Upgrade elektrárne + zmena umiestnenia technológie
Souhrn tématu
Uživatel plánuje upgrade své ostrovní elektrárny z jednofázového na třífázový systém s hybridním měničem Deye 20 kW a zvažuje dvě varianty umístění technologie – v technické místnosti nebo přesun do bazénového domku. Cílem je zlepšit kvalitu, snížit hlučnost a zvýšit bezpečnost systému, přičemž zůstane ostrovní režim bez posílání energie do sítě. Diskutuje také o řešení tepelného odvodu a bezpečnosti v novém umístění technologie.
- Mex
- Reputace:423
- Lokalita: Brno
- Systémové napětí: >48V
Re: Upgrade elektrárne + zmena umiestnenia technológie
No tak teda jo.
Ty jseš spokojenej se svými 50V nebo kolika ze stringů, já se svými 850V.
Hlavně, že jsme všichni happy. O to přece jde.
Ne snažit se přesvědčit druhého nepřesvědčitelného člověka.
Dřív to bylo taky tak. Edison taky vychvaloval své nízké napětí, Tesla zase svoje vysoké.
Jim šlo ale o zakázky, tak se museli víc snažit přesvědčovat okolí. To my nemusíme.
Byla by zajímavá statika kolika závažných excesů se účastnily LV a kolika HV stringy. A totéž pro baterky.
Samozřejmě v procentech, protože HV stringů bude asi výrazná převaha.
Taková statistika ale asi neexistuje. Škoda.
Ty jseš spokojenej se svými 50V nebo kolika ze stringů, já se svými 850V.
Hlavně, že jsme všichni happy. O to přece jde.
Ne snažit se přesvědčit druhého nepřesvědčitelného člověka.
Dřív to bylo taky tak. Edison taky vychvaloval své nízké napětí, Tesla zase svoje vysoké.
Jim šlo ale o zakázky, tak se museli víc snažit přesvědčovat okolí. To my nemusíme.
Byla by zajímavá statika kolika závažných excesů se účastnily LV a kolika HV stringy. A totéž pro baterky.
Samozřejmě v procentech, protože HV stringů bude asi výrazná převaha.
Taková statistika ale asi neexistuje. Škoda.
Není-li uvedeno jinak, všechny moje posty jsou AI-free.
Pokud na něco umí správně odpovědět AI, nemusím to psát já.
- unicast
- Reputace:505
- Lokalita: JV od pekla :)
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 5100
- Kapacita baterie [kWh]: 49
- Chci/Mám dotaci: NE
Edison hlavně vychvaloval stejnosměr, kdežto Tesla střídavinu. Vyhrál Tesla, protože tehdy neměli mosfety a neznali princip buck/boost DC-DC měničů a spínaných zdrojů obecně. Dneska by ten souboj mohl dopadnout úplně jinak.
- Valdano
- Reputace:303
- Lokalita: Česká Lípa
- Chci prodávat energii: NE
Paradoxně Edison, který prosazoval nízkonapěťové DC se stal otcem elektrického křesla na AC.
Začalo to tím když se Edison snažil veřejnost přesvědčit, že Teslův AC systém o vysokém napětí je extrémně nebezpečný. Aby to dokázal spojil síly s inženýrem Haroldem Brownem, který v Edisonových laboratořích ve West Orange prováděl kruté experimenty při nichž nechával AC proudem o vysokém napětí veřejně usmrcovat zvířata.
Když stát New York hledal humánnější metodu popravy, která by nahradila oběšení, Edison v tom spatřil dokonalou příležitost. Ačkoliv byl sám odpůrcem trestu smrti, začal lobbovat za to, aby nové popravčí zařízení využívalo právě střídavý proud. Edison doufal v to, že pokud lidé uvidí, že střídavý proud slouží k zabíjení nejhorších zločinců v celách smrti, nebudou ho chtít mít doma.
Westinghouse si byl tohoto marketingového tahu od Edisona vědom a odmítl státu New York prodat své střídavé generátory pro účely poprav. Harold Brown je však s finanční a technickou podporou Edisona nakoupil tajně přes nastrčené třetí strany. První elektrické křeslo tak bylo především díky úsilí ze strany Edisona skutečně postaveno na bázi střídavého proudu a Westinghouseových technologií s využitím patentů Tesly.
Začalo to tím když se Edison snažil veřejnost přesvědčit, že Teslův AC systém o vysokém napětí je extrémně nebezpečný. Aby to dokázal spojil síly s inženýrem Haroldem Brownem, který v Edisonových laboratořích ve West Orange prováděl kruté experimenty při nichž nechával AC proudem o vysokém napětí veřejně usmrcovat zvířata.
Když stát New York hledal humánnější metodu popravy, která by nahradila oběšení, Edison v tom spatřil dokonalou příležitost. Ačkoliv byl sám odpůrcem trestu smrti, začal lobbovat za to, aby nové popravčí zařízení využívalo právě střídavý proud. Edison doufal v to, že pokud lidé uvidí, že střídavý proud slouží k zabíjení nejhorších zločinců v celách smrti, nebudou ho chtít mít doma.
Westinghouse si byl tohoto marketingového tahu od Edisona vědom a odmítl státu New York prodat své střídavé generátory pro účely poprav. Harold Brown je však s finanční a technickou podporou Edisona nakoupil tajně přes nastrčené třetí strany. První elektrické křeslo tak bylo především díky úsilí ze strany Edisona skutečně postaveno na bázi střídavého proudu a Westinghouseových technologií s využitím patentů Tesly.
- unicast
A při tom by usmažení odsouzence DC obloukem bylo ještě efektnější, než ta zpackaná poprava v Zelené Míli.
- TomHC
- Reputace:927
- Lokalita: Hlohovec, SR
- Výkon panelů [Wp]: 8820
- Kapacita baterie [kWh]: 30
Tesať do kameňa. Platné pre obe strany... Len treba nezujato spomenúť výhody a nevýhody oboch riešení.
Hlavný spotrebič: VW ID.4 | 2x MUST PH1800 5.5kW + GWL-SUN2000, 9kWp V+J+Z | 600 Ah LiFePO4 s BMS JBD 200A | SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT... | HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485).
Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome , BMS UART-TS485 adaptér
Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome , BMS UART-TS485 adaptér
- Valdano
- Reputace:303
- Lokalita: Česká Lípa
Jenže něco takového jako poprava pomocí DC se samozřejmě Edisonovi vůbec nehodilo "do krámu" při jeho tažení proti AC a jeho protivníci Tesla ani Westinghouse nikdy žádné veřejné popravy pomocí DC nepořádali. Tesla byl člověk s odporem k násilí a s obrovskou láskou ke zvířatům. Představa, že by dovolil takové demonstrace pro marketingové účely, pro něj byla naprosto nepřijatelná. Místo aby Tesla ukazoval, jak DC zabíjí, zvolil geniální marketingový tah z opačného konce. Rozhodl se ukázat, že je AC bezpečný, pokud se s ním správně zachází viz některé Teslovy demonstrace.unicast píše: úte črc 14, 2026 6:52 pmA při tom by usmažení odsouzence DC obloukem bylo ještě efektnější...
Lidský hromosvod: Tesla nechal střídavý proud o extrémně vysoké frekvenci a vysokém napětí (generovaný jeho slavným Teslovým transformátorem) procházet vlastním tělem.
Rozsvěcování žárovek v rukou: Držel v rukou vakuové trubice nebo žárovky, které se bez jakýchkoliv drátů rozsvítily pouhým přiblížením k jeho tělu, jímž proudil vysokofrekvenční proud.
Tesla při tom využíval tzv. skin efekt. Věděl, že střídavý proud o velmi vysoké frekvenci (v řádu desítek kilohertzů) se šíří pouze po povrchu vodiče tj. v případě jeho demonstrací po lidské kůži a nezasáhne vnitřní orgány ani srdce.
- Mex
- Reputace:423
- Lokalita: Brno
- Systémové napětí: >48V
Sice se ten spor bere jako spor mezi AC a DC, ale v reálu šlo o výši napětí.unicast píše: úte črc 14, 2026 6:21 pmEdison hlavně vychvaloval stejnosměr, kdežto Tesla střídavinu. Vyhrál Tesla, protože tehdy neměli mosfety a neznali princip buck/boost DC-DC měničů a spínaných zdrojů obecně. Dneska by ten souboj mohl dopadnout úplně jinak.
Zvyšování a snižování AC pomocí transformátorů bylo snadné a byla to prakticky jediná možnost pro dálkový přenos, jak jsi psal i ty.
Je to další z mnoha případů, kdy se posunul význam nějaké události, a dál už si žije v nové podobě svým vlastním životem.
Z těch hodně známých třeba vaření žáby nebo z úplně jiné oblasti vztah Ježíš-Jidáš.
Není-li uvedeno jinak, všechny moje posty jsou AI-free.
- unicast
Hlavně proud v řádu desítek kHz nezpůsobí žádné křeče, včetně fibrilací srdce (jako nízkofrekvenční AC). Stejně tak nezpůsobí elektrolýzu v tělesných tekutinách (jako DC), takže zbývá už jen ohřev tkání. Vlastně VF je nejbezpečnější forma elektrické energie.
Jinak Nikola Tesla má celkem zajímavé muzeum v Bělehradě, kde právě tyhle hrátky návštěvníkům ukazují.
https://tesla-museum.org
Jinak Nikola Tesla má celkem zajímavé muzeum v Bělehradě, kde právě tyhle hrátky návštěvníkům ukazují.
https://tesla-museum.org