Vliv mikrocyklování na životnost
Souhrn tématu
Diskuze se věnuje vlivu mikrocyklování na životnost baterií, především negativním dopadům vyšších frekvencí proudu, jako jsou 254 Hz a 15 kHz. Uživatelé sdílejí zkušenosti s měřením střídavých složek proudu při provozu měničů a regulátorů, které způsobují kolísání proudu a tím i mikrocykly. Zmiňuje se také problematika přesnosti měření a možné řešení snížení škodlivých efektů mikrocyklování pomocí úprav zapojení měničů.
- glottis
- Reputace:508
- Lokalita: okolí Mělníka
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 13000
- Kapacita baterie [kWh]: 30
Re: Vliv mikrocyklování na životnost
pri 25A DC a 20A AC to je 15-35A a smer se nestrida. To nemuze nicemu vadit.leoshavla píše: pon dub 27, 2026 6:20 pmZkusil jsem to na Multiplusech a při
DC 25A to ukazuje AC 20A holt těch 100Hz tam je.
Teď jde o to jestli to baterii nějak vadí.
Ale zdá se mně že se 1. a 16. článek chovají trošku jinak než ostatní, jak jsou první na ráněmasírováni 100Hz
- Mex
- Reputace:385
- Lokalita: Brno
- Systémové napětí: >48V
A co ten stejný měřák ukazuje při připojení baterky k měniči? Tedy tak, jak to prezentuje původní tazatel.gupa píše: pon dub 27, 2026 6:36 pmNastavení na reostatu asi14,6Ω, 12V baterie, AC nula, zbytek na obrázcích.
Podle mě totiž nejde o to, co tam reálně teče.
Ale o to, co ukazuje měřák.
A to rozhodně nemusí být totéž.
Ten klešťák na AC rozsahu je stavěný na měření skutečného AC, ideálně na 50Hz.
Různé TrueRMS měřáky to umí i nějak na nestandardních průbězích, ale opět s omezeními a každý typ jinak.
Takže ta čísla pro nějaké úplně jiné průběhy proudů si různě přepočítává a vymýšlí.
Slepě tomu věřit v případě různých podivných průběhů myslím není dobrý nápad.
Jediný skutečný obrázek může dát jen osciloskop.
Ale protože se měří minimální signály v prostředí se silným rušením od vysokých proudů, tak i to musí být zohledněno a co nejvíc potlačeno rušení a nějaké vazby vzduchem.
Například zkusit měření na stejném odporu, kterým ale ten proud nepoteče, nicméně bude v těsné blízkosti a jednou nohou na to bude připojený.
- gupa
- Reputace:174
- Lokalita: pod Brnem
- Systémové napětí: 24V
Napadá me pro řešení kočkopes. Bez kondenzátorů. Což dát místo jednoho měniče na 230V dva americké 120VAC měniče zfázované na 240V/180°φ.
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT, ABC-&-XYZ mypower.czAť ti to běží jako hodinky na baterku s čerstvou expirací! Zdejší slova: To by bylo, abychom na tom šetření nevydělali!
- rva
- Reputace:953
- Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 46000
- Kapacita baterie [kWh]: 62
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
No a teď večer když měniče dávají 1100 W a regulátory nic nevyrábějí je z baterie DC 27 A a AC 22 A. Není to nic překvapivého, protože když fv panely nic nedávají, nemá odkud něco téct do baterie.
Dělám si z toho závěr, že pokud toto cyklické namáhání proudem, který mění směr vadí, tak nejhorší jsou režimy, kdy je baterie nabitá a měniče vyrábějí 230 V. Čím víc vyrábějí, tím vyšší je i proud, který lítá z jednoho směru na druhý.
Vlastní "primitivní" způsob měření klešťákem je +- v souladu s tím, co ukazoval osciloskop na bočníku. U střídavé složky proudu převažuje těch 100 Hz, což klešťák změří asi stejně jako 50 Hz.
Ještě jsem osciloskopem hledal co je ten signál kolem 37 MHz, který jsem naměřil. Není to kontinuální signál, ale jsou to pulzy, které se opakují v pravidelných intervalech. Čert ví, co to je.
Dělám si z toho závěr, že pokud toto cyklické namáhání proudem, který mění směr vadí, tak nejhorší jsou režimy, kdy je baterie nabitá a měniče vyrábějí 230 V. Čím víc vyrábějí, tím vyšší je i proud, který lítá z jednoho směru na druhý.
Vlastní "primitivní" způsob měření klešťákem je +- v souladu s tím, co ukazoval osciloskop na bočníku. U střídavé složky proudu převažuje těch 100 Hz, což klešťák změří asi stejně jako 50 Hz.
Ještě jsem osciloskopem hledal co je ten signál kolem 37 MHz, který jsem naměřil. Není to kontinuální signál, ale jsou to pulzy, které se opakují v pravidelných intervalech. Čert ví, co to je.
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS