JK BMS komunikace přes TTL 485 serial ONLY! NO BT!
Souhrn tématu
Diskuze se zaměřuje na komunikaci s BMS JK JIKONG výhradně přes TTL serial 485 bez použití Bluetooth. Uživatelé sdílejí zkušenosti s připojením, dekódováním dat a problémy s nejednoznačnou dokumentací. Cílem je najít spolehlivou a jednoduchou metodu pro monitoring BMS s využitím UART rozhraní a vyhnout se komplikacím spojeným s Bluetooth komunikací.
- mpcz
- Reputace:7
Re: JK BMS komunikace přes TTL 485 serial ONLY! NO BT!
to Glottis: Díky, to jsem zkoušel, ale nedařilo se. Je to tam součástí většího balíčku a není to zcela jasné. Navíc ta dírka 485 se chová odlišně od BT, takže to chce se do toho více zahloubat. Předběžně to vypadá tak, že nestačí klasický systém dotaz - odpověď, jako u vyčítání standardních hodnot.
Chvíli počkám, jestli to již někdo, kdo s tím má delší zkušenosti neřešil a nemá tu funkci načtení "serial number" vypreparovanou.
Zatím jsem nasadil útok typu "brute force" a třeba na ten registr narazím touto metodou.
Každopádně ty odfláknuté, roky staré, špatně přeložené a neplatné datasheety hodně zdržují. Připadá mi to tak, že se v JK před lety zastavil čas a od té doby jen letují PCB a prodávají. Ale i přes tyto nectnosti mi ty jejich BMS přijdou docela v pohodě.
mpcz, 24apr2023
Chvíli počkám, jestli to již někdo, kdo s tím má delší zkušenosti neřešil a nemá tu funkci načtení "serial number" vypreparovanou.
Zatím jsem nasadil útok typu "brute force" a třeba na ten registr narazím touto metodou.
Každopádně ty odfláknuté, roky staré, špatně přeložené a neplatné datasheety hodně zdržují. Připadá mi to tak, že se v JK před lety zastavil čas a od té doby jen letují PCB a prodávají. Ale i přes tyto nectnosti mi ty jejich BMS přijdou docela v pohodě.
mpcz, 24apr2023
- Forrest
- Reputace:5
- Lokalita: Ústeckoorlicko
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 900
- Kapacita baterie [kWh]: 2,4
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Já jsem asi trubka.. Potřebuju se napojit s ESP32 (mám přebytečný wroom2 - lze aplikovat i na RS485). Mám tenhle typ BMS: JK-PB2A16S20P. Na něj napojena rozšiřující deska s těmi CAN, 485, a pod...Hlavně tam je RS232 (6pin RJ) uprostřed - dalo by se z něj sosat??
V manuálu mají oba konektory P4 a P5 (UART a na té BMS značený jako type A1254WF-6A - nicméně každej je jinej..
1) chtěl jsem využít UART pro displey - jenomže i když v manuálu píšou, že P4 je pin 3 GND, 4 RX UART_RX,5V 5 TX UART_TX,5V 6 VCC.. tak mezi 3 a 6 naměřím 11V. Což teda neodpovídá vůbec manuálu
2) na P5 je napojený origo tlačítko a divnej konektor - to asi nepůjde kuchnout...
3) někde chci vzít 5V (jako může být i 3,3V - pokud nic, vezmu si z displayportu 11V) - víte kde?
4) jsem schopný to přepojit na RS485, na ten úplně vlevo?
Nějaká rada, drobná ? Díky!
V manuálu mají oba konektory P4 a P5 (UART a na té BMS značený jako type A1254WF-6A - nicméně každej je jinej..
1) chtěl jsem využít UART pro displey - jenomže i když v manuálu píšou, že P4 je pin 3 GND, 4 RX UART_RX,5V 5 TX UART_TX,5V 6 VCC.. tak mezi 3 a 6 naměřím 11V. Což teda neodpovídá vůbec manuálu
2) na P5 je napojený origo tlačítko a divnej konektor - to asi nepůjde kuchnout...
3) někde chci vzít 5V (jako může být i 3,3V - pokud nic, vezmu si z displayportu 11V) - víte kde?
4) jsem schopný to přepojit na RS485, na ten úplně vlevo?
Nějaká rada, drobná ? Díky!
Měnič China SAmoDoMo 1,5 kW a již 900Wp na rotátoru jménem "slunečnice"
- glottis
- Reputace:487
- Lokalita: okolí Mělníka
- Výkon panelů [Wp]: 13000
- Kapacita baterie [kWh]: 30
Inspiroval bych se zde: https://github.com/syssi/esphome-jk-bms
Jestli mas verzi 19, je primo na BMS port UART ... coz by mel snad byt izolovany ttl uart. Na nej by ses mozna mohl napojit primo. Musis overit multimetrem, ze to je fakt izolovane. Nebo dohledat. Tam se normalne zapojuje display.
RS232 na rozsirujici desce uz nebude ttl a tam budes must mit 232<>ttl konverzi. Pravdepodobne.
A nebo se napojit na jeden z 485 portu. Prvni je master, ktery to agreguje. 485-2 je pak sbernice vsech BMS. Ja bych procetl info na syssi projektu a podle toho se zaridil.
Ale nejjednodusi je se pripojit po BT. Je to prekvapive spolehlive.
Jestli mas verzi 19, je primo na BMS port UART ... coz by mel snad byt izolovany ttl uart. Na nej by ses mozna mohl napojit primo. Musis overit multimetrem, ze to je fakt izolovane. Nebo dohledat. Tam se normalne zapojuje display.
RS232 na rozsirujici desce uz nebude ttl a tam budes must mit 232<>ttl konverzi. Pravdepodobne.
A nebo se napojit na jeden z 485 portu. Prvni je master, ktery to agreguje. 485-2 je pak sbernice vsech BMS. Ja bych procetl info na syssi projektu a podle toho se zaridil.
Ale nejjednodusi je se pripojit po BT. Je to prekvapive spolehlive.
- Forrest
- Reputace:5
- Lokalita: Ústeckoorlicko
- Výkon panelů [Wp]: 900
- Kapacita baterie [kWh]: 2,4
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Pres to BT se mi to pripojilo jednou a pak uz nic...Tak hledam spolehlivou alternativu.
Měnič China SAmoDoMo 1,5 kW a již 900Wp na rotátoru jménem "slunečnice"
- glottis
To ej divny, ne? Ja z jedno esp jedu 3 BMS. K bms nesmi byt pripojeny po BT nikdo jiny.
se syssi softem pro esphome pouzivam protocol version JK02_32S. Ale jel myslim i JK02_24S
se syssi softem pro esphome pouzivam protocol version JK02_32S. Ale jel myslim i JK02_24S
- glottis
Projdi si diskuzi na tom syssi
treba tu popisuje, ze jim to jde pres display port ... ten uart primo na BMS
https://github.com/syssi/esphome-jk-bms/discussions/747
treba tu popisuje, ze jim to jde pres display port ... ten uart primo na BMS
https://github.com/syssi/esphome-jk-bms/discussions/747