EGD - výměna elektroměru distributorem

Souhrn tématu

Diskuze se zaměřuje na zkušenosti uživatelů s výměnou starých elektroměrů za chytré, kterou iniciuje distributor energie. Uživatelé sdílejí informace o podmínkách výměny, technických aspektech a praktických dopadech na domácí spotřebu elektřiny, zejména u odběrů nad 6 MWh a dvoutarifních sazeb. Zajímá je také, jak distributor řeší staré elektroměry a jaké jsou zkušenosti s novými jističemi a měřicími zařízeními.
TomHC
Reputace:926
Lokalita: Hlohovec, SR
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8820
Kapacita baterie [kWh]: 30
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: EGD - výměna elektroměru distributorem

Nový příspěvek od TomHC »

romanf píše: ned črc 12, 2026 2:51 pm
ty si zaostalý kompot, ideš do ignore
Ja ho tam mám už nejaký čas :)
Hlavný spotrebič: VW ID.4 | 2x MUST PH1800 5.5kW + GWL-SUN2000, 9kWp V+J+Z | 600 Ah LiFePO4 s BMS JBD 200A | SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT... | HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485).
Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome , BMS UART-TS485 adaptér
thesaro
Reputace:22
Lokalita: Rajhrad

Nový příspěvek od thesaro »

JirkaE píše: pon črc 13, 2026 10:43 am
I bez FV ? Fakt ? 4-5 členná rodina, bez balkonovky a běžném režimu s 200-250L vody i s TČ ? Vyjma znamená BEZ ? Pak tedy nad tím řízením spotřeby smekám... 😉
Ano. Jen Tě lehce opravím... Bojler má 300l a nahřívám jej 8kW tepelkem přes výměník. Topnou patronu jsem do něj sice před lety dal, ale tak nějak jsem se s prominutím vykašlal na její zapojení, když to tepelko stíhá nahřát bez problémů samo. Řízení spotřeby 0, nic, 404, neexistuje. Prostě mi to všechno kromě té trouby jede spokojeně z jedné fáze už několik let, podotýkám bez výpadků. Trouba jako jediný další spotřebič je na jiné fázi. Když teď zpětně koukám do logů spotřeby, historicky nejvyšší zátěž byla 10kW asi tak na 6 minut. Jak píšu, 99,8% času se bezpečně vlezu do rozsahu 0-7000W (za celou domácnost vč. té prokleté trouby). Otázkou je, jak s tím teď zahýbá nový jistič u elektroměru. Starý musel pryč kvůli sdílení, měl na dnešní dobu (dle distributora) nízkou zkratovou odolnost.
JirkaE
Reputace:379
Lokalita: Kousek od Rozvadova
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 7350
Kapacita baterie [kWh]: 38
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Nový příspěvek od JirkaE »

Tak to potom ano a ano i naše špičky jsou spojené vždy souběhem trouby, nějakých plotýtek a dalších spotřebičů - pokud ponechám auto zcela bokem.
Ta trouba hraje zásadní roli. A 10kW jsme zatím nedosáhli jinak než spolu s autem nebo bojlerem a víceméně uměle a z testovacích důvodů a úmyslně.
Porovnání všech 4 stringů a nově i finálový celek s Victron a teploty vody bojlerů 1-3 a už i e-Transit :D :

DC/AC - WATTMETR / Victron / Bojlery / E-Transit / DS

Domovské vlákno : Jirkova FVE
Spirály v bazaru : Spirály 55V - Je tam i ten test;)
Mex
Reputace:423
Lokalita: Brno
Systémové napětí: >48V

Nový příspěvek od Mex »

Já v létě nemám šanci to vytížit naplno.
Ale v zimě a hlavně v přechodných obdobích, kde se hodí každý infrazářič, tak tam narazím na strop rychle.
Taky jsem ty infrazářiče rozházel po fázích.
Není-li uvedeno jinak, všechny moje posty jsou AI-free.
Pokud na něco umí správně odpovědět AI, nemusím to psát já.