Easun smg III 6.2 kW občas vytuhne

Souhrn tématu

Uživatelé Easun SMG III 6.2 kW hlásí občasné zamrznutí měniče, kdy svítí červená kontrolka a je nutný restart odpojením od napájení. Problém nemusí být přehřátí, ale může souviset s vadnými elektrolytickými kondenzátory, tranzistory nebo špatnými spoji. Diskutuje se také o možnostech monitoringu provozních dat, včetně využití Wi-Fi modulu a alternativních kutilských řešení s ESP32 a SD kartou, přičemž někteří uživatelé odmítají čínský cloud kvůli bezpečnosti dat.
cuki
Reputace:17
Lokalita: Berounsko
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 6,4kWp
Kapacita baterie [kWh]: 16kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Easun smg III 6.2 kW občas vytuhne

Nový příspěvek od cuki »

Minulý rok se mi jednou stalo že úplně vytuhnul, svítila jen červená kontrolka a bylo jej nutné odpojit od napájení a tím restartovat., Před třemi dny se mi stalo totéž a dneska 2x za sebou. Nevypadá že by byl přehřátý ale dobíjel 80A (maximum co tam mám nastaveno), nefouká nějaký horký vzduch.

Co to může být? Vyschlé elity? Nebo vyschlá pasta (pokud tam není silikonová podložka) na mosfetech?

Nabíjení jsem zatím snížil na 30A (maximum je 120A). Než se k tomu dostanu...
Easun 6,2kW, JK-BMS, 16x 295Ah REPT, 6,4kWp 22°na JJV
Valdano
Reputace:303
Lokalita: Česká Lípa

Re: Easun smg III 6.2 kW občas vytuhne

Nový příspěvek od Valdano »

Pokud se to stane znovu tak zkontrolujte jestli v tom stavu když svítí červená kontrolka nebude na displeji měniče zobrazen nějaký chybový kód (číslo) ? Pokud máte k tomu měniči připojený nějaký trvalý monitoring jako např. SolarAssistant, který průběžně archivuje historii varování a chybových kódů, tak zkuste v zobrazení dat SolarAssistant na záložce Configuration zvolit Events nebo Errors a podle času z té doby dohledat kód chyby nebo varování.

Pokud zatím žádné monitorování nemáte tak do budoucna zvažte viz třeba projekt na GitHubu, který by dle popisu měl podporovat i připojení k Easun SMG III 6.2kW pro ESPHome monitorování v ESP32. Je tam popis Modbus RTU registrů. Pro vaše účely monitorování historie poruch a varování viz 32-bitové hodnoty typu ULong u nichž se pro jednu hodnotu čtou najednou dva 16-ti bitové modbus registry za sebou počínaje definovanou adresou.

Fault code = počáteční adresa modbus registru 100
Warning code = počáteční adresa modbus registru 108

Tady je odkaz na konfigurační soubor YAML pro ESPHome esp32-example.yaml jako příklad, ve kterém jsou mimo jiné definovány i parametry pro čtení hodnot Fault code a Warning code z měniče.
cuki

Nový příspěvek od cuki »

Právě že chybový kód už se nezobrazí, vytuhne to, displei nejde ovládat. Nějaký monitoring jsem chtěl, má to možnost přes ten wifi dongle, ale s Číňanama tyhle data sdílet nemusím tak to nepoužívám. Pokud to nezapojím do sítě a nebudu mít nějaké přijatelné web rozhraní (případně BT), tak to asi ani rozchazovat nebudu, na to nemám asi kapacitu. Ale mám pocit že bych si moc nepomohl, protože to prostě zamrzne. Možná bych to dokázal lépe analyzovat z průběžných dat, ale to je asi tak všechno.

Přemýšlím že to odkrytuju a pojedu bez toho a budu měřit rozdíl chladič-mosfet, ale otázkou je jestli to půjde protože se to pak bude zase blbě chladit.
Valdano

cuki píše:
Pokud to nezapojím do sítě a nebudu mít nějaké přijatelné web rozhraní (případně BT), tak to asi ani rozchazovat nebudu, na to nemám asi kapacitu.
Nemusí to být vůbec připojeno k žádné síti BT ani Wifi. ESP32 dokáže číst data z měniče po drátech přes RS232 z portu přímo na měniči.
cuki píše:
Ale mám pocit že bych si moc nepomohl, protože to prostě zamrzne.
To není vůbec jisté. ESP32 čte data periodicky. Můžete si nastavit čtení hodnot třeba každou vteřinu a klidně se může stát, že se podaří načíst chybový kód těsně před tím než měnič zatuhne. Můžete si k ESP32 doplnit modul pro zápis dat na SD kartu a doplnit do ESP32 průběžný zápis dat do textových souborů na SD kartu. Když dojde k zatuhnutí měniče tak bude stačit prostě SD kartu vyjmout ze slotu, připojit k počítači a tam si obsah těch dat prohlédnout. To vám bude fungovat i bez BT nebo Wifi.
cuki

Nový příspěvek od cuki »

A je něco už hotového pro ten monitoring na kartu? Jinak přednost dávám něčemu online. Ale stejně si myslím že tu chybu by to už nezapsalo.
Valdano

Ideální a hotové řešení by samozřejmě bylo pokud by historii poruch a varování ukládal sám měnič a po obnovení provozu by ji bylo možné prohlédnout například přes jeho menu a displej nebo třeba přes nějakou mobilní aplikaci s připojením k měniči přes BT apod., ale to výrobce u tohoto měniče neudělal a tudíž ideální a hotové řešení neexistuje a je potřeba si ho vytvořit pomocí levných kutilských prostředků, ale to vyžaduje věnovat tomu nějaký čas a úsilí na tvorbu a zprovoznění.

Je to více méně velmi specifická záležitost. Například podle tohoto příkladu si můžete vytvořit vlastní řešení pro ukládání dat na SD kartu a k tomu případně doplnit obsluhu komunikace o data zmíněných dvou datových položek přes sériové komunikační rozhraní a použít ho ať už třeba pro ESP32 nebo pro Arduino apod. což jsou levné kutilské platformy umožňující širokou škálu možností, ale za cenu toho, že tomu musíte věnovat nějaký čas a úsilí na tvorbu a zprovoznění. Zkrátka lze to udělat a levně, ale není to jak se říká už rovnou kompletně hotové "na zlatém podnose".
Valdano

cuki píše: stř črc 15, 2026 2:10 pm
Jinak přednost dávám něčemu online.
Pokud k vašemu měniči Easun SMG III 6.2 kW připojíte originální Wi-Fi modul nebo pokud tato verze má přímo vestavěné Wifi tak pokud to použijete a umožníte, aby měnič odesílal provozní data do čínského cloudu tak můžete následně použít ve webovém prohlížeči portál Cloudu https://www.dessmonitor.com/ (použijte stejné přihlašovací údaje jako do aplikace SmartESS). Zmíněný portál obsahuje záložku Alarms/Alerts, kde najdete historický přehled chybových kódů s časem a datem, kdy chyba nastala a kdy odezněla.

Zpoždění: Protože Wi-Fi modul odesílá data standardně v 5-ti minutových intervalech, může se stát, že se kód chyby před zamrznutím nestihne uložit. Kutilské řešení dává větší šanci jelikož bude rychlejší z hlediska komunikace o data, ale náročnější z hlediska realizace, ale ani to 100% nezaručí, že se podaří uložit kód chyby před zamrznutím.

Spolehlivost cloudu: Servery mívají občasné výpadky, během kterých se data do historie neuloží.
cuki

Nový příspěvek od cuki »

Je to moc velká paranoia že to nechci spojovat s čínským cloudem? :)
Valdano

Možnost potenciálně získat data k problému máte, ale nechcete ji využít, protože "co by kdyby". Takže si spíš naprosto zbytečně sám sobě ztěžujete možnost řešení. Pokud by pro vás byl přijatelnější online monitoring od evropské firmy Victron tj. VRM (Victron Remote Management) tak prodejte svůj Easun a kupte si Victron a tím zabijete "dvě mouchy jednou ranou" tj. zbavíte se měniče, se kterým máte problémy a zároveň získáte možnost online monitoringu od evropské firmy, ale to zřejmě neuděláte, protože to už by asi byla příliš vysoká cena za tu paranoiu. ;)
gupa
Reputace:178
Lokalita: pod Brnem
Systémové napětí: 24V

Nový příspěvek od gupa »

Pokud je problém tu bednu rozdělat a letmo prohlídnout, tak nevím proč se tato diskuze vede. Nějaký error tam zcela jistě bude otom žádná diskuze. Pokud jsou zkratované tranzistory, je to v kelu, lepší jít znovu do nového. Pokud je napětí na několika elektrolytických kondenzátorech ok, tak bych hledal jiné muchy. Typuji to na triple napětí na nějakém elektrolytickém kondenzátoru jednoho ze zdrojů, podle rychlého tuhnutí někde u řízení tranzistorů nebo displeje. Možná to bude jen přechodový odpor z nějakého prohřátého spoje, nebo nějaký konektor blbě nasazený z výroby.
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT, ABC-&-XYZ mypower.czAť ti to běží jako hodinky na baterku s čerstvou expirací! Zdejší slova: To by bylo, abychom na tom šetření nevydělali! Nový a aktuálně platný je termín v diskuzích na Seznam.cz mediokratická totalita.