Solax X3 hybrid 15-D G4 - stringy PV1A + PV1B

Souhrn tématu

Uživatelé diskutují o optimálním uspořádání stringů PV1A a PV1B u Solax X3 hybrid 15-D G4. Probírá se možnost paralelního zapojení stringů s různou orientací a sklonem, vliv na výkon a zkušenosti s provozem na jednom MPPT trackeru. Závěrem je, že paralelní připojení funguje i s různými stringy, přičemž ztráty výkonu jsou minimální a často nepřesahují 3 %.
adol
Reputace:0

Solax X3 hybrid 15-D G4 - stringy PV1A + PV1B

Nový příspěvek od adol »

Ahoj,

chtěl bych se zeptat, jestli někdo nemáte požadavky na uspořádání stringů na PV1A, PV1B.
Oba vstupy jsou pod jedním trackerem a nikde jsem nenašel, jestli je mezi nima nějaký optimizér nebo něco, co by umožnilo připojit 2 různé stringy.
Asi není problém připojit 2 stejné stringy se stejným sklonem a orientací, např. 8+8 panelů.
Ale co třeba 8 panelů jih a 8 západ? Sice budou mít stejné napětí, ale jak je tracker vyhodnotí, když má každý string jiné provozní podmínky?
A co různě velké stringy s různým napětím? Poradí si s tím?

Nikde jsem nic nenašel.... :(

Dík za zkušenosti.
tomas
Reputace:243

Re: Solax X3 hybrid 15-D G4 - stringy PV1A + PV1B

Nový příspěvek od tomas »

Solax X3 hybrid G4 má pouze dva MPPT vstupy z toho jeden je silnější a vyveden na dva páry konektorů které jsou vzájemně propojené, mezi nimi není žádný optimizér. Takže se tam mohou připojit dva stejné řetězce.
Chci elektrárnu s licencí a s prodejem přebytků nebo komunitní výměnou energie: ANO
adol

Nový příspěvek od adol »

Rozumím, to jsem si myslel.
Je vyzkoušené, jak se chovají na jednom trackeru 2 stejné stringy se stejnou orientací ale jiný sklon střechy?
Mex
Reputace:464
Lokalita: Brno
Systémové napětí: >48V

Nový příspěvek od Mex »

Podle mě by to nemělo dělat velké problémy.
Obecně se solární panel chová jako proudový zdroj. Sice ne jako ideální proudový zdroj, ale v poměrně širokém rozpětí osvitu se chová mravně.

Takže by to mělo při stejné délce stringů a jejich stejném jmenovitém napětí vycházet skoro stejně, jako by byly na dvou MPPT. Pokud budou mít aspoň trochu normální podmínky (tedy ne 1 string ve sklepě a druhý na střeše ;-) ), tak odchylku proti dvěma MPPT bych si tipnul maximálně v jednotkách procent. Řekněme do 3%.

Nakonec zkus a pak poreferuj. Bude to záslužné.
Díky.
Není-li uvedeno jinak, všechny moje posty jsou AI-free.
Pokud na něco umí správně odpovědět AI, nemusím to psát já.
glottis
Reputace:560
Lokalita: okolí Mělníka
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 13000
Kapacita baterie [kWh]: 30

Nový příspěvek od glottis »

fungujeto ok, mel jsme na jednom mppt 3 ruzne smery a dva ruzne sklony. Uplne v pohode. Vykon byl podle predpovedi takze nic co by me trapilo.
adol

Nový příspěvek od adol »

OK,díky za zkušenosti. Namontuju, proměřím, dám vědět.
adol

Nový příspěvek od adol »

Ahoj, dlužím odpověď.
Sice pozdě ale přece,

2 stringy se stejnou orientací na jih, 10xDHM t60x10 FS FB 450W
1. 17°
2. 50°

Měřeno U, I na každém stringu zvlášť a pak paralelně.
Chová se to tak, že string s vyšším výkonem je napěťově dominantní a to zhruba v poměru výkonů.

str1 503V, 3,61A, 1816W
str2 521V, 6,48A, 3376W
1+2 515V, 9,87A, 5083W

Samostatně na MPPT stringy vyrobí v součtu o 109W více (necelé 2%) než paralelně, což je podle mě dáno tím, že jsou při paralelním spojení oba stringy těsně mimo jejich ideální MPP.

Vychází mi z toho, že shodné stringy je možné připojit na PV1A, PV1B s libovolnou orientací i sklonem za cenu mírného snížení výkonu.

Díky za komentáře, případně další zkušenosti.
2139
Lokalita: Královéhradecký

Nový příspěvek od 2139 »

Ahoj, mám tady trochu jinou konfiguraci a prosil bych o zkonzultaci :)
X3 hybrid G4 10 kW a dva stejný stringy po 4 kWp, ovšem jeden na východ a jeden na západ. Chtěl bych přidat ještě jeden svisle na štítovou stěnu stodoly, to je na jih. Slibuju si od toho prodloužení užitku hlavně až bude slunce níž... A chtěl bych zkusit současný dva stringy připojit na MPPT 1, novej jinej na MPPT 2. Graf nejsilnější výroby východu a západu vloni dám do přílohy. Myslíte, že to má šanci fungovat? Díky za odpovědi
rva
Reputace:1012
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 62
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Nový příspěvek od rva »

Bude to fungovat. O trošku výroby se přijde, protože současné stringy budou kousek od jejich mppt, ale celkem se získá víc energie.
Reputace:464
Lokalita: Brno
Systémové napětí: >48V

Nový příspěvek od Mex »

Přílohu nevidím.
Nenapsal jsi, jak to chceš spojit. Jestli paralelně, tak to bude OK. Sériově by to nebylo asi nic moc. Pak leda s optimizéry.
Samozřejmě paralelně jen pokud máš ty stringy stejné. A pokud součtem jejich max. proudů nepřelezeš výrazně maximum proudu na MPPT1.
Trochu přelézt by nevadilo, protože asi nikdy nebudou ve stejnou chvíli dodávat oba své maximum.

Solax má na MPPT1 dvojité konektory, tak to budeš mít úplně bez práce.
A můžeš si to snadno zkusit předem. Zapoj ty 2 stringy paralelně už teď předem, MPPT2 nechej zatím nezapojený (když asi ty další panely ještě nemáš).
A zkus porovnat za podobných světelných podmínek provoz s rozdělenými stringy a provoz s paralelním uspořádáním.

Jen pro sichr k pokusům:: že se panely neodpojují pod proudem (tj. osvětlené a zatížené) je snad samozřejmé.
Není-li uvedeno jinak, všechny moje posty jsou AI-free.
Pokud na něco umí správně odpovědět AI, nemusím to psát já.
2139
Lokalita: Královéhradecký

Nový příspěvek od 2139 »

Příloha pravda, chtěl jsem je dát jako další příspěvek, ale ten první čekal na schválení 🙃
Tak pokus číslo dvě 😂

Jinak díky za odpovědi,
zkoušet jsem to zatím nechtěl, abych neudělal nějaký špatně měniči. Myslel jsem si právě na ten zdvojenej vstup 👍 Odpojování resp. neodpojování pod zátěží je mi známo.

Obrázek

Obrázek

Obrázek