Problém s přepínačem sítí
Souhrn tématu
Uživatel popisuje problém s přepínačem sítí ETI SSQ 440, který po třech letech začal způsobovat náhodné výpadky fáze bez zatížení. Přepínač, který má vydržet běžné domácí zatížení, selhal a poškodil i počítačový zdroj. Diskuze se věnuje hledání příčiny, možným vadám kontaktů a doporučení vyzkoušet jiný výrobek. Uživatel plánuje rozebrat vadný přepínač, aby zjistil přesnou závadu a varuje ostatní před jeho používáním.
- Pavel111
- Reputace:13
- Lokalita: Čestice
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 16700
- Kapacita baterie [kWh]: 77
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Problém s přepínačem sítí
Chci nahlásit problém s přepínačem sítí ETI SSQ 440,který je evidentně aušus.Po třech letech odešel a to takovým způsobem,co nikdo nechce.Byl několikrát výpadek na fázi(navíc náhodně a bez zatížení) a než jsem mohl zjistit příčinu,po několika sekundách zase bylo vše OK.To se hrozně špatně hledá.Prověřil jsem všechny spoje,šrouby a nic.Teď teprve po pěti týdnech to nefungovalo dostatečnou dobu na to,abych mohl příčinu zjistit.Klukovi to odrovnalo PC,ale on si s tím poradí.
Nejvíc mě sere,že to stojí tisícovku a nic to nevydrží.Přepnutí sítí domácí FVE na Eon a z5 je u nás párkrát do roka.Má to vydržet 40A a většinou jsou tam 2A,ve špičkách na chvilku vzácně možná 25A.O víkendu když se vaří,tak to cykluje mezi 7 a 15A.Jinak nic.
Takže vřele nedoporučuji!
Nejvíc mě sere,že to stojí tisícovku a nic to nevydrží.Přepnutí sítí domácí FVE na Eon a z5 je u nás párkrát do roka.Má to vydržet 40A a většinou jsou tam 2A,ve špičkách na chvilku vzácně možná 25A.O víkendu když se vaří,tak to cykluje mezi 7 a 15A.Jinak nic.
Takže vřele nedoporučuji!
16,6 kWp-MPPT Victron-třífáz Victron 24kW(6xMP5000VA)-77 kWh LiFePo4
- soami
- Reputace:113
- Lokalita: Posázaví
Re: Problém s přepínačem sítí
Je to 4P. Přepínal jsi i N? To sice neřeší nefunkční L, ale potenciálně by to řešilo to odpálené PC.
- Pavel111
N nemám zapojené.Teď to právě vypadlo znovu.Zítra ráno tu fázi přepojím na N abych vydržel,než mi přijde přepínač od jiného výrobce.
- eman
- Reputace:331
- Lokalita: Praha
Určitě ho kuchni, než ho vyhodíš, ať víme, co bylo špatně. Může jít o prostou vadu kusu.
10kWp JJZ, 3x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v paralelním režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x400Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P + JK BMS Invertor
- Soban
- Reputace:309
- Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: 3600
- Kapacita baterie [kWh]: 16
Přesně před vyhozením vykuchat a zjistit co je špatně, zda zhořel kontakt nebo kde je chyba.....
Taky měl jsi kolem toho nějaké obvody na ovládání třeba časové relé, napěťové relé aby se to přeplo spět na DS až po tom co je DS stabilní atd.....
Aby se ten přepínač neucvakal když je na DS porucha.
Taky měl jsi kolem toho nějaké obvody na ovládání třeba časové relé, napěťové relé aby se to přeplo spět na DS až po tom co je DS stabilní atd.....
Aby se ten přepínač neucvakal když je na DS porucha.
3,6kWp
| 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 1x INVERTER 5kW/24V | 16kWh
- Migel
- Reputace:328
- Lokalita: Pod Karpatmi
Som zvedavy veru..ved tych prepinacov akoby jedna mater mala to vyzera na vonok. Ale vo vnutri je to sakra ine.
A este ked si to prepinal bez zataze a zlyhal jeden kontakt tak je to o to zvlastne.
A este ked si to prepinal bez zataze a zlyhal jeden kontakt tak je to o to zvlastne.
JZ-2s5p 3,8kWp >> Epever 8415 AN
JV-2s3p 2,7kWp >> Epever 6415 AN
2x Victron MP2 5000V/A paralelne
3x GWL SUN-2000G paralelne
48V 760Ah/35kWh Li-ion
a stále v štádiu budovania
(rozširovania)
JV-2s3p 2,7kWp >> Epever 6415 AN
2x Victron MP2 5000V/A paralelne
3x GWL SUN-2000G paralelne
48V 760Ah/35kWh Li-ion
a stále v štádiu budovania
- Pavel111
Kuchnu ho,slibuji.Myslel jsem si,že zrovna tohle mne přežije.DS používám v krajním případě loni pár dní.Letošní zima byla horší,takže v součtu to udělalo více než měsíc z DS. Tento přepínač nemůžeš unavit.Na podzim přepneš na DS,na jaře zase na FV.Obrazně řečeno.Odhaduji,že jsem ho celkem přepnul za 3 ROKY 15krát.Dle počasí.
- Mex
- Reputace:396
- Lokalita: Brno
- Systémové napětí: >48V
Docela zvláštní.Pavel111 píše: čtv kvě 14, 2026 9:06 pmN nemám zapojené.Teď to právě vypadlo znovu.Zítra ráno tu fázi přepojím na N abych vydržel,než mi přijde přepínač od jiného výrobce.
Že by se kontakt dobře nesepnul při přepnutí, to by se celkem dalo očekávat.
Ale že v ustáleném stavu, kdy jsou všechny kontakty sepnuté, tak že najednou jedna z fází přestane jít - to je docela divné.
Kdyby to bylo nějak nekvalitně sepnuté, tak by to snad nějak sršelo a hřálo, bych čekal.
- Pavel111
No a navíc jsem zjistil,že při měření odpadla i druhá fáze při přepínání sem a tam.Kontakt byl min.od začátku března (asi dříve)trvale sepnutý,než začal blbnout.Každopádně jsem rád,že jsem odhalil příčinu.Byl to docela boj.
Mimochodem,žádný smrad a pokud vydával zvuky,jen v suterénu.Takže...ale těsně před tím,než jsem ho odhalil,tak mladej zapnul v kuchyni mikrovlnku a já něco slyšel,protože jsem byl v rozvaděči.Dával jsem ucho všude,ale mikrovlnka je moc rychlá.
- gupa
- Reputace:175
- Lokalita: pod Brnem
- Systémové napětí: 24V
Počítačový zdroj mi odrovnalo podobné blikadlo které bylo na upáleném spodku šroubovací pojistky co je mezi sloupem a elektroměrem v takové litinové krabici co se stále všude mění.
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT, ABC-&-XYZ mypower.czAť ti to běží jako hodinky na baterku s čerstvou expirací! Zdejší slova: To by bylo, abychom na tom šetření nevydělali! Nový a aktuálně platný je termín v diskuzích na Seznam.cz mediokratická totalita.