Porada o tom kterak přepojit RD na offgrid

Souhrn tématu

Diskuse se zaměřuje na to, jak správně přepojit rodinný dům na offgrid provoz, zejména v kontextu TN-C rozvodu bez RCD. Uživatelé sdílejí zkušenosti s připojením elektrocentrály a měničů, řeší otázky galvanického spojení kostry, uzemnění a bezpečnostních rizik. Doporučuje se měření multimetrů a konzultace s výrobci měničů ohledně správného zapojení a možných rizik při provozu offgrid.
Kajap
Reputace:0
Lokalita: Okoli

Porada o tom kterak přepojit RD na offgrid

Nový příspěvek od Kajap »

Hledal jsem a nenašel, kterak přepojit RD na offgrid?

TN-C, žádné RCD

Jde mi o diskusi o tom, zda po OFF od sítě, stačí připojit Elektrocentrálu nebo běžný jakýkoliv inverter, třeba tento?

Zejména kdyby s gridem zůstal spojen PEN, tedy off by se realizoval jen na výstupu z hlavního jističe.

Díky za postřehy.
Camel
Reputace:22
Lokalita: Šumpersko

Re: Porada o tom kterak přepojit RD na offgrid

Nový příspěvek od Camel »

Nevím zda dobře chápu dotaz. Ale jet RD offgrid v síti TN-C není žádný problém a společný PEN vodič ničemu nevadí naopak je žádoucí z hlediska bezpečnosti.
FV 8880Wp: 2940Wp JV, 3960Wp SZ, 1980Wp JZ
3x Axpert King (145V) 5000W 48V zapojeno 3F
baterie 15,8kWh: 12,8kWh LiFePo4 + (4,8kWh Li-ion využitelné cca jen 3kWh)
wacko
Reputace:8
Lokalita: Ostravsko
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 7400
Kapacita baterie [kWh]: 16
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Nový příspěvek od wacko »

"PEN vodič ničemu nevadí" hodně meničům vadí aby měl na výstupu TN-C, některé to vyloženě zakazují.
rva
Reputace:978
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 62

Nový příspěvek od rva »

Jakýkoliv invertor zapojit nejde. Hlavně takové ty automobilové 12V/230V občas dávají na výstupu ne N a L, ale L1 a L2 /115V. A pokud se někdo pokusí třeba z L1 udělat N (uzeměním), tak to měnič nemusí přežít.
Když to má být pro RD, tak uvažovat o 12V nebo 24V nedává moc smysl, když tu máme levné komponenty na 48V, se kterými je mnohem víc muziky..
Reputace:499
Lokalita: JV od pekla :)
Výkon panelů [Wp]: 5100
Kapacita baterie [kWh]: 49

Nový příspěvek od unicast »

Mě by zejména zajímala ta úvaha, proč je PEN vodič žádoucí z hlediska bezpečnosti... Bylo by možné tuto myšlenku trochu rozvést? 😲

Jinak rva má pravdu, pokud má měnič balancovaný výstup a součástky zapojené proti společné zemi jsou dimenzované jen na těch cca 160 V (115 x 21/2), jak to můžou klidně mít například dva 115V~ měniče pro americký trh zapojené do protifáze, tak takové využití to zařízení může zničit.
Camel
Reputace:22
Lokalita: Šumpersko

Nový příspěvek od Camel »

Tak rozhodně je dobré PEN vodič nikde nerozpojovat. Přeci jen by to mohlo vézt k rozdílu potenciálů a to nikdo moc nechce proto je jednoznačně dobré aby zůstal propojen i s přívodem PEN z gridu. Rozpojovat ho pro mě nevede k větší bezpečnosti z žádných důvodů proto jsem to uvedl.
FV 8880Wp: 2940Wp JV, 3960Wp SZ, 1980Wp JZ
3x Axpert King (145V) 5000W 48V zapojeno 3F
baterie 15,8kWh: 12,8kWh LiFePo4 + (4,8kWh Li-ion využitelné cca jen 3kWh)
Brumla
Lokalita: Beroun
Výkon panelů [Wp]: 13,9 kWp
Kapacita baterie [kWh]: 33 kWh

Nový příspěvek od Brumla »

Laický dotaz, PEN je zelenej káblík od distributora??
Brumla

Nejak si pamatuju, že dráteníci omotali zakladovou desku páskou, vytahli ji do pod rozvaděč a ten zelenej drát od pekla s tím propojili??? je to cca 5 let, a nějak už si nejsem jistej. Teď, když jedu offgid, mám odpojený všechny dráty od pekla a tu zem si beru z uzemění ( nemá to nic společného s bleskosvodem...)
Valdano
Reputace:300
Lokalita: Česká Lípa

Nový příspěvek od Valdano »

Brumla píše: pát črc 10, 2026 2:34 pm
Laický dotaz, PEN je zelenej káblík od distributora??
Zeleno-žlutý. ;)
Brumla

jojo, takže ten by měl zustat připojen na peklo?? Nerozpojovat?? Muj elektrikář, řekl, že moje zemění je "echt" a když by v pekle byl prušvih, prolítlo by mi to do baráku... proto jsem se zapojil do diskuze...
Mex
Reputace:423
Lokalita: Brno
Systémové napětí: >48V

Nový příspěvek od Mex »

unicast píše: pát črc 10, 2026 12:27 pm
Jinak rva má pravdu, pokud má měnič balancovaný výstup a součástky zapojené proti společné zemi jsou dimenzované jen na těch cca 160 V (115 x 21/2), jak to můžou klidně mít například dva 115V~ měniče pro americký trh zapojené do protifáze, tak takové využití to zařízení může zničit.
Jak?
Jiných lidí bych se asi neptal a bral to jako úlet. Ale Ty elektrice rozumíš. Proto se ptám.

Pokud ta baterka, nebo z čeho to napájí, není jedním pólem uzemněná, tak je ten výstup (ať už je 230V nebo 2x115V) plovoucí.
A jestli jeden z jeho pólu ukotvím na nějaký potenciál (třeba na tu N), tak to na namáhání součástek uvnitř té bedny přece nemá žádný vliv.
Samozřejmě pak nesmím na to N (nebo PE) ukotvit žádný jiný bod toho měniče.
Není-li uvedeno jinak, všechny moje posty jsou AI-free.
Pokud na něco umí správně odpovědět AI, nemusím to psát já.
unicast
Reputace:499
Lokalita: JV od pekla :)
Výkon panelů [Wp]: 5100
Kapacita baterie [kWh]: 49

Nový příspěvek od unicast »

Dovedu si představit, že low cost výrobce, který udělá oba pracovní vodiče plovoucí, ošidí třeba odrušení a dá mezi pracovní vodič a kostru kondenzátory například jen na 200 V, protože nebude předpokládat, že se mezi kostrou a jedním z pracovních vodičů může vyskytnout 325 V. Přes ten průraz se pak výstup měniče vyzkratuje. Něco podobného hrozí i pokud tam je "tak akorát" ošizený transformátor s ukostřenými plechy, tlumivka, za určitých okolností i plošný spoj samotný (na který se taky může dostat prach atd.).
Mex

Nový příspěvek od Mex »

Brumla píše: pát črc 10, 2026 2:49 pm
jojo, takže ten by měl zustat připojen na peklo?? Nerozpojovat?? Muj elektrikář, řekl, že moje zemění je "echt" a když by v pekle byl prušvih, prolítlo by mi to do baráku... proto jsem se zapojil do diskuze...
Dělej jak myslíš. Ale pokud nemáš pod barákem zakopanou lokomotivu, tak uzemnění z gridu bude asi kvalitnější.
Je tam podmínka, že se PEN musí zemnit každých pár set metrů.

A nakonec sám tomu říkáš "peklo". A peklo je, jak známo, hluboko pod zemí.
Takže uzemnění z pekla prostě musí být kvalitní.
Mex

Nový příspěvek od Mex »

unicast píše: pát črc 10, 2026 3:42 pm
Dovedu si představit, že low cost výrobce, který udělá oba pracovní vodiče plovoucí, ošidí třeba odrušení a dá mezi pracovní vodič a kostru kondenzátory například jen na 200 V, protože nebude předpokládat, že se mezi kostrou a jedním z pracovních vodičů může vyskytnout 325 V. Přes ten průraz se pak výstup měniče vyzkratuje. Něco podobného hrozí i pokud tam je "tak akorát" ošizený transformátor s ukostřenými plechy, tlumivka, za určitých okolností i plošný spoj samotný (na který se taky může dostat prach atd.).
Ale to to všechno předpokládá, že uzemníš ten měnič ještě nějak jinak, v jiném bodě.
Pokud jsou filtry zapojené proti nějakému pomyslnému středu, a ten střed nějakým dalším drátem neuzemníš, tak jsou kondenzátory stále namáhané stejným napětím, ať jeden z výstupních pólu uzemníš nebo ne.
Kajap
Reputace:0
Lokalita: Okoli

Nový příspěvek od Kajap »

Situace: je centrála, je měnič a je off - vypnutý jistič, odpojený EM…

Má hypotetická kontrolní otázka byla, jaké to skýtá rizika!? protože jsem si taky myslel, že když se se propojí pouze jeden tak to nemůže ničemu vadit v žádném případě :) ale víc hlav víc ví tak třeba někdo mě přesvědčí že to nejde než to spálím :)

Měnič běžný třeba tyto co mám po ruce:

https://allegro.cz/produkt/qoltec-menic ... 9c74a9298d#

Nebo

2 nebo 3kW https://eu.renogy.com/products/3000w-12 ... 3482546433

Vzhledem k tomu že se proklemuje v rozvaděči L123 a výkon nikdy nebude >3kW, tak se PEN v domě nemůže přetížit a jiný riziko mě nenapadá…

Až na to že do zásuvky jde PEN tak holt musím změřit co ukáže měřák mezi PE a N na invertoru že?

Protože kdyby to bylo plovoucí tak se to v té zásuvce staté stavby spojí a … (ochrana nulováním!!!)
Valdano
Reputace:300
Lokalita: Česká Lípa

Nový příspěvek od Valdano »

Na jenom z obrázků na webu výrobce měniče QOLTEC je na bočním krytu měniče (tj. na kostře) viditelná svorka/šroub se symbolem uzemnění pro připojení zemnění. Předpokládám, že kolík v zásuvce na měniči bude propojen s kostrou měniče a tou zmíněnou svorkou. V dokumentaci od výrobce k tomu měniči QOLTEC je nakresleno zapojení spotřebičů pouze dvěma vodiči (nejen v anglické, ale i v české verzi nápovědy) tedy bez kolíku (zřejmě tedy jde o plovoucí výstup jak už zde bylo zmíněno). V dokumentaci ovšem není nijak popsáno zda má nějaký vliv na chod měniče případné spojení kolíku z kteroukoli z výstupních zdířek v zásuvce. V popisu měniče není zmíněna ochrana, která by nějak reagovala na spojení kolíku s plovoucími výstupy. Dle mého názoru je chybou, že výrobci tuto problematiku vůbec nepopisují v oficiálních návodech k těm odkazovým měničům.

Doporučuji se na to případně zeptat přímo výrobce viz odkaz na webový formulář výrobce pro technické dotazy včetně dotazu zda v měniči nejsou plovoucí výstupy přes nějaké napěťově limitované kondenzátory propojeny vůči kostře/kolíku na zásuvce měniče. Obdobné dotazy doporučuji směřovat emailem i na adresu supporteu@renogy.com ohledně těch dalších odkazovaných měničů.
Mex

Nový příspěvek od Mex »

Rychlejší než se ptát je vzít do ruky multimetr a změřit, jestli je některý v výstupních vodičů nějak galvanicky spojený s tou kostrou.

Případně to pak pustit, mezi výstupní vodiče (napřed jeden a pak druhý, samozřejmě) připojit nějaký odpor nebo žárovku, druhý kone přes ampérmetr na ten uzemňovací šroub, a změřit jestli tam něco teče.

Ten uzemňovací šroub tam může být jenom proto, že plechový futrál elektrického zařízení by měl být uzemněný.
Vůbec to nemusí nikam dovnitř do elektroniky pokračovat.