Sodíko iontové bateriové úložiště
Souhrn tématu
Diskuze se zaměřuje na sodíko iontové bateriové úložiště jako možnou alternativu k LiFePo4 (LFP) bateriím v domácích systémech. Hlavní výhodou sodíkových baterií je jejich vyšší odolnost vůči teplotám, což je vhodné pro venkovní instalace, avšak dlouhodobé zkušenosti a cenová efektivita zatím nejsou přesvědčivé. Kombinace sodíkových a LFP článků je komplikovaná kvůli rozdílným napěťovým rozsahům a vyžaduje speciální měniče a BMS.
- Brumla
- Reputace:8
- Lokalita: Beroun
- Výkon panelů [Wp]: 13,9 kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 33 kWh
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Sodíko iontové bateriové úložiště
Pří brouzdání na aliexpresu jsem narazil na na toto: https://www.aliexpress.com/item/1005009 ... in_prod%3A
jaký je váš názor??? 3lo by nahradit LiFePo v našich doma sestavovaných uložištích??? Je to stejné, jako u LFP? BMS a tak, či jinak?
jaký je váš názor??? 3lo by nahradit LiFePo v našich doma sestavovaných uložištích??? Je to stejné, jako u LFP? BMS a tak, či jinak?
- unicast
- Reputace:540
- Lokalita: JV od pekla :)
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 5100
- Kapacita baterie [kWh]: 49
Re: Sodíko iontové bateriové úložiště
Se podívej, s jakým rozsahem napětí ti umí pracovat měniče a BMS... U toho sodíku je rozptyl mezi prázdným a plným článkem skoro dvojnásobný.
- Brumla
jojo, 63,5 V . je jisté, že není možnost kombinace SI a LFP... úložišť! Leda LFP 16S a SI 14 S kdepak...
- unicast
- Reputace:540
- Lokalita: JV od pekla :)
- Výkon panelů [Wp]: 5100
- Kapacita baterie [kWh]: 49
Při kombinaci LFP a Na se využije jen malý zlomek kapacity těch Na článků. Musel by mezi ně přijít obousměrný DC-DC buck-boost měnič, viz třeba thread viewtopic.php?p=296908
- Brumla
zůśtanu u LFP a basta...
- kuba47
- Reputace:52
- Lokalita: Krušné hory
Běžné střídače by měly být schopné využít cca 70-80% kapacity, ale je třeba počítat s tím, že dole to bude už znatelně ořezávat sinusovku.
8.8kWp @ Anern SCI-MAX-10200, LiFePO4 280Ah 16s2p, JK PB2A16S20P, AC nabíječka Easun SMH
3.6kWp @ Siton 210 SMD
3.6kWp @ Siton 210 SMD
- Mex
- Reputace:452
- Lokalita: Brno
- Systémové napětí: >48V
Hlavně je třeba si říct, co by člověk instalací NaIon baterek sledoval.
Jejich vyšší teplotní odolnost by byla fajn.
Ale jinak to asi (minimálně zatím) nemá nic, v čem by to bylo lepší než LFP.
A je to pořád ještě hodně nové, takže opravdu dlouhodobé zkušenosti zatím chybí.
Internet je plný "odborných předpovědí", jak NaIon články budou do budoucna děsně levné a změní svět baterek.
Ale pro to asi není moc důvod.
Cena té trochy Lithia, které je v LFP článku, dělá velmi malou část jeho ceny. A Lithia je na trhu přebytek.
A to, že se dají používat obě elektrody hliníkové a nikoli jedna měděná jako u LFP, to asi tou cenou taky moc nezamává.
Jejich vyšší teplotní odolnost by byla fajn.
Ale jinak to asi (minimálně zatím) nemá nic, v čem by to bylo lepší než LFP.
A je to pořád ještě hodně nové, takže opravdu dlouhodobé zkušenosti zatím chybí.
Internet je plný "odborných předpovědí", jak NaIon články budou do budoucna děsně levné a změní svět baterek.
Ale pro to asi není moc důvod.
Cena té trochy Lithia, které je v LFP článku, dělá velmi malou část jeho ceny. A Lithia je na trhu přebytek.
A to, že se dají používat obě elektrody hliníkové a nikoli jedna měděná jako u LFP, to asi tou cenou taky moc nezamává.
Není-li uvedeno jinak, všechny moje posty jsou AI-free.
Pokud na něco umí správně odpovědět AI, nemusím to psát já.
Pokud na něco umí správně odpovědět AI, nemusím to psát já.
- Vertikal
- Reputace:4
- Lokalita: Raškovice
Přijde mi to fajn pro venkovní instalace a třeba to bude ideální pro větší BESS.
Díval jsem se na prezentaci Huawei, které dělá i rezidenční all in one moduly pro venkovní instalace a tam taky zatím dávají LFP.
Já mám doma málo místa a mít na baterky nevyhřívaný přístřešek by vše zjednodušilo, ale nechci za vyšší cenu o desítky procent.
Díval jsem se na prezentaci Huawei, které dělá i rezidenční all in one moduly pro venkovní instalace a tam taky zatím dávají LFP.
Já mám doma málo místa a mít na baterky nevyhřívaný přístřešek by vše zjednodušilo, ale nechci za vyšší cenu o desítky procent.