Ovládání

Souhrn tématu

Diskuze se zaměřuje na ovládání a konfiguraci fotovoltaického systému s využitím Victron MP2, Cerbo GX a dalších komponent. Uživatel hledá rady, jak správně nastavit paralelní zapojení, monitorování výroby a spotřeby, možnosti ovládání přes prohlížeč a integraci s bateriemi a BMS. Důraz je kladen na jednoduchost, efektivitu a možnost budoucího rozšíření systému s přehledným sledováním dat a vytěžováním přebytků.
XKrement
Reputace:6
Lokalita: Nošovice

Ovládání

Nový příspěvek od XKrement »

Zdar, potřebuju zase nasměrovat, jak to specificky umíte jen vy :D
Narazil jsem na MP2 48/5000 jako GX(dražší model) a bez toho GX. Chci 2 paralelně.
Pročítám, jaký je mezi nimi rozdíl. Pak taky co umí Cerbo GX, co Venus GX. Možnosti integrace do HA, možnosti mít data ve Victron cloudu, možnost mít displej, možnost ovládání přes prohlížeč v pc, různé konektivity, možností relé, vytěžování, komunikace s BMS.... mraky možností. Vše chápu, jak to přibližně funguje. Co ale nedokážu si ty věci poskládat v hlavě co vlastně potřebuju. Co je pro mě užitečné, nezbytné, na okrasu... Jakou konektivitu budu potřebovat, protože nějaké rozhraní je potřeba pro toto, když chci to to a to...

Jsem celkem minimalista. Mě stačí, když fve bude ušetřovat káwéháčka cucané z DS. Taky mám rád statistiky - v životě jsem si dělal statistiky na kde co. A taky jsem si všiml, že s těmi čísly většinou stejně nijak nepracuju. A zcela určitě vím, že časem mě info kolik jsem ten den vyrobil a uspořil přestane zajímat taky. Na victronu se mi líbí, že později lze systém rozšířit. Z počátku bych si s nastavováním panelů a systému chtěl hrát.

Co očekávám od fve celkově a jak si představuji to ovládat?
Výpadky proudu jsou u nás velmi vzácné a prakticky nikdy nejsou odpo/večer.
Chtěl bych nahřívat vodu přes den z FVE a provoz domácnosti z baterie(32kWh). V přechodném období chci provozovat TČ(2,1kW) z baterie(určitě ne hybridně. TČ je On/Off). Protože dům je v podstatě pasiv, a máme akumulační nádobu 300l s topným tělesem, tak třeba v těchto dnech, kdy svítí celý den a lze očekávat značné přebytky, ale je 13°C a máme potřebu topit a mít otevřené okno, je možnost nahřívat AN rovnou bez opotřebovávání TČ. Spotřeba zbytku domu je rovnoměrně od rána do večera. V noci jede akorát modem a lednička.
Ovládání? nastavování přes prohlížeč v PC(ten jede od rána do večera).
Sledování stavu/chodu elektrárny? Tady vůbec nevím co je praktické, užitečné. Do jednoho roku chci provozovat 2 MPPT. Měly by mít +- stejnou výrobu. Asi nějaký základní přehled jak si vedou i s nějakým logem, abych byl schopen určit, jestli je vše ok. Co bych chtěl monitorovat je, kolik jsem vyrobil, ideálně na obou větvích zvlášť, abych si mohl spočítat kdy se investice vrátila, popř.byl schopen nějaké optimalizace. Sdílet data, nebo ovládat FVE z hospody nepotřebuji.
Vytěžování? Asi bude potřeba vytěžovač.

Panelů 12x 660Wp ve dvou polích(2x 2S3P)

Poradíte, které komponenty bude potřeba? Bude stačit MP2-GX + MP2? Nebo raději Cerbo GX + MP2+MP2?

děkuji
Diablo1st
Reputace:224
Lokalita: MY, SR
Výkon panelů [Wp]: 10200
Kapacita baterie [kWh]: 28

Re: Ovládání

Nový příspěvek od Diablo1st »

Či zobrať GX verziu alebo Cerbo záleží skôr od ceny. Nevýhoda je viac menej jasná, GX nemá toľko vstupov ako má Cerbo - chýbajú čidlá teploty, len 1x VE.direct, žiadne relé. Ale všetko toto sa dá už dnes celkom elegantne vyriešiť, ale sú to financie navyše, takže za mňa GX verziu zobrať len ak je za fakt super cenu. Inak uprednostňujem MP2 + Cerbo.
Do systému odporúčam pridať Smartshunt (+Ve.direct kábel).
Budeš ešte potrebovať ešte DC busbary a istenie a samozrejme kabeláž.
Victron ESS AC Coupling:
2,75kWp on-grid + 3,3kWp RS450/100 + 4,15kWp Fronius Primo 4.0.1 + MP2 5kVA + 2x 17x280Ah + JK BMS
Migel
Reputace:314
Lokalita: Pod Karpatmi

Nový příspěvek od Migel »

Bol som na tom podobne ako si teraz ty.Ked som tunak volakedy cital co ako si to urobit, aky monitoring, vytazovanie a vsetko okolo toho, tak som mal z toho vzdy vacsi zmätok ked som viacej cital,..
Urcite zober cerbo to budes mat ako centralu do ktorej dokazes pomocou ci uz prevodnikov alebo mqtt napojit prakticky vsetko potrebne.

Menic verzia gx je zbytocne draha zalezitost ako pisal Diablo.

Vytazovanie je dalsia zalezitost fve, nakolko HW riesenie musi vzdy nejake byt!
Rele, stykace, kabelaz a podobne prkotiny okolo musis aj niekam predsa upratat.Doporucujem rozvadzac co najvacsi aky dokazes umiestnit.Alebo ist cestou viacerych, ale je to potom take rozhadzane..

Monitoring....:
Tak toto je uz na kazdom aky fve-fil je 😂
Zo zaciatku na to budes pozerat kazdu chvilu a casom ta to mozno omrzi a pozries na data len ci je vsetko ok a nic neriesis.

(mna to nikdy neomrzi, lebo fve sa stale u nas meni/rozsiruje a system chodi inak😂)

Na toto budes mat VRM a nodered a naucis sa stym robit ako co funguje co sa logiky tyka.Mas moznost to mat v mobile keby daco (a aj z neho popripade zasiahnut keby daco.🤫)
JZ-2s5p 3,8kWp >> Epever 8415 AN
JV-2s3p 2,7kWp >> Epever 6415 AN
2x Victron MP2 5000V/A paralelne
3x GWL SUN-2000G paralelne

48V 760Ah/35kWh Li-ion
a stále v štádiu budovania :repair:(rozširovania)
Kostěj
Reputace:121
Lokalita: Dobrovicko
Systémové napětí: ~60 V
Výkon panelů [Wp]: 9200
Kapacita baterie [kWh]: 34
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Nový příspěvek od Kostěj »

Dobrý návrh. Jestli máš na střeše místo, dej panelů rovnou víc. Každý panel navíc přidá den dva, kdy se jede jen z fve. Pozdější přidání panelů je takový rozvláčný, sám o tom uvažuji třetím rokem.
7.8kWp (12x650Wp jih 35°: 2p3s EpeverTracer6420AN, 3p2s AxpertKing), AxpertKing 5kW/150V. LiFePo 34kWh: 18x280Ah (2022)+18x315Ah (2026). 2xJBDBMS-UART->ESP32->grafana+vytěžování 60V/4.8kW do NADO750. 5x280Wp (2013)-> přímotop.
XKrement

díky
Asi jo. Migel se zřejmě vciťuje přesně do mého rozpoložení. MP2 + Cerbo GX je zřejmě cesta kterou se vydám. Ještě si to nechám chvíli rozležet v hlavě. Už však mám uložené odkazy na ebchody kde to koupit. Též to tak nějak cítím jak píše Migel.
DC jištění, kabeláž, busbary, to je mi jasné.
K tomu shuntu - je potřeba, když bych vzal tuto baterii, která podporuje Victron? https://szbraunpower.com/product/bl-ep48315/
TomHC
Reputace:875
Lokalita: Hlohovec, SR
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8820
Kapacita baterie [kWh]: 30

Nový příspěvek od TomHC »

RTFM

Compatible Inverters: SMA, Victron Energy, Deye, Goodwe, Growatt, Luxpower, etc.
Hlavný spotrebič: VW ID.4 | 2x MUST PH1800 5.5kW + GWL-SUN2000, 9kWp V+J+Z | 600 Ah LiFePO4 s BMS JBD 200A | SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT... | HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485).
Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome , BMS UART-TS485 adaptér
Valdano
Reputace:279
Lokalita: Česká Lípa

Nový příspěvek od Valdano »

XKrement píše: čtv dub 30, 2026 10:26 am
K tomu shuntu - je potřeba, když bych vzal tuto baterii, která podporuje Victron? https://szbraunpower.com/product/bl-ep48315/
Vámi odkazovaná baterie obsahuje standardní JK-BMS. Shunt se používá pro přesnější měření, které JK-BMS neposkytuje. Dá se obejít i bez Shuntu, ale s ním je to prostě lepší. K tomu už toho bylo napsáno doslova "mraky" viz třeba téma "Smart Shunt vs. JK BMS".
XKrement

jasně. A bude stačit 500A verze smartshuntu na 2 paralelní baterie co jsem odkazoval?
Migel

Jasne uplne v pohode.

48V 760Ah/35kWh Li-ion
Valdano
Reputace:279
Lokalita: Česká Lípa

Nový příspěvek od Valdano »

Ano. Mělo by to stačit.
Migel

Tam ide hlavne o to, ako budes zapajat stringy..
Prud z panelov/regulatorov do baterie ked nieje spotreba z menicov, by nemal prekrocit povoleny prud taky, ktory znesie bateria alebo viacere baterie paralelne.
A zase naopak, ked chces tahat velke prudy z baterie tak ti to musi najskor umoznit menic/menice, co je cca 200-250A v DC co je cca pri 10kw v AC.
Ale samozrejme musia byt nato prisposobene v prvom rade bmsky.
A teda pochybujem ze niekedy aj tak budes tahat take prudy z baterie.
Najviac som skusil tahat z baterky -170A

Este mensi EDIT:
Prud do baterie si vies aj obmedzit cez victron.U mna taka moznost nieje lebo mam epever regulatory.

48V 760Ah/35kWh Li-ion