MultiPlus v režimu Pouze měnič způsobuje mikropřetoky

Souhrn tématu

Uživatelé hlásí mikropřetoky v systému s MultiPlus-II v režimu pouze měnič, i když není aktivní ESS režim. Přetoky jsou detekovány elektroměrem Shelly Pro3EM, přestože by podle očekávání neměly nastávat. Diskutuje se o možných příčinách, měření a chování relé, přičemž je zvažována i přesnost měření a vliv konfigurace systému. Téma pomáhá lépe porozumět provozu MultiPlus v tomto specifickém režimu a řešit nečekané přetoky.
wacko
Reputace:7
Lokalita: Ostravsko
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 7400
Kapacita baterie [kWh]: 16
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: MultiPlus v režimu Pouze měnič způsobuje mikropřetoky

Nový příspěvek od wacko »

Jakože by přetekla nějaká energie z obvodů chargeru do gridu ? To bych připustil v režimu Zapnuto. V režimu Pouze měnič mi tohle přijde nepravděpodobné. Jak jsem pochopil, tak změřit se to jednoduše nedá (kdyby to bylo DC, tak ampérmetr mi hned ukáže), jedině dát tam lepší elektroměr namísto Shelly.

Grid relé je dle mého pokusu se snížením Inverter output voltage odeplé. A když tam není ESS asistent, tak nějak od Victronu očekávám, že bude tupě dělat co má nastavené. To by jsme pak mohli zpochybňovat i jestli nechá grid relé odeplé, když se mu nastaví Ignore AC přes asistenta.
gupa
Reputace:177
Lokalita: pod Brnem
Systémové napětí: 24V

Nový příspěvek od gupa »

Když je tedy grid relé odeplé, jak může být detekován přetok?

Pokud je zvolena nabíječka což prý není podstatné, proč by neměly být vstupní relé uzavřeny?
wacko píše: sob kvě 30, 2026 10:18 am
Aktuálně je nastaven Grid code = none, Charger Enabled (to je v tomto režimu nepodstatné), bez PowerAssist (nebude ani do budoucna).
Test je jednoduchý, je shodné nebo rozdílné napětí na line in a line out po celou dobu provozu a to i při nabíjení? Shodné i rozdílné = nafázování a přitažené relé na line in.

S pomocníky nemám zkušenosti, ale pochopil bych, že když zadám nejprve IgnoreAC a nějakou podminku a potom Charger Enable, tak následný pomocník překonfiguruje předcházející tím, že má vyšší prioritu. Takže bez spekulací, nabíjení propojí line in s cívkou na jádru toroidu aby mohl nabíjet, přitom natom samém jádře a možná i cívce nebo konverzních cívkách probíhá měna z DC na výstupní AC. Takže asi tak.
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT, ABC-&-XYZ mypower.czAť ti to běží jako hodinky na baterku s čerstvou expirací! Zdejší slova: To by bylo, abychom na tom šetření nevydělali! Nový a aktuálně platný je termín v diskuzích na Seznam.cz mediokratická totalita.
wacko
Reputace:7
Lokalita: Ostravsko
Výkon panelů [Wp]: 7400
Kapacita baterie [kWh]: 16

Nový příspěvek od wacko »

Nabíjení z gridu teď vůbec neprobíhá, když mají Multiplusy nastaven ten režim Pouze měnič. Na hrátky s nabíjením z gridu jsem se zatím nedostal. Přetok zdá se Shelly EM detekuje špatně. A pokus s rozdílným napětím už úspěšně proběhl tady.
ElektroEzs
Reputace:126
Lokalita: okolí Teplic
Výkon panelů [Wp]: 8340
Kapacita baterie [kWh]: 14,4

Nový příspěvek od ElektroEzs »

Shelly v tomhle keca to muzu potvrdit😂
1: JZ 5460 Wp Ja Solar, JV 960 Wp Leapton, SV 1920 Wp Leapton, MPPT 250/100, MPPT 150/35, MPPT 150/45, 2x parallel Multiplus 2 5000VA, Cerbo GX + touch LCD, 2x 16 x EVE 332Ah LiFePO4 + JK BMS 200A + SmartShunt 500A

2: JZ 3600 Wp Canadian Solar, V 1800 Wp Canadian Solar, MPPT 150/70, MPPT 150/35, Multiplus 2 5000VA, Cerbo GX + touch LCD, 16 x EVE 280Ah LiFePO4 + JK BMS 200A + BMV700