Chování 4Q elektroměru XT211, komunikace
Souhrn tématu
Uživatelé diskutují o reálném chování 4Q elektroměru XT211 od firmy Sagemcom, zejména o problémech s podsvícením displeje a neintuitivním zobrazováním dat. Probírá se také komunikace přes drátové rozhraní RS485 a rozdíly v přenosu dat u různých distributorů, jako jsou EG.D, PRE a ČEZd. Vysvětlují se standardní a nestandardní OBIS kódy dle normy IEC 62056-61, které ovlivňují interoperabilitu a specifické funkce elektroměrů podle výrobce či distributora.
- Kajap
- Reputace:12
- Lokalita: Okoli
Re: Chování 4Q elektroměru XT211, komunikace
Budeš to reklamovat nebo jak 
- Mex
- Reputace:461
- Lokalita: Brno
- Systémové napětí: >48V
Ano. Dneska večer se jim chystám napsat popis problému na infolinku.
Původně jsem zvažoval tam zavolat. Ale to vždy znamená se probourat přes všechny ty Aleše *) , než se člověk dostane k živému člověku.
A stejně by bylo nadstandardní štěstí natrefit na někoho, kdo by byl schopný to on-line nějak řešit.
*) Já vím, že u EGD asi neslouží Aleš. Aleš je zaměstnaný u Innogy.
Ale protože se mi to líbí, tak všem těm plechovým asistentům říkám Aleš.
Původně jsem zvažoval tam zavolat. Ale to vždy znamená se probourat přes všechny ty Aleše *) , než se člověk dostane k živému člověku.
A stejně by bylo nadstandardní štěstí natrefit na někoho, kdo by byl schopný to on-line nějak řešit.
*) Já vím, že u EGD asi neslouží Aleš. Aleš je zaměstnaný u Innogy.
Ale protože se mi to líbí, tak všem těm plechovým asistentům říkám Aleš.
Není-li uvedeno jinak, všechny moje posty jsou AI-free.
Pokud na něco umí správně odpovědět AI, nemusím to psát já.
- Valdano
- Reputace:316
- Lokalita: Česká Lípa
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Pokud jste jim už nenapsal tak doporučuji s tím ještě počkat do doby až bude vyúčtování. Pokud to ve vyúčtování bude zahrnuto a v databázi to stále nebude tak je evidentní, že pro vyúčtování používají jiná data než vidíte vy v databázi.Mex píše:Ano. Dneska večer se jim chystám napsat popis problému na infolinku.
- Mex
Zjistil jsem, že jako součást prvního paketu každého dne (tedy v čase 00:00) elektroměr pošle ještě před vlastním datovým paketem nějaká dodatečná data o délce 72 byte.
Jejich popis jsem (zatím) nikde nenašel.
EDIT: Opravuju se, už jsem něco o těch datech našel.
Mělo by to obsahovat stavy sumárních počítadel a možná ještě něco navíc.
Ale realita se slabší - je tam v podstatě 4x zopakovaná sekvence stejných byte.
Jen se pro každé opakování zvedne číslo počítadla.
Takže se z toho dá odvodit akorát to, kolik dnů elektroměr běží (to číslo děleno 4).
Takže v praxi k ničemu, zahodit.
Každopádně je třeba na to při zpracování příchozích paketů myslet.
Varování přišlo pozdě, před hodinou jsem jim to poslal.
Včetně dotazu, co všechno z elektroměru dostávají. Jestli jenom 1/4-hodinová data, nebo i stavy sumárních počítadel.
Uvidíme, co odpoví. Bylo u nich zvykem, že reagovali na všechno velmi rychle.
Jejich popis jsem (zatím) nikde nenašel.
EDIT: Opravuju se, už jsem něco o těch datech našel.
Mělo by to obsahovat stavy sumárních počítadel a možná ještě něco navíc.
Ale realita se slabší - je tam v podstatě 4x zopakovaná sekvence stejných byte.
Jen se pro každé opakování zvedne číslo počítadla.
Takže se z toho dá odvodit akorát to, kolik dnů elektroměr běží (to číslo děleno 4).
Takže v praxi k ničemu, zahodit.
Každopádně je třeba na to při zpracování příchozích paketů myslet.
Varování přišlo pozdě, před hodinou jsem jim to poslal.
Včetně dotazu, co všechno z elektroměru dostávají. Jestli jenom 1/4-hodinová data, nebo i stavy sumárních počítadel.
Uvidíme, co odpoví. Bylo u nich zvykem, že reagovali na všechno velmi rychle.
- Mex
Ten "standard" komunikace chytrých elektroměrů je fakt bezva.
U každého distributora jinak, i u jednoho distributora pak ještě u každého elektroměru jinak.
Přitom všechny musí poskytovat stejné informace, takže k takové roztříštěnosti není žádný objektivní důvod.
Zlaté EGD, které tam píše, že to mají stejně pro snad všechny jim dodávané elektroměry.
Ale už stejný elektroměr XT211 od EGD a od ČEZd to mají jinak.
U každého distributora jinak, i u jednoho distributora pak ještě u každého elektroměru jinak.
Přitom všechny musí poskytovat stejné informace, takže k takové roztříštěnosti není žádný objektivní důvod.
Zlaté EGD, které tam píše, že to mají stejně pro snad všechny jim dodávané elektroměry.
Ale už stejný elektroměr XT211 od EGD a od ČEZd to mají jinak.
- Valdano
- Reputace:316
- Lokalita: Česká Lípa
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
V rámci protokolu DLMS/COSEM musí standardní data odpovídat mezinárodní normě, avšak norma umožňuje a definuje prostor pro specifické kódy výrobců nebo distributorů, takže se kódy u elektroměrů od různých distributorů mohou v detailech lišit. Pravidla pro používání OBIS kódů (Object Identification System) podle standardu IEC 62056-61 se dělí na dvě hlavní oblastí.
1. Standardní (povinné) OBIS kódy
Základní veličiny jsou pevně dané normou a musí být stejné u všech výrobců, aby byla zajištěna stoprocentní interoperabilita mezi elektroměrem a nadřazeným systémem nadřazeným systémem.
Standardní kódy:
1-0:1.7.0 – Aktuální činný příkon
1-0:1.8.0 – Celková činná odebraná energie
1-0:1.8.1 – Činná odebraná energie v Tarifu 1 (VT)
1-0:1.8.2 – Činná odebraná energie v Tarifu 2 (NT)
1-0:2.7.0 - Aktuální dodávka do sítě
1-0:2.8.0 – Celková dodávka do sítě
2. Nestandardní (specifické) OBIS kódy
Norma explicitně počítá s tím, že elektroměry mohou mít pokročilé funkce, které mezinárodní standard nepopisuje. Pro tyto účely definuje rezervované rozsahy pro specifické použití (tzv. Manufacturer-specific nebo Country-specific rozsahy).
Kódy se mohou lišit v těchto případech:
- Hodnoty ve skupině C nebo D: Určité číselné řady (např. 128 až 254) jsou v normě vyhrazeny pro specifické registry výrobce.
- Interní diagnostika a události: Logování specifických chyb, stavů interního FW, parametrů kvality sítě nad rámec normy nebo informací o manipulaci.
- Požadavky lokálního distributora: Národní energetické autority nebo velcí distributoři (v ČR např. ČEZ Distribuce, EG.D, PREdistribuce) si v rámci svých výběrových řízení definují tzv. Companion Specifications. Výrobce pak musí do elektroměru implementovat specifické OBIS kódy pro přenos dat, která vyžaduje konkrétní trh (např. specifické chování HDO nebo profily zatížení).
Shrnutí
Pokud budete vyčítat běžné registry (spotřeba, napětí, proud, výkon), kódy musí být vždy stejné podle normy. Pokud se zaměříte na pokročilou diagnostiku, nastavení komunikace nebo specifické vnitřní funkce konkrétní značky (např. Landis+Gyr, ZPA atd.), kódy se budou lišit.
Další informace viz odkaz.
1. Standardní (povinné) OBIS kódy
Základní veličiny jsou pevně dané normou a musí být stejné u všech výrobců, aby byla zajištěna stoprocentní interoperabilita mezi elektroměrem a nadřazeným systémem nadřazeným systémem.
Standardní kódy:
1-0:1.7.0 – Aktuální činný příkon
1-0:1.8.0 – Celková činná odebraná energie
1-0:1.8.1 – Činná odebraná energie v Tarifu 1 (VT)
1-0:1.8.2 – Činná odebraná energie v Tarifu 2 (NT)
1-0:2.7.0 - Aktuální dodávka do sítě
1-0:2.8.0 – Celková dodávka do sítě
2. Nestandardní (specifické) OBIS kódy
Norma explicitně počítá s tím, že elektroměry mohou mít pokročilé funkce, které mezinárodní standard nepopisuje. Pro tyto účely definuje rezervované rozsahy pro specifické použití (tzv. Manufacturer-specific nebo Country-specific rozsahy).
Kódy se mohou lišit v těchto případech:
- Hodnoty ve skupině C nebo D: Určité číselné řady (např. 128 až 254) jsou v normě vyhrazeny pro specifické registry výrobce.
- Interní diagnostika a události: Logování specifických chyb, stavů interního FW, parametrů kvality sítě nad rámec normy nebo informací o manipulaci.
- Požadavky lokálního distributora: Národní energetické autority nebo velcí distributoři (v ČR např. ČEZ Distribuce, EG.D, PREdistribuce) si v rámci svých výběrových řízení definují tzv. Companion Specifications. Výrobce pak musí do elektroměru implementovat specifické OBIS kódy pro přenos dat, která vyžaduje konkrétní trh (např. specifické chování HDO nebo profily zatížení).
Shrnutí
Pokud budete vyčítat běžné registry (spotřeba, napětí, proud, výkon), kódy musí být vždy stejné podle normy. Pokud se zaměříte na pokročilou diagnostiku, nastavení komunikace nebo specifické vnitřní funkce konkrétní značky (např. Landis+Gyr, ZPA atd.), kódy se budou lišit.
Další informace viz odkaz.
- Mex
Teorie pěkná, ale praxe je (jak už to tak často bývá) značně odlišná.
Třeba EGD posílá v balíku dat celé OBIS kódy.
https://www.egd.cz/sites/default/files/ ... _rs485.pdf
Naproti tomu PRE posílá jenom číselné hodnoty, a k jakému kódu to patří je dáno pořadím ve zprávě. Takže úplně jiný přístup k problému, a jeho SW zpracování musí být úplně jiné.
https://www.novemereni.cz/pdf/HAN%20-%2 ... NAHLED.pdf
Další elektroměr od PRE je posílá na jiné přenosové rychlosti (2400bps, na rozdíl od ostatních na 9600bps) a ještě je balí do HDLC rámců.
Takže opět naprosto jiný způsob zpracování.
Jak je to u ČEZd z toho jejich popisu není úplně zřejmé. Jistě by se to dalo někde vykoukat, ale už tím nechci pálit čas.
Tím, jak je to každý pes jiná ves, nemá smysl abych se snažil udělat nějaký univerzální systém. Takže pro sebe si to nechám jak to je, jen pro EGD.
Třeba EGD posílá v balíku dat celé OBIS kódy.
https://www.egd.cz/sites/default/files/ ... _rs485.pdf
Naproti tomu PRE posílá jenom číselné hodnoty, a k jakému kódu to patří je dáno pořadím ve zprávě. Takže úplně jiný přístup k problému, a jeho SW zpracování musí být úplně jiné.
Další elektroměr od PRE je posílá na jiné přenosové rychlosti (2400bps, na rozdíl od ostatních na 9600bps) a ještě je balí do HDLC rámců.
Takže opět naprosto jiný způsob zpracování.
Jak je to u ČEZd z toho jejich popisu není úplně zřejmé. Jistě by se to dalo někde vykoukat, ale už tím nechci pálit čas.
Tím, jak je to každý pes jiná ves, nemá smysl abych se snažil udělat nějaký univerzální systém. Takže pro sebe si to nechám jak to je, jen pro EGD.