Výměna nízkovodivé kapainy v Hyundai Kona
Souhrn tématu
Uživatelé diskutují o výměně nízkovodivé kapaliny v elektromobilu Hyundai Kona, která je drahá a vyžaduje autorizovaný servis. Kapalina má tendenci krystalizovat a zanášet chladič invertoru, což komplikuje údržbu a zvyšuje náklady. Diskuze také porovnává servisní náklady u různých značek a upozorňuje na specifika údržby elektromobilů Hyundai a Kia.
- pasta
- Reputace:4
- Lokalita: Mladoboleslavsko
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 16000
- Kapacita baterie [kWh]: 35
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Výměna nízkovodivé kapainy v Hyundai Kona
Ahoj,
jen si tady postesknu, že i přes absolvovanou svolávací akci v r. 2023, kde servis kapalinu v elektromobilu vyměnil, se mi na palubní desce objevila hláška „Doplňte chladič invertoru“.
To se nedoplňuje normální G11–G13, ale jakousi modrou nízkovodivostní kapalinou, která stojí klidně i 1 236 Kč/litr. Přitom náplň je 6 litrů. Výměnu a výplach (výplach proto, že tahle modrá sračka má tendenci krystalizovat a zanášet chladič) může udělat pouze autorizovaný servis s příslušnými nástroji (v mém případě Hyundai).
Pak ještě bylo třeba doplnit médium v klimatizaci a celé mě to vyšlo na 14 800 Kč. A to není jisté, jestli se problém ucpaného výměníku nevrátí.
Takže kdo říká cosi o minimální údržbě elektromobilů (netřeba motorový olej, minimální opotřebení brzd), evidentně neví, co říká.
jen si tady postesknu, že i přes absolvovanou svolávací akci v r. 2023, kde servis kapalinu v elektromobilu vyměnil, se mi na palubní desce objevila hláška „Doplňte chladič invertoru“.
To se nedoplňuje normální G11–G13, ale jakousi modrou nízkovodivostní kapalinou, která stojí klidně i 1 236 Kč/litr. Přitom náplň je 6 litrů. Výměnu a výplach (výplach proto, že tahle modrá sračka má tendenci krystalizovat a zanášet chladič) může udělat pouze autorizovaný servis s příslušnými nástroji (v mém případě Hyundai).
Pak ještě bylo třeba doplnit médium v klimatizaci a celé mě to vyšlo na 14 800 Kč. A to není jisté, jestli se problém ucpaného výměníku nevrátí.
Takže kdo říká cosi o minimální údržbě elektromobilů (netřeba motorový olej, minimální opotřebení brzd), evidentně neví, co říká.
- rva
- Reputace:985
- Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
- Výkon panelů [Wp]: 46000
- Kapacita baterie [kWh]: 62
Re: Výměna nízkovodivé kapainy v Hyundai Kona
Měl sis pořídit MG. Tam je "normální" chladící kapalina 250 Kč/l. Ale stejně neušetříš: viewtopic.php?t=15001&start=40#p295506
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
- PetrDubi
- Reputace:333
- Lokalita: Blízko Ústí nad Labem
- Výkon panelů [Wp]: 10790
- Kapacita baterie [kWh]: 13
Tohle je problém Hyundai a Kia, protože pouští chladící kapalinu přímo do baterky kolem článků, takže tam musí být tahle izolační kapalina, která bohužel po pár létech degraduje. U jiných výrobců teče chladící kapalina normálníma chladícíma rozvodama, takže je tam normální kapalina, která takhle nedegraduje a hlavně nestojí jako kdyby byla ze zlata.
Ale je otázkou jak kvalitně to v servisu udělali, výrobce na Kony psal dřív výměnu té kapaliny po 45 nebo 60 tisících km případně po asi 5 letech.
U VW je zase problém s TČ, protože TČ maji chladivo, které vyžaduje při provozu vysoké tlaky, takže časem přestane těsnit kompresor a mění se. U aut bez TČ (jenom s klimou) je normální chladivo jako ve spalováku a s tím problém není..
Prostě každý výrobce má svoje kurvitko..
Ale je otázkou jak kvalitně to v servisu udělali, výrobce na Kony psal dřív výměnu té kapaliny po 45 nebo 60 tisících km případně po asi 5 letech.
U VW je zase problém s TČ, protože TČ maji chladivo, které vyžaduje při provozu vysoké tlaky, takže časem přestane těsnit kompresor a mění se. U aut bez TČ (jenom s klimou) je normální chladivo jako ve spalováku a s tím problém není..
Prostě každý výrobce má svoje kurvitko..
mobilní elektrárna 3x Uni-solar PVL-68 a Victron 75/15 MPPT
doma 3280 Wp JV, 3810 Wp JZ, 3690 Wp SZ, Easun SMW 8k (rebrandovaný MAX 8 kW), aku 13kWh 16s LiFePO4
doma 3280 Wp JV, 3810 Wp JZ, 3690 Wp SZ, Easun SMW 8k (rebrandovaný MAX 8 kW), aku 13kWh 16s LiFePO4
- marko250
- Reputace:583
- Lokalita: Hlučín
Já mám v tesle y G48 a zrovna před tripem po Itálii jsem čistil vzduchové cesty k chladičům a filtrům a kontroloval nádobku s kapalinou,chybělo po třech letech asi 70ml po horní rysku,tak jsem to jen dolel. Super je ,že si můžu pustit na displeji v servisním módu chladící okruh a skouknout teploty v různých čstech okruhu.
20.415kWp/JZ-39°/16x Jinko bifacial 590 ,JV-90°/8xLeapton mono 650 + <JZ-90° /15xJAsolar / mono 385
regly EASUN 2x 5.5kWp MPPT <28A> , 1x EASUN <80A> a 1x EASUN <100A>
baterka 17s 54.4VDC LFP4/1412Ah<uloží 76kWh>
dvě ŠKATULE 11kW paraelně /22kW
regly EASUN 2x 5.5kWp MPPT <28A> , 1x EASUN <80A> a 1x EASUN <100A>
baterka 17s 54.4VDC LFP4/1412Ah<uloží 76kWh>
dvě ŠKATULE 11kW paraelně /22kW
- Mex
- Reputace:438
- Lokalita: Brno
- Systémové napětí: >48V
Mě velmi udivuje, jak se lidi málo zajímají u aut o TCO, o celkové náklady vlastnictví.
U cenovky v prodejně řeší každou kačku, ale že jsou diametrální rozdíly v ceně následného servisu u různých značek, to už neřeší.
Já nejsem autař, auta mě nebaví. Spalováky vůbec ne, u elektrik už trochu jo, protože je to právě ta elektrika.
Ale i když o oboru vím prd, tak vím aspoň to, že Korejci (Hyundai, Kia) mají velmi drahý servis a povinné úkony, kterými podmiňují záruku.
Takže v tomto bych to (na rozdíl od názoru v prvním postu) viděl nikoli na problém elektrika/spalovák, ale spíš na problém Hyundai/jiná značka.
U cenovky v prodejně řeší každou kačku, ale že jsou diametrální rozdíly v ceně následného servisu u různých značek, to už neřeší.
Já nejsem autař, auta mě nebaví. Spalováky vůbec ne, u elektrik už trochu jo, protože je to právě ta elektrika.
Ale i když o oboru vím prd, tak vím aspoň to, že Korejci (Hyundai, Kia) mají velmi drahý servis a povinné úkony, kterými podmiňují záruku.
Takže v tomto bych to (na rozdíl od názoru v prvním postu) viděl nikoli na problém elektrika/spalovák, ale spíš na problém Hyundai/jiná značka.
Není-li uvedeno jinak, všechny moje posty jsou AI-free.
Pokud na něco umí správně odpovědět AI, nemusím to psát já.
Pokud na něco umí správně odpovědět AI, nemusím to psát já.