Správný chránič pro ostrovní systém
Souhrn tématu
Diskuze se věnuje problémům s výběrem správného chrániče pro ostrovní systém, zejména při špatné impedanci a provozu bez připojení na veřejnou síť. Uživatelé upozorňují na důležitost správného uzemnění a dodržování norem, zároveň však zdůrazňují fyzikální aspekty ochrany proti přepětí a bleskům. Doporučuje se nepřerušovat PEN vodič a instalovat kvalitní přepěťové ochrany pro bezpečný provoz ostrovního systému.
- kuba47
- Reputace:39
- Lokalita: Krušné hory
- Systémové napětí: 48V
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: Správný chránič pro ostrovní systém
A těch 5 ohmů je ta hodnota, která se revizákovi nelíbila, nebo se jednalo o tu impedanci sítě Z(L-PE), kterou jsem předtím zmiňoval?lukas.okoun píše: čtv dub 02, 2026 10:37 amkdyž se přifázuje tak HOP se propojí s PEN girdu a tedy má ne 5ohmů ale nějaké 3
Ono 5 ohmů se zdá málo, ale když třeba na dvou fázích bude 16A odběr a kontakt PEN na stykači nebude funkční, na té třetí fázi už bude téměř mezifázové napětí a to se mnoha spotřebičům nemusí líbit. 3f systém je v tomhle rizikový, jen za poslední rok jsem viděl 4 případy, kdy si takhle lidi odpálili spotřebiče chybou při odpojování N (jednomu se to povedlo hned dvakrát za sebou
8.8kWp @ Anern SCI-MAX-10200, LiFePO4 280Ah 16s2p, JK PB2A16S20P, AC nabíječka Easun SMH
3.6kWp @ Siton 210 SMD
3.6kWp @ Siton 210 SMD
- lukas.okoun
- Reputace:3
zasílám ten obrázek, snad to bude jasné...

- lukas.okoun
celá idea proč vniklo tohle odepínání CELÉHO ČEZ přívodu je v tom že prostě nechci řešit nějaké přepětí co mi přilítne při bouřce z ČEZu což bohužel se stávalo relativně často že přepětí přiletělo 
- Ghost86
- Lokalita: SK - Kysuce
Som zmäteny z toho obrazka.
Cize ty stykacom prerusujes fazy a N alebo PEN? Alebo na obrazku mas N. Bod rozdelenia potom tiez prerusis a ostane ti plavajuce N. Je to nejake dive.
Cize ty stykacom prerusujes fazy a N alebo PEN? Alebo na obrazku mas N. Bod rozdelenia potom tiez prerusis a ostane ti plavajuce N. Je to nejake dive.
- Diablo1st
- Reputace:220
- Lokalita: MY, SR
- Výkon panelů [Wp]: 10200
- Kapacita baterie [kWh]: 28
No podľa toho merania Impedancie tam tých 5ohm pravdepodobne nebude, preto ti to meranie nevychádza a je ok až vtedy keď pripojíš PEN z gridu. Daj si znova premerať uzemnenie.lukas.okoun píše: čtv dub 02, 2026 10:37 amno ale mám pocit že to nechápete, mám normálně v baráku svoji zemi na HOP, ta má normálně okolo 5 ohmů (na to se nesahá), stykač který zajišťuje přifázování ke GRIDU udělá to že když se přifázuje tak HOP se propojí s PEN girdu a tedy má ne 5ohmů ale nějaké 3, rozhodně se ale nekoná žádný provoz bez PE
Victron ESS AC Coupling:
2,75kWp on-grid + 3,3kWp a 4,15kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 2x 17x280Ah + JK BMS
2,75kWp on-grid + 3,3kWp a 4,15kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 2x 17x280Ah + JK BMS
- lukas.okoun
revizák měří impedanci sítě L-PE
- kodl69
- Reputace:1064
- Lokalita: severně od Brna
- Výkon panelů [Wp]: 8kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
POdle toho obrázku je to zapojený jako síť TT. To se nedoporučuje používat už víc než 20 let. tj nemáš funkčí ochranu při poruše na kabelu co vede od rozvaděče. No a v domě podmínečně. Ten drát do domu je fakt modrej? A fakt je modrej ten drát co vede na sloup? U elektroměru je chránič?
Jestli jo, tak to není PEN ale N A v normě je jasně napsaný, žer CELÁ INSTALACE z ajedním ochranným prvkem musí být připojena na jeden ochranný vodič. Tohle je kočkopes. Je fakt problém to zapojit tak jak to má být?
A tohle tě fakt před přepětím neochrání, na to je přepěťová ochrana a uvedení na stejný potenciál, tj. to pospojování.
Jestli jo, tak to není PEN ale N A v normě je jasně napsaný, žer CELÁ INSTALACE z ajedním ochranným prvkem musí být připojena na jeden ochranný vodič. Tohle je kočkopes. Je fakt problém to zapojit tak jak to má být?
A tohle tě fakt před přepětím neochrání, na to je přepěťová ochrana a uvedení na stejný potenciál, tj. to pospojování.
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
- Soban
- Reputace:308
- Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: 3600
- Kapacita baterie [kWh]: 16
Dle obrázku to máš namalované blbě, pen který vede do domu je zelenožlutý a ty ho máš modrý, když chceš odpojovat ČEZ dej stykač za jističe a v žádném případě neodpojuj tu zem, že je na ni připojen ten modrý od ČEZu neřeš!
Prostě zelenožlutý se neodpojuj v žádném případě! Nesmí vést přes žádný vypínač!
Prostě zelenožlutý se neodpojuj v žádném případě! Nesmí vést přes žádný vypínač!
3,6kWp
| 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh
- kodl69
- Reputace:1064
- Lokalita: severně od Brna
- Výkon panelů [Wp]: 8kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
Ještě bych si dovolil poznámku: elektrika je vyhrazené technické zařízení, stejně jako plynové, tlakové zařízení a zdvihací zařízení. Rozvody plynu sis udělal taky sám? a o víkendech chodíš sousedům do bytovky spravovat výtah? Nemám nic proti svépomoci, ale aspoň to dělej pod dohledem někoho, kdo ví co dělá. A nebude to pvní člověk, kterýho potkáš v hospodě a tvrdí o sobě, že je elektrikář...
P.S: Podobnejch nádher potávám pořád víc a víc. Asi se z lesů vynořují zapomenutí partizáni. 80 let po válce. A někteří tvrdí, že dopoledne dělají pro firmy provozující DS v dané oblasti. Doporučuju nakoupit svíčky a petrolejky, protože tohle už dlouho nemůže fungovat. Další level neodbornosti viz Cipis a jeho zkušenost s "elektrikářem od eonu"
PS2: Ještě bych zkusil trochu o pojmech:
- PEN vodič, terý má kombinovanou funkci vodiče ochrannného (PE) a nulového (N), vždy zelenožluté barvy, na koncích přiznačeno modře. Minimální průřez PEN vodiče je 10mm2 CU a nebo 16mm2 Al.
- PE - ochranný vodič. vždycky zelenožlutá po celé délce. PE (a tím pádem ani PE-N, PEN) se NIKDY nepřerušuje, nespíná.
Místo rozdělení vodiče PEN na PE a N musí být spojeno s uzemněním. Za tímto bodem se už NIKDE nesmí PE a N spojit. Něco nejasného? Tak už jenom zbývá to přepojit tak, jak to má být. Ještě by mě zajímalo, jak může být v rozvaděči měření nějakej stykač, když je v připojovacích podmínkách jasně napsaný co v rozvaděči měření může být a že tam nesmí být nic dalšího...
Jak vypadá ochrana před přepětím je jiná kapitola, a musí se řešit KOMPLEXNĚ a ne nějakým nesmyslným odpojením stykačem. ty 4mm na kontaktech blesk přeskočí jak nic. A ještě shoří ten stykač...
P.S: Podobnejch nádher potávám pořád víc a víc. Asi se z lesů vynořují zapomenutí partizáni. 80 let po válce. A někteří tvrdí, že dopoledne dělají pro firmy provozující DS v dané oblasti. Doporučuju nakoupit svíčky a petrolejky, protože tohle už dlouho nemůže fungovat. Další level neodbornosti viz Cipis a jeho zkušenost s "elektrikářem od eonu"
PS2: Ještě bych zkusil trochu o pojmech:
- PEN vodič, terý má kombinovanou funkci vodiče ochrannného (PE) a nulového (N), vždy zelenožluté barvy, na koncích přiznačeno modře. Minimální průřez PEN vodiče je 10mm2 CU a nebo 16mm2 Al.
- PE - ochranný vodič. vždycky zelenožlutá po celé délce. PE (a tím pádem ani PE-N, PEN) se NIKDY nepřerušuje, nespíná.
Místo rozdělení vodiče PEN na PE a N musí být spojeno s uzemněním. Za tímto bodem se už NIKDE nesmí PE a N spojit. Něco nejasného? Tak už jenom zbývá to přepojit tak, jak to má být. Ještě by mě zajímalo, jak může být v rozvaděči měření nějakej stykač, když je v připojovacích podmínkách jasně napsaný co v rozvaděči měření může být a že tam nesmí být nic dalšího...
Jak vypadá ochrana před přepětím je jiná kapitola, a musí se řešit KOMPLEXNĚ a ne nějakým nesmyslným odpojením stykačem. ty 4mm na kontaktech blesk přeskočí jak nic. A ještě shoří ten stykač...
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
- unicast
- Reputace:453
- Lokalita: JV od pekla :)
- Výkon panelů [Wp]: 5100
- Kapacita baterie [kWh]: 49
A to samozřejmě nejlépe vyřešíš tím, že ten PEN vodič řádně přizemníš i u sebe v domě, čili propojíš se svým PE.lukas.okoun píše: čtv dub 02, 2026 12:36 pmcelá idea proč vniklo tohle odepínání CELÉHO ČEZ přívodu je v tom že prostě nechci řešit nějaké přepětí co mi přilítne při bouřce z ČEZu což bohužel se stávalo relativně často že přepětí přiletělo
- lukas.okoun
pokud jak píšeš řádně uzemním PEN vodič v domě tak blesk akorát pošlu z vedení do baráku protože samozřejmě cesta nejmenšího odporu funguje a to já nechci, pokud vedení od ČEZu zruším tím že ho odpojím a je fuk jestli to udělám šroubovákem manuálně, že to vyšroubuji ze svorkovnice a nebo to udělám odpojovačem všeho ala stykač je přeci to samé, nebo není? v čem tedy prosím? stykač může mít poruchu a odpojí jen něco? hmm úplně stejná porucha může být špatný dotek na svorkovnici a uhoří mi PEN...
- Ferda2
- Reputace:15
- Lokalita: Pardubice
- Výkon panelů [Wp]: 6200
- Kapacita baterie [kWh]: 20,8
No komu není rady tak ..., jinak přepětí se v případě např. úderu blesku v okolí šíří i zemí takže jediná ochrana je instalovat správné přepěťovky!!! Jinak řádné uzemnění znamená mít ho lepší než DS v daném místě tj. min. 3 Ohm
ISolar-SMG-III-11kW-wifi + Epever ET7420NC G3 + Bell MR4316AC NG
- Soban
Tím že odpojíš zemnění to jenom zhoršíš! Přepětí tě ten stykač přeskočí.
Vyhořelo mě X věcí a přes DS to nepřišlo.... (tam byly přepěťovky OK)
Vyhořelo mě X věcí a přes DS to nepřišlo.... (tam byly přepěťovky OK)
3,6kWp
- lukas.okoun
takže stručně řečeno z vaši mouder tedy bezpečné je nebýt v čistém ostrovu ale mít dráty od GRIDU?
- Soban
Panebože co nechápeš že z DS se odpojují pouze fáze!
A proti úderu blesku si musíš dát bleskojistky, pro přepětí přepěťovky atd.....
Jinak porušuješ normy zelenožlutý nesmíš přerušovat!
A proti úderu blesku si musíš dát bleskojistky, pro přepětí přepěťovky atd.....
Jinak porušuješ normy zelenožlutý nesmíš přerušovat!
3,6kWp
- Mex
- Reputace:369
- Lokalita: Brno
- Systémové napětí: >48V
Dostáváš tady strašnou bídu proto, že je to (asi) proti předpisům.
Ale věcně je asi problém v tom, že to tvoje uzemnění (nějaká ta zakopaná tyč nebo pásek kolem základů) nefunguje tak dobře, jak si představuješ.
A asi tam ve výsledku impedance 5R nebude. Buď někde není něco pořádně připojené, nebo tam těch 5R není ani na začátku u té zakopané tyčky.
Nebo to revizák blbě měřil, což je taky možné, protože s měřením ostrova možná nemá až takové zkušenosti.
Ono to měření ostrova asi není tak úplně snadné. Co se bude brát jako vztažný potenciál, když tam není ten PEN z gridu?
A v případě ostrova je přece pro impedanci L-PE rozhodující to, jak to zařídí měnič. Ten jediný je připojený na L i na PE.
Podle mě ten tvůj argument, že u FVE někde v lese to bude podobné, je správný.
Ale už (asi) není správná představa, že odpojení PEN od gridu tě ochrání od přepětí v gridu.
Možná ano, možná ne. Podle toho, jak velký průser tam bude.
Takže já osobně bych se asi především snažil vylepšit tvé vlastní domácí uzemnění.
A PEN bych od gridu neodpojoval, i když v praxi to podle mě (při dobrém lokálním uzemnění) nebude mít žádný zásadní dopad.
Nemluvím teď o normách, mluvím o fyzice. A ta je (podle mě) důležitější než nějaké normy.
Země taky nepřestala obíhat kolem Slunce jen proto, že to tehdejší normy zakazovaly.
Ale věcně je asi problém v tom, že to tvoje uzemnění (nějaká ta zakopaná tyč nebo pásek kolem základů) nefunguje tak dobře, jak si představuješ.
A asi tam ve výsledku impedance 5R nebude. Buď někde není něco pořádně připojené, nebo tam těch 5R není ani na začátku u té zakopané tyčky.
Nebo to revizák blbě měřil, což je taky možné, protože s měřením ostrova možná nemá až takové zkušenosti.
Ono to měření ostrova asi není tak úplně snadné. Co se bude brát jako vztažný potenciál, když tam není ten PEN z gridu?
A v případě ostrova je přece pro impedanci L-PE rozhodující to, jak to zařídí měnič. Ten jediný je připojený na L i na PE.
Podle mě ten tvůj argument, že u FVE někde v lese to bude podobné, je správný.
Ale už (asi) není správná představa, že odpojení PEN od gridu tě ochrání od přepětí v gridu.
Možná ano, možná ne. Podle toho, jak velký průser tam bude.
Takže já osobně bych se asi především snažil vylepšit tvé vlastní domácí uzemnění.
A PEN bych od gridu neodpojoval, i když v praxi to podle mě (při dobrém lokálním uzemnění) nebude mít žádný zásadní dopad.
Nemluvím teď o normách, mluvím o fyzice. A ta je (podle mě) důležitější než nějaké normy.
Země taky nepřestala obíhat kolem Slunce jen proto, že to tehdejší normy zakazovaly.