Easun smg III 6.2 kW občas vytuhne
Souhrn tématu
Uživatelé Easun SMG III 6.2 kW řeší problém s občasným zatuhnutím měniče, kdy svítí červená kontrolka a je nutný restart odpojením od napájení. Problém se nezdá být způsoben přehřátím, možná příčinou jsou vyschlé elity nebo pasta na mosfetech. Doporučuje se snížit nabíjecí proud a využít monitoring přes ESP32 s Modbus RTU pro lepší diagnostiku chybových kódů a varování.
- cuki
- Reputace:17
- Lokalita: Berounsko
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 6,4kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 16kWh
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Easun smg III 6.2 kW občas vytuhne
Minulý rok se mi jednou stalo že úplně vytuhnul, svítila jen červená kontrolka a bylo jej nutné odpojit od napájení a tím restartovat., Před třemi dny se mi stalo totéž a dneska 2x za sebou. Nevypadá že by byl přehřátý ale dobíjel 80A (maximum co tam mám nastaveno), nefouká nějaký horký vzduch.
Co to může být? Vyschlé elity? Nebo vyschlá pasta (pokud tam není silikonová podložka) na mosfetech?
Nabíjení jsem zatím snížil na 30A (maximum je 120A). Než se k tomu dostanu...
Co to může být? Vyschlé elity? Nebo vyschlá pasta (pokud tam není silikonová podložka) na mosfetech?
Nabíjení jsem zatím snížil na 30A (maximum je 120A). Než se k tomu dostanu...
Easun 6,2kW, JK-BMS, 16x 295Ah REPT, 6,4kWp 22°na JJV
- Valdano
- Reputace:303
- Lokalita: Česká Lípa
Re: Easun smg III 6.2 kW občas vytuhne
Pokud se to stane znovu tak zkontrolujte jestli v tom stavu když svítí červená kontrolka nebude na displeji měniče zobrazen nějaký chybový kód (číslo) ? Pokud máte k tomu měniči připojený nějaký trvalý monitoring jako např. SolarAssistant, který průběžně archivuje historii varování a chybových kódů, tak zkuste v zobrazení dat SolarAssistant na záložce Configuration zvolit Events nebo Errors a podle času z té doby dohledat kód chyby nebo varování.
Pokud zatím žádné monitorování nemáte tak do budoucna zvažte viz třeba projekt na GitHubu, který by dle popisu měl podporovat i připojení k Easun SMG III 6.2kW pro ESPHome monitorování v ESP32. Je tam popis Modbus RTU registrů. Pro vaše účely monitorování historie poruch a varování viz 32-bitové hodnoty typu ULong u nichž se pro jednu hodnotu čtou najednou dva 16-ti bitové modbus registry za sebou počínaje definovanou adresou.
Fault code = počáteční adresa modbus registru 100
Warning code = počáteční adresa modbus registru 108
Tady je odkaz na konfigurační soubor YAML pro ESPHome esp32-example.yaml jako příklad, ve kterém jsou mimo jiné definovány i parametry pro čtení hodnot Fault code a Warning code z měniče.
Pokud zatím žádné monitorování nemáte tak do budoucna zvažte viz třeba projekt na GitHubu, který by dle popisu měl podporovat i připojení k Easun SMG III 6.2kW pro ESPHome monitorování v ESP32. Je tam popis Modbus RTU registrů. Pro vaše účely monitorování historie poruch a varování viz 32-bitové hodnoty typu ULong u nichž se pro jednu hodnotu čtou najednou dva 16-ti bitové modbus registry za sebou počínaje definovanou adresou.
Fault code = počáteční adresa modbus registru 100
Warning code = počáteční adresa modbus registru 108
Tady je odkaz na konfigurační soubor YAML pro ESPHome esp32-example.yaml jako příklad, ve kterém jsou mimo jiné definovány i parametry pro čtení hodnot Fault code a Warning code z měniče.
- cuki
- Reputace:17
- Lokalita: Berounsko
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 6,4kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 16kWh
Právě že chybový kód už se nezobrazí, vytuhne to, displei nejde ovládat. Nějaký monitoring jsem chtěl, má to možnost přes ten wifi dongle, ale s Číňanama tyhle data sdílet nemusím tak to nepoužívám. Pokud to nezapojím do sítě a nebudu mít nějaké přijatelné web rozhraní (případně BT), tak to asi ani rozchazovat nebudu, na to nemám asi kapacitu. Ale mám pocit že bych si moc nepomohl, protože to prostě zamrzne. Možná bych to dokázal lépe analyzovat z průběžných dat, ale to je asi tak všechno.
Přemýšlím že to odkrytuju a pojedu bez toho a budu měřit rozdíl chladič-mosfet, ale otázkou je jestli to půjde protože se to pak bude zase blbě chladit.
Přemýšlím že to odkrytuju a pojedu bez toho a budu měřit rozdíl chladič-mosfet, ale otázkou je jestli to půjde protože se to pak bude zase blbě chladit.
Easun 6,2kW, JK-BMS, 16x 295Ah REPT, 6,4kWp 22°na JJV
- Valdano
- Reputace:303
- Lokalita: Česká Lípa
Nemusí to být vůbec připojeno k žádné síti BT ani Wifi. ESP32 dokáže číst data z měniče po drátech přes RS232 z portu přímo na měniči.cuki píše:Pokud to nezapojím do sítě a nebudu mít nějaké přijatelné web rozhraní (případně BT), tak to asi ani rozchazovat nebudu, na to nemám asi kapacitu.
To není vůbec jisté. ESP32 čte data periodicky. Můžete si nastavit čtení hodnot třeba každou vteřinu a klidně se může stát, že se podaří načíst chybový kód těsně před tím než měnič zatuhne. Můžete si k ESP32 doplnit modul pro zápis dat na SD kartu a doplnit do ESP32 průběžný zápis dat do textových souborů na SD kartu. Když dojde k zatuhnutí měniče tak bude stačit prostě SD kartu vyjmout ze slotu, připojit k počítači a tam si obsah těch dat prohlédnout. To vám bude fungovat i bez BT nebo Wifi.cuki píše:Ale mám pocit že bych si moc nepomohl, protože to prostě zamrzne.