EGD - výměna elektroměru distributorem
Souhrn tématu
Diskuze se zaměřuje na zkušenosti uživatelů s výměnou elektroměru distributorem, zejména přechod na chytré elektroměry u odběratelů s odběrem nad 6 MWh a dvoutarifní sazbou. Probírá se, jak distributor přistupuje k instalaci nových měřicích zařízení, jaké jsou legislativní podmínky a jak se vyhodnocují data z chytrých elektroměrů. Uživatelé sdílejí své postřehy k praktickým aspektům výměny a fungování chytrých elektroměrů v praxi.
- pave69
- Reputace:34
- Lokalita: Brno
- Výkon panelů [Wp]: 9,9
- Kapacita baterie [kWh]: 18
Re: EGD - výměna elektroměru distributorem
Průměrný výkon je fyzikálně výkon, konkrétně tedy množství práce (energie) za jednotku času, v SI joul za sekundu. Takže to množství času je už v samotné definici, pokud je pro konkrétní případ řečeno že jde o 1/4 hodinu, tak je výsledkem prostě výkon (za tu dobu). Výkon je z definice sám o sobě integrálem práce (energie), takže se samozřejmě dá integrovat přes jakkoli dlouhý nebo krátký čas. Pokud je v definici uvedeno, že ten čas je 1/4 hodina, nemá smysl udávat tam nějaká další spíše matoucí přídavná slova jako je průměrný, konstantní.
- Mex
- Reputace:445
- Systémové napětí: >48V
Nepleteš si to trochu?pave69 píše: úte srp 11, 2026 6:30 pm...
Výkon je z definice sám o sobě integrálem práce (energie) ...
Je to naopak.
Energie/práce je integrálem výkonu za čas.
Není-li uvedeno jinak, všechny moje posty jsou AI-free.
Pokud na něco umí správně odpovědět AI, nemusím to psát já.
- thesaro
- Reputace:23
- Lokalita: Rajhrad
Zdar všichni, dovolím si přidat pár postřehů. Po výměně elektroměru a začátku sdílení nastal čas optimalizovat spotřebu a experimentovat se svou vlastní balkonovku. Za těch necelých 14 dní jsem z dat na EGD portálu vypozoroval, jak je vhodné nastavit největšího žrouta energie v baráku (ohřev TUV). Vím že srpen je co se týče výroby jeden z nejlepších měsíců, ale i tak je to pecka - celkem 55% spotřeby mám za cenu NT u distributora.
Večer částečně pokrývá spotřebu energie nasyslená v nové 2,2kWh bedně, zatímco na cestě z Německa je ještě další kus. V plánu je nechat dva panely nabíjet jednu baterii a připojit 600W mikrostřídač na výstup každé z nich, na řízení se nic nemění.
Experimentálně jsem taky zjišťoval, jestli se dlouhodobější 15 minutový přetok na hranici tolerance (300W) nějak projeví v datech o spotřebě. A nic. V datech od distributora za červenec je v dané čtvrthodině 0, i když hodnota 2.8.0 se zvýšila a v elektroměru je hodnota a přesný čas nejvyššího dosaženého přetoku vidět. Ale čert ví, jestli s tou hodnotou nějak dál pracují. Kromě toho měsíčního výkazu nic dalšího od EGD nepřišlo.
https://ibb.co/LDH7999b
Večer částečně pokrývá spotřebu energie nasyslená v nové 2,2kWh bedně, zatímco na cestě z Německa je ještě další kus. V plánu je nechat dva panely nabíjet jednu baterii a připojit 600W mikrostřídač na výstup každé z nich, na řízení se nic nemění.
Experimentálně jsem taky zjišťoval, jestli se dlouhodobější 15 minutový přetok na hranici tolerance (300W) nějak projeví v datech o spotřebě. A nic. V datech od distributora za červenec je v dané čtvrthodině 0, i když hodnota 2.8.0 se zvýšila a v elektroměru je hodnota a přesný čas nejvyššího dosaženého přetoku vidět. Ale čert ví, jestli s tou hodnotou nějak dál pracují. Kromě toho měsíčního výkazu nic dalšího od EGD nepřišlo.
https://ibb.co/LDH7999b
- Kajap
- Reputace:8
- Lokalita: Okoli
A teď, jako další test musíš provést dodávku více než 30 kWh v měsíci no a pak uvidíš jestli tam nějaký výkon bude uveden 
Když ne tak musíš alespoň v jedny čtvrt hodině přesáhnout těch 300 W
Když ne tak musíš alespoň v jedny čtvrt hodině přesáhnout těch 300 W
- Mex
Mám pocit, že se psalo, že se přijatá energie započte v okamžiku, kdy počítadlo překročí hranici celé kWh.thesaro píše: čtv srp 13, 2026 2:03 pm...
Experimentálně jsem taky zjišťoval, jestli se dlouhodobější 15 minutový přetok na hranici tolerance (300W) nějak projeví v datech o spotřebě. A nic.
...
Tak pokud jsi tam 1/4 hodiny posílal 300W, poslal jsi tam 1/13 kWh. Takže jsi měl pravděpodobnost 1:13, že se zrovna trefíš do okamžiku, kdy se počítadlo kWh překlopí.
Takže je vysoká pravděpodobnost, že to ve statistice neuvidíš.
Jestli ale distributor s těmi podrobnými daty nějak víc pracuje, to by bylo opravdu dobré zjistit.
A hlavně co vlastně kdo dostává a zpracovává (distributor, zúčtovací centrum).
Chtělo by tam poslat nebo získat nějakého špióna, aby to zjistil. Jinak to jsou všechno jenom dohady.
- Kajap
- Reputace:8
- Lokalita: Okoli
Zúčtovací centrum je nejspíš státní a OTE taky a eru taky, takže stačí použít info zákon
- Valdano
- Reputace:309
- Lokalita: Česká Lípa
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Zde jsou odpovědi AI na následující dvě otázky.
Kdo má přístup k datům z chytrých elektroměrů domácností v Česku v rámci průběhového měření typu C1 až C3 (distributor nebo dodavatel) a jak konkrétně hlídá přetoky ve vztahu k vyhodnocení dat?
Jsou k tomu nějaké oficiální popisy postupů ať už ve veřejně dostupných dokumentech distributorů nebo v nějaké vyhlášce?
Bude potřeba si projít v odpovědi odkazované předpisy.
Zejména Vyhlášku č. 408/2015 Sb., o Pravidlech trhu s elektřinou, která stanovuje, jakým způsobem se data z měření předávají mezi PDS, OTE a obchodníky, a jak se vyhodnocují odchylky a přetoky. Dále pak Přílohu č. 5 (Měření elektřiny) z Řádu provozovatele distribuční soustavy, ve které by měl být popsán způsob sběru, zpracování, náhradních výpočtů dat a předávání naměřených hodnot u průběhových měření. Dále také návrhy změn zmíněné přílohy č.5 od ERÚ.
Kdo má přístup k datům z chytrých elektroměrů domácností v Česku v rámci průběhového měření typu C1 až C3 (distributor nebo dodavatel) a jak konkrétně hlídá přetoky ve vztahu k vyhodnocení dat?
Jsou k tomu nějaké oficiální popisy postupů ať už ve veřejně dostupných dokumentech distributorů nebo v nějaké vyhlášce?
Bude potřeba si projít v odpovědi odkazované předpisy.
Zejména Vyhlášku č. 408/2015 Sb., o Pravidlech trhu s elektřinou, která stanovuje, jakým způsobem se data z měření předávají mezi PDS, OTE a obchodníky, a jak se vyhodnocují odchylky a přetoky. Dále pak Přílohu č. 5 (Měření elektřiny) z Řádu provozovatele distribuční soustavy, ve které by měl být popsán způsob sběru, zpracování, náhradních výpočtů dat a předávání naměřených hodnot u průběhových měření. Dále také návrhy změn zmíněné přílohy č.5 od ERÚ.
- Mex
Bylo by zajímavé to projít a udělat si v tom jasno.
Ale asi ani to není záruka úspěchu.
Myslím, že kdyby se někdo zeptal oficiálně na funkci signálu N0%, dostal by v odpovědi popis co to je, jak se to používá a jak na to FVE musí reagovat.
A realita? Vůbec to není zapojeno a distributor to nepoužívá. Ale v připojovacích podmínkách jsou striktně napsaná pravidla, jak to musí být a jsou i stanovené pokuty za to, když FVE na ten signál správně nezareaguje.
Je to jeden z příkladů toho, jak je teorie šedivá, ale strom života je zelený.
Pokud by to, co tam napsala chytrá krabice, byla pravda (tedy že se předávají pouze registr 1.8.0 a 2.8.0 po čtvrthodinách), tak by to potvrzovalo můj názor, že se vyhodnocuje práce/energie a z ní uměle spočtený průměrný výkon. A ne maximální výkon v dané čtvrthodině, jak tvrdili oponenti.
Na to je ale třeba ten špión/agent, který by zjistil, jak je to reálně. Tak jako jsem já zjistil jak je to se signálem N0%.
Ale asi ani to není záruka úspěchu.
Myslím, že kdyby se někdo zeptal oficiálně na funkci signálu N0%, dostal by v odpovědi popis co to je, jak se to používá a jak na to FVE musí reagovat.
A realita? Vůbec to není zapojeno a distributor to nepoužívá. Ale v připojovacích podmínkách jsou striktně napsaná pravidla, jak to musí být a jsou i stanovené pokuty za to, když FVE na ten signál správně nezareaguje.
Je to jeden z příkladů toho, jak je teorie šedivá, ale strom života je zelený.
Pokud by to, co tam napsala chytrá krabice, byla pravda (tedy že se předávají pouze registr 1.8.0 a 2.8.0 po čtvrthodinách), tak by to potvrzovalo můj názor, že se vyhodnocuje práce/energie a z ní uměle spočtený průměrný výkon. A ne maximální výkon v dané čtvrthodině, jak tvrdili oponenti.
Na to je ale třeba ten špión/agent, který by zjistil, jak je to reálně. Tak jako jsem já zjistil jak je to se signálem N0%.