Návratnost FVE v r.2006

Souhrn tématu

Diskuze se zaměřuje na ekonomickou návratnost fotovoltaických elektráren (FVE) v roce 2006, především v porovnání jednoduchého ohřevu vody pomocí bojleru a plnotučného FVE systému s bateriemi. Autor podrobně rozebírá náklady na jednotlivé komponenty, roční úspory a dobu návratnosti investice, která se pohybuje mezi 6 až 13 lety v závislosti na konfiguraci. Zmiňuje také praktické aspekty jako výpadky proudu, spotřebu energie a možnosti optimalizace systému, přičemž upozorňuje na vyšší pořizovací cenu bateriového řešení oproti jednoduchému bojleru.
rva
Reputace:948
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Návratnost FVE v r.2006

Nový příspěvek od rva »

Asi jde o to, že ohřev boileru nijak nezvýší nezávislost na distribuci a ani nesníží fakturu placenou za elektřinu. Teprve normální fv elektrárna dá člověku kousek nezávislosti a svobody, což se projeví i na faktuře.
A že nějaká energie zůstane na střeše? No to vůbec nevadí. Tomu, co fv nemá, zůstane na střeše úplně všechno.
betmen
Reputace:167
Lokalita: nedaleko od Trencina
Systémové napětí: >48V
Výkon panelů [Wp]: 2080 + 7320
Kapacita baterie [kWh]: 9,6

Nový příspěvek od betmen »

musim nesuhlasit.
Siton mi minuly rok vyrobil cez 1MWh do bojleru (nemam cely rok v HA, kedze mi v marci 2025 padla databaza).
predtym som ohrieval TUV prietokom cez plynovy kotol. takze zvysil nezavislost na DS, alebo plyne a zaroven aj znizil platby minimalne o 1MWh za energie.
zalezi na uhle pohladu, ci clovek berie teplu vodu ako nezavislost bez potreby nakupu energii...
stacionárny dom :
2kWp - Siton210, 2x 100L Drazice
7,3kWp (JV - 3,7kWp, J - 1,2kWp, SZ - 2,4kWp) - Must PV1800 VHM 5548, Calb 16 x 180Ah
pojazdný dom:
120Wp + 12V, 200Ah LiFePo
prenosná elektráreň:
homemade skladaci 2x60Wp + 12V, 60Ah LiFePo + 75Ah olovo
vk_1
Reputace:59

Nový příspěvek od vk_1 »

XKrement píše: čtv dub 16, 2026 8:16 pm
2x victron MS 5000 = 40000kč
12x panel=36000kč
Regler 150/85 za 11000kč
Regler 150/45 za 5000kč
AC vodič cyky 3x6 = 3500kč
DC vodiče 2400kč.
BMS 1ks 2800kč
Baterie 32kWh za 60000kč
Regál pod baterii 5000kč

Jestli jdeš opravdu po ceně, kup si Deye 12 kW za 40tis., k tomu jen jednu 16 kWh baterku, a nejlevnější panely, klidně bazarové. Pak uvidíš, jestli má cenu to rozšiřovat dál.

Victron 150/100 regl stojí 10tis s DPH
https://www.obchod77.cz/produkt/victron ... 232b3c9bea
Victron Multiplus II 5000 stojí 17tis s DPH (Nkon.nl)
Já bych ho dneska ale nekupoval, koupil bych si rovnou Multiplus 6k5.

Když na Victron systém komponenty poptáš všechny najednou, dostaneš ještě výraznou slevu, i v ČR, třeba i4wifi.

Regl 150/45 bych ani nekupoval, je to malý výkon. Kupuju vždycky 150/100 s můžu rozšiřovat přidáváním paralelních stringů s podobnými parametry, i v jiném směru, třeba na zahradě atd.
Neznám situaci, ale dost možná půjde všechny panely pověsit na jediný regl, verze 150/100 umí 70A na vstupu.

Panely, třeba JinkoSolar JKM450N-54HL4R stojí 60 EUR (memodo). Plus DPH a doprava, takže 12ks cca 25tis s DPH a dopravou až domů.

Ve výpočtu návratnosti nevidím elektrické auto :D
dipos
Reputace:22
Lokalita: Jindřichov u Krnova
Systémové napětí: ~60 V
Výkon panelů [Wp]: 2 700
Kapacita baterie [kWh]: VŽDY bude 0 kWh

Nový příspěvek od dipos »

rva píše: pát dub 17, 2026 7:24 pm
Asi jde o to, že ohřev boileru nijak nezvýší nezávislost na distribuci a ani nesníží fakturu placenou za elektřinu.
Musím naprosto nesouhlasit.
Moje výroba z Ohřívárny vody ECO SOLAR činila pouze 5 786 kWh, které jsem nemusel odebrat z Ďábelské Sítě, což představuje cca 47.000 Kč. Pouze činný výkon, paušály musím platit stejně, a pokud nesvítí mám smolíka.
Takže jasně že sníží fakturu , jinak bychom to nestavěli. Problém je pouze v tom, že dost hodně toho mohlo zůstat na střeše.
Až se vyřeší MTTP regulace odporové zátěže, tak je vyhráno. Kvadrát proudu má zásadní vliv na účinnosti systému jako celku.
Stačí 6 kusů 400W odporových trubic z nástěnných ohřívačů, ideální topidlo.
Dále 5 proudovych relátek, plastový rozvaděč a kabel 2 x 4x1mm v licně.
Někteří již mají upravené AKU kamna.
Právě jednoduchá akumulace Aku kamna.
Baterie citlivá na stabilitu a provozně náročná.

Primární je však ohřívání vody.
Pokud někdo onemocněl nemocí sluneční nehospodárnosti, může akumulovat.
Když FVE tak podloženou agregátem bez DS,ale to je investiční scifi.
Hranatá sinusovka, můj sen. :yes:
Sluneční ohřívárna TUV 2,7 kWp, ECO Solar Boost 3,5 kW PRO, Boilery 120 L + 100 L
JirkaE
Reputace:338
Lokalita: Kousek od Rozvadova
Výkon panelů [Wp]: 7350
Kapacita baterie [kWh]: 38

Nový příspěvek od JirkaE »

XKrement píše: čtv dub 16, 2026 8:16 pm
Kde dělám chybu v logice?
Má smysl mít 2 paralelní MS II 5000, když bych měl jen 8kWh baterie?
Má smysl mít 12x 660Wp panelů, když bych měl jen 8kWh baterie?
Každý dům a domácnost je jiná a nejlevnější uložiště je voda a to i s TČ.
Pokud jede TČ přímo do trubek a radiátorů non-stop / 24h denně / je to úplně jiný, než když v moment kdy slunce svítí ohřeješ velkou akumulační nádrž ( která pak přes noc topí celý dům místo TČ ) - když Ti jde z FV 6kW.

Pokud to neefektivně vytěžuješ - pak bude neektivní i ta investice.

Až budeš kupovat nové TČ budeš to taky takhle počítat a připočítáš si to k těm kWh které TČ sežralo aby si zjistil kolik Tě vlastně každá kWh skrz TČ stála ??? Mohl by si to prosím na kWh které TČ prošli přepočítat už dnes versus stáří TČ ?

Já koupím po 7 letech provozu krbovek na dřevo 2 nové šamotky a rošt za cca 2000Kč kolik bude stát první oprava TČ Tebe ?

12 x 660Wp = 7,9kWp - v březnu OK jede ještě trochu TČ - ale spotřebuješ to v dubnu a dál ? Z čeho přesně počítáš tu návratnost ?

8kWh baterka moc nepomůže, pokud 80% energie zůstane na střeše a nemá kam jít a žádný spotřebič to přes léto neodebírá - třeba e-auto = návratnost se velmi prodlužuje a připomíná mě to Němce s 5kWp na střeše a 5kWh baterii - kdy to celý den valí za mrzký peníz do sítě (protože není nikdo doma a klidová spotřeba domu je 200W) a večeři už si musí vařit z DS protože z 5kWh baterie je využitelných cca 4kWh a nestačí to skoro ani do večeře.

Poslední perličkou pak to, že se všichni osprchují (19,00-21,00) a voda se dohřeje zpět na požadovanou teplotu z DS nebo plynem (protože mají malou zásobu teplé pitné vody a ohřívají ji - ve špatný moment) :lol::lol::lol:
Při tomhle způsobu používání FV - se ta FV v životě nezaplatí a nový měnič nebo něco přijde dřív než....

A naopak v zimě, kdy ji nejvíce potřebuješ dává FV 5-10% a s TČ na přímo se zapíná nejvíc v noci když jde teplota hluboko dolů...
Myslím porovnání provozu TČ bez AN - která se ohřeje přes den - když FV něco dává.

Pokud bude hezký zimní den a FV se rozjede 10,00 - 14,00 ta baterka se rychle naplní a Ty to nestihneš spotřebovat ani v zimě a zůstane něco na střeše i v tý zimě.

Já třeba nejsem žádný šílený ekolog a e-auto byl ryze ekonomický krok u nás = pro mě je to levný ježdění + 65kWh uložiště a nyní je venku teplo a já se usmívam, když vypnu auto knoflíkem a na dipleji se mě objeví ta závěrečná zpráva - že sem ujel 200km a spotřeboval 37kWh
A taky mám radost že až přijde první přebytek z FV - tak to pustím do auta - což je bezedná studna.

Upřímně - já sem měl bez auta uložiště : 42kWh do vody (3 x 14kWh bojlery) + cca 32-33kWh využitelný energie v baterkách a od konce dubna - září už mám nevyužitý přebytky a zůstává na střeše - ve 4 členné domácnosti se 7,3kWp kdy některé panely jsou už 20let staré...
A přidal sem 65kWh uložiště auto.

A ty si napsal 7,9kWp + 8kWh uložiště - tak si to tak nějak porovnej 😉 souhlasím s názorem - že Tvůj scenář je nejhorší možný.

Kolik z toho spotřebuješ Ty ? A kolik v tý zimě kdy se elektroměr točí jak o závod ?

Myslím si, že na to jdeš špatně a ano z toho co popisuješ je ta návratnost u Tebe maličko sci-fi.

Nyní přidám 2,88kWp přístřešek na auto z panelů z bazaru za 60Eur (12ks po 5Eurech) a je mě úplně buřt - co si o tom kdo myslí....
Panely jsou za pár minut s ocelovým kartáčem na flexe jako nové a úbytek výkonu 10% z původního mizerného výkonu mě vůbec nevadí.
A ty počítaš panel za 3000Kč/kus - no - pak se nediv - že Ti to moc nevychází...

Pro mě / nás - to smysl má a o návratnosti nepochybuju - vše sem postavil z peněz, které FV sama na sebe postupně vydělala a sama se již dávno prvotní investice do ohřevu vody i zaplatila a vydělává / šetří nám dál

TČ přidám jako poslední - až na to budu mít v zimě dostatečný výkon - do té doby dál sekérečka anebo kupované palivo (u nás dřevo a dřevěné brikety)

Tobě doporučuju sledovat spotřeby a pak přemýšlet o tom, jestli to jde změnit a nějak ten výkon využívat nebo ukládat - když to přes den vyrábí svá maxima protože spotřeba rozložená do 24h - bude asi vyžadovat i zásobu nejméně na 30-35h aby to trošku fungovalo a mělo efekt včetně nemalých ztrát spojených s ukládáním energii 😉 (opravdu je cca 20-30% vyrobené energie fuč - pokud se nevyužívá přímo a topit v kůlně měničem moc smysl nemá)

Přímý ohřev vody rozhodně smysl má - pokud je co ohřívat a má dostatečnou rezervu a je dobře postavený pro letní i zimní režim = dva bojlery.

Stále je zde i verze BEZ baterii - ale i zde je potřeba tu energii využívat když zrovna je k dispozici = přes den - vše ohřát a naakumulovat - v noci pak jet v režimu minimální spotřeby - ale opět to znamená nějakou zásadní akumulačku - která se ohřeje, když FV vyrábí a nějak chytře to řídit a vytěžovat.

Nejde jen o to, tu energii vyrobit - ale taky ji smyslně využít / uložit / spotřebovat a to platí i ohřevu vody - i o plnotučné verzi dospělácké FV - teprve pak ta efektivita a návratnost dává nějaký smysl.
Porovnání všech 4 stringů a nově i finálový celek s Victron a teploty vody bojlerů 1-3 a už i e-Transit :D : DC - WATTMETR / Victron / Bojlery

Domovské vlákno : Jirkova FVE
Spirály v bazaru : Spirály 55V - Je tam i ten test;)
rva
Reputace:948
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 40

Nový příspěvek od rva »

FVE bez baterie jen pro ohřev vody (a jiných tepelných spotřebičů) je slepá ulička. Velmi brzy se narazí na limit, kdy spotřebu elektřiny od distributora nejde snížit. Obdobně na tom je fototermika. Pokud se s tím člověk nechce smířit a má vhodné podmínky, musí začít znovu (skoro) od začátku. To mu dá možnost nejen významně snížit závislost na distribuci (výpadek distribuce ani nezaregistruje), ale i zvýšit spotřebu (solární) elektřiny.
Namátkou: proč nahřívat Sitonem akumulační kamna, když tepelné čerpadlo dodá z elektřiny 3x víc tepla?
TomHC
Reputace:857
Lokalita: Hlohovec, SR
Výkon panelů [Wp]: 8820
Kapacita baterie [kWh]: 30

Nový příspěvek od TomHC »

Namátkou: proč nahřívat Sitonem akumulační kamna, když tepelné čerpadlo dodá z elektřiny 3x víc tepla?

Ponevač je to levnejší!
2x MUST PH1800 5.5kW, 9kWp V+J+Z, 600 Ah LiFePO4 s BMS JBD 200A, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome , BMS UART-TS485 adaptér
lemra79
Reputace:86
Lokalita: Usteckoorlicko
Výkon panelů [Wp]: 12360
Kapacita baterie [kWh]: 10?

Nový příspěvek od lemra79 »

To RVA: Ano, z tveho i meho pohledu to slepa ulicka je, proto jsme se k tomu reseni nerozhodli. Ale jsou lidi, kterym to proste staci a svobodne se k tomu rozhodnou. Vytapet sitonem akumulacky, ktere jsou stavajici je potom investicne skoro zadarmo. Jasne ze tepelko je efektivnejsi, ale je zas nutna investice.

Pokusy se sitonem me vubec neurazej a rad je podporim. Vadi me spis vecni teoretici a skutek utek.
Jinko 225 W / 6,075 kWp, GWL/Sunny Mono 310Wp / 2,79 kWp, Energetica 385 Wp / 3,495 kWp
PIP 5048 MG, Multiplus II 5kW, Fangpusun MPPT150/60TR, Victron mppt 150/35 BT
li ion 350 Ah@58V, venus@rpi3+, celkem instalováno 12,36 kWp, 460 m.n.m.
XKrement
Reputace:6
Lokalita: Nošovice

Nový příspěvek od XKrement »

Ty panely - malá změna - Naskladnili je včera, jsou za 62E(bez dph) a musím vzít celou paletu 37ks. To mění bilanci. Kdyby tedy někdo tady kolem F-M chtěl nějaké 660Wp Aiko Stellar 3N+72 A-MDE72Dw ABC Bifa 2382mm x 1134mm....

Počítat návratnost TČ se samozřejmě musí. Ale ne vůči moci si zatopit, ale vůči jinému zdroji tepla. A taky COP, servis, obsluha, pohodlnost...

Spotřeba vody - u nás nejvíce večer při sprchování. Přes den sem tam mytí nádobí. Bojler se přes den nahřeje a večer částečně vybije. Bojler mám na noc vypnutý, protože chladne rychleji když se furt v noci dohřívá. Ráno je teplá vždy, jen ne vařící. Denní spotřeba z DS je 7kWh v zimě a 5-6 v létě(teplejší vstupní voda).

Topení - bo mám TČ, topím ZÁSADNĚ přes den. Ani při větších mrazech teplota v noci nespadne ani o 2°C(z 25 na 23°C). Pokud je venku přes den třeba -10°C, TČ jede max.14h s otopnou vodou 29-32°C. Nicméně, moje snaha je při větších mrazech topit dřevem v KK místo TČ. Je 18.duben - topil jsem tak 6x? po 2h do podlahy ať nezebe. Včera vůbec. Ráno je na teploměru 22,4°. V noci bylo lehce nad nulou. Dnes má svítit a topit zase nebudu. Jo, zapomněl jsem. Při stavbě domu jsem počít návratnost :D Do zateplení. Jestli dát 15cm, nebo 30cm. Měl jsem dát 50...

Euto - není to o ekologií. Je to o ekonomice. Až bude větší konkurence v technologii "baterie dobíjená v případě potřeby benzínem", jak to mají číňani, změní to paradigma. Klasický benzín/nafta už bude jen pro tahaní těžkých nákladů a pro fanoušky Motoristů. Uvažuji nad ním čím dál tím víc(teď nemáme žádné auto). A jak tady mnohokrát zaznělo. S eutem ta návratnost je o hodně rychlejší.

Návratnost - Stabilní spotřebu máme 6MWh. Z toho jsou 3MWh otop domu od října do dubna. 2MWh bojler celý rok. 1MWh domácnost celý rok. Jde velmi jednoduše nasimulovat spotřebu a výrobu v jednotlivých měsících. Jsou tabulky na počet osluněných dní pro každou lokalitu a roční dobu. Bojler se dá nahřát z 50 na 70 a bude TUV na 2 dny. Dodatečná izolace bojleru je nutná. Přesto nejsem proti baterii. I v mém případě mám spočítáno, že tam ta návratnost proti DS je relativně rychlá. Rozhodilo mě však, že bateriové řešení je 5x dražší než bojler-řešení. Jasně, beru, že ty panely jsou o třetinu(-10000kč) dražší než by mohly být, baterie by šla taky sehnat levněji(-10000kč). Střídače jsou 2 místo jednoto(-20000), střídač z NL za 17000 místo 20000kč(-3000kč), MTTP z NL taky levněji.

Baterie - 8kWh - souhlas, to je málo. Bude to 32kWh. Výpočty jsou přesvědčivé a zdejší zkušenosti to potvrzují.