Vodárna, frekvenční měnič a ?

Souhrn tématu

Uživatelé diskutují o přestavbě domácí vodárny Sigma na jednofázový provoz s frekvenčním měničem pro solární elektrárnu. Probírá se správné zapojení měniče, nastavení parametrů motoru a řešení problémů s napěťovými špičkami na delším vedení, které mohou poškodit motor. Sdílejí se zkušenosti s EMI filtry, tlakový spínač by měl ovládat měnič přes signálový vstup, aby se zabránilo tvrdému vypínání a prodloužila životnost zařízení.
eman
Reputace:330
Lokalita: Praha
Systémové napětí: 48V
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Vodárna, frekvenční měnič a ?

Nový příspěvek od eman »

Mám teď už druhý FM na FVE i za chráničema a vše funguje normálně. Jedna vodárna je Grundfos 1,2kW a druhou mám na zavlažování s čínským FM a čerpadlem 1,5kW. Ani Victrony se při běhu nijak atypicky neprojevují. Nevím co myslíte "doběhem". čerpadla samozřejmě dotlakovávají soustavu, po vypnutí odběru.
10kWp JJZ, 3x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v paralelním režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x400Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P + JK BMS Invertor
gupa
Reputace:174
Lokalita: pod Brnem
Systémové napětí: 24V

Nový příspěvek od gupa »

Trvalo to docela nějakou dobu než jsem ho zapojil, skládám mou vodu asi 6 možná víc let, letošní zimu jsem měl poprvé docela čas tak jsem se pustil do zkušebního provozu a takto to čerpadlo vypadá, už se nenabízí, jsou náhrady.
PUMPA e-line E-DRIVE 4-5 230V,50Hz,1kW.png
Zapojil jsem ho do zásuvky a normálně běží stále, má dvě segmentové displeje a nějakou tu ledku, jeden ukazuje nastavený tlak druhý aktuální. Při odvzdušnění se imbusem povolí jeden šroubek a hned po sešroubování nebo nechtěném vyčerpání zásobníku což še mi stalo jednou se odvzdušní a naskočí tlak a jede.

Ten doběh je kaskáda změn snižující se frekvence asi 3 nebo 4 kaskády. Prostě postupně schodovitě klesající rampa. Náběh je také nastavitelný, spuštění jako okno, potom jakýsi čas a faktor vypnutí za běhu, musel bych se podívat do paramtrů. Ale čerpadlo je stále zasunuté pod proudem a funguje s asi litrovou tlakovou nádobkou kterou jsem nafoukl a stále si hvízdá a dočerpává a rovná tlak jak má bez velké tlakové nádoby. Je to docela svižné, takovéto zvednutí tlaku je asi do sekundy po otočení kohoutku a není moc výrazný, také jsem si zvedl tlak takže ve srovnání s městkou vodou je to poznat velmi ve sprchovém koutu.

Měl jsem ale docela problém s parametry jaké jsou, po druhé urgenci mi zástupce značky zaslal část parametrů, bylo potřeba je mírně přenastavit protože doběh nechtěl vypínat, docházelo ke kavitaci a dlouhodobému zbytečnému běhu. Po odladění běží OK.

Jo, je to za chráničem 30mA. Victrony problém nemají. Běží to necelý asi půlrok od novoty.

2P je v každém návodu k 1f VFD. Toto co popisuji ale nijak neřeším, chová se to jako kompletní automatická vodárna.

Průmyslové frekvenční měniče často vyhazují chránič. Odladěné domácí spotřebiče takový problém nemají, jsou prostě pro baráky kde se chránič předpokládá a tak se to zpravidla balí do plastu nebo se volí lepší izolace asi.
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT, ABC-&-XYZ mypower.czAť ti to běží jako hodinky na baterku s čerstvou expirací! Zdejší slova: To by bylo, abychom na tom šetření nevydělali!
gupa
Reputace:174
Lokalita: pod Brnem
Systémové napětí: 24V

Nový příspěvek od gupa »

Ferda2 píše: stř dub 29, 2026 9:46 pm
pro gupa: mám to na chalupě kde není až takový provoz a hlavně je tam 60l vyrovnávací nádoba čili spínání není tak časté. V čem by vadilo 1p odpínání ? Já to teda všude zatím mám pro FVE 2p neb jsem na začátku nevěděl zda můžu N spojit s PE.
Jinak o víkendu jsem spustil měnič v režimu "trvale zapnutý" ale při zastavení motoru rozpojením smyčky ovládané tlakovým spínačem okamžitě shazuje proudový chránič. Zatím jsem to nechal takto a jen přepojil přívod před chránič, ale plánuju nakonec se vrátit k variantě studeného startu protože tipuju, že v tomto zapojení chránič padat nebude. Psal jsem výrobci jestli lze provozovat za chrániči a kdyžtak jakým ale zatím překvapivě žádná odezva :-(
Nemáte někdo zkušenost s frekvenčními měniči za chrániči?
Tlakový spínač by měl ovládat FM, tz. mělo by to sepnutí a odepnutí tl. spínače přivedeno do ovládací svorkovnice měniče kterou má měnič vlastní, a to spínání a vypínání by mělo být nastaveno tak, že po sepnutí proběhne nějaký tvar spouštěcí rampy nebo frekvence stoupající po rampě v nějakém nastaveném čase a po vypnutí zase obráceně.

Jinak bych to ani neřešil odepínat jen fázi je o život měniče. Musí se někam vybít kondenzátory a to kam je do odporů, pokud se vybije kamkoli jinam je buď asi to vybavení chrániče nebo se vybije a projevem jsou rány a obláčky polovodiče.

O jaký měnič přesně jde, nejlépe obrázek štítku.
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT, ABC-&-XYZ mypower.czAť ti to běží jako hodinky na baterku s čerstvou expirací! Zdejší slova: To by bylo, abychom na tom šetření nevydělali!
Mex
Reputace:386
Lokalita: Brno
Systémové napětí: >48V

Nový příspěvek od Mex »

Ferda2 píše: stř dub 29, 2026 9:46 pm
Jinak o víkendu jsem spustil měnič v režimu "trvale zapnutý" ale při zastavení motoru rozpojením smyčky ovládané tlakovým spínačem okamžitě shazuje proudový chránič. Zatím jsem to nechal takto a jen přepojil přívod před chránič ...
Gupa má pravdu. To, jak jsi to zapojil, je velký špatný.
Měnič nechej připojený k síti trvale a tím signálem od tlakového spínače ovládej ten měnič.
Tj. ne tvrdé vypnuí elektriky, ale zapojit to jako signálový vstup do toho měniče, aby vypnul pohon.

Jinak malé měniče, do nějakých 4kW, většinou celkem bez problémů jedou i za chráničem 30mA.
Samozřejmě záleží i na výrobci.
Každý měnič má na vstupu filtry, které jsou zapojené proti PE, a přes které prosakuje nějaký malý proud.
U malých měničů je natolik malý, že to běžné fíčko neshodí.
U velkých měničů, třeba 10kW a víc, už to občas při zapnutí měniče do sítě to fíčko shodí.
Ale zase jak který měnič.
Ferda2
Reputace:15
Lokalita: Pardubice
Výkon panelů [Wp]: 6200
Kapacita baterie [kWh]: 20,8

Nový příspěvek od Ferda2 »

Chlapi díky za názory, jen to trochu upřesním ať jste v obraze. Jde o úpravu klasického řešení od Sigmy – 3f čerpadlo a k tomu zásobní 60l tlaková nádoba, mám to udělané tak, že lze přepnutím 4p přepínačem přejít zpět na 3f režim. Čili není to vodárna s frekvenčím měničem jak popisuje Gupa.
Mám tam tenhle 2,2 kW měnič, na vstupu 220V jsem pro jistotu dal EMI filtr (ten to padání RCD při vypnutí motoru nedělá, zkoušel jsem i bez něj)

https://www.aliexpress.com/item/1005003 ... 1802eTc65A
Asi tam fakt bude uvnitř taky EMI filtr a svádí při vypnutí nějaký náboj do PE. Doběh tam je defaultně ale malinký, možná by jeho zvětšení mohlo pomoct. 🤔
ISolar-SMG-III-11kW-wifi + Epever ET7420NC G3 + Bell MR4316AC NG
kuba47
Reputace:47
Lokalita: Krušné hory

Nový příspěvek od kuba47 »

Čas decelerace se nastavuje v P0-18 a P0-19. V nejhorším případě můžeš zkusit P6-10=1 (coast to stop), ale pak to zastavení bude tvrdší. Ještě bych nastavil P6-15=0, ale nevím, jestli to u tohodle modelu bude mít nějaký vliv. Příp. si můžeš hrát s nosnou frekvencí v P0-15.
Ferda2

👍Koukám, asi bych taky měl nastavit i parametry motoru, P1-00 - P1-10 nebo jestli dát auto-tune ..
ISolar-SMG-III-11kW-wifi + Epever ET7420NC G3 + Bell MR4316AC NG
Ferda2

takle to mám splácané