Zajímavosti z oblasti fotovoltaiky
Souhrn tématu
Diskuze se věnuje zajímavostem z oblasti fotovoltaiky, zejména bazarovým solárním panelům a jejich reálnému výkonu. Uživatelé sdílejí zkušenosti s nákupem použitých panelů za nízké ceny, ale upozorňují na důležitost kvalitní konstrukce a montáže. Zmiňuje se také trend výměny panelů v Německu a možnosti využití starších, ale stále funkčních panelů jako levné střešní krytiny.
- Vertikal
- Reputace:9
- Lokalita: Raškovice
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: Zajímavosti z oblasti fotovoltaiky
A měří někdo vákon panelů, nebo si sem tam někdo doma namontuje už jen šrot ?
- eman
- Reputace:337
- Lokalita: Praha
- Systémové napětí: 48V
Jaký význam má utratit peníze za konstrukci a promrhat omezený prostor na montáž šrotu bez výkonu? Tvl, vždyť 3x výkonější panel stojí 1500Kč.
10kWp JJZ, 3x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v paralelním režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x400Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P + JK BMS Invertor
- JirkaE
- Reputace:408
- Lokalita: Kousek od Rozvadova
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 7350
- Kapacita baterie [kWh]: 38
Super, jste borci kluci
Divím se, že Vám to stálo za to reagovat...
Ne - samozřejmě že pro Vás tato informace určená nebyla - v bazaru tady se tytéž ,,šroty" běžně obchodují za 200-500Kč a nikomu to nevadí a na panel za dopravu, nebo 1-5Eur - je potřeba reagovat - bravo

Dejte si na střechu co chcete - to bylo určeno jiným lidem - lidem jako já
- nemám nyní zbytečných 12 x 1500Kč - chci měnit střechu celou, přístřešek je jen řešení dočasné, levné, krytina která ,,něco" vyrábí
TVL 
Ne - samozřejmě že pro Vás tato informace určená nebyla - v bazaru tady se tytéž ,,šroty" běžně obchodují za 200-500Kč a nikomu to nevadí a na panel za dopravu, nebo 1-5Eur - je potřeba reagovat - bravo
Dejte si na střechu co chcete - to bylo určeno jiným lidem - lidem jako já
Porovnání všech 4 stringů a nově i finálový celek s Victron a teploty vody bojlerů 1-3 a už i e-Transit
:
DC/AC - WATTMETR / Victron / Bojlery / E-Transit / DS
Domovské vlákno : Jirkova FVE
Spirály v bazaru : Spirály 55V - Je tam i ten test
DC/AC - WATTMETR / Victron / Bojlery / E-Transit / DS
Domovské vlákno : Jirkova FVE
Spirály v bazaru : Spirály 55V - Je tam i ten test
- Valdano
- Reputace:318
- Lokalita: Česká Lípa
3000 / 12 = to je 250Wp na panel. Ten výkon 250Wp je aktuálně změřený a nebo je to jen deklarovaný původní výkon těch panelů když byly nové?JirkaE píše: úte zář 01, 2026 10:31 amjá svých posledních 12ks panelů koupil po 5Eurech = 60Euro za cca 3000Wp na přístřešek pro auto jako krytinu
Můžete zde prosím dát odkaz na zajímavou nabídku FV panelů 750Wp za 1500Kč? Myslím takovou kde jich nemusíte koupit minimálně vagón na to, aby byly za takovou cenu.
Naposledy upravil(a) Valdano dne úte zář 01, 2026 11:48 am, celkem upraveno 1 x.
- cipis
- Moderátor
- Reputace:1039
- Lokalita: blízko Brna
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: 18+ kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 40+26
Jirko, to bylo myšleno jinak. Ona ta cena panelů je víceméně nepodstatná. Podstatná je cena konstrukce a práce s ní.
Svého času jsem odmítl nabídku snad 12 ks panelů po stovce, po nějakých 150Wp, s tím, že si to musím odmontovat a odvézt.
Jenže ty panely byly strašně velké a těžké a ve finále bych neušetřil, naopak by vyšla nutná nosná konstrukce pro ně dráž než nové panely a poloviční konstrukce.
Panely šly dolů (ač nové jsou aktuálně zase už dražší), ale konstrukce se prodražuje čím dál víc.
Pokud to dá někdo na něco ve stylu plotu, má to určitě význam, ale místo na hlavní střeše je extra drahé.
Svého času jsem odmítl nabídku snad 12 ks panelů po stovce, po nějakých 150Wp, s tím, že si to musím odmontovat a odvézt.
Jenže ty panely byly strašně velké a těžké a ve finále bych neušetřil, naopak by vyšla nutná nosná konstrukce pro ně dráž než nové panely a poloviční konstrukce.
Panely šly dolů (ač nové jsou aktuálně zase už dražší), ale konstrukce se prodražuje čím dál víc.
Pokud to dá někdo na něco ve stylu plotu, má to určitě význam, ale místo na hlavní střeše je extra drahé.
18+ kWp v provozu, 7+ kWp čeká na montáž/zapojení
Regulátory Epever a Victron
MP 24/5000 + Deye mikroinvertory 1+2,25+0,8 kW (můj byt + máti byt)
MP 24/1200 inet, sit, kamery atd.
Phoenix 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40+ kWh staré olovo 26+ kWh Li-Ion
několik dalších MP jako záložní zdroje na různých místech
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
Regulátory Epever a Victron
MP 24/5000 + Deye mikroinvertory 1+2,25+0,8 kW (můj byt + máti byt)
MP 24/1200 inet, sit, kamery atd.
Phoenix 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40+ kWh staré olovo 26+ kWh Li-Ion
několik dalších MP jako záložní zdroje na různých místech
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
- Valdano
- Reputace:318
- Lokalita: Česká Lípa
Pokud někomu leží hafo materiálu na konstrukce pro panely někde v šopě ladem tak pro něj cena konstrukce zas tak podstatná být nemusí. Čas strávený stavbou je pro mnohé kutily, kteří si to zvládnou dát dohromady kompletně sami, do jisté míry i zábava a tak ho do nákladů obvykle také nepočítají. 
- Vertikal
- Reputace:9
- Lokalita: Raškovice
Tak to není zas tolik práce navíc. Známý nakupoval bazarové panely za pár korun, ale obchod proběhl za slunečného dne a věděl co kupuje a šrot nebral. Prostě tahat se z mrtvým panelem nikdo nechce ať už je panel za 5€ nebo zadarmo. A to byly panely z jedné instalace, ale jejich současný stav se již dost lišil.