Plug&Play elektrárna Anker Solarbank 4/Ecoflow

Souhrn tématu

Uživatel hledá praktické řešení pro napájení domácnosti s denní spotřebou kolem 12 kWh, přičemž preferuje plug and play systém bez nutnosti složité instalace a revizí. Diskutuje o využití Anker Solarbank 4/Ecoflow jako kompaktního offgrid zdroje s baterií 5 kW a možností připojení menších solárních stringů na fasádu domu. Výhodou je jednoduchá montáž, nižší cena a možnost kombinace s Ecoflow Delta pro zálohování lednic, což zajišťuje flexibilní a cenově dostupné řešení bez nutnosti připojení do distribuční sítě.
Bjcarda86
Reputace:0
Lokalita: Šumperk
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Plug&Play elektrárna Anker Solarbank 4/Ecoflow

Nový příspěvek od Bjcarda86 »

Dobrý den vespolek,

přemýšlím nad pořízením FVE. Potřeboval bych uživit dva 120l boilery + 2 lednice (plus možná nějaká drobnost ve stylu LED osvětlení kuchyně / routeru), Odhadovaná spotřeba cca 12kw denně.

Drobný problémek je, že nemám možnost ideálního umístění panelů (střecha eternit) a nejspíš se mi nechce jen kvůli FVE dělat střechu novou. Tudíž přemýšlím nad umístěním několika menších stringů na JV a JZ fasádu domu + JZ střechu kůlny odhadem tak 15stupňů.

Zároveň nechci HV stringy, rád bych udržel napětí max do 120V. A nechci ani prodávat do DS. Tudíž by šlo spíše o Offgrid s nějakou zálohou ze sítě kvůli těm lednicím. (boilery uvažuji Dražice OKCE 125 s vyměněným topným tělesem o příkonu 1kw)

Tím pádem to dost zmenšuje možnosti. První varianta nad kterou jsem uvažoval bylo řešení od Victronu, kde je docela velká výhoda modularity (tedy že bych nemusel nutně dělat vše naráz). Ale zároveň si člověk může navrhnout stringy jak potřebuje. Nicméně když jsem si napočítal finální stav jaký by se mi líbil (2x multiplus 4k5, 1x multiplus 3000 jako nabíječka baterií aby byla jistota že nebudou žádné přetoky, a 5-6x MPPT, Cerbo, nějaký ten Lynx distributor, panely, baterie VAMI 5,2kw) tak jsem byl i s panely někde kolem 100tis Kč. Což by sice bylo Ok. Ale už je to hodně drátování, někdo by to musel zapojit. Aby to prošlo revizí (skrz pojistku) tak by to chtělo projekt. Navíc další revize co 2-3 roky apod. Tak to celkem spolehlivě zabije veškerou návratnost.

Proto jsem sem dostal k jinému řešení. A to že mne napadlo použít Anker Solarbank 4 E5000 pro. Má to v sobě již 5kw baterii. 4x MPPT 60V 36A celkově by to mělo pobrat ze solárů až 5000wp. Sice je to dělané spíše jako balkovnovka na připojení do DS. Ale umí to jet i v offgridu a dávat 2500W na AC výstupu. Což by mi teoreticky mohlo stačit na ty 2 boilery. Zároveň jelikož abych zabránil přetokům, to nesmí být připojeno do DS, tudíž mne napadlo na výstup kromě boilerů napojit ještě Ecoflow Delta 2 max (teď za celkem rozumný peníz). S tím že Delta by napájela lednice. (dalo by se k ní připojit další dva panely) a zároveň jako zálohu ze sítě pro ty lednice použít Alternator adapter + nabíječku 24V co by dávala alespoň 200-300W (otázka cca 3tis).

Jsem si vědom že je to takové humpolácké řešení, a že tam budou ztráty kvůli dvojí konverzi DC/AC. Ale můžu si to udělat doma sám. Nikoho k tomu nepotřebuji (jelikož je to spotřebič s CE certifikátem). Zároveň jeslli to chápu správně bych nepotřeboval ani žádné revize apod.

S tím že bych se i s panely mohl dostat do 100k kč. A návratnost s dnešními cenami el. a distribuce cca 6-7 let. (až budou povolenky a spol bude to o něco méně).

Je to úplná blbost, nebo tak takto může nějak rozumně fungovat ? Osobně tam vidím trošku problém s uzemněním (jelikož ani jedno zařízení nebude připojeno do DS. A zároveň mám trošku strach aby to neumřelo dřív než se to vůbec zaplatí (i když Anker tvrdí že baterka vydrží 10 000 cyklů a mají na to 10 let záruku).

PS: jakože líbilo by se mi řešení na klíč dejme tomu střídač 6kw Deye, Baterka 10-15 kw, ale tam to počítá s HV stringy což je problém jedna. Druhý problém je s umístěním panelů kde já bych preferoval spíše více menších stringů jak jeden velký. A třetí problém je cena nejníže okolo 150tis. Což když vezmu-li v potaz nějaké ty revize, údržba a spol. Tak je návratnost tak 11-13 let. A to si myslím že nemá smysl se do toho pouštět.

Případně další varianta je Ecoflow Delta Ultra (6kw a 6kw baterie) ale to je 120tis jen za zařízení, plus panely, montáž, kabely, sem na 160tis jak nic. A pokud by se cokoliv pokazilo tak je to celkem drahý problém. (nehledě na to že to třebas nebude možné za 5 let nahradit. Oproti tomu Anker je levnější a kompatibilní i se staršími solarbank bateriemi)

Budu rád za Vaše názory, připomínky, případně zkušenosti s podobným řešením.
pibi
Reputace:403
Lokalita: Východně od 3nce
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 16kWp
Kapacita baterie [kWh]: 44kWh

Re: Plug&Play elektrárna Anker Solarbank 4/Ecoflow

Nový příspěvek od pibi »

Zkusím odpovědět na první část:
K čemu 2x4k5, není lepší a levnější 1x6k5?
Samostatný MP3000 jen jako nabíječka je úplná blbost, Multiplus při nastavení jako UPS přetoky nedělá.
Kolik budeš mít panelů, že počítáš 5-6ks MPPT?
5kWh baterie je zoufale málo, pro začátek aspoň 15, levněji vyjde skládaná, není to raketová věda.
Pokud budeš bojlery teprve kupovat a instalovat, možná by byly vhodnější 200l+, pokud vejdou.
9,2kWp JV 45°, 4,6kWp JZ 45°, 2,3kWp JV 90°, 2 x Victron MP II 5kVA, 3 x SmartSolar 150/70, Smartshunt, Cerbo, 16x280Ah + 16X300Ah + 16x300Ah LiFePO4 + 3xJK BMS.
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
JirkaE
Reputace:364
Lokalita: Kousek od Rozvadova
Výkon panelů [Wp]: 7350
Kapacita baterie [kWh]: 38

Nový příspěvek od JirkaE »

A já na druhou část 😉

Něco mě říká, že tam je několik chybiček ve výpočtech a výstup Anker 2,5kW s baterkou 5kW rozhodně na 2 bojlery + domácnost nestačí a to se bavíme o všude natažených prodlužovákách a ne o tom, že ten AC výstup nelze připojit k rozvodům doma, nebo ? Na ohřev jednoho bojleru 120L potřebujeme cca 8kWh energie a s 2kW spirálou skoro 4h pokud byl studený / 1kW spirála - 1 bojler 120L - 8h nepřetržitě..... 😉A pak k tomu nejde zapnout nic víc, než jedna rychlovarná konvice do 1400W a bude to na hraně výkonu.

Možná by dávalo smysl Anker použít pro domácnost samostatně a bojlery samostatně s nějakým regulátorem a v případě potřeby dokrmovat z DS ale přesně tohle řešení tady již je popsané a rozebrané detailně vícekrát...
Ten regulátor na ohřev vody by musel jet na spirálu zakázkovou s menším napětím pokud mají být stringy do 120V

Můj osobní názor - sestava s měničem a baterkou vyjde na stejný peníze - při správné volbě komponent jako Anker a místo kapacity 5kWh bude mít 12-20kWh a místo výkonu 2,5kW bude výkon větši - ale samozřejmě u Anker revize není potřeba - protože to nejde připojit na rozvody domu/bytu a bavíme se jen a jen o prodlužovákách na ty jedný zásuvce 2,5kW Anker
Porovnání všech 4 stringů a nově i finálový celek s Victron a teploty vody bojlerů 1-3 a už i e-Transit :D :

DC/AC - WATTMETR / Victron / Bojlery / E-Transit / DS

Domovské vlákno : Jirkova FVE
Spirály v bazaru : Spirály 55V - Je tam i ten test;)
Bjcarda86

pibi píše: ned čer 14, 2026 8:27 am
Zkusím odpovědět na první část:
K čemu 2x4k5, není lepší a levnější 1x6k5?
Samostatný MP3000 jen jako nabíječka je úplná blbost, Multiplus při nastavení jako UPS přetoky nedělá.
Kolik budeš mít panelů, že počítáš 5-6ks MPPT?
5kWh baterie je zoufale málo, pro začátek aspoň 15, levněji vyjde skládaná, není to raketová věda.
Pokud budeš bojlery teprve kupovat a instalovat, možná by byly vhodnější 200l+, pokud vejdou.
Je to řešení pro 2 byty, tedy jsem chtěl aby to bylo oddělené. S tím že lednice plus nějaké drobnosti by byly na AC out 1 a AC out 2 by spínal topné těleso boileru při určitém procentu baterky. Teoreticky by stačil i Multiplus II 3000 ale u toho 4k5 bych nemusel měnit topné těleso za 1kw (původní v boileru je 2kw).

Na skládání baterie se necítím. Nicméně koukal jsem na baterie VAMI kde je 5kw za cca 17k, což mi příjde celkem OK cena.

Jinak počítal jsem 5-6 sringů s Aiko neostar 2x 475wp v serii tedy cca 5,4 kwp (MPPT bluesolar 100/20). Voc panelů by mělo být kolem 93V při -30st.
Bjcarda86

Jinak co se týče zmiňovaného řešení na Ankeru. Ten má 4x MPPT 60V 36A. Tedy jsem opět uvažoval 2x Aiko Neostar 465wp na string. Nicméně tentokrát paralelně. S tím že by šly udělat 4ks JV a 4ks JZ stringů. Kde počítám s osvitem JZ a JV stringu cca 4 hodiny denně. (kolem poledne možná trošku bude svítit na všechny, ale Anker má limit 36A a to si myslím že tam nikdy nebude když panely mají kolem 11A při std. podmínkách. Tedy by to bylo 4x900 x 2 stringy JV a JZ x 4 hodiny x dejme tomu 60% (kvůli ne ideálnímu umístění) = očekával bych kolem 17kwh denně. S tím že Anker by většinu hned poslal do boilerů a případný přebytek do Ecoflow Delta 2 max (na lednice). Tam počítám s omezením nabíjecího výkonu přes AC dejme tomu na 400W.

Jinak ano, počítám že to jsou další 4 230V okruhy natáhnout navíc, odděleně od DS.
To že si na to nepustím už pak varnou konvici mi až tak nevadí. Jde mi hlavně o ty boilery a lednice, což je většina denní spotřeby. (Když by to bylo ok, tak možná plus nějaké LED světlo v kuchyni, router a čerpadlo na kotel jako zálohy při případném blackoutu).

Variantu kde bych na boilery použil nějaký BEL apod jsem zvažoval také, ale tam je právě problém s tím že nemám ideální místo na panely. Tedy by to musel být jeden velký string aby to ty boilery utáhlo a to je na 120V problém. Denní doba osvitu je problém. A případné přebytky už nejdou moc použít protože modifikovaný sínus. (Ano vím že jeden z těchto střídačů umí při nahřátí boileru poslat DC výstup dále, ale už je to pak takové docela komplikované to využít protože offgrid střídače obvykle jsou na vyšší napětí a naopak na Ecoflow a spol už je i těch 120V obvykle moc nebo na hraně)
Kostěj
Reputace:127
Lokalita: Dobrovicko
Systémové napětí: ~60 V
Výkon panelů [Wp]: 9200
Kapacita baterie [kWh]: 34

Nový příspěvek od Kostěj »

Lednice mívají nepěknou vlastnost, a to extrémně velký rozběhový proud. Některé lednice pro rozběh vyžadují střídač s výkonem hodně přes 1kW, jinak střídač padá do poruchy. Nevím, jaké přetížení zvládá ten Anker, ale může se stát, že se zátěží 1kW do jednoho bojleru už lednici vůbec nenastartuje. Prostě ten součet bojler 2kW a lednice 100W nedá výsledek, že 2.5kW střídač musí stačit.
7.8kWp (12x650Wp jih 35°: 2p3s EpeverTracer6420AN, 3p2s AxpertKing), AxpertKing 5kW/150V. LiFePo 34kWh: 18x280Ah (2022)+18x315Ah (2026). 2xJBDBMS-UART->ESP32->grafana+vytěžování 60V/4.8kW do NADO750. 5x280Wp (2013)-> přímotop.
Bjcarda86

Lednici jsem zkoušel s Ecoflow River 2 max (výkon 512w). A běžela na to v pohodě přibližně 4 hodiny.

Jinak jak jsem zmiňoval výše, přemýšlel jsem že by Anker Solarbank 4 napájel hlavně 2 boilery, plus případné přebytky pouštěl dále do AC vstupu EF Delta 2 Max (výkon 2400W). S tím že Delta by mohla mít připojené další 2 x 475wp panely. Lednice a případné další drobnosti by se napájely přednostně z Delty aby se zamezilo tomu že Boilery vycucnou Anker a na lednice už by nic nezbylo. (plus to řeší výkonovou rezervu který už by ten Anker na lednice nemusel mít. Nevýhoda je určitá neefektivita přenosu energie z Ankeru do Delty a pak na AC výstup. Ale šlo by teoreticky o přebytky až po nahřátí boilerů, tudíž by mne to zas až tak nebolelo.
JirkaE
Reputace:364
Lokalita: Kousek od Rozvadova
Výkon panelů [Wp]: 7350
Kapacita baterie [kWh]: 38

Nový příspěvek od JirkaE »

Bjcarda86 píše: ned čer 14, 2026 4:30 pm
Jinak co se týče zmiňovaného řešení na Ankeru. Ten má 4x MPPT 60V 36A. Tedy jsem opět uvažoval 2x Aiko Neostar 465wp na string. Nicméně tentokrát paralelně. S tím že by šly udělat 4ks JV a 4ks JZ stringů. Kde počítám s osvitem JZ a JV stringu cca 4 hodiny denně. (kolem poledne možná trošku bude svítit na všechny, ale Anker má limit 36A a to si myslím že tam nikdy nebude když panely mají kolem 11A při std. podmínkách. Tedy by to bylo 4x900 x 2 stringy JV a JZ x 4 hodiny x dejme tomu 60% (kvůli ne ideálnímu umístění) = očekával bych kolem 17kwh denně. S tím že Anker by většinu hned poslal do boilerů a případný přebytek do Ecoflow Delta 2 max (na lednice). Tam počítám s omezením nabíjecího výkonu přes AC dejme tomu na 400W.

Jinak ano, počítám že to jsou další 4 230V okruhy natáhnout navíc, odděleně od DS.
To že si na to nepustím už pak varnou konvici mi až tak nevadí. Jde mi hlavně o ty boilery a lednice, což je většina denní spotřeby. (Když by to bylo ok, tak možná plus nějaké LED světlo v kuchyni, router a čerpadlo na kotel jako zálohy při případném blackoutu).

Variantu kde bych na boilery použil nějaký BEL apod jsem zvažoval také, ale tam je právě problém s tím že nemám ideální místo na panely. Tedy by to musel být jeden velký string aby to ty boilery utáhlo a to je na 120V problém. Denní doba osvitu je problém. A případné přebytky už nejdou moc použít protože modifikovaný sínus. (Ano vím že jeden z těchto střídačů umí při nahřátí boileru poslat DC výstup dále, ale už je to pak takové docela komplikované to využít protože offgrid střídače obvykle jsou na vyšší napětí a naopak na Ecoflow a spol už je i těch 120V obvykle moc nebo na hraně)
Anker v reálném čase zvládne MAX 2500W ukládat do baterky a MAX 2500W dát do ty jedný zásuvky, a to musí být ty panely opravdu přesně na hranu co to umožňuje - neumím si to nějak představit s domácností a 2 bojlery.

A v další větě píšeš o dvou ohřátých bojlerech a přebytku někam dál ? Nějak si to neumím představit v kWhodinách.

Pokud dáš dva panely paralelně 48V / 800W zakázková spirála 2 x 400W by asi využití měla, na nějaký přepínač, ale stejně mě to připadá komplikovaný a musel by (Anker) jet neustále naplno a ani tak nejde ani všechno stihnout - díky těm 2 bojlerům - nebo ještě nějaká zásadní data chybí

Victron (nebo jiná normální FV) mě smysl dává mnohem větší - Anker se mě moc líbí jako řešení pro karavan ;)
Porovnání všech 4 stringů a nově i finálový celek s Victron a teploty vody bojlerů 1-3 a už i e-Transit :D :

DC/AC - WATTMETR / Victron / Bojlery / E-Transit / DS

Domovské vlákno : Jirkova FVE
Spirály v bazaru : Spirály 55V - Je tam i ten test;)