Jirkova FVE

Souhrn tématu

Jirkova FVE je diskuzní téma zaměřené na rozšíření a optimalizaci fotovoltaické elektrárny. Autor sdílí své zkušenosti s testováním stringů, plánuje přidání panelů a zvětšení uložiště energie v bateriích i vodě. Diskuze zahrnuje i otázky ohledně vhodného zapojení měničů, nabíjení baterií ze sítě a praktické rady od zkušených uživatelů FV systémů.
JirkaE
Reputace:351
Lokalita: Kousek od Rozvadova
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 7350
Kapacita baterie [kWh]: 38
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Jirkova FVE

Nový příspěvek od JirkaE »

To uz je větší rozdíl. Ja mám na hlavním přívodu Supla a nic jiného v domě z DS nejde.

Dnes opět zážitky s nabíjením cestou.
Jíž včera jsem nechtěl riskovat s dětmi v autě a zastavil jsem ve Svaté Kateřině na dříve poslední pumpě v Česku, cestou domu z Plzně. (dojezd s rezervou 10km s dětmi- to ne...)
Abych zjistil ze nejde aplikace - ne ze nejde ale celá ta služba včetně tarifu byla zrušena.
Tankoval jsem přímo kartou přes QR kód u pistole.

Dnes tatáž pumpa v Plzni na okruhu a stojan nefunkční jiz s novou APP. bez tarifu - asi je eon zrušil úplně, minule zde byli stojany obsažené parkujicimi auty.
Čtečku karet jsem projel asi 20x nic.
Volám info-linku pomocí a po 10min co čekání mě slečna řekla že celý systém spadl a ať jsem trpělivý.
Ja se ptám- jak trpělivý mám být, nejsem ani v půlce cesty..
Nevím... ona zas.

Poděkoval sem za nic a couvam rozhodnutý tankovat jinde.
Už odjíždím a pistole bliká, zablokovany 1000Kc na kartě- můžete tankovat.... TVL - ještě ze sem nebyl rychlejší a neodjel, někdo by si natankoval za mě...

Tankování 2 Jičín. 2 Stojany 300kW od Siemens.
První nefunguje vůbec na displeji kus kódu programu a mrtvý.
Druhý stojan funguje - aplikaci nejde spustit, stojany v Jičíně v ní vůbec nejsou...
Opět tankuju rovnou na kreditku... rychlost 64kW.

Pane jo... Tak to je ta rostoucí infrastruktura... z dotaci z EU . 😂😂

Zítra píšu recenzi a stiznost na E.On... takhle tedy ne - na tohle nejsme v DE zvyklý :lol: Další moji cestu do ČR doprovází stres s tankovanim e-auta...
Porovnání všech 4 stringů a nově i finálový celek s Victron a teploty vody bojlerů 1-3 a už i e-Transit :D :

DC/AC - WATTMETR / Victron / Bojlery / E-Transit / DS

Domovské vlákno : Jirkova FVE
Spirály v bazaru : Spirály 55V - Je tam i ten test;)
Mex
Reputace:406
Lokalita: Brno
Systémové napětí: >48V

Nový příspěvek od Mex »

No co už. Rozvoj infrastruktury se hodnotí podle počtu nabíječek.
Ne podle počtu nabíječek, které skutečně fungují.
Takže OK, mise splněna.
JirkaE

První test panelů na 90° na plot na MPPT-4 a opět ty dva moje kousky z balkonovky...
😃
Je to plot na západ.

Nyni zároveň zeď kvůli nepříjemně umístěné kameře směřující k nám... 😴
Kryje to bazén a dospívající dcery v bazenu.
Již nyní tupý bagrista otocil kabinu bagru směrem k nám a svačil tak, že celou dobu na holky čuměl jak nějaký uchyl...

20260529_105812(1).jpg
Porovnání všech 4 stringů a nově i finálový celek s Victron a teploty vody bojlerů 1-3 a už i e-Transit :D :

Franta2776
Reputace:628

Nový příspěvek od Franta2776 »

JirkaE píše: pát kvě 22, 2026 11:22 pm
To uz je větší rozdíl. Ja mám na hlavním přívodu Supla a nic jiného v domě z DS nejde.

Dnes opět zážitky s nabíjením cestou.
Jíž včera jsem nechtěl riskovat s dětmi v autě a zastavil jsem ve Svaté Kateřině na dříve poslední pumpě v Česku, cestou domu z Plzně. (dojezd s rezervou 10km s dětmi- to ne...)
Abych zjistil ze nejde aplikace - ne ze nejde ale celá ta služba včetně tarifu byla zrušena.
Tankoval jsem přímo kartou přes QR kód u pistole.

Dnes tatáž pumpa v Plzni na okruhu a stojan nefunkční jiz s novou APP. bez tarifu - asi je eon zrušil úplně, minule zde byli stojany obsažené parkujicimi auty.
Čtečku karet jsem projel asi 20x nic.
Volám info-linku pomocí a po 10min co čekání mě slečna řekla že celý systém spadl a ať jsem trpělivý.
Ja se ptám- jak trpělivý mám být, nejsem ani v půlce cesty..
Nevím... ona zas.

Poděkoval sem za nic a couvam rozhodnutý tankovat jinde.
Už odjíždím a pistole bliká, zablokovany 1000Kc na kartě- můžete tankovat.... TVL - ještě ze sem nebyl rychlejší a neodjel, někdo by si natankoval za mě...

Tankování 2 Jičín. 2 Stojany 300kW od Siemens.
První nefunguje vůbec na displeji kus kódu programu a mrtvý.
Druhý stojan funguje - aplikaci nejde spustit, stojany v Jičíně v ní vůbec nejsou...
Opět tankuju rovnou na kreditku... rychlost 64kW.

Pane jo... Tak to je ta rostoucí infrastruktura... z dotaci z EU . 😂😂

Zítra píšu recenzi a stiznost na E.On... takhle tedy ne - na tohle nejsme v DE zvyklý :lol: Další moji cestu do ČR doprovází stres s tankovanim e-auta...
Kukni na ionity a pre jestli máš po cestĕ,to mi vždycky fungovalo.
32540Wp, 90ks vakuové trubice jihozápad, (Lifepo4 17S 520Ah, trakční gel 800Ah), Axpert Max 7200VA, Easun Isolar 5500VA,Multiplus 2 48/5000,MPPT 150/85, 150/100
Pojízdná FV 200Wp=2x100Wp flexibilní+4x280Ah lifepo4+měnič 1500W
JirkaE

Chtěl sem jako první to spojení e.on-e.on - když ho mám i doma a mám u nich účet, ale darmo mluvit - dinosaurus.

Teď počkám co se ukáže u této firmy, podle recenzí lze tankovat prakticky všude, mají nasmlouváno s každým operátorem a tady je hodně těch regionálních, což je pro mě lepší cesta, když jedeme někam dál.

Tankoval sem v DE asi jen 2x jinak to vždy dalo z domu.
Jediný kam to nedá je Česko 😂 to už je na pojízdnou jarmaru moc km.

V podstatě je to jen příprava na podzim a zimu - letos na 100% plán se střechou nevyjde - to je fakt velký sousto.

Poslední aktualizace naší střechy je taková, že dám komplet novou a trapézový plech.
Nás to přežije a dál se nyní nedívám - děti to pak nejspíš zboří a postaví nový... 😂

Moje představa je taková, protože nemáme téměř žádné přesahy, že natáhnu střechu do stran i dolů tak, aby to bylo přesně na panely.
Panely vezmu v ten moment jaké budou v akci a jedný fabrice v ČR mě pak udělají trapéz na míru - říkal do měsíce = pruhy dlouhý od hřebenu až k okapu tak, aby to bylo přesně na panely.

Montážní materiál je na trapéz levnější, bude to dobře větrat - prostě sem se tak již rozhodl.
Porovnám jen na latích 6x4 ten starý a rozházený krov do roviny a v pár lidech to tam bude rychle naházený.

Nějaká negativa ? ? ? Ano, není to matroš nic moc, ale na tašky by byl rozpočet dvojnásobný a já už to víc řešit a počítat nechci.

Chvilku sem si pohrával s tou náhradou eternitu, ty reciklovaný materiály, ale cena byla taky mnohem vyšší a je to nějaká forma plastu a to pod panely nechci už vůbec.
Pokud se tam rozteče MC4 tak ať je to alespoň na plechu

Tohle je poslední náčrtek panelů - plus/mínus - budou to dvě palety. Na tu severní střechu dám starý panely.

Od hřebenu k okapnici je to nyní 6600mm - mám v úmyslu to posunout aby to dalo na 6 panelů.
Vyrovnání střechy + kontralať pro folii + 50mm trapéz - to samo o sobě natáhne dýlku už o cca 13-16cm.

IMG-20250430-WA0003-f.jpg

Pavel111
Reputace:13
Lokalita: Čestice
Výkon panelů [Wp]: 16700
Kapacita baterie [kWh]: 77

Nový příspěvek od Pavel111 »

Franta2776 píše: pon kvě 04, 2026 7:36 am
Jj tim jsem si prošel.Aby ten výkon za nĕco stál a.byl spokojený ,musel bych tĕch 5000 multiplusů mít cca 6ks
6ks Victronů na fázi tak to bych taky bral.😂Dva jsou málo.Dnes jsem vyvařoval COčkem takový perník(kamarádovi víko kufru na oktávce),třífázová svářečka úplně na minimu.Nemám to sice ve zvyku,ale když je to dobrý kamarád,tak udělám výjimku.
Nicméně-nevařilo to.Jen to prskalo.Hned mě napadlo,kde je chyba,tak jsem poslal kluka vypnout topení v bazénu,což je 3kW na jedné ze tří fází,přičemž na ostatních fázích bylo nula nula nic.
A bylo po problému.I když ta svářečka v té chvíli brala jen něco kolem 1kW rozložených na 3 fáze,prostě by potřebovala tvrdší zdroj energie než jsou 2 Victrony 5000VA na fázi.U toho COčka se to projeví velice rychle.Od té doby,co jedu na FVE,musím svářečky nastavovat úplně jinak,než na DS.
Když to shrnu,tak na to svařování to není hitparáda,protože to pokaždé svařuje jinak,dle okamžité situace s odběrem v domě.To u DS nebylo až tak patrné.
Až bude modrásek za bůra,tak ještě něco přikoupím😂
16,6 kWp-MPPT Victron-třífáz Victron 24kW(6xMP5000VA)-77 kWh LiFePo4
Franta2776

Mĕ jede invertor kitin 165 na maxovi 7200 jak nic a roky.Ani mĕ nenapadlo to nĕjak řešit.Kdyby to tu nĕkteři nevzpomnĕli ani nevim, že tento problém existuje.Vařil jsem nádobu nejvic 3,15 mma elektrodou okolo 130A a vůbec neprotestuje.
Před mĕsícem jsem vařit bránu na 50m prodlužce 2,5 mm elektrodou a taky bez problémů.K tomu na stejném mĕniči bĕžná spotřeba domu.
Naposledy upravil(a) Franta2776 dne pát kvě 29, 2026 9:29 pm, celkem upraveno 2 x.
32540Wp, 90ks vakuové trubice jihozápad, (Lifepo4 17S 520Ah, trakční gel 800Ah), Axpert Max 7200VA, Easun Isolar 5500VA,Multiplus 2 48/5000,MPPT 150/85, 150/100
Pavel111

Elektroda je v pohodě.
Franta2776

To mĕ překvapuje, že to ceóčko je taková mrcha a ještĕ tenký plechy to musi brát do 80A.
Pavel111

Nechci to tu zas.rat nějakým OT,ale tento konkrétní problém byl způsoben myslím tím,že na zatížené fázi třemi kW vznikla určitá prodleva,než se zapojil do činnosti paralelní střídač.Pokud se jen boduje(lepí),tak vlastně tato situace nastává při každém bodu.Kdybych mohl svařovat kontinuálně,asi by to bylo mnohem lepší.U perníku to ale nelze.
U elektrody je to v pohodě.Prostě se přidá nebo ubere.U COčka je problém v tom,že posuv drátu jede furt stejně,je přefiltrován přes 24V trafo.Ale parametry pro svařování musí být dokonale sladěny s posuvem drátu.I několik procent rozdílu posuvu drátu vůči napětí dělá to,že to nesvařuje dobře a prská to.
V praxi to znamená to,že na svářečkách (CO2) musím při provozu na FVE přidat jeden stupeň síly na stejný posuv drátu oproti DS.
Mimochodem,tento týden jsem si ladil parametry pro hliník na Froniusce a vyžadoval jsem,aby v baráku po tu dobu nic jiného nešlo.Aby tam nebyla žádná proměnná.