Správný chránič pro ostrovní systém

Souhrn tématu

Diskuze se věnuje správnému výběru a zapojení chrániče v ostrovním elektrickém systému, zejména při provozu bez připojení na distribuční síť. Uživatelé řeší problémy s impedancí, správným uzemněním a ochranou proti přepětí, včetně doporučení nepřerušovat ochranný vodič PE a používat kvalitní přepěťové ochrany. Důraz je kladen na dodržování norem a odbornou instalaci, aby byla zajištěna bezpečnost a spolehlivost systému.
kuba47
Reputace:39
Lokalita: Krušné hory
Systémové napětí: 48V
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Správný chránič pro ostrovní systém

Nový příspěvek od kuba47 »

lukas.okoun píše: čtv dub 02, 2026 10:37 am
když se přifázuje tak HOP se propojí s PEN girdu a tedy má ne 5ohmů ale nějaké 3
A těch 5 ohmů je ta hodnota, která se revizákovi nelíbila, nebo se jednalo o tu impedanci sítě Z(L-PE), kterou jsem předtím zmiňoval?

Ono 5 ohmů se zdá málo, ale když třeba na dvou fázích bude 16A odběr a kontakt PEN na stykači nebude funkční, na té třetí fázi už bude téměř mezifázové napětí a to se mnoha spotřebičům nemusí líbit. 3f systém je v tomhle rizikový, jen za poslední rok jsem viděl 4 případy, kdy si takhle lidi odpálili spotřebiče chybou při odpojování N (jednomu se to povedlo hned dvakrát za sebou :D ).
lukas.okoun
Reputace:3

Nový příspěvek od lukas.okoun »

zasílám ten obrázek, snad to bude jasné...

Obrázek
lukas.okoun

celá idea proč vniklo tohle odepínání CELÉHO ČEZ přívodu je v tom že prostě nechci řešit nějaké přepětí co mi přilítne při bouřce z ČEZu což bohužel se stávalo relativně často že přepětí přiletělo :(
Ghost86
Lokalita: SK - Kysuce

Nový příspěvek od Ghost86 »

Som zmäteny z toho obrazka.
Cize ty stykacom prerusujes fazy a N alebo PEN? Alebo na obrazku mas N. Bod rozdelenia potom tiez prerusis a ostane ti plavajuce N. Je to nejake dive.
Diablo1st
Reputace:220
Lokalita: MY, SR
Výkon panelů [Wp]: 10200
Kapacita baterie [kWh]: 28

Nový příspěvek od Diablo1st »

lukas.okoun píše: čtv dub 02, 2026 10:37 am
no ale mám pocit že to nechápete, mám normálně v baráku svoji zemi na HOP, ta má normálně okolo 5 ohmů (na to se nesahá), stykač který zajišťuje přifázování ke GRIDU udělá to že když se přifázuje tak HOP se propojí s PEN girdu a tedy má ne 5ohmů ale nějaké 3, rozhodně se ale nekoná žádný provoz bez PE :)
No podľa toho merania Impedancie tam tých 5ohm pravdepodobne nebude, preto ti to meranie nevychádza a je ok až vtedy keď pripojíš PEN z gridu. Daj si znova premerať uzemnenie.
Victron ESS AC Coupling:
2,75kWp on-grid + 3,3kWp a 4,15kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 2x 17x280Ah + JK BMS
lukas.okoun

revizák měří impedanci sítě L-PE
kodl69
Reputace:1064
Lokalita: severně od Brna
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh

Nový příspěvek od kodl69 »

POdle toho obrázku je to zapojený jako síť TT. To se nedoporučuje používat už víc než 20 let. tj nemáš funkčí ochranu při poruše na kabelu co vede od rozvaděče. No a v domě podmínečně. Ten drát do domu je fakt modrej? A fakt je modrej ten drát co vede na sloup? U elektroměru je chránič?
Jestli jo, tak to není PEN ale N A v normě je jasně napsaný, žer CELÁ INSTALACE z ajedním ochranným prvkem musí být připojena na jeden ochranný vodič. Tohle je kočkopes. Je fakt problém to zapojit tak jak to má být?
A tohle tě fakt před přepětím neochrání, na to je přepěťová ochrana a uvedení na stejný potenciál, tj. to pospojování.
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
Soban
Reputace:308
Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 3600
Kapacita baterie [kWh]: 16

Nový příspěvek od Soban »

Dle obrázku to máš namalované blbě, pen který vede do domu je zelenožlutý a ty ho máš modrý, když chceš odpojovat ČEZ dej stykač za jističe a v žádném případě neodpojuj tu zem, že je na ni připojen ten modrý od ČEZu neřeš!
Prostě zelenožlutý se neodpojuj v žádném případě! Nesmí vést přes žádný vypínač!
3,6kWp::pv:: | 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh*batt*
kodl69
Reputace:1064
Lokalita: severně od Brna
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh

Nový příspěvek od kodl69 »

Ještě bych si dovolil poznámku: elektrika je vyhrazené technické zařízení, stejně jako plynové, tlakové zařízení a zdvihací zařízení. Rozvody plynu sis udělal taky sám? a o víkendech chodíš sousedům do bytovky spravovat výtah? Nemám nic proti svépomoci, ale aspoň to dělej pod dohledem někoho, kdo ví co dělá. A nebude to pvní člověk, kterýho potkáš v hospodě a tvrdí o sobě, že je elektrikář...
P.S: Podobnejch nádher potávám pořád víc a víc. Asi se z lesů vynořují zapomenutí partizáni. 80 let po válce. A někteří tvrdí, že dopoledne dělají pro firmy provozující DS v dané oblasti. Doporučuju nakoupit svíčky a petrolejky, protože tohle už dlouho nemůže fungovat. Další level neodbornosti viz Cipis a jeho zkušenost s "elektrikářem od eonu"
PS2: Ještě bych zkusil trochu o pojmech:
- PEN vodič, terý má kombinovanou funkci vodiče ochrannného (PE) a nulového (N), vždy zelenožluté barvy, na koncích přiznačeno modře. Minimální průřez PEN vodiče je 10mm2 CU a nebo 16mm2 Al.
- PE - ochranný vodič. vždycky zelenožlutá po celé délce. PE (a tím pádem ani PE-N, PEN) se NIKDY nepřerušuje, nespíná.
Místo rozdělení vodiče PEN na PE a N musí být spojeno s uzemněním. Za tímto bodem se už NIKDE nesmí PE a N spojit. Něco nejasného? Tak už jenom zbývá to přepojit tak, jak to má být. Ještě by mě zajímalo, jak může být v rozvaděči měření nějakej stykač, když je v připojovacích podmínkách jasně napsaný co v rozvaděči měření může být a že tam nesmí být nic dalšího...
Jak vypadá ochrana před přepětím je jiná kapitola, a musí se řešit KOMPLEXNĚ a ne nějakým nesmyslným odpojením stykačem. ty 4mm na kontaktech blesk přeskočí jak nic. A ještě shoří ten stykač...
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
unicast
Reputace:453
Lokalita: JV od pekla :)
Výkon panelů [Wp]: 5100
Kapacita baterie [kWh]: 49

Nový příspěvek od unicast »

lukas.okoun píše: čtv dub 02, 2026 12:36 pm
celá idea proč vniklo tohle odepínání CELÉHO ČEZ přívodu je v tom že prostě nechci řešit nějaké přepětí co mi přilítne při bouřce z ČEZu což bohužel se stávalo relativně často že přepětí přiletělo :(
A to samozřejmě nejlépe vyřešíš tím, že ten PEN vodič řádně přizemníš i u sebe v domě, čili propojíš se svým PE.
lukas.okoun

pokud jak píšeš řádně uzemním PEN vodič v domě tak blesk akorát pošlu z vedení do baráku protože samozřejmě cesta nejmenšího odporu funguje a to já nechci, pokud vedení od ČEZu zruším tím že ho odpojím a je fuk jestli to udělám šroubovákem manuálně, že to vyšroubuji ze svorkovnice a nebo to udělám odpojovačem všeho ala stykač je přeci to samé, nebo není? v čem tedy prosím? stykač může mít poruchu a odpojí jen něco? hmm úplně stejná porucha může být špatný dotek na svorkovnici a uhoří mi PEN...
Ferda2
Reputace:15
Lokalita: Pardubice
Výkon panelů [Wp]: 6200
Kapacita baterie [kWh]: 20,8

Nový příspěvek od Ferda2 »

No komu není rady tak ..., jinak přepětí se v případě např. úderu blesku v okolí šíří i zemí takže jediná ochrana je instalovat správné přepěťovky!!! Jinak řádné uzemnění znamená mít ho lepší než DS v daném místě tj. min. 3 Ohm
ISolar-SMG-III-11kW-wifi + Epever ET7420NC G3 + Bell MR4316AC NG
Soban

Tím že odpojíš zemnění to jenom zhoršíš! Přepětí tě ten stykač přeskočí.

Vyhořelo mě X věcí a přes DS to nepřišlo.... (tam byly přepěťovky OK)
lukas.okoun

takže stručně řečeno z vaši mouder tedy bezpečné je nebýt v čistém ostrovu ale mít dráty od GRIDU?
Soban

Panebože co nechápeš že z DS se odpojují pouze fáze!

A proti úderu blesku si musíš dát bleskojistky, pro přepětí přepěťovky atd.....

Jinak porušuješ normy zelenožlutý nesmíš přerušovat!