Upgrade elektrárne + zmena umiestnenia technológie

Souhrn tématu

Uživatel plánuje upgrade své ostrovní elektrárny z jednofázového na třífázový systém s hybridním měničem Deye 20 kW a zvažuje dvě varianty umístění technologie – v technické místnosti nebo přesun do bazénového domku. Cílem je zvýšení bezpečnosti, snížení hlučnosti a tepelných ztrát, zároveň chce optimalizovat dobíjení elektromobilu přímo ze sítě bez zbytečného zatěžování baterií. Diskutuje také o řešení větrání a bezpečnosti v novém umístění technologie.
Mex
Reputace:423
Lokalita: Brno
Systémové napětí: >48V

Re: Upgrade elektrárne + zmena umiestnenia technológie

Nový příspěvek od Mex »

No tak teda jo.
Ty jseš spokojenej se svými 50V nebo kolika ze stringů, já se svými 850V.
Hlavně, že jsme všichni happy. O to přece jde.
Ne snažit se přesvědčit druhého nepřesvědčitelného člověka.

Dřív to bylo taky tak. Edison taky vychvaloval své nízké napětí, Tesla zase svoje vysoké.
Jim šlo ale o zakázky, tak se museli víc snažit přesvědčovat okolí. To my nemusíme.

Byla by zajímavá statika kolika závažných excesů se účastnily LV a kolika HV stringy. A totéž pro baterky.
Samozřejmě v procentech, protože HV stringů bude asi výrazná převaha.
Taková statistika ale asi neexistuje. Škoda.
Není-li uvedeno jinak, všechny moje posty jsou AI-free.
Pokud na něco umí správně odpovědět AI, nemusím to psát já.
unicast
Reputace:505
Lokalita: JV od pekla :)
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5100
Kapacita baterie [kWh]: 49
Chci/Mám dotaci: NE

Nový příspěvek od unicast »

Edison hlavně vychvaloval stejnosměr, kdežto Tesla střídavinu. Vyhrál Tesla, protože tehdy neměli mosfety a neznali princip buck/boost DC-DC měničů a spínaných zdrojů obecně. Dneska by ten souboj mohl dopadnout úplně jinak.
Valdano
Reputace:302
Lokalita: Česká Lípa
Chci prodávat energii: NE

Nový příspěvek od Valdano »

Paradoxně Edison, který prosazoval nízkonapěťové DC se stal otcem elektrického křesla na AC.

Začalo to tím když se Edison snažil veřejnost přesvědčit, že Teslův AC systém o vysokém napětí je extrémně nebezpečný. Aby to dokázal spojil síly s inženýrem Haroldem Brownem, který v Edisonových laboratořích ve West Orange prováděl kruté experimenty při nichž nechával AC proudem o vysokém napětí veřejně usmrcovat zvířata.

Když stát New York hledal humánnější metodu popravy, která by nahradila oběšení, Edison v tom spatřil dokonalou příležitost. Ačkoliv byl sám odpůrcem trestu smrti, začal lobbovat za to, aby nové popravčí zařízení využívalo právě střídavý proud. Edison doufal v to, že pokud lidé uvidí, že střídavý proud slouží k zabíjení nejhorších zločinců v celách smrti, nebudou ho chtít mít doma.

Westinghouse si byl tohoto marketingového tahu od Edisona vědom a odmítl státu New York prodat své střídavé generátory pro účely poprav. Harold Brown je však s finanční a technickou podporou Edisona nakoupil tajně přes nastrčené třetí strany. První elektrické křeslo tak bylo především díky úsilí ze strany Edisona skutečně postaveno na bázi střídavého proudu a Westinghouseových technologií s využitím patentů Tesly.
unicast
Reputace:505
Lokalita: JV od pekla :)
Výkon panelů [Wp]: 5100
Kapacita baterie [kWh]: 49

Nový příspěvek od unicast »

A při tom by usmažení odsouzence DC obloukem bylo ještě efektnější, než ta zpackaná poprava v Zelené Míli.
TomHC
Reputace:927
Lokalita: Hlohovec, SR
Výkon panelů [Wp]: 8820
Kapacita baterie [kWh]: 30

Nový příspěvek od TomHC »

Mex píše: úte črc 14, 2026 6:00 pm
Ne snažit se přesvědčit druhého nepřesvědčitelného člověka.
Tesať do kameňa. Platné pre obe strany... Len treba nezujato spomenúť výhody a nevýhody oboch riešení.
Hlavný spotrebič: VW ID.4 | 2x MUST PH1800 5.5kW + GWL-SUN2000, 9kWp V+J+Z | 600 Ah LiFePO4 s BMS JBD 200A | SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT... | HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485).
Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome , BMS UART-TS485 adaptér
Valdano
Reputace:302
Lokalita: Česká Lípa

Nový příspěvek od Valdano »

unicast píše: úte črc 14, 2026 6:52 pm
A při tom by usmažení odsouzence DC obloukem bylo ještě efektnější...
Jenže něco takového jako poprava pomocí DC se samozřejmě Edisonovi vůbec nehodilo "do krámu" při jeho tažení proti AC a jeho protivníci Tesla ani Westinghouse nikdy žádné veřejné popravy pomocí DC nepořádali. Tesla byl člověk s odporem k násilí a s obrovskou láskou ke zvířatům. Představa, že by dovolil takové demonstrace pro marketingové účely, pro něj byla naprosto nepřijatelná. Místo aby Tesla ukazoval, jak DC zabíjí, zvolil geniální marketingový tah z opačného konce. Rozhodl se ukázat, že je AC bezpečný, pokud se s ním správně zachází viz některé Teslovy demonstrace. ;)

Lidský hromosvod: Tesla nechal střídavý proud o extrémně vysoké frekvenci a vysokém napětí (generovaný jeho slavným Teslovým transformátorem) procházet vlastním tělem.

Rozsvěcování žárovek v rukou: Držel v rukou vakuové trubice nebo žárovky, které se bez jakýchkoliv drátů rozsvítily pouhým přiblížením k jeho tělu, jímž proudil vysokofrekvenční proud.

Tesla při tom využíval tzv. skin efekt. Věděl, že střídavý proud o velmi vysoké frekvenci (v řádu desítek kilohertzů) se šíří pouze po povrchu vodiče tj. v případě jeho demonstrací po lidské kůži a nezasáhne vnitřní orgány ani srdce.