Chování 4Q elektroměru XT211, komunikace

Souhrn tématu

Uživatelé sdílejí zkušenosti s chováním 4Q elektroměru XT211 od firmy Sagemcom, zejména s podsvícením displeje a způsobem zobrazování dat. Diskutuje se také o možnostech komunikace přes drátové rozhraní RS485 a problémech s přenosem dat včetně kompatibility se standardem DLMS/COSEM. Někteří uživatelé řeší ztrátu dat a reklamace, zároveň se zmiňuje potřeba jednotného národního profilu pro lepší standardizaci a spolehlivost měření.
Kajap
Reputace:12
Lokalita: Okoli

Re: Chování 4Q elektroměru XT211, komunikace

Nový příspěvek od Kajap »

Budeš to reklamovat nebo jak 😂
Mex
Reputace:461
Lokalita: Brno
Systémové napětí: >48V

Nový příspěvek od Mex »

Ano. Dneska večer se jim chystám napsat popis problému na infolinku.
Původně jsem zvažoval tam zavolat. Ale to vždy znamená se probourat přes všechny ty Aleše *) , než se člověk dostane k živému člověku.
A stejně by bylo nadstandardní štěstí natrefit na někoho, kdo by byl schopný to on-line nějak řešit.

*) Já vím, že u EGD asi neslouží Aleš. Aleš je zaměstnaný u Innogy.
Ale protože se mi to líbí, tak všem těm plechovým asistentům říkám Aleš.
Není-li uvedeno jinak, všechny moje posty jsou AI-free.
Pokud na něco umí správně odpovědět AI, nemusím to psát já.
Valdano
Reputace:316
Lokalita: Česká Lípa
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Nový příspěvek od Valdano »

Mex píše:
Ano. Dneska večer se jim chystám napsat popis problému na infolinku.
Pokud jste jim už nenapsal tak doporučuji s tím ještě počkat do doby až bude vyúčtování. Pokud to ve vyúčtování bude zahrnuto a v databázi to stále nebude tak je evidentní, že pro vyúčtování používají jiná data než vidíte vy v databázi. ;)
Mex

Nový příspěvek od Mex »

Zjistil jsem, že jako součást prvního paketu každého dne (tedy v čase 00:00) elektroměr pošle ještě před vlastním datovým paketem nějaká dodatečná data o délce 72 byte.
Jejich popis jsem (zatím) nikde nenašel.

EDIT: Opravuju se, už jsem něco o těch datech našel.
Mělo by to obsahovat stavy sumárních počítadel a možná ještě něco navíc.
Ale realita se slabší - je tam v podstatě 4x zopakovaná sekvence stejných byte.
Jen se pro každé opakování zvedne číslo počítadla.
Takže se z toho dá odvodit akorát to, kolik dnů elektroměr běží (to číslo děleno 4).
Takže v praxi k ničemu, zahodit.
Každopádně je třeba na to při zpracování příchozích paketů myslet.

Varování přišlo pozdě, před hodinou jsem jim to poslal.
Včetně dotazu, co všechno z elektroměru dostávají. Jestli jenom 1/4-hodinová data, nebo i stavy sumárních počítadel.
Uvidíme, co odpoví. Bylo u nich zvykem, že reagovali na všechno velmi rychle.
Mex

Nový příspěvek od Mex »

Ten "standard" komunikace chytrých elektroměrů je fakt bezva.
U každého distributora jinak, i u jednoho distributora pak ještě u každého elektroměru jinak.
Přitom všechny musí poskytovat stejné informace, takže k takové roztříštěnosti není žádný objektivní důvod.

Zlaté EGD, které tam píše, že to mají stejně pro snad všechny jim dodávané elektroměry.
Ale už stejný elektroměr XT211 od EGD a od ČEZd to mají jinak.
Valdano

V rámci protokolu DLMS/COSEM musí standardní data odpovídat mezinárodní normě, avšak norma umožňuje a definuje prostor pro specifické kódy výrobců nebo distributorů, takže se kódy u elektroměrů od různých distributorů mohou v detailech lišit. Pravidla pro používání OBIS kódů (Object Identification System) podle standardu IEC 62056-61 se dělí na dvě hlavní oblastí.

1. Standardní (povinné) OBIS kódy
Základní veličiny jsou pevně dané normou a musí být stejné u všech výrobců, aby byla zajištěna stoprocentní interoperabilita mezi elektroměrem a nadřazeným systémem nadřazeným systémem.

Standardní kódy:
1-0:1.7.0 – Aktuální činný příkon
1-0:1.8.0 – Celková činná odebraná energie
1-0:1.8.1 – Činná odebraná energie v Tarifu 1 (VT)
1-0:1.8.2 – Činná odebraná energie v Tarifu 2 (NT)
1-0:2.7.0 - Aktuální dodávka do sítě
1-0:2.8.0 – Celková dodávka do sítě

2. Nestandardní (specifické) OBIS kódy
Norma explicitně počítá s tím, že elektroměry mohou mít pokročilé funkce, které mezinárodní standard nepopisuje. Pro tyto účely definuje rezervované rozsahy pro specifické použití (tzv. Manufacturer-specific nebo Country-specific rozsahy).

Kódy se mohou lišit v těchto případech:
- Hodnoty ve skupině C nebo D: Určité číselné řady (např. 128 až 254) jsou v normě vyhrazeny pro specifické registry výrobce.
- Interní diagnostika a události: Logování specifických chyb, stavů interního FW, parametrů kvality sítě nad rámec normy nebo informací o manipulaci.
- Požadavky lokálního distributora: Národní energetické autority nebo velcí distributoři (v ČR např. ČEZ Distribuce, EG.D, PREdistribuce) si v rámci svých výběrových řízení definují tzv. Companion Specifications. Výrobce pak musí do elektroměru implementovat specifické OBIS kódy pro přenos dat, která vyžaduje konkrétní trh (např. specifické chování HDO nebo profily zatížení).

Shrnutí
Pokud budete vyčítat běžné registry (spotřeba, napětí, proud, výkon), kódy musí být vždy stejné podle normy. Pokud se zaměříte na pokročilou diagnostiku, nastavení komunikace nebo specifické vnitřní funkce konkrétní značky (např. Landis+Gyr, ZPA atd.), kódy se budou lišit.

Další informace viz odkaz.
Mex

Nový příspěvek od Mex »

Teorie pěkná, ale praxe je (jak už to tak často bývá) značně odlišná.
Třeba EGD posílá v balíku dat celé OBIS kódy.
https://www.egd.cz/sites/default/files/ ... _rs485.pdf

Naproti tomu PRE posílá jenom číselné hodnoty, a k jakému kódu to patří je dáno pořadím ve zprávě. Takže úplně jiný přístup k problému, a jeho SW zpracování musí být úplně jiné.
https://www.novemereni.cz/pdf/HAN%20-%2 ... NAHLED.pdf
Další elektroměr od PRE je posílá na jiné přenosové rychlosti (2400bps, na rozdíl od ostatních na 9600bps) a ještě je balí do HDLC rámců.
Takže opět naprosto jiný způsob zpracování.
https://www.novemereni.cz/pdf/HAN%20-%2 ... NAHLED.pdf

Jak je to u ČEZd z toho jejich popisu není úplně zřejmé. Jistě by se to dalo někde vykoukat, ale už tím nechci pálit čas.
Tím, jak je to každý pes jiná ves, nemá smysl abych se snažil udělat nějaký univerzální systém. Takže pro sebe si to nechám jak to je, jen pro EGD.
Valdano

Odkazované dokumenty od PRE Distribuce uvádí, že zprávy jsou zakódovány v souladu se standardem DLMS/COSEM a bohužel mají pravdu. Je to vina tvůrců standardu DLMS/COSEM, který dovoluje tyto extrémní rozdíly. Jediné co lze konstatovat je to, že DLMS/COSEM není jednotný aplikační protokol s pevným přenosovým standardem, ale extrémně flexibilní metastandard, který umožňuje zbytečně velkou flexibilitu což v podstatě přináší to na co narážíte aneb každý distributor si to dělá po svém a dokonce i u téhož distributora jsou rozdíly u různých typů elektroměrů. Bohužel je to skoro jako by ani žádný standard DLMS/COSEM neexistoval.

Do jisté míry je to i vina státu konkrétně MPO a ERÚ, protože pro elektroměry nebyl definován povinný národní profil (Companion Specification) jehož vznik standard DLMS/COSEM umožňuje právě za účelem jednotného formátu dat chytrých elektroměrů v rámci národních sítí. Aby DLMS/COSEM fungoval v praxi jednotně, alespoň na národní úrovni, musí nad ním být tzv. Companion Specification tedy závazný předpis, který zakáže všechny volitelné odchylky a určí pro národní síť striktní pravidla například v tom smyslu, že všechny elektroměry v dané zemi budou posílat zprávy přes DLMS Wrapper na 9600 bps každých 60 sekund se stejným seznamem OBIS kódů.

V Holandsku takto vznikl profil DSMR (Dutch Smart Meter Reader), v Rakousku profil IDIS. Tyto národní profily byly vytvořeny s jediným hlavním cílem, a to nejednotnost zcela eliminovat a garantovat stoprocentní interoperabilitu, a to jak z hlediska formátu dat tak i komunikačních parametrů jako je rychlost atd. V Česku však národní jednotná specifikace pro zákaznické rozhraní HAN takto nikdy definována nebyla a bylo to ponecháno na rozhodnutí distribučních společností, které nakupovaly elektroměry od různých výrobců v různých časových obdobích. Výrobci elektroměrů tak dodávají svým odběratelům (distributorům) v Česku to, co mají zrovna v produkci nebo co vzešlo z konkrétního tendru, což vede k fragmentaci na straně zákaznického rozhraní HAN, a to vede k současné roztříštěnosti.

Člověka napadne, že by se formát dal jednoduše sjednotit aktualizací firmware elektroměrů, ale to naráží v praxi hned na několik překážek.

1. V Česku chybí národní profil takový jako existuje v Nizozemsku nebo Rakousku, který by k tomu distributory donutil.

2. Elektroměr je stanovené měřidlo podléhající evropské směrnici MID (2014/32/EU) a Zákonu o metrologii. Jakýkoli zásah do firmware (i do komunikační části) vyžaduje náročné re-certifikační procesy. Distributoři se tedy plošným aktualizacím firmware vyhýbají, pokud neřeší kritickou bezpečnostní nebo měřicí chybu.

3. Distributoři musí nakupovat elektroměry v otevřených výběrových řízeních. Pokud by stát předepsal extrémně detailní a specifický formát zpráv (který podporuje např. jen jeden výrobce), zakázka by byla napadnutelná pro diskriminaci ostatních dodavatelů.

4. Elektroměry Landis+Gyr, Sagemcom, ZPA Trutnov nebo Kaifa mají odlišné čipové sady, paměťové možnosti a architekturu. Některé starší čipy v elektroměrech fyzicky nezvládají vyšší komunikační rychlosti (9600) nebo odlišný typ rámcování (HDLC vs. Wrapper).

Jaká je perspektiva do budoucna?

Provozovatelé distribučních soustav postupně sjednocují nově nakupované generace elektroměrů, kde se čím dál více prosazuje profil založený na rozhraní P1/DLMS Push Wrapper při 9600 bps (případně modifikace holandského standardu DSMR).

U již nainstalovaných zařízení (jako je Landis+Gyr E450 u PRE s HDLC a 2400 bps) však tento stav zůstane až do konce jejich životnosti nebo certifikačního cyklu (obvykle 12 až 15 let). Integrační vrstvy na straně uživatele (Home Assistant, energoměry atd.) se tak musejí přizpůsobit existující variabilitě.
pave69
Reputace:34
Výkon panelů [Wp]: 9,9
Kapacita baterie [kWh]: 18

Nový příspěvek od pave69 »

Já jen hlásím, že jsem u EGD a data za 22.8. (i ostatní srpnové dny) v databázi distributora jsou. Ale historicky si vzpomínám, že někdy pár dní chybělo, ale ve vyúčtování to pak bylo, asi i v db se to s nějakým větším zpožděním objevilo. Tak bych zatím neplašil.
Kajap

Pokud vím tak i hloupý vodoměry Kaden uloží k 1.9. 0:00 h předchozím měsíci, takže asi nepochybuju o tom, že nejpozději prvního se k vyúčtování přenese spotřeba za celý měsíc srpen

Takže se spotřeba 100% neztratí.

Pro srov. Třeba DTU WLite k mikroměniči FVP když je vypnutý, tak hodnoty mikro měniče se ztratí. Ještě musím vyzkoušet co se stane když se vypne jenom internet

A Netatmo Weather, když se vypne jenom internet, tak pětiminutové záznamy uchovává asi než mu dojde paměť 4,5 dne a pak to rotuje, po připojení internetu odešle posledních těch 4 a půl dne na server

Logicky tyhle levný věci nemají perzistentní paměť, elektroměr ano
Mex

Nový příspěvek od Mex »

pave69 píše: ned srp 30, 2026 6:00 pm
Já jen hlásím, že jsem u EGD a data za 22.8. (i ostatní srpnové dny) v databázi distributora jsou. Ale historicky si vzpomínám, že někdy pár dní chybělo, ale ve vyúčtování to pak bylo, asi i v db se to s nějakým větším zpožděním objevilo. Tak bych zatím neplašil.
Díky.
Já jsem jim poslal mailem reklamaci a dotaz, tak uvidíme, co odpoví.
Ptal jsem se mimo jiné na to, jestli přenášejí kromě inkrementálních dat i sumární počítadla.

Nechtěl jsem to odkládat, protože nevím, na jak dlouho má elektroměr podrobnou paměť průběhů.
Tak kdyby to dokázali nějak ad-hoc dodatečně stáhnout, tak aby to udělali ještě než ta data zmizí.

Prosím nepamatuješ si náhodou, jestli v té době, kdy Ti tam něco chybělo, jestli jsi nevypínal hlavní jistič?
U mě je totiž možné, že ten den v noci jsem měl jistič shozený. Furt tam něco montuju a občas si shodím i hlavní jistič.
Tak jestli se to blbě nesešlo zrovna v tu dobu.

Připadá mi to zvláštní a trochu nedomyšlené.
Já nepracuju u firmy Boeing. A tak když mám stejnou informaci z více zdrojů, vždy se snažím ji proti sobě zverifikovat.
Udivuje mě, že to distributor nedělá stejně.
Pokud má inkrementální data i jejich výslednou sumu, tak že proti sobě neověří, že to navzájem sedí.
Programátoři raději sežerou celý výkon procesoru a paměť na to, aby okna měla kulaté rohy a byla poloprůhledná.
Ale funkčnost nikdo nedomyslí, na to už není čas a výkon.

Díky.
Mex

Nový příspěvek od Mex »

Kajap píše: ned srp 30, 2026 6:34 pm
...
Takže se spotřeba 100% neztratí.
...
Kdyby se ztratila spotřeba, tak fajn.
Ale u mě se ztratila výroba. Konkrétně cca 70kWh.
Kajap

A co vidíš v P2.8.0 na EM?

Ani tohle se nemůže ztratit :-o

Tak si počkej až ti přijde první faktura :)

Mimochodem, ty jseš ve sdílení zapojený? Nebo máš prodej na spotu?