipnul maximálně v jednotkách procent. Řekněme do 3%.
Nakonec zkus a pak poreferuj. Bude to záslužné.
Díky.
Obecně se solární panel chová jako proudový zdroj. Sice ne jako ideální proudový zdroj, ale v poměrně širokém rozpětí osvitu se chová mravně.
Takže by to mělo při stejné délce stringů a jejich stejném jmenovitém napětí vycházet skoro stejně, jako by byly na dvou MPPT. Pokud budou mít aspoň trochu normální podmínky (tedy ne 1 string ve sklepě a druhý na střeše
Nakonec zkus a pak poreferuj. Bude to záslužné.
Díky.
Není-li uvedeno jinak, všechny moje posty jsou AI-free.
Pokud na něco umí správně odpovědět AI, nemusím to psát já.
- glottis
- Reputace:560
- Lokalita: okolí Mělníka
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 13000
- Kapacita baterie [kWh]: 30
fungujeto ok, mel jsme na jednom mppt 3 ruzne smery a dva ruzne sklony. Uplne v pohode. Vykon byl podle predpovedi takze nic co by me trapilo.
- adol
OK,díky za zkušenosti. Namontuju, proměřím, dám vědět.
- adol
Ahoj, dlužím odpověď.
Sice pozdě ale přece,
2 stringy se stejnou orientací na jih, 10xDHM t60x10 FS FB 450W
1. 17°
2. 50°
Měřeno U, I na každém stringu zvlášť a pak paralelně.
Chová se to tak, že string s vyšším výkonem je napěťově dominantní a to zhruba v poměru výkonů.
str1 503V, 3,61A, 1816W
str2 521V, 6,48A, 3376W
1+2 515V, 9,87A, 5083W
Samostatně na MPPT stringy vyrobí v součtu o 109W více (necelé 2%) než paralelně, což je podle mě dáno tím, že jsou při paralelním spojení oba stringy těsně mimo jejich ideální MPP.
Vychází mi z toho, že shodné stringy je možné připojit na PV1A, PV1B s libovolnou orientací i sklonem za cenu mírného snížení výkonu.
Díky za komentáře, případně další zkušenosti.
Sice pozdě ale přece,
2 stringy se stejnou orientací na jih, 10xDHM t60x10 FS FB 450W
1. 17°
2. 50°
Měřeno U, I na každém stringu zvlášť a pak paralelně.
Chová se to tak, že string s vyšším výkonem je napěťově dominantní a to zhruba v poměru výkonů.
str1 503V, 3,61A, 1816W
str2 521V, 6,48A, 3376W
1+2 515V, 9,87A, 5083W
Samostatně na MPPT stringy vyrobí v součtu o 109W více (necelé 2%) než paralelně, což je podle mě dáno tím, že jsou při paralelním spojení oba stringy těsně mimo jejich ideální MPP.
Vychází mi z toho, že shodné stringy je možné připojit na PV1A, PV1B s libovolnou orientací i sklonem za cenu mírného snížení výkonu.
Díky za komentáře, případně další zkušenosti.
- 2139
- Lokalita: Královéhradecký
Ahoj, mám tady trochu jinou konfiguraci a prosil bych o zkonzultaci 
X3 hybrid G4 10 kW a dva stejný stringy po 4 kWp, ovšem jeden na východ a jeden na západ. Chtěl bych přidat ještě jeden svisle na štítovou stěnu stodoly, to je na jih. Slibuju si od toho prodloužení užitku hlavně až bude slunce níž... A chtěl bych zkusit současný dva stringy připojit na MPPT 1, novej jinej na MPPT 2. Graf nejsilnější výroby východu a západu vloni dám do přílohy. Myslíte, že to má šanci fungovat? Díky za odpovědi
X3 hybrid G4 10 kW a dva stejný stringy po 4 kWp, ovšem jeden na východ a jeden na západ. Chtěl bych přidat ještě jeden svisle na štítovou stěnu stodoly, to je na jih. Slibuju si od toho prodloužení užitku hlavně až bude slunce níž... A chtěl bych zkusit současný dva stringy připojit na MPPT 1, novej jinej na MPPT 2. Graf nejsilnější výroby východu a západu vloni dám do přílohy. Myslíte, že to má šanci fungovat? Díky za odpovědi
- rva
- Reputace:1012
- Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 46000
- Kapacita baterie [kWh]: 62
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Bude to fungovat. O trošku výroby se přijde, protože současné stringy budou kousek od jejich mppt, ale celkem se získá víc energie.
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
- Mex
- Reputace:464
- Lokalita: Brno
- Systémové napětí: >48V
Přílohu nevidím.
Nenapsal jsi, jak to chceš spojit. Jestli paralelně, tak to bude OK. Sériově by to nebylo asi nic moc. Pak leda s optimizéry.
Samozřejmě paralelně jen pokud máš ty stringy stejné. A pokud součtem jejich max. proudů nepřelezeš výrazně maximum proudu na MPPT1.
Trochu přelézt by nevadilo, protože asi nikdy nebudou ve stejnou chvíli dodávat oba své maximum.
Solax má na MPPT1 dvojité konektory, tak to budeš mít úplně bez práce.
A můžeš si to snadno zkusit předem. Zapoj ty 2 stringy paralelně už teď předem, MPPT2 nechej zatím nezapojený (když asi ty další panely ještě nemáš).
A zkus porovnat za podobných světelných podmínek provoz s rozdělenými stringy a provoz s paralelním uspořádáním.
Jen pro sichr k pokusům:: že se panely neodpojují pod proudem (tj. osvětlené a zatížené) je snad samozřejmé.
Nenapsal jsi, jak to chceš spojit. Jestli paralelně, tak to bude OK. Sériově by to nebylo asi nic moc. Pak leda s optimizéry.
Samozřejmě paralelně jen pokud máš ty stringy stejné. A pokud součtem jejich max. proudů nepřelezeš výrazně maximum proudu na MPPT1.
Trochu přelézt by nevadilo, protože asi nikdy nebudou ve stejnou chvíli dodávat oba své maximum.
Solax má na MPPT1 dvojité konektory, tak to budeš mít úplně bez práce.
A můžeš si to snadno zkusit předem. Zapoj ty 2 stringy paralelně už teď předem, MPPT2 nechej zatím nezapojený (když asi ty další panely ještě nemáš).
A zkus porovnat za podobných světelných podmínek provoz s rozdělenými stringy a provoz s paralelním uspořádáním.
Jen pro sichr k pokusům:: že se panely neodpojují pod proudem (tj. osvětlené a zatížené) je snad samozřejmé.
Není-li uvedeno jinak, všechny moje posty jsou AI-free.
- 2139
- Lokalita: Královéhradecký