Výměna nízkovodivé kapainy v Hyundai Kona
Souhrn tématu
Uživatelé sdílejí zkušenosti s výměnou nízkovodivé kapainy v elektromobilu Hyundai Kona, která je drahá a vyžaduje autorizovaný servis. Kapalina je specifická, drahá a její zanášení chladiče může způsobit problémy. Diskuze také upozorňuje na vyšší náklady na údržbu elektromobilů, které nejsou vždy tak jednoduché, jak se často uvádí.
- pasta
- Reputace:5
- Lokalita: Mladoboleslavsko
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 16000
- Kapacita baterie [kWh]: 35
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Výměna nízkovodivé kapainy v Hyundai Kona
Ahoj,
jen si tady postesknu, že i přes absolvovanou svolávací akci v r. 2023, kde servis kapalinu v elektromobilu vyměnil, se mi na palubní desce objevila hláška „Doplňte chladič invertoru“.
To se nedoplňuje normální G11–G13, ale jakousi modrou nízkovodivostní kapalinou, která stojí klidně i 1 236 Kč/litr. Přitom náplň je 6 litrů. Výměnu a výplach (výplach proto, že tahle modrá sračka má tendenci krystalizovat a zanášet chladič) může udělat pouze autorizovaný servis s příslušnými nástroji (v mém případě Hyundai).
Pak ještě bylo třeba doplnit médium v klimatizaci a celé mě to vyšlo na 14 800 Kč. A to není jisté, jestli se problém ucpaného výměníku nevrátí.
Takže kdo říká cosi o minimální údržbě elektromobilů (netřeba motorový olej, minimální opotřebení brzd), evidentně neví, co říká.
jen si tady postesknu, že i přes absolvovanou svolávací akci v r. 2023, kde servis kapalinu v elektromobilu vyměnil, se mi na palubní desce objevila hláška „Doplňte chladič invertoru“.
To se nedoplňuje normální G11–G13, ale jakousi modrou nízkovodivostní kapalinou, která stojí klidně i 1 236 Kč/litr. Přitom náplň je 6 litrů. Výměnu a výplach (výplach proto, že tahle modrá sračka má tendenci krystalizovat a zanášet chladič) může udělat pouze autorizovaný servis s příslušnými nástroji (v mém případě Hyundai).
Pak ještě bylo třeba doplnit médium v klimatizaci a celé mě to vyšlo na 14 800 Kč. A to není jisté, jestli se problém ucpaného výměníku nevrátí.
Takže kdo říká cosi o minimální údržbě elektromobilů (netřeba motorový olej, minimální opotřebení brzd), evidentně neví, co říká.
- rva
- Reputace:985
- Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
- Výkon panelů [Wp]: 46000
- Kapacita baterie [kWh]: 62
Re: Výměna nízkovodivé kapainy v Hyundai Kona
Měl sis pořídit MG. Tam je "normální" chladící kapalina 250 Kč/l. Ale stejně neušetříš: viewtopic.php?t=15001&start=40#p295506
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
- PetrDubi
- Reputace:334
- Lokalita: Blízko Ústí nad Labem
- Výkon panelů [Wp]: 10790
- Kapacita baterie [kWh]: 13
Tohle je problém Hyundai a Kia, protože pouští chladící kapalinu přímo do baterky kolem článků, takže tam musí být tahle izolační kapalina, která bohužel po pár létech degraduje. U jiných výrobců teče chladící kapalina normálníma chladícíma rozvodama, takže je tam normální kapalina, která takhle nedegraduje a hlavně nestojí jako kdyby byla ze zlata.
Ale je otázkou jak kvalitně to v servisu udělali, výrobce na Kony psal dřív výměnu té kapaliny po 45 nebo 60 tisících km případně po asi 5 letech.
U VW je zase problém s TČ, protože TČ maji chladivo, které vyžaduje při provozu vysoké tlaky, takže časem přestane těsnit kompresor a mění se. U aut bez TČ (jenom s klimou) je normální chladivo jako ve spalováku a s tím problém není..
Prostě každý výrobce má svoje kurvitko..
Ale je otázkou jak kvalitně to v servisu udělali, výrobce na Kony psal dřív výměnu té kapaliny po 45 nebo 60 tisících km případně po asi 5 letech.
U VW je zase problém s TČ, protože TČ maji chladivo, které vyžaduje při provozu vysoké tlaky, takže časem přestane těsnit kompresor a mění se. U aut bez TČ (jenom s klimou) je normální chladivo jako ve spalováku a s tím problém není..
Prostě každý výrobce má svoje kurvitko..
mobilní elektrárna 3x Uni-solar PVL-68 a Victron 75/15 MPPT
doma 3280 Wp JV, 3810 Wp JZ, 3690 Wp SZ, Easun SMW 8k (rebrandovaný MAX 8 kW), aku 13kWh 16s LiFePO4
doma 3280 Wp JV, 3810 Wp JZ, 3690 Wp SZ, Easun SMW 8k (rebrandovaný MAX 8 kW), aku 13kWh 16s LiFePO4
- marko250
- Reputace:584
- Lokalita: Hlučín
Já mám v tesle y G48 a zrovna před tripem po Itálii jsem čistil vzduchové cesty k chladičům a filtrům a kontroloval nádobku s kapalinou,chybělo po třech letech asi 70ml po horní rysku,tak jsem to jen dolel. Super je ,že si můžu pustit na displeji v servisním módu chladící okruh a skouknout teploty v různých čstech okruhu.
20.415kWp/JZ-39°/16x Jinko bifacial 590 ,JV-90°/8xLeapton mono 650 + <JZ-90° /15xJAsolar / mono 385
regly EASUN 2x 5.5kWp MPPT <28A> , 1x EASUN <80A> a 1x EASUN <100A>
baterka 17s 54.4VDC LFP4/1412Ah<uloží 76kWh>
dvě ŠKATULE 11kW paraelně /22kW
regly EASUN 2x 5.5kWp MPPT <28A> , 1x EASUN <80A> a 1x EASUN <100A>
baterka 17s 54.4VDC LFP4/1412Ah<uloží 76kWh>
dvě ŠKATULE 11kW paraelně /22kW
- Mex
- Reputace:438
- Lokalita: Brno
- Systémové napětí: >48V
Mě velmi udivuje, jak se lidi málo zajímají u aut o TCO, o celkové náklady vlastnictví.
U cenovky v prodejně řeší každou kačku, ale že jsou diametrální rozdíly v ceně následného servisu u různých značek, to už neřeší.
Já nejsem autař, auta mě nebaví. Spalováky vůbec ne, u elektrik už trochu jo, protože je to právě ta elektrika.
Ale i když o oboru vím prd, tak vím aspoň to, že Korejci (Hyundai, Kia) mají velmi drahý servis a povinné úkony, kterými podmiňují záruku.
Takže v tomto bych to (na rozdíl od názoru v prvním postu) viděl nikoli na problém elektrika/spalovák, ale spíš na problém Hyundai/jiná značka.
U cenovky v prodejně řeší každou kačku, ale že jsou diametrální rozdíly v ceně následného servisu u různých značek, to už neřeší.
Já nejsem autař, auta mě nebaví. Spalováky vůbec ne, u elektrik už trochu jo, protože je to právě ta elektrika.
Ale i když o oboru vím prd, tak vím aspoň to, že Korejci (Hyundai, Kia) mají velmi drahý servis a povinné úkony, kterými podmiňují záruku.
Takže v tomto bych to (na rozdíl od názoru v prvním postu) viděl nikoli na problém elektrika/spalovák, ale spíš na problém Hyundai/jiná značka.
Není-li uvedeno jinak, všechny moje posty jsou AI-free.
Pokud na něco umí správně odpovědět AI, nemusím to psát já.
- Vertikal
- Reputace:4
- Lokalita: Raškovice
Možná to ještě nebylo u Kona obecně známé, jak drahé výměny chladící kapaliny budou. U Tesly náklady papírově vycházejí suprově, ale ze zkušenosti majitelů lze říct, že přeci jen, nějaké kapaliny je vhodné taky měnit častěji.
- eman
- Reputace:337
- Lokalita: Praha
Tak u EV to bude stejné jako u spalováků. Lidi naně budou kašlat, měnit jen to nejnutnější, aby to vůbec jelo a až se to kompletně potento, tak se bude nadávat, jaký je to šmejd. Servisák mi zrovna říkal, že tam přijel frajer s přidřeným motorem a co za to mohlo....podle majitele...olej. "Ty prevíti šidí i ty oleje a nevydrží 35tis. km bez výměny".
10kWp JJZ, 3x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v paralelním režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x400Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P + JK BMS Invertor
- rva
Chudí lidé nemají na drahou údržbu. Udělejme lidi bohatými a budeme mít i auta udržovaná a pravidelně servisovaná.
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
- unicast
- Reputace:525
- Lokalita: JV od pekla :)
- Výkon panelů [Wp]: 5100
- Kapacita baterie [kWh]: 49
Tak to přece není. Pokud někdo kašle na údržbu čehokoli, tak zpravidla jsou peníze jen zástupný problém. Naopak, pokud někdo chce ušetřit a být bohatší, tak si nemůže dovolit plýtvat a tedy auto neudržovat (údržba je vždy levnější než řešení následků neúdržby).
- Mex
Jde o relativní srovnání, nejen o absolutní částku.rva píše: pát črc 24, 2026 6:14 pmChudí lidé nemají na drahou údržbu. Udělejme lidi bohatými a budeme mít i auta udržovaná a pravidelně servisovaná.
Pokud u jedné značky člověk dá za rutinní výměnu filtrů a provozních kapalin tolik, za kolik u jiné značky má nejen tu výměnu ale ještě i dovolenou, tak takové auto si třeba já určitě nekoupím.
A není to proto, že bych po zaplacení toho (podle mě) předraženého servisu umřel hladem.
Prostě to pro mě takovou cenu nemá.
Takže proto vím, že třeba ti Korejci pro mě nejsou.
Tak, jako si nedám několikanásobně předraženou zmrzlinu na nějakém "atraktivním" místě.
Jistě bych se z té ceny nezhroutil.
Ale stejně tak se nezhroutím, když si ji nedám, a dám si ji o chvíli později někde jinde za zlomek ceny.
Když už mě příroda vybavila druhou signální soustavou, tak se nebudu chovat tak, jako bych měl jenom tu první (na což marketing velmi často cílí).
- TomHC
- Reputace:935
- Lokalita: Hlohovec, SR
- Výkon panelů [Wp]: 8820
- Kapacita baterie [kWh]: 30
Moje ex BMW E91 320d 135 kW som kúpil s 245kkm a predal som so 404kkm. Kúpil som za hubičku, ale bolo treba časom vymeniť komplet spojku, predné kotúče a dosky, jeden zadný náboj."Ty prevíti šidí i ty oleje a nevydrží 35tis. km bez výměny".
Za tých 159kkm si vypýtalo raz čistenie DPF (čistiaci sprej cez otvory na snímače tlaku pred a za DPF), kotúče, dosky, autobatériu ktorá bola od výroby (11 rokov!), inak len olej a filter v intervrvale ako si vypýtalo - má ho dynamický, podľa režimu prevádzky (studené štarty, dlhé/krátke trasy...), čo bývalo bežne 33-35kkm. Za interval nezožralo ani deci oleja, nedymilo, nesmrdelo. Nebolo treba ani rozvodovú reťaz meniť, ani len blbé tyčky stabilizátora... Aby som neklamal, ešte sa pokazil zámok zadných dverí
Hlavný spotrebič: VW ID.4 | 2x MUST PH1800 5.5kW + GWL-SUN2000, 9kWp V+J+Z | 600 Ah LiFePO4 s BMS JBD 200A | SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT... | HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485).
Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome , BMS UART-TS485 adaptér
Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome , BMS UART-TS485 adaptér
- pasta
- Reputace:5
- Lokalita: Mladoboleslavsko
- Výkon panelů [Wp]: 16000
- Kapacita baterie [kWh]: 35
Ono to asi bude i ten důvod, že tyhle automobilky mají nejvyšší SoH po 100tis km https://www.novinky.cz/clanek/auto-jak ... -40589205PetrDubi píše: pát črc 24, 2026 4:18 pmTohle je problém Hyundai a Kia, protože pouští chladící kapalinu přímo do baterky kolem článků, takže tam musí být tahle izolační kapalina, která bohužel po pár létech degraduje.
- rva
Pro řadu lidí je jednotková cena v servise 2 849,- Kč za hodinu práce na elektromobilu neakceptovatelná a proto auto do servisu nedají. A nedivím se jim.
- eman
- Reputace:337
- Lokalita: Praha
Netahej do toho logiku.unicast píše: pát črc 24, 2026 6:26 pmTak to přece není. Pokud někdo kašle na údržbu čehokoli, tak zpravidla jsou peníze jen zástupný problém. Naopak, pokud někdo chce ušetřit a být bohatší, tak si nemůže dovolit plýtvat a tedy auto neudržovat (údržba je vždy levnější než řešení následků neúdržby).
Pak tyhle typy slyší cenu opravy motoru a hned najedou na režim zloděj mechanik, lhář mechanik. Vlastní chyba se absolutně nepřipouští...
10kWp JJZ, 3x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v paralelním režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x400Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P + JK BMS Invertor
- Migel
- Reputace:363
- Lokalita: Pod Karpatmi
Len pre info!
Do E-auta sa chladiaca zmes nedoplna!Ak je znacny pokles tak to znamena iba unik kvapaliny ci uz do okruhu baterie alebo mimo, niekde na potrubi alebo palubnej nabijacke a podobne...
Vodu treba kontrolovat pri odstavenom a kludovom rezime auta, ked je cely system studeny.V systeme su hadice, ktore sa prirodzene roztahuju podla teploty a vtedy to moze vyzerat akoby chybalo trochu kvapaliny.
Do E-auta sa chladiaca zmes nedoplna!Ak je znacny pokles tak to znamena iba unik kvapaliny ci uz do okruhu baterie alebo mimo, niekde na potrubi alebo palubnej nabijacke a podobne...
Vodu treba kontrolovat pri odstavenom a kludovom rezime auta, ked je cely system studeny.V systeme su hadice, ktore sa prirodzene roztahuju podla teploty a vtedy to moze vyzerat akoby chybalo trochu kvapaliny.
JZ-2s5p 3,8kWp >> Epever 8415 AN
JV-2s3p 2,7kWp >> Epever 6415 AN
2x Victron MP2 5000V/A paralelne
3x GWL SUN-2000G paralelne
48V 760Ah/35kWh Li-ion
a stále v štádiu budovania
(rozširovania)
JV-2s3p 2,7kWp >> Epever 6415 AN
2x Victron MP2 5000V/A paralelne
3x GWL SUN-2000G paralelne
48V 760Ah/35kWh Li-ion
a stále v štádiu budovania
- Mogul
- Reputace:67
- Lokalita: Litoměřice
- Výkon panelů [Wp]: 19640
- Kapacita baterie [kWh]: 48k
Pak tyhle typy slyší cenu opravy motoru a hned najedou na režim zloděj mechanik, lhář mechanik. Vlastní chyba se absolutně nepřipouští...eman píše: pát črc 24, 2026 8:10 pmNetahej do toho logiku.unicast píše: pát črc 24, 2026 6:26 pmTak to přece není. Pokud někdo kašle na údržbu čehokoli, tak zpravidla jsou peníze jen zástupný problém. Naopak, pokud někdo chce ušetřit a být bohatší, tak si nemůže dovolit plýtvat a tedy auto neudržovat (údržba je vždy levnější než řešení následků neúdržby).Víš co ušetří, když vymění olej až po 30-40tis. Celou tisícovku a za to už jsou cigára a nějaký pivo na víkend. A vyzrál na ty nenažraný servisy a prodejce oleje. A že se to vysype...Venca říkal, že taky mění po 40tis. a šlape mu to, tak nebudu blbej.
Pak tyhle typy slyší cenu opravy motoru a hned najedou na režim zloděj mechanik, lhář mechanik. Vlastní chyba se absolutně nepřipouští...
Osobně opravuji v rodině dvě auta sám. Teď zrovna jedno po prasklém rozvoďáku a potkaných ventilech (už to jezdí) a mohu s klidem říci, že nabídky servisů přesně sedí na Tvou formulaci. Spousta jich jsou židáci, kteří si jen mastí kapsu na těch, co jsou v nouzi!
A u EV to je tuplem, když nemáš jiné možnosti. Tam se platí jak u žiďáka bo bys přišel o záruku a to při cenách za garančku při poruše bez záruky fakt vidět nechceš. Takže se nadává, ale ve výsledku je člověk vlastně šťastný
- PetrDubi
Pokud Kia nebo Hyundai píše, že máš doplnit chladící kapalinu, tak tam nechybí, ale je malý průtok, protože je už moc hustá. Takže lít tam další kapalinu je k ničemu, musí se prostě vyměnit ta stávající. Servisy o tom vědí. Mimochod, ještě před pár lety byla ceníková cena výměny kolem 27 tisíc, takže šli s cenou dost dolu (pokud jí teda vyměnili a neudělali jenom nějaký čištění).
- PetrDubi
Nejvyšší SOH mají tyhle automobilky proto, že na začátku je použitelná kapacita kolem 105%, takže se odečítá SOH z těch 105%, ale zobrazuje se pořád 100% a teprve až to klesne pod 100%, tak se začne SOH snižovat.pasta píše: pát črc 24, 2026 7:11 pmOno to asi bude i ten důvod, že tyhle automobilky mají nejvyšší SoH po 100tis km https://www.novinky.cz/clanek/auto-jak ... -40589205PetrDubi píše: pát črc 24, 2026 4:18 pmTohle je problém Hyundai a Kia, protože pouští chladící kapalinu přímo do baterky kolem článků, takže tam musí být tahle izolační kapalina, která bohužel po pár létech degraduje.
Takže je to celý trošku oblbování a vypadá to potom při provozu líp. A taky má automobilka větší polštář pro záruku na baterku (35% místo 30)
- Mex
27 tisíc Kč za výměnu chladicí kapaliny - pak je jasné, že to musí být zlato v nějakém rozpouštědle. Asi proto je to tak vzácné, protože zlato se v ničem moc rozpouštět nechce.
Mimochodem obyčejný ethylenglykol (tj. Fridex) je elektricky nevodivý.
A že se dá dobře použít na chlazení je myslím celkem slušně ověřeno dlouhou praxí.
Propylenglykol taky.
Mimochodem obyčejný ethylenglykol (tj. Fridex) je elektricky nevodivý.
A že se dá dobře použít na chlazení je myslím celkem slušně ověřeno dlouhou praxí.
Propylenglykol taky.