Balkonovky do výkonu měniče 800VA a 2kWp v panelech bez sankcí za přetoky
- Valdano
- Reputace:307
- Lokalita: Česká Lípa
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: Balkonovky do výkonu měniče 800VA a 2kWp v panelech bez sankcí za přetoky
Novela už prošla 3. čtení tj. za Poslaneckou sněmovnu je to vše. Teď bude následovat Senát a pokud to projde i tam pak podpis Prezidentem. Pokud by to Senátem neprošlo a vrátil by to zpět do Poslanecké sněmovny tak by mohly případně ještě následovat další změny, a to včetně potenciálního vypuštění všeho co bylo zatím navrženo ve vztahu k balkonovkám. Můžeme jen doufat v to, že to v této podobě projde až k podpisu Prezidentem a obávat se toho zda si toho nevšimne někdo vlivný komu se to vůbec nebude líbit a nezajistí tomu cestu "do ztracena" ještě dříve než se to vůbec stane platným ustanovením ve stavebním zákoně, jak jsem už naznačil.
- Kajap
- Reputace:1
- Lokalita: Okoli
To je nějaký extra složitý, natož aby to ještě efektivně fungovalo… jednodušší je nalézat důvody, proč potřebujeme 3 fázegupa píše: ned črc 19, 2026 3:57 pmMáte tady plno různých řešení jak řídit a dohlížet nad výrobou a spotřebou a neexistuje řešení jak provést nesymetrický výkon do 800VA do třech fází? To bych se divil že by to nešlo nakonfigurovat.
Třeba tři balkónovky s omezením do 265-269VA, tři proudová relé, a podmínky když nějaká fáze nemá víc než třeba 0,5A a přepínat připínáním na jinou fázi kde je víc než 2A. Oficiálně přihlásit tři kusy HW do celkem max 800VA.
- Kajap
Ale 800 Wp nedá 12 hodin Plnej výkon tam jak to myslíš přesně?Radar píše: ned črc 19, 2026 3:17 pmMyslíš tím výměnu 2000W spirály za 800W + napojit bojler přes časové spínání ...? Myslím, že to bude jednodušší a levnější než stavět FVE pro ohřev vody se speciálním měničem, apod. ... 800W spirála za 10-12 hodin ohřeje 160L bojler z 10 na 60 st. taky... jiná regulace k 800W balkonovce do zásuvky není k bojleru potřebaKajap píše: ned črc 19, 2026 1:19 pmNapiš odkaz na takové polo-hotové řešení a kolik to vyjde korun nebo rozpočet… kdo jim to udělá… řekněme že nějakou generickou balkóně na balkóně už majíRadar píše: ned črc 19, 2026 10:43 amJá bych to řešil 800W spirálou do bojleru a spínal jej od 8:00-20:00, není obvykle potřeba, aby byl ohřátý za 8 hodin nočního proudu a méně, takový výkon obvykle stačí, pokud to tedy není někdo zvyklý během hodiny celé vypustit a za další tři hodiny znova, atd. ...
… pro babičku s dědou
A výměna spirály to znamená ze to už nenahřejou tak rychle - jak byli zvyklí (ani z NT)…
A bojlery na 2 topná tělesa a dva termostaty jak měli starý Dražice už se asi běžně v běžných cenách nedělají…
Ten časový spínač jsi myslel k čemu přesně?
Takže koupit to nejde, ty to nezapojíš, rozpočet ani odhad, takže řešení pro bábu s dědou v práci = asi nepoužitelný…?
- JirkaE
- Reputace:391
- Lokalita: Kousek od Rozvadova
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 7350
- Kapacita baterie [kWh]: 38
Tak ještě jednou... Balkonovka 800W bez baterie
( lepší je ale verze s baterií )
Bojler babičky a dědy se třeba 80-125L se ohřívá jako dodnes bez FV - jen třeba na 800W a dají se tam spínačky 09,00-16,00h a na stejnou fázi se vrazí ta balkonovka 800W... a průběh dne může vypadat takto = do sítě ani prd.
Když slunko nesvítí - tak nesvítí - ohřeje se ze sítě. Pokud je ohřátý a přestane odebírat tak to jde zadara do sítě... Nic víc, nic míň.
Sehnat balkonovku včetně panelů je možné od 200Eur už nyní - bez návodu jak...
A milion dalších variant jak 800W použít ke snížení spotřeby doma.
Já nic extra nedělal - žádný extra spirály nic - vrazil sem to ,,JEN" do společný fáze a nic víc a výsledek za rok (za 355dnů) je popsaný zde : viewtopic.php?t=13538&start=320#p268290
Lepším využitím lze ten výsledek jen vylepšit
Bojler babičky a dědy se třeba 80-125L se ohřívá jako dodnes bez FV - jen třeba na 800W a dají se tam spínačky 09,00-16,00h a na stejnou fázi se vrazí ta balkonovka 800W... a průběh dne může vypadat takto = do sítě ani prd.
Když slunko nesvítí - tak nesvítí - ohřeje se ze sítě. Pokud je ohřátý a přestane odebírat tak to jde zadara do sítě... Nic víc, nic míň.
Sehnat balkonovku včetně panelů je možné od 200Eur už nyní - bez návodu jak...
A milion dalších variant jak 800W použít ke snížení spotřeby doma.
Já nic extra nedělal - žádný extra spirály nic - vrazil sem to ,,JEN" do společný fáze a nic víc a výsledek za rok (za 355dnů) je popsaný zde : viewtopic.php?t=13538&start=320#p268290
Lepším využitím lze ten výsledek jen vylepšit
Porovnání všech 4 stringů a nově i finálový celek s Victron a teploty vody bojlerů 1-3 a už i e-Transit
:
DC/AC - WATTMETR / Victron / Bojlery / E-Transit / DS
Domovské vlákno : Jirkova FVE
Spirály v bazaru : Spirály 55V - Je tam i ten test
- kodl69
- Reputace:1096
- Lokalita: severně od Brna
- Výkon panelů [Wp]: 8kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
dvojitý těleso do DZD koupíš (Nadeta.cz). Běžně jsem to používal na ohřevy kde byly jenom 3 panely, 1kW na 230V + 1kW na 100V... A i spoustu dalších variant, a můžeš si vyhrát s automatizací... A není lepší si udělat ten ohřev zvlášť, bez nějakýho připojení k síti?
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
- JirkaE
Stejně tak je milion jiných lepších řešení - ale zde to je jen o tom, jak vrazit balkonovku do zásuvky a jak to využít = 100V těleso asi na balkonovku použít nepůjde...
Taky se může těleso bojleru vyměnit za 3 x 800W a jedno dát na balkonovku 9-16h a druhé dvě na síť bez balkonovky 16-19h například
Pokud si to ohřeju v noci v NT ze sítě a ráno mám bojler plný horký vody = druhý den nemám z FV co ohřívat - to dá rozum.
Milion variant dle fantazie, bez pokut a rizika s přetoky...
Nejlepší je ale verze balkonovka + uložiště a z těch 800W táhnout celou domácnost a její trvalou spotřebu (třeba 200-300W) i celou noc...
Kombinace bojler přes den + domácnost 24h denně vyjde nejlíp - nad tím už jsou pouze větší spotřebiče, rychlovarka, myčka, pračka, sušička...
Taky se může těleso bojleru vyměnit za 3 x 800W a jedno dát na balkonovku 9-16h a druhé dvě na síť bez balkonovky 16-19h například
Pokud si to ohřeju v noci v NT ze sítě a ráno mám bojler plný horký vody = druhý den nemám z FV co ohřívat - to dá rozum.
Milion variant dle fantazie, bez pokut a rizika s přetoky...
Nejlepší je ale verze balkonovka + uložiště a z těch 800W táhnout celou domácnost a její trvalou spotřebu (třeba 200-300W) i celou noc...
Kombinace bojler přes den + domácnost 24h denně vyjde nejlíp - nad tím už jsou pouze větší spotřebiče, rychlovarka, myčka, pračka, sušička...
Porovnání všech 4 stringů a nově i finálový celek s Victron a teploty vody bojlerů 1-3 a už i e-Transit
:
- TomHC
- Reputace:930
- Lokalita: Hlohovec, SR
- Výkon panelů [Wp]: 8820
- Kapacita baterie [kWh]: 30
Myslím, že balkónovku si kúpi väčšinou ten typ človeka, ktorý zvláda vymeniť žiarovku v lampe. A bude dúfať, ako bohovsky s tým ušetrí.
Hlavný spotrebič: VW ID.4 | 2x MUST PH1800 5.5kW + GWL-SUN2000, 9kWp V+J+Z | 600 Ah LiFePO4 s BMS JBD 200A | SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT... | HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485).
Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome , BMS UART-TS485 adaptér
Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome , BMS UART-TS485 adaptér
- JirkaE
Tome i kdyby se to zaplatilo za 2-3 roky a pak to těch 800kWh ročně šetřilo - je to rozhodně lepší, než ty bludy s bojlerem a 5panely se 160VDC + polsko-čínský regulátor + laciný bojler z Bulharska, co těm lidem dávali ještě nedávno za 90.000Kč...
Tohle se dá sehnat za 5000Kč a zvládne to každý, kdo umí zavěsit truhlík a strčit kabel do zásuvky
Tohle se dá sehnat za 5000Kč a zvládne to každý, kdo umí zavěsit truhlík a strčit kabel do zásuvky
:
- TomHC
- Reputace:930
- Lokalita: Hlohovec, SR
- Výkon panelů [Wp]: 8820
- Kapacita baterie [kWh]: 30
Ja som narážal na to, že je milión možností ako s tým šetriť a čo k tomu zapojiť a ako to využívať na maximum. To nemôžeš od majority populácie očakávať 
Hlavný spotrebič: VW ID.4 | 2x MUST PH1800 5.5kW + GWL-SUN2000, 9kWp V+J+Z | 600 Ah LiFePO4 s BMS JBD 200A | SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT... | HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485).
- unicast
- Reputace:511
- Lokalita: JV od pekla :)
- Výkon panelů [Wp]: 5100
- Kapacita baterie [kWh]: 49
Má to jediné rozumné využití, maskování přetoků z nějakého většího měniče.
- gupa
- Reputace:181
- Lokalita: pod Brnem
- Systémové napětí: 24V
Tomu nevěřím, to asi jen tak zamaskovat nejde. Stačí když nesvítí a z baterky se něco přelije. Prostě není to tak jednoduchý. Jak chcete zdůvodnit přetok malé balkónovky přes noc?
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT, ABC-&-XYZ mypower.czAť ti to běží jako hodinky na baterku s čerstvou expirací! Zdejší slova: To by bylo, abychom na tom šetření nevydělali! Nový a aktuálně platný je termín v diskuzích na Seznam.cz mediokratická totalita.
- thesaro
- Reputace:23
- Lokalita: Rajhrad
Já na to jdu trochu jinak, než vy ostatní. Nepotřebuju 16kWh bednu, ani plnou střechu panelů, ani silný střídač schopný utáhnout celou domácnost. Našel jsem si chlapíka, který mi bude 5 let sdílet zdarma. Takže v době NT mám šťávu za 0.5 Kč/kWh vč. DPH. A všechno vyrobené stávající balkonovkou můžu spotřebovat v době VT a večer, zatímco odpoledne nahřeju bojler do plných. Tedy přesně jak prorokuje JirkaE. K tomu mi stávající 600W šidítko bohatě stačí, jenom k němu dokoupím plug&play IP65 bateriovou bednu vedle u sousedů, stojí to už celkem směšné peníze.
- navrhneprosel
- Reputace:0
- Lokalita: Riesengebirge
- Výkon panelů [Wp]: 800
- Kapacita baterie [kWh]: 2,2
Bohužel je to naopak, vládní koalice smetla všechny opoziční návrhy a tedy i Jurečkův. V tom chaosu kolem stavebního zákona nikoho balkonvé zdroje nezajímaly (bohužel!).Valdano píše: ned črc 19, 2026 5:47 pmJen pro pořádek. Původní návrh novely stavebního zákona, který předložila skupina poslanců vládní koalice neobsahuje vůbec nic ohledně ustanovení týkajících se balkonových FVE. Až teprve Marian Jurečka (KDU-ČSL) předložil pozměňovací návrh týkající se doplnění všech zmíněných ustanovení ohledně balkonových FVE. Poslanci vládní koalice ten návrh akorát milostivě nechali projít, ale sami pro něj jinak ani nehnuli prstem.
Ono to teď nejde tak dobře dohledat, sledoval jsem to doslova online při schvalování. Na stránce sněmovního tisku 67 je nutné se podívat na tisk 67/13 ve kterém je vyjádření hospodářského výboru a až na malé výjimky sněmovna hlasovala podle těch doporučení.
Stránka tisku 67
Hlasování o Jurečkově návrhu - na stránce hledej balkonová
- Kajap
Thesaro Kolik stojí baterky kWh k balkonovce? myslel jsem že to stávalo nesmysl
A to co píšeš že sis našel člověka, no tak to je stejný jako když moje ségra napíšeš že si našla Sugar Daddyho - info k ničemu
Ad bojler, běžný Dražice mají 2200W ve 2 spirálách - dá se to tedy přepojit:
Pokud jsou uvnitř skutečně dvě samostatné spirály 1100 W:
* 550 W – obě spirály sériově.
* 1100 W – pouze jedna spirála.
* 2200 W – obě spirály paralelně (originální zapojení).
To jsou tři užitečné stupně výkonu bez koupě u nadety. Ale musí to být nový, protože starý spirály budou křehký a prasknou
A to co píšeš že sis našel člověka, no tak to je stejný jako když moje ségra napíšeš že si našla Sugar Daddyho - info k ničemu
Ad bojler, běžný Dražice mají 2200W ve 2 spirálách - dá se to tedy přepojit:
Pokud jsou uvnitř skutečně dvě samostatné spirály 1100 W:
* 550 W – obě spirály sériově.
* 1100 W – pouze jedna spirála.
* 2200 W – obě spirály paralelně (originální zapojení).
To jsou tři užitečné stupně výkonu bez koupě u nadety. Ale musí to být nový, protože starý spirály budou křehký a prasknou
Naposledy upravil(a) Kajap dne pon črc 20, 2026 1:27 pm, celkem upraveno 1 x.
- gupa
- Reputace:181
- Lokalita: pod Brnem
- Systémové napětí: 24V
To se povede jednou za 10 let takový hec, zákon který neměl projít prošel protože tam v fšichni trucujou proti sobě jak děcka v bandě. Začíná to být zajímavý téma.
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT, ABC-&-XYZ mypower.czAť ti to běží jako hodinky na baterku s čerstvou expirací! Zdejší slova: To by bylo, abychom na tom šetření nevydělali! Nový a aktuálně platný je termín v diskuzích na Seznam.cz mediokratická totalita.
- Kajap
Zkoušel někdo udělat přepínatelný 2200/550W u Dražic? Musel by se tam přidat měděný šroubek (prot. tam není vývod) a nějaký kruhový přepínač
Těch 550W by asi bylo OK ne?
Těch 550W by asi bylo OK ne?
- unicast
- Reputace:511
- Lokalita: JV od pekla :)
- Výkon panelů [Wp]: 5100
- Kapacita baterie [kWh]: 49
Bojler z Dražic snese ledacos, i spirálu třeba z Tatramatu:
Jediná nepříjemnost je u té nové série ten designový plast kolem otočného voliče regulátoru, který vypadá, jako by měl zakrývat LED displej, ale není za ním vůbec nic a který také bohužel znemožňuje instalaci druhého takového voliče regulátoru z opačné strany.
Jediná nepříjemnost je u té nové série ten designový plast kolem otočného voliče regulátoru, který vypadá, jako by měl zakrývat LED displej, ale není za ním vůbec nic a který také bohužel znemožňuje instalaci druhého takového voliče regulátoru z opačné strany.
- thesaro
- Reputace:23
- Lokalita: Rajhrad
Google? Třeba Marstek B2500-D 330EUR/2.2 kWh vč. DPH a dopravy, stohovatelný a plug&play pokud už umíš řídit mikroměnič. Je to za pusu a bez složitostí okolo, které už musíš s velkou bateriovou bednou řešit. Kolik tě dneska vyjde jen samotná 16kWh bedna? 40k? A kolik všechna kabeláž a bižuterie okolo?Kajap píše: pon črc 20, 2026 1:17 pmThesaro Kolik stojí baterky kWh k balkonovce? myslel jsem že to stávalo nesmysl
Proč k ničemu? Je to jedna z možných cest, po které se můžeš vydat. Legálně a smysluplně využiješ existující možnost.Kajap píše: pon črc 20, 2026 1:17 pmA to co píšeš že sis našel člověka, no tak to je stejný jako když moje ségra napíšeš že si našla Sugar Daddyho - info k ničemu
- Valdano
- Reputace:307
- Lokalita: Česká Lípa
Zdá se, že radost byla předčasná. Návrh Mariana Jurečky týkající se veškerých záležitostí okolo balkonových FVE neprošel. Jak už tu bylo zmíněno je to uvedeno na webu poslanecké sněmovny.
Poslanecká sněmovna, Pátek 10. července 2026
Poslankyně Zuzana Ožanová: Bod 103 – Z1 – 1054, Marian Jurečka, balkonová elektrárna. Výbor nedoporučuje.
Místopředseda PSP Patrik Nacher: Paní ministryně? (Nesouhlas.)
Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti?
V hlasování číslo 100 přihlášeno 172 poslanců, pro 58, proti 87. Návrh nebyl přijat.
Takže smůla, ale za pokus to stálo. Vše okolo mikrozdrojů tedy bude dál při starém.
Poslanecká sněmovna, Pátek 10. července 2026
Poslankyně Zuzana Ožanová: Bod 103 – Z1 – 1054, Marian Jurečka, balkonová elektrárna. Výbor nedoporučuje.
Místopředseda PSP Patrik Nacher: Paní ministryně? (Nesouhlas.)
Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti?
V hlasování číslo 100 přihlášeno 172 poslanců, pro 58, proti 87. Návrh nebyl přijat.
Takže smůla, ale za pokus to stálo. Vše okolo mikrozdrojů tedy bude dál při starém.
Naposledy upravil(a) Valdano dne pon črc 20, 2026 8:44 pm, celkem upraveno 2 x.
- Franta2776
- Reputace:639
Však to celé vypadalo jako omyl nebo zásah EU. Oligarchům a Čezu by to žralo prachy.
32540Wp, 90ks vakuové trubice jihozápad, (Lifepo4 16S 1100Ah, trakční gel 800Ah), Deye 15kW LV,MPPT 150/85, 150/100 BMWi5
Pojízdná FV 200Wp=2x100Wp flexibilní+4x280Ah lifepo4+měnič 1500W
Pojízdná FV 200Wp=2x100Wp flexibilní+4x280Ah lifepo4+měnič 1500W