EGD - výměna elektroměru distributorem

Souhrn tématu

Diskuze se zaměřuje na zkušenosti s výměnou starých elektroměrů za chytré, kterou provádí distributor bez předchozího požadavku odběratele. Uživatelé sdílejí informace o podmínkách instalace, technických detailech měření a praktických aspektech, zejména v souvislosti s fotovoltaickými elektrárnami a přetoky energie. Probírá se také legislativa a technické normy týkající se přenosu dat a vyhodnocování spotřeby.
pave69
Reputace:34
Lokalita: Brno
Výkon panelů [Wp]: 9,9
Kapacita baterie [kWh]: 18

Re: EGD - výměna elektroměru distributorem

Nový příspěvek od pave69 »

Průměrný výkon je fyzikálně výkon, konkrétně tedy množství práce (energie) za jednotku času, v SI joul za sekundu. Takže to množství času je už v samotné definici, pokud je pro konkrétní případ řečeno že jde o 1/4 hodinu, tak je výsledkem prostě výkon (za tu dobu). Výkon je z definice sám o sobě integrálem práce (energie), takže se samozřejmě dá integrovat přes jakkoli dlouhý nebo krátký čas. Pokud je v definici uvedeno, že ten čas je 1/4 hodina, nemá smysl udávat tam nějaká další spíše matoucí přídavná slova jako je průměrný, konstantní.
Mex
Reputace:445
Systémové napětí: >48V

Nový příspěvek od Mex »

pave69 píše: úte srp 11, 2026 6:30 pm
...
Výkon je z definice sám o sobě integrálem práce (energie) ...
Nepleteš si to trochu?
Je to naopak.
Energie/práce je integrálem výkonu za čas.
Není-li uvedeno jinak, všechny moje posty jsou AI-free.
Pokud na něco umí správně odpovědět AI, nemusím to psát já.
thesaro
Reputace:23
Lokalita: Rajhrad

Nový příspěvek od thesaro »

Zdar všichni, dovolím si přidat pár postřehů. Po výměně elektroměru a začátku sdílení nastal čas optimalizovat spotřebu a experimentovat se svou vlastní balkonovku. Za těch necelých 14 dní jsem z dat na EGD portálu vypozoroval, jak je vhodné nastavit největšího žrouta energie v baráku (ohřev TUV). Vím že srpen je co se týče výroby jeden z nejlepších měsíců, ale i tak je to pecka - celkem 55% spotřeby mám za cenu NT u distributora.

Večer částečně pokrývá spotřebu energie nasyslená v nové 2,2kWh bedně, zatímco na cestě z Německa je ještě další kus. V plánu je nechat dva panely nabíjet jednu baterii a připojit 600W mikrostřídač na výstup každé z nich, na řízení se nic nemění.

Experimentálně jsem taky zjišťoval, jestli se dlouhodobější 15 minutový přetok na hranici tolerance (300W) nějak projeví v datech o spotřebě. A nic. V datech od distributora za červenec je v dané čtvrthodině 0, i když hodnota 2.8.0 se zvýšila a v elektroměru je hodnota a přesný čas nejvyššího dosaženého přetoku vidět. Ale čert ví, jestli s tou hodnotou nějak dál pracují. Kromě toho měsíčního výkazu nic dalšího od EGD nepřišlo.

https://ibb.co/LDH7999b
Kajap
Reputace:8
Lokalita: Okoli

Nový příspěvek od Kajap »

A teď, jako další test musíš provést dodávku více než 30 kWh v měsíci no a pak uvidíš jestli tam nějaký výkon bude uveden ;-)

Když ne tak musíš alespoň v jedny čtvrt hodině přesáhnout těch 300 W
Mex

Nový příspěvek od Mex »

thesaro píše: čtv srp 13, 2026 2:03 pm
...
Experimentálně jsem taky zjišťoval, jestli se dlouhodobější 15 minutový přetok na hranici tolerance (300W) nějak projeví v datech o spotřebě. A nic.
...
Mám pocit, že se psalo, že se přijatá energie započte v okamžiku, kdy počítadlo překročí hranici celé kWh.
Tak pokud jsi tam 1/4 hodiny posílal 300W, poslal jsi tam 1/13 kWh. Takže jsi měl pravděpodobnost 1:13, že se zrovna trefíš do okamžiku, kdy se počítadlo kWh překlopí.
Takže je vysoká pravděpodobnost, že to ve statistice neuvidíš.

Jestli ale distributor s těmi podrobnými daty nějak víc pracuje, to by bylo opravdu dobré zjistit.
A hlavně co vlastně kdo dostává a zpracovává (distributor, zúčtovací centrum).
Chtělo by tam poslat nebo získat nějakého špióna, aby to zjistil. Jinak to jsou všechno jenom dohady.
Kajap

Zúčtovací centrum je nejspíš státní a OTE taky a eru taky, takže stačí použít info zákon
Valdano
Reputace:309
Lokalita: Česká Lípa
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Nový příspěvek od Valdano »

Zde jsou odpovědi AI na následující dvě otázky.

Kdo má přístup k datům z chytrých elektroměrů domácností v Česku v rámci průběhového měření typu C1 až C3 (distributor nebo dodavatel) a jak konkrétně hlídá přetoky ve vztahu k vyhodnocení dat?

Jsou k tomu nějaké oficiální popisy postupů ať už ve veřejně dostupných dokumentech distributorů nebo v nějaké vyhlášce?

Bude potřeba si projít v odpovědi odkazované předpisy.

Zejména Vyhlášku č. 408/2015 Sb., o Pravidlech trhu s elektřinou, která stanovuje, jakým způsobem se data z měření předávají mezi PDS, OTE a obchodníky, a jak se vyhodnocují odchylky a přetoky. Dále pak Přílohu č. 5 (Měření elektřiny) z Řádu provozovatele distribuční soustavy, ve které by měl být popsán způsob sběru, zpracování, náhradních výpočtů dat a předávání naměřených hodnot u průběhových měření. Dále také návrhy změn zmíněné přílohy č.5 od ERÚ.
Mex

Nový příspěvek od Mex »

Bylo by zajímavé to projít a udělat si v tom jasno.
Ale asi ani to není záruka úspěchu.

Myslím, že kdyby se někdo zeptal oficiálně na funkci signálu N0%, dostal by v odpovědi popis co to je, jak se to používá a jak na to FVE musí reagovat.
A realita? Vůbec to není zapojeno a distributor to nepoužívá. Ale v připojovacích podmínkách jsou striktně napsaná pravidla, jak to musí být a jsou i stanovené pokuty za to, když FVE na ten signál správně nezareaguje.

Je to jeden z příkladů toho, jak je teorie šedivá, ale strom života je zelený.

Pokud by to, co tam napsala chytrá krabice, byla pravda (tedy že se předávají pouze registr 1.8.0 a 2.8.0 po čtvrthodinách), tak by to potvrzovalo můj názor, že se vyhodnocuje práce/energie a z ní uměle spočtený průměrný výkon. A ne maximální výkon v dané čtvrthodině, jak tvrdili oponenti.
Na to je ale třeba ten špión/agent, který by zjistil, jak je to reálně. Tak jako jsem já zjistil jak je to se signálem N0%.
Mex

Nový příspěvek od Mex »

Zatnul jsem zuby a přelouskal i ty odkazované dokumenty.
Vypadá to, že skutečně přenášejí jen zaznamenané množství energie.
Zavedli tam pojem "střední hodnota výkonu". To je přesně to, o čem jsem v nedávných hádanicích tvrdil, že je nezbytné nadefinovat (a oponenti se do krve hádali, že ne).

Sice tam mají obecnou formulaci "... se měří odebíraná i dodávaná činná energie a výkon, napětí a proud ...", ale to je asi jen takové obecné konstatování.

Konkrétně u měření typu B (což je můj případ) tam je: průběhové měření elektřiny s dálkovým jiným než denním přenosem údajů; průběžný
záznam střední hodnoty činného a jalového výkonu za měřicí interval provádí přímo měřicí zařízení
Valdano
Reputace:309
Lokalita: Česká Lípa
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Nový příspěvek od Valdano »

I kdyby se bral průměr ze čtvrthodiny tak se samozřejmě dají ty deklarované limity 300W/15min a 30kWh/měsíc překročit.
Mex

Nový příspěvek od Mex »

To jistě. Ale jen tehdy, když na to budu vyloženě kašlat a nastavím měnič totálně blbě.
Nestane se to nějakými krátkodobými přetoky, které měnič pošle do sítě při velké skokové změně zátěže.
Snadno tam pošle víc než 300W. Ale jen na chvíli.
Pokud se to bere přepočtem z energie, tak je to v cajku.
Kdyby se ale bral maximální okamžitý výkon (což ten elektroměr umí, ale distributor to snad nepřijímá), tak už by to bylo smutnější.
Kajap

To bys musel v měsíci překročit 30 kWh !!!
Mex

Nový příspěvek od Mex »

Možná ano.
U těch, co mají FVE s nulovými přetoky ano.
Ale platí to i u těch, co nemají ofiko FVE vůbec? Máš to někde na papíře, že tam napíšeš 3 vykřičníky?
Třeba máš pravdu a je to tak. Ale bylo by dobré to vědět, ne to jenom předpokládat.
Kajap

Koho řešíš? ty máš přece elektrárnu s přetoky přihlášenou…

Reagoval jsem na “Snadno tam pošle víc než 300W. Ale jen na chvíli.” - a k tomu výkonu 300W se přece váže objem 30 kWh a myslím si že výlučně, anebo snad ne? Nebo v jaké jiné situaci je limitem výkon 300W?

A pokud se ptáš na nějakýho frantu co nemá elektrárnu, tak mám za to že mu nemají podle čeho co účtovat… takže když tam bude mít jednou nějaký potok tak podle buď pošlou výzvu anebo nic