Zaujímavosti z Číny (Aliexpress a podobne)

Souhrn tématu

Diskuze se věnuje zajímavostem z Číny, zejména nákupům na Aliexpressu a podobných platformách. Uživatelé sdílejí tipy na praktické produkty, jako jsou svorkovnice nebo moduly ESP32, a diskutují o dopadech nových celních poplatků v EU, které ovlivňují ceny a dostupnost zboží. Zmiňují také strategie obchodníků, jak poplatky obcházet, a porovnávají nákupy z Číny s lokálními alternativami.
Forrest
Reputace:6
Lokalita: Ústeckoorlicko
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 2900
Kapacita baterie [kWh]: 6,4
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Zaujímavosti z Číny (Aliexpress a podobne)

Nový příspěvek od Forrest »

kodl69 píše: pát úno 13, 2026 4:08 pm
Něco takovýho mám taky, a nedokázal jsem se do toho připojit. Už ani ta lupa se zvětšením 3x nestačí...
Hodně toho je tady
Ideální jsou ty verky, co mají napájené moduly - předělával jsem na ESPhome tohle a na pohodu - ideálně celej ten modulek vyndat, napájet kablíky převodníku RS232 - Rx, Tx. GND a +3,3V .. Flash :-)
Měnič China SAmoDoMo 1,5 kW a již 900Wp na rotátoru jménem "slunečnice"
TomHC
Reputace:884
Lokalita: Hlohovec, SR
Výkon panelů [Wp]: 8820
Kapacita baterie [kWh]: 30

Nový příspěvek od TomHC »

Jedna kompaktná doska s ESP32-S3 a ethernetom W5500 - oproti LAN8720 má o dosť viac voľných GPIO...

https://www.aliexpress.com/item/1005009965905546.html
Přílohy
ESP32-S3-W5500.jpg
Hlavný spotrebič: VW ID.4 | 2x MUST PH1800 5.5kW + GWL-SUN2000, 9kWp V+J+Z | 600 Ah LiFePO4 s BMS JBD 200A | SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT... | HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485).
Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome , BMS UART-TS485 adaptér
TomHC

Parádny izolovaný RS485 - UART adaptér! https://www.aliexpress.com/item/1005009069282504.html

ADUM1201ARZ + SN65HVD75
Přílohy
rs485-uart-isolated.jpg
Hlavný spotrebič: VW ID.4 | 2x MUST PH1800 5.5kW + GWL-SUN2000, 9kWp V+J+Z | 600 Ah LiFePO4 s BMS JBD 200A | SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT... | HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485).
Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome , BMS UART-TS485 adaptér
TomHC

Ak potrebujete nahradiť v nejakom zariadení starý modul ESP-12F (ESP8266) s niečím novším, existuje náhrada s čipom ESP32-C3 - ESP32-C3F. Je dostupných aj viacero iných náhrad - https://chiptron.cz/esp-12f-v-novem-mod ... -esp32-c3/

ESP32-C3F sa dajú kúpiť aj na Ali za cca 3€/kus, tak som hneď dve objednal, budú super ako náhrada do rôznych relé dosiek. Len pozor, aby ste omylom nekúpili verziu bez flash!

https://www.aliexpress.com/item/1005009418485938.html

EDIT: nebude to úplne 1:1 swap, bude predsa len treba zopár úprav - https://chiptron.cz/muzeme-nahradit-esp ... -zarizeni/
Přílohy
esp32-c3f.jpg
rele-esp12f.jpg
kodl69
Reputace:1081
Lokalita: severně od Brna
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh

Nový příspěvek od kodl69 »

já mám těch 8266 ještě v šuplíku až zbytečně moc...
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
rva
Reputace:960
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 62

Nový příspěvek od rva »

Už od července nás EU zbaví těch čínských drobností. Občanům EU tyto levné trekty asi vadily a tak v Bruselu vyslyšeli hlas lidu a na každou jednotlivou položku zavádějí příplatek 3EUR. https://www.echo24.cz/a/HU43k/zpravy-ek ... aliexpress
Reputace:332
Lokalita: Praha

Nový příspěvek od eman »

Temu sem posílá tuny šmejdu, jenom aby poškodili místní trh, tak ať platí.

Jinak, já už na Ali moc nenakupuju. Na Allegru nebo Hadexu jsou ty moduly často za stejnou cenu a přijde to do 2 dnů.
10kWp JJZ, 3x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v paralelním režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x400Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P + JK BMS Invertor
Valdano
Reputace:284
Lokalita: Česká Lípa

Nový příspěvek od Valdano »

rva píše: pon kvě 11, 2026 11:59 am
Občanům EU tyto levné trekty asi vadily a tak v Bruselu vyslyšeli hlas lidu a na každou jednotlivou položku zavádějí příplatek 3EUR...
EU v tomto ohledu vyslyšela jen hlasy lobbistů provozujících v EU překupnické eshopy, kteří na tom mají své ekonomické zájmy. Různé překupnické eshopy v EU i v samotném Česku nakupují levné zboží obdobných kvalit jako nabízí Temu, které zde pak prodávají za několikanásobné ceny a prodejci jako Temu jsou jim trnem v oku, protože jim berou klientelu. Právě provozovatelé překupnických eshopů zejména pak z Francie si ruku v ruce s celníky prolobovali to, aby došlo k zavedení toho poplatku.
eman píše: pon kvě 11, 2026 12:15 pm
Sám jsem si na Temu už řadů věcí koupil a jsem s nimi spokojen. Zboží obdobných kvalit od českých překupníků je běžně i několikanásobně dražší.

Poplatek 3 EUR za položku se týká jen zásilek ze zemí mimo EU s hodnotou do 150 EUR a zasáhne to jen zákazníky, kteří budou nakupovat od malých prodejců mimo EU, kteří nemají možnost využít EU sklady. Prodejci, kteří mají EU sklady to budou obcházet viz dále uvedené.

Například Temu to může začít obcházet tím, že to cosi nakupující z EU na Temu objedná to nově po zavedení těch poplatků už nepošlou přímo z Číny na adresu nakupujícího v EU, ale pošlou to do EU skladu ve větší zásilce spolu s doplněním skladových zásob. Díky tomu to půjde jako velká zásilka pro EU sklad s hodnotou nad 150 EUR, kterou proclívá EU sklad za běžné celní sazby a na takovou zásilku se ty poplatky 3 EUR na položku nevztahují. V EU skladu to už jako proclené zboží teprve rozdělí na jednotlivé zásilky pro zákazníky v EU a takové zásilky už půjdou z EU skladu k zákazníkům v rámci EU zcela bez celních formalit.

Ano řeknete si, že v EU skladu přece nemůže Temu držet všechno zboží, ale ono se ani držet nebude. Část EU skladu může Temu používat výše uvedeným způsobem v podstatě jen jako přestupní stanici pro zboží z Číny, aby se obešla povinnost platit 3 EUR za položku. ;)

Takže zákazníci z EU co si na Temu budou dál objednávat drobnosti poplatek 3 EUR za položku dle mého názoru platit nebudou. Akorát se jim u těch položek, které bude potřeba poslat přes EU sklad o něco protáhne doba doručení což jim zřejmě až tolik vadit nebude pokud nebudou muset platit ten poplatek.
Naposledy upravil(a) Valdano dne pon kvě 11, 2026 1:43 pm, celkem upraveno 1 x.
gupa
Reputace:174
Lokalita: pod Brnem
Systémové napětí: 24V

Nový příspěvek od gupa »

eman píše: pon kvě 11, 2026 12:15 pm

Jinak, já už na Ali moc nenakupuju. Na Allegru nebo Hadexu jsou ty moduly často za stejnou cenu a přijde to do 2 dnů.
Ano, překupníků je tu dost co za čínské věci je někdo si ochoten jako marži připlatit. Ale trh? Trh se zhroutil zavedením poplatků a daní pro někoho, kdo tu ještě něco chce dělat. Konkurovat koruně za kWh jako energetický náklad položku nedokáže v EU nikdo. Suroviny a zdroje skoro žádné. Odhaduji, a myslím si že jsem se moc nesekl, že Čína tu má tak 90% podílu co tu člověk koupí. Těch 10% je půl potraviny, půlka, která co nevidět hodí své linky do šrotu nebo prodá do Indie.
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT, ABC-&-XYZ mypower.czAť ti to běží jako hodinky na baterku s čerstvou expirací! Zdejší slova: To by bylo, abychom na tom šetření nevydělali! Nový a aktuálně platný je termín v diskuzích na Seznam.cz mediokratická totalita.