Zajímavosti z oblasti fotovoltaiky

Souhrn tématu

Diskuze se zaměřuje na zajímavosti z oblasti fotovoltaiky, především na porovnání výkonu a efektivity starých a nových solárních panelů. Uživatelé sdílejí zkušenosti s nákupem bazarových panelů, ekonomickou návratností a praktickými tipy pro instalace na různých typech střech. Zároveň se řeší otázky efektivity na metr čtvereční a reálné využití panelů s ohledem na jejich stáří a cenu.
Vertikal
Reputace:9
Lokalita: Raškovice
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Zajímavosti z oblasti fotovoltaiky

Nový příspěvek od Vertikal »

A měří někdo vákon panelů, nebo si sem tam někdo doma namontuje už jen šrot ?
eman
Reputace:337
Lokalita: Praha
Systémové napětí: 48V

Nový příspěvek od eman »

Jaký význam má utratit peníze za konstrukci a promrhat omezený prostor na montáž šrotu bez výkonu? Tvl, vždyť 3x výkonější panel stojí 1500Kč.
10kWp JJZ, 3x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v paralelním režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x400Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P + JK BMS Invertor
JirkaE
Reputace:410
Lokalita: Kousek od Rozvadova
Výkon panelů [Wp]: 7350
Kapacita baterie [kWh]: 38

Nový příspěvek od JirkaE »

Super, jste borci kluci 👍 Divím se, že Vám to stálo za to reagovat...

Ne - samozřejmě že pro Vás tato informace určená nebyla - v bazaru tady se tytéž ,,šroty" běžně obchodují za 200-500Kč a nikomu to nevadí a na panel za dopravu, nebo 1-5Eur - je potřeba reagovat - bravo 👍😂

Dejte si na střechu co chcete - to bylo určeno jiným lidem - lidem jako já 😉 - nemám nyní zbytečných 12 x 1500Kč - chci měnit střechu celou, přístřešek je jen řešení dočasné, levné, krytina která ,,něco" vyrábí

:lol: TVL :lol:
Porovnání všech 4 stringů a nově i finálový celek s Victron a teploty vody bojlerů 1-3 a už i e-Transit :D :

DC/AC - WATTMETR / Victron / Bojlery / E-Transit / DS

Domovské vlákno : Jirkova FVE
Spirály v bazaru : Spirály 55V - Je tam i ten test;)
Valdano
Reputace:318
Lokalita: Česká Lípa

Nový příspěvek od Valdano »

JirkaE píše: úte zář 01, 2026 10:31 am
já svých posledních 12ks panelů koupil po 5Eurech = 60Euro za cca 3000Wp na přístřešek pro auto jako krytinu
3000 / 12 = to je 250Wp na panel. Ten výkon 250Wp je aktuálně změřený a nebo je to jen deklarovaný původní výkon těch panelů když byly nové?
eman píše: úte zář 01, 2026 11:26 am
vždyť 3x výkonější panel stojí 1500Kč.
Můžete zde prosím dát odkaz na zajímavou nabídku FV panelů 750Wp za 1500Kč? Myslím takovou kde jich nemusíte koupit minimálně vagón na to, aby byly za takovou cenu. ;)
Naposledy upravil(a) Valdano dne úte zář 01, 2026 11:48 am, celkem upraveno 1 x.
cipis
Moderátor
Reputace:1039
Lokalita: blízko Brna
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 18+ kWp
Kapacita baterie [kWh]: 40+26

Nový příspěvek od cipis »

Jirko, to bylo myšleno jinak. Ona ta cena panelů je víceméně nepodstatná. Podstatná je cena konstrukce a práce s ní.
Svého času jsem odmítl nabídku snad 12 ks panelů po stovce, po nějakých 150Wp, s tím, že si to musím odmontovat a odvézt.
Jenže ty panely byly strašně velké a těžké a ve finále bych neušetřil, naopak by vyšla nutná nosná konstrukce pro ně dráž než nové panely a poloviční konstrukce.
Panely šly dolů (ač nové jsou aktuálně zase už dražší), ale konstrukce se prodražuje čím dál víc.
Pokud to dá někdo na něco ve stylu plotu, má to určitě význam, ale místo na hlavní střeše je extra drahé.
18+ kWp v provozu, 7+ kWp čeká na montáž/zapojení
Regulátory Epever a Victron
MP 24/5000 + Deye mikroinvertory 1+2,25+0,8 kW (můj byt + máti byt)
MP 24/1200 inet, sit, kamery atd.
Phoenix 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40+ kWh staré olovo 26+ kWh Li-Ion
několik dalších MP jako záložní zdroje na různých místech
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
Valdano

Pokud někomu leží hafo materiálu na konstrukce pro panely někde v šopě ladem tak pro něj cena konstrukce zas tak podstatná být nemusí. Čas strávený stavbou je pro mnohé kutily, kteří si to zvládnou dát dohromady kompletně sami, do jisté míry i zábava a tak ho do nákladů obvykle také nepočítají. ;)
Vertikal
Reputace:9
Lokalita: Raškovice

Nový příspěvek od Vertikal »

Tak to není zas tolik práce navíc. Známý nakupoval bazarové panely za pár korun, ale obchod proběhl za slunečného dne a věděl co kupuje a šrot nebral. Prostě tahat se z mrtvým panelem nikdo nechce ať už je panel za 5€ nebo zadarmo. A to byly panely z jedné instalace, ale jejich současný stav se již dost lišil.
JirkaE

Ale však můžeš dojet s testrem pod to staveniště - kde je tento ,,výprodej" a vzít jen kusy dobré...

Nedávno tady sundávali halu - kam chodí děti sportovat - bylo tam 16 palet narovnaných do 2m - však já tu myšlenku nikomu nevnucuju.

Sám chápu, že některé akce smysl nemají a sám již vyčkávám až budu mít ten balík peněz po kupě a koupím 2 palety pod 50Eur za kus najednou, abych to sjednotil - měl dnešní výkon, větší účinnost a celobarevný vzhled celé střechy - aby to nevypadalo jako dnes - jako u spoluobčanů menšin....

Řeč je o dočastných řešeních pokud nejsou prachy, nebo experimenty na severní střechy, kůlny, ploty... atd atd atd atd...

Nelíbí se mě dnešní plýtvání a vyhazování a likvidace funkčních věcí jen proto že maji o trošku menší výkon na m2 nebo o chlup menší účinnost.

Já sem tedy co ? - pokud mám jen 6 nových panelů a vše ostatní jsou panely 15-20let staré ? Já mám s těch 5,4MWh letos radost úplně stejnou a sorry teda že sem za ten celek dal sotva 1/4 ceny a mám doma samý šrot... :fuuu:

Holt prostě nevydělává každý netto 3000Eur nebo se nenarodil se zlatou lžičkou v prdeli - já přišel do DE před 15lety s igelitkou a na kontě 2000Eur z posledního kšeftu v ČR... 😉 dnes máme dvě děti a splacený dům v DE a co žrát a mě to stačí 😉 i s tím šrotem na střeše :lol:
Porovnání všech 4 stringů a nově i finálový celek s Victron a teploty vody bojlerů 1-3 a už i e-Transit :D :

JirkaE

Valdano píše: úte zář 01, 2026 11:46 am
JirkaE píše: úte zář 01, 2026 10:31 am
já svých posledních 12ks panelů koupil po 5Eurech = 60Euro za cca 3000Wp na přístřešek pro auto jako krytinu
3000 / 12 = to je 250Wp na panel. Ten výkon 250Wp je aktuálně změřený a nebo je to jen deklarovaný původní výkon těch panelů když byly nové?
Zanedlouho tam dám měřák a přidám do své sestavy = jeden takový mini-web je lepší než tisíc slov... 😉

A aktuální :
https://mereni3.pythonanywhere.com/ panely staré cca 1rok
versus
https://mereni4.pythonanywhere.com/ panely staré cca 17let

Stačí si to spočítat - ten ,,strašný" rozdíl na 1kWp 😉 oba byli vynulované 1.1.2026 a oba stringy jsou na identický střeše, straně, se stejným sklonem a orientací....

https://mereni1.pythonanywhere.com/ panely staré cca 21let - ale na rovný střeše... to už porovnat nejde ale ty první dva ano

Prostě skoro všechno ,, šrot " :fuuu:

Valdano

JirkaE píše: úte zář 01, 2026 3:25 pm
Stačí si to spočítat - ten ,,strašný" rozdíl na 1kWp 😉
oba byli vynulované 1.1.2026 a oba stringy jsou na identický střeše, straně, se stejným sklonem a orientací...
Ta sada panelů starých cca 1 rok (podle výpisu instalace 2,25 kWp) od 1.1.2026 dala 1988.550 kWh tj. 883,8kWh na 1 kWp.
A sada panelů starých cca 17 let (podle výpisu instalace 2,00 kWp) od 1.1.2026 dala 1639.770 kWh tj. 819,9kWh na 1 kWp.
JirkaE

Valdano píše: úte zář 01, 2026 9:02 pm
Ta sada panelů starých cca 1 rok (podle výpisu instalace 2,25 kWp) od 1.1.2026 dala 1988.550 kWh tj. 883,8kWh na 1 kWp.
A sada panelů starých cca 17 let (podle výpisu instalace 2,00 kWp) od 1.1.2026 dala 1639.770 kWh tj. 819,9kWh na 1 kWp.

To já to samozřejmě spočítat umím - ale o to jde - je ten rozdíl 64kWh/1kWp tak propastný a tak šílený za 8 měsíců, na 883,8kWh ?

V konverzích se utápí mnohem větší kWh a nikdo kvůli tomu nic nedělá a pořizovací cena a návratnost ?

Já je mám za 60Eur zaplacený ani ne za rok, vlastně první den, protože za krytinu bych dal víc a za jak dlouho se zaplatí 12 x 1500Kč ? 😉

Valdano

Ten rozdíl je malý a za 60 EUR je to doslova zlaté. 👍
PetrDubi
Reputace:337
Lokalita: Blízko Ústí nad Labem
Výkon panelů [Wp]: 10790
Kapacita baterie [kWh]: 13

Nový příspěvek od PetrDubi »

Tak hlavní rozdíl v účinnosti mezi starýma a novýma panelama nebude ve výrobě na 1 kWp, ale ve výrobě na 1 m2 plochy a tam už to bude o něčem úplně jiném. Výkon na 1 kWp nebude u těch starých panelů zase tak tragický, pokud nebudou kaput..
mobilní elektrárna 3x Uni-solar PVL-68 a Victron 75/15 MPPT
doma 3280 Wp JV, 3810 Wp JZ, 3690 Wp SZ, Easun SMW 8k (rebrandovaný MAX 8 kW), aku 13kWh 16s LiFePO4
JirkaE

Samozřejmě u těch dvou stringů 1,8m2 rozdílu mezi 13,28 a 11,46 😃 to je samozřejmě pravda, to všichni vědí

Jenže z hlediska té laciné krytiny to už tak pravda není, protože dát 60Eur - 1500Kč za 26,5 m2 nebo 18000Kč za 22,9 m2 jde v tomto případě taky ve prospěch té krytiny a vyjde líp - tím že je těch metrů víc a na ten přístřešek je to lepší a na přístřešek z těch nových 12 x 1500Kč bych jich na stejné metry potřeboval ještě o dva za 1500 Kč víc 😂😂 a krytina by tak byla ještě o další 3000Kč dražší