Měření hladiny v nádrži
Souhrn tématu
Diskuse se věnuje měření hladiny vody v nádrži na dešťovou vodu pomocí ESP32 a senzoru QDY30A s rozhraním RS485. Uživatelé sdílejí zkušenosti s nastavením zapojení, kalibrací a řešením problémů s negativním napětím a komunikací přes Modbus RTU. Součástí je i doporučení na správné zapojení převodníku TTL/RS485 a odkazy na datasheety a návody, které pomáhají dosáhnout přesných a spolehlivých měření hladiny.
- Mex
- Reputace:368
- Lokalita: Brno
- Systémové napětí: >48V
Re: Měření hladiny v nádrži
Ten Temelín jsem zmínil proto, že i v tak náročném prostředí se podobná čidla používají.
To jeho čidlo je teda docela drahé. Tam už opravdu ten rozdíl mezi verzí s analogovým a digitálním výstupem není velký.
I když přínos toho digitálního proti proudovému čidlu taky nebude velký a ve finále to bude možná spíš pracnější.
V jednom případě zavolá knihovní funkci pro čtení AD převodníku, ve druhém pro přečtení dat ze sériového portu a nějaké jejich zpracování.
Interface na tu RS485 bude větší a dražší než 2 odpory pro proudové čidlo.
Nicméně bych si tipnul (ale nezkoumal jsem to), že to nebude mít něco jako Modbus, ale spíš nějakou proprietární komunikaci.
Obecně u analogových čidel se velmi snadno dělá diagnostika. Tam si prostě vystačím s multimetrem a hned vím.
U digitálních čidel je to vždy složitější.
Je to jako u starých aut bez elektroniky, která opravil každý schopný mechanik.
U dnešních aut, nacpaných elektronikou, si často bez specializované techniky člověk neškrtne.
To jeho čidlo je teda docela drahé. Tam už opravdu ten rozdíl mezi verzí s analogovým a digitálním výstupem není velký.
I když přínos toho digitálního proti proudovému čidlu taky nebude velký a ve finále to bude možná spíš pracnější.
V jednom případě zavolá knihovní funkci pro čtení AD převodníku, ve druhém pro přečtení dat ze sériového portu a nějaké jejich zpracování.
Interface na tu RS485 bude větší a dražší než 2 odpory pro proudové čidlo.
Nicméně bych si tipnul (ale nezkoumal jsem to), že to nebude mít něco jako Modbus, ale spíš nějakou proprietární komunikaci.
Obecně u analogových čidel se velmi snadno dělá diagnostika. Tam si prostě vystačím s multimetrem a hned vím.
U digitálních čidel je to vždy složitější.
Je to jako u starých aut bez elektroniky, která opravil každý schopný mechanik.
U dnešních aut, nacpaných elektronikou, si často bez specializované techniky člověk neškrtne.
- stano22
- Reputace:59
- Lokalita: SK-ZA
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 6500
- Kapacita baterie [kWh]: 25
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Je v tej trubke. Trubka je uchytena na dve objimky na koncoch. Take v pripade poruchy jedno cidlo vytiahnem a do trubky zasuniem druhe. Nemusim riesit uchytavanie kabelaze atd. Rovnako to mam na meranie vysky hladiny vo vodojemoch v niekolkych obciach, ale to je cista voda, cize pohoda.eman píše: čtv bře 26, 2026 6:37 pmstano22: Stano tou 50mm trubkou myslíš, že to tlakové čidlo je v té trubce nebo jenom chycené k té trubce?
Valdano: V klude. Len som sa podelil o skusenosti s takymito meraniami a upozornit, s akymi problemami som sa stretol. To je cele. Aj v malych jimkach sa mi osvedcilo pravidelne premiesavanie, ktore vyrazne znizuje usadanie necistot. S tym suvisi to ne-diskretne ovladanie. Ale uz samozrejme kazdeho vec, je vela ciest do jedneho ciela.
4x EASUN MPPT 6048, 2x MP2 5kVA paralel, 16x 280Ah + 16x 230Ah LFP, 2x JKBMS, BEL do vody, Junctek shunt
- Mex
Za mě: lze-li něco výrazně zjednodušit, je dobré to zjednodušit.eman píše: čtv bře 26, 2026 8:27 pmTak ona je taky otázka, jak dlouho to čidlo vydrží. Když jsem hledal řešení na sledování hladiny, tak sice tyhle čidla vedou, ale lidi si dost stěžují na kvalitu. Takže je taky otázka, jestli se ty 300 navíc vyplatí, když už mám vyzkoušený ten obvod na 4-20mA. Možná bych zkusil jednodušší zapojení, ale snad mimo toho ADC převodníku mám stejně všechno v šuplíku.
Čidlo máš, 2 odpory doma snad najdeš, tak to prostě zkus.
Jako zatěžovací a současně měřicí odpor něco kolem 150R, z něho pak odpor třeba 10k jako ochranu proti případným excesům na analogový vstup toho ESP32.
Pokud bys chtěl zkusit mezivariantu, abys mohl pro rychlý pokus použít původní SW, tak tam pro pokus nechej ten převodník, jen mu na vstup dej signál nikoli z nějaké té desky, ale jen z toho měřicího a ochranného odporu.
Když to čidlo byla takhle drahé, tak bych ho možná ani v té studni nekoupal a strčil bych ho třeba do té PETky.
Tu naplnit destilkou.
Víc pro něho už udělat nemůžeš.
- Mex
Napadlo mě udělat nahoru na tu trubku záslepku s průchodem pro pneumatický konektor.stano22 píše: čtv bře 26, 2026 8:52 pmJe v tej trubke. Trubka je uchytena na dve objimky na koncoch. Take v pripade poruchy jedno cidlo vytiahnem a do trubky zasuniem druhe.
Občas ji tam nasadit a fouknout do toho stlačený vzduch (nejlépe při hodně vysoké hladině), který by lehkým rázem vyfoukl spodem obsah té trubky a sebral sebou případná hovna, co by se spodem do trubky časem natlačila.
- jova
- Reputace:35
- Lokalita: Táborsko
- Výkon panelů [Wp]: 14,2kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 24kWh
Když tu pořád řešíte tu petku a životnost čidla ve vodě, nestačilo by jí jen naplnit vzduchem, dát tam to čidlo a hodit s cihlou na dno? Tlak se přenese stěnami petky stejný jako by bylo ve vodě. Nebo snad neé? A když se to přiváže za špunt, tak se to ani extra těsnit muset nebude, hlavně, aby čidlo v té obrácené petce bylo u dna, tedy nahoře.
Naposledy upravil(a) jova dne čtv bře 26, 2026 9:13 pm, celkem upraveno 1 x.
- stano22
- Reputace:59
- Lokalita: SK-ZA
- Výkon panelů [Wp]: 6500
- Kapacita baterie [kWh]: 25
Mex: So zanasanim tej trubky nebyva nejaky vyrazny problem. Ked je medzi dnom a jej koncom len par cm medzera, tak tie sracky sa do nej moc nemaju ako dostat, pretoze plavaju. Nejaky tazsi sediment ano, ale to staci raz za cas naliat zhora krhlou trochu vody, ked je jimka prazdna a je to precistene. Vyrabat na to nejaku speci zaslepku a prefukovat je podla mna strateny cas.
4x EASUN MPPT 6048, 2x MP2 5kVA paralel, 16x 280Ah + 16x 230Ah LFP, 2x JKBMS, BEL do vody, Junctek shunt
- Mex
Možná by to šlo, ale bude to asi trochu zkreslovat.jova píše: čtv bře 26, 2026 9:10 pmKdyž tu pořád řešíte tu petku a životnost čidla ve vodě, nestačilo by jí jen naplnit vzduchem, dát tam to čidlo a hodit s cihlou na dno? Tlak se přenese stěnami petky stejný jako by bylo ve vodě. Nebo snad neé? A když se to přiváže za špunt, tak se to ani extra těsnit muset nebude, hlavně, aby čidlo v té obrácené petce bylo u dna, tedy nahoře.
Ta voda vevnitř by byla nestlačitelná, takže by stačily naprosto minimální průhyby té PETky, aby přenesly tlak dovnitř.
Ale u stlačitelného plynu by to prohýbání stěn PETky muselo být mnohem větší. A je otázkou, jak moc se projeví ten mechanický odpor, který se bude odečítat od tlakové síly, kterou ten vnější tlak bude působit.
Chtělo by to zkusit. Pokud by to moc nezkreslovalo, tak by to mohlo být k čidlu hodně šetrné.
I když destilka mu snad taky neublíží.
- Valdano
- Reputace:261
- Lokalita: Česká Lípa
Stejně tak Vám může odejít i ta verze 4-20mA. To, že ji máte vyzkoušenou není až tak podstatné. Můj názor je ten, že stojí za to vzít tu verzi RS485, ale konečné rozhodnutí je samozřejmě jen na Vás.eman píše: čtv bře 26, 2026 8:27 pmTak ona je taky otázka, jak dlouho to čidlo vydrží... Takže je taky otázka, jestli se ty 300 navíc vyplatí, když už mám vyzkoušený ten obvod na 4-20mA.
- Valdano
Je tam Modbus. Tady je odkaz do diskusního fóra kde má tazatel s nickem maple550 stejné čidlo QDY30A ve verzi RS485 a podařilo se mu s tím zprovoznit komunikaci z ESP32 protokolem Modbus RTU. Podle toho se může inspirovat a nemusí ani nic extra speciálního vymýšlet. Jen na doplnění tady je datasheet, který je dle popisu v té diskusi použitelný i k tomu čidlu (měly by tam být stejná čísla Modbus registrů se stejným významem). V dataheetu je popis registrů. Stačí číst adresu registru 4 a čidlo by mělo v odpovědi vracet měřenou hodnotu podle popisu v té diskusi v mm.Mex píše: čtv bře 26, 2026 8:43 pmNicméně bych si tipnul (ale nezkoumal jsem to), že to nebude mít něco jako Modbus, ale spíš nějakou proprietární komunikaci.
Tady je překlad z příspěvku kde maple550 píše o tom, že to zprovoznil a je tam i finální zapojení s převodníkem TTL/RS485.
Také jsem prohodil vodiče A a B (modrý a žlutý) ze senzoru na MAX485. Nyní to funguje. Senzor odesílá jednotku „cm“, ale měří v „mm“. Měření jsou velmi rychlá a velmi přesná (hladina vody v kbelíku 122 mm, vrácená hodnota: 122). Odběr proudu senzorem je stabilních 5,7 mA.
- jova
- Reputace:35
- Lokalita: Táborsko
- Výkon panelů [Wp]: 14,2kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 24kWh
Já se vždycky domníval, že se plyn rozpouští ve vodě. Před nějakými 30ti lety si potápěči udělali pod vodou z otevřeného 10 kanistru bójku a napustili do něj zespodu vzduch. Ten barel se tan vznáší dodnes ,nemá žádný špunt, takže plyn se zase asi až tak moc ve vodě nerozpouští a ten tlak vzduchu uvnitř, bude stejný jako v té okolní vodě. To byl jenom jeden další typ.
- Mex
Jo tys myslel nechat to otevřené? Tak pak by se PETka nemusela prohýbat, to jo.
Já jsem to pochopil tak, že by ta PETka byla normálně zavřená, tak jako s tou destilkou.
Tak do čisté vody možná jo.
Ale mezi hovna bych si to teda aspoň já takhle nedával.
Kdežto zavřené v PETce s destilkou uvnitř klidně.
Já jsem to pochopil tak, že by ta PETka byla normálně zavřená, tak jako s tou destilkou.
Tak do čisté vody možná jo.
Ale mezi hovna bych si to teda aspoň já takhle nedával.
Kdežto zavřené v PETce s destilkou uvnitř klidně.
- Valdano
Jen na doplnění tady je ještě ten finální obrázek zapojení z té výše zmíněné diskuse a ten převodník TTL/RS485, který je v tom zapojení použit je na Aliexpressu tady.