Ostrovni FVE na Victronu

Souhrn tématu

Uživatel sdílí svůj plán na stavbu ostrovní fotovoltaické elektrárny (FVE) s využitím Victron MPPT střídačů a LiFePO4 baterií. Diskutuje konfiguraci systému, bezpečnostní opatření, jištění a možnosti rozšíření, včetně AC coupling a mikroinvertorů Deye. Hledá rady od komunity ohledně optimálního zapojení, dimenzování jističů a vhodnosti vertikálního umístění panelů pro zálohu a snížení spotřeby z distribuční sítě.
Waffel
Reputace:0
Lokalita: Tyn nad Vltavou

Ostrovni FVE na Victronu

Nový příspěvek od Waffel »

Zdravim,
rozhodl jsem se postavit si ostrovni FVE. Docela dlouho jsem se nachytroval vsude mozne, vcetne tohoto fora a dosel jsem to stadia, kdy mam nejak namysleny koncept a chtel bych mistni komunitu pokorne pozadat o konzultaci a rady. Budu rad za kazdou zpetnou vazbu.

Situace domu
• Dvougeneracni dum, stare rozvody tnc (prizemi zasuvky a svetla)
• Podkrovi a sklep tncs
• Planovane zateze pro fve: bojler, vodarna, obsluha kotle vc cerpadel, spotreba podkrovi, BEV

Proc?
• Zaloha pri vypadku DS
• Snizeni spotreby z DS = financni uspora
• Konicek (dost me to bavi a to jsem teprv ve fazi planu)

Koncept FVE
• Stare rozvody TNC (zustanou na DS, dokud nebude rekonstrukce)(prizemi bezna spotreba zasuvky a svetla)
• TNCS pres ATS napajet z DS nebo FVE
• TNCS - podkrovi zasuvky a svetla, bojler, vodarna, obsluha kotle na drevo, snad elektromobil
• FVE jako ostrov zcela mimo DS (nechci pretoky, nechci dotace, nechci zadat o pripojeni atd.)
• Jako "mozek" bude slouzit PLC (napajene z DC, z baterky), vizualizace Homeasistent
• Hlavni stridace 3x Victron mp2 3000VA (modularita, moznost nouzove provozovat 1f pri poruse jendoho atd)
• Stringy do 120V (2S nabo 3S podle panelu)
• Baterie DIY pro zacatek cca 15kWh (lifepo4, prizma)
• Panely svisle (vice plocha krivka vyroby behem roku, nejde mi o maximalni celkovou vyrobu)
• JV panely pres MPPT victron nabijeji baterii
• JZ panely pres AC Coupling (navysuji max vykon, jendodussi prenos energie na cca 25m nez DC)
• JZ realizovan pomoci Deye micorinvertory (modularita)
• Behem postupne realizace merit, vyvhytavat vytezovani a pripadne planovat dalsi stringy

Faze 1:
• 3x Victron mp2 3000VA a cerbo GX
• MPPT victron
• JV panely
• PLC a HA
• Odladit a naucit se s tim

Faze 2:
• JZ panely pres AC ccoupling
• Dotahnout kabel
• Nabijeni elektromobilu (asi smartEVSE)

Otazniky?
• Dava tento koncept smysl, nebo jsem uplne mimo?
• Je dobry napad mit panely svisle?
• Mikroinvertory deye a ac coupling (slibuji si od toho variabilitu, at uz v pridavani dalsich, pripadne prehozeni na jinou fazi a podobne). Jsou s nimi zname problemy? Jsou vubec vhodne pro zamysleny koncept?
• Jake clanky pro baterii (pomer cena vykon) a jakou BMS
• Pokud se uzavre koncepce, tak bych potreboval poradit s detaily (typy vodicu, kde a jake jisteni, prepetovky atd.)

FVE_plan.png
pibi
Reputace:391
Lokalita: Východně od 3nce
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 16kWp
Kapacita baterie [kWh]: 44kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Ostrovni FVE na Victronu

Nový příspěvek od pibi »

Proč 3f x 2,4kW?
9,2kWp JV 45°, 4,6kWp JZ 45°, 2,3kWp JV 90°, 2 x Victron MP II 5kVA, 3 x SmartSolar 150/70, Smartshunt, Cerbo, 16x280Ah + 16X300Ah + 16x300Ah LiFePO4 + 3xJK BMS.
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
Waffel

Proč 3f x 2,4kW?
To je vec, kterou dost zvazuji. 1f by znamenalo nejake upravy zapojeni (napriklad indukcni deska), ale to by asi moc nevadilo. Ale s planovanym pripojenim JZ panelu pres AC coupling by 3f bylo asi jednodussi s ohledem na dimenzovani kabelu. Ale hlavne budouci nabijeni elektromobilu by na 1f bylo dost omezene.
Ale zatim jsem ve stadiu navrhu, takze jsem otevreny dalsim pohledum na vec a ocekavam, ze ve spouste vecech mam naivni/ chybne predstavy.
vk_1
Reputace:59

Nový příspěvek od vk_1 »

mp2 3000VA neber, jsou strašně slabý, reálně umí jen 2000 - 2400W.
Kup si jeden kus 6k5 na jednu fázi, a když usoudíš, že opravdu potřebuješ 3f, tak další dva dokoupíš.
rva
Reputace:928
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 40

Nový příspěvek od rva »

Indukční deska je téměř jistě jednofázová. 3f jsou (některé) motory.
Moderátor
Reputace:960
Lokalita: blízko Brna
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 13+ kWp
Kapacita baterie [kWh]: 40+26

Nový příspěvek od cipis »

Indukční deska je téměř jistě dvoufázová, ale umožňuje provoz na jedné fázi, a ty lepší i umí omezit příkon. Takže jestli ještě není koupená, tak do parametrů dát omezení výkonu.

3000VA zcela určitě ne. Minimum je 5000, spíše více, pokud se uvažuje o rozšiřování. A zejména BEV.
Takže spíše to, co píše kolega výše, prvně jeden 6k5.
16+ kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ, 2700 Wp mikroinvertory
Regulátory Epever a Victron
MP 24/5000 + Deye mikroinvertory 1+2,2 kW (můj byt + máti byt)
MP 24/1200 inet, sit, kamery atd.
Phoenix 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40+ kWh staré olovo 26+ kWh Li-Ion
několik dalších MP jako záložní zdroje na různých místech
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
leoshavla
Reputace:64

Nový příspěvek od leoshavla »

Vem hned dva 5000 nebo 6k5 do paralelu a máš klid.
1. Jih 300Wp, J-Z otočný 300Wp, 12V Carspa 1500W, 2x MPPT Victron 100/20, Lifepo4 105+135Ah :)
2. JZ 8 kWp sklon 15st.solárni přístřešek stř. krytina 18x JA Solar Bifacial , 2x Multiplus 5000, 2x MPPT Victron 150/85, vyhřívaný bat.box 16x Lifepo4 LF304Ah JKBMS 200A V15, Cerbo GX, SmartShunt 300A :D
Waffel

Ok, diky za rady. Bude to tedy 6k5 (pripadne 2x). A jaky mate nazor na postupne pripojovani mikro invertoru deye (zaujal mne tento: mikro invertor deye) pres ac coupling? Provozuje to tak nekdo? Nebo je lepsi dotahnout dc (akorat ty proudy, kdyz chci stringy do 120V)?
VencaHejral
Reputace:7
Lokalita: Semily

Nový příspěvek od VencaHejral »

Za mě bych vzal 6k5 při 4kW si jen jemně vrní a 6kW zvládá najedničku. Mám 3 v 3fázovém režimu a už teď vím že je dám do 1fáze s tím že další se zapne až když bude potřebovat první pomoc.
cipis
Moderátor

Ano, ten ac coupling funguje dobře, mám teď pokusně 1kW a 2,2kW Deye, protože mám další panely na zahradě.
Musíš nastavit asistenta, a no a hlavně počítat s tím, že 3x2,5 ti k tomu stačit nebude (pokud to není pár desítek metrů daleko, což zase je zbytečné dělat přes ty mikroinvertory), já budu mít asi 50 m 3x4.
A mikroinvertory v součtu mohou mít akorát tolik, kolik má samotný měnič.
1 kW "nabíječka" 24 V
Waffel

Diky za trpelivost, uz mi to snad zacina zapadat. Tedy pokud je vzdalenost rekneme cca 25m, nema smysl resit ac coupling ,ale natahnout dc az do sklepa na mppt.
A mikroinvertory v součtu mohou mít akorát tolik, kolik má samotný měnič.
Toto jsem i vedel, ale dobre na to myslet.
cipis
Moderátor

Ano, musis si to propocitat, co vyjde lepe. Jake jsou kde ztraty, kolik stoji ktere kabely, regulatory ci mikroinvertory.
Vyhoda mikroinvertoru je, ze ti "setri" vykon menicu, samozrejme za predpokladu, ze tu spotrebu presunes na dobu, kdy sviti.
Jinak ztraty mas samozrejme i na tech 230V.
1 kW "nabíječka" 24 V
Waffel

FVE_schema_DC_JV.png
Mam nacrt ("schema") DC casti JV stringu. Zatim tam mam dva mppt, mozna by byl lepsi jeden? (rikal jsem si, ze kdyz se neco stane s jednim, pojede aspon pulka).
Potreboval bych ale poradit s par vecma. Mam v merku panely 410Wp (Vmp=31.2V, Voc=37.2V, Isc+14.1A, koeficient pisou 0.26%/℃, nominal operating temperature 41). Dal by se takovy panel povazovat za <120V pri zapojeni 3S? Nejsem si moc jisty, co rika norma, nasel jsem jen neurcitou formulaci typu "napeti pri nejniszi prumerne denni teplote", ale to mi moc nerekne (jak takovou teplotu zjistim?). Realne pri mrazech tam bude o trochu vic, otazka, jestli to resit. Pokud bych dal 2S, tak mi zase prijde to napeti uz dost nizke, bojim se, ze by pri neidealnich podminkach vubec nezapnul mppt.
Dalsi dotaz, jakou dat pojistku na Baterii (320Ah, staci 160A nebo vetsi?).
Kabely k busbaru predpokladam dat 70mm2 (to pisou v manualu k stridaci) tak bych je dal i k baterce. Pojistku ke stridaci pisou 250A.
Dale si nevim rady s kombiboxem. Tam budou privedeny jednotlive stringy na reknem 4mm2 kablech, kazdy privod ma mit pojistku, jestli to chabu spravne. Tam se pospojuji a dal vede rekneme 10mm2 (mozna staci 6mm2) take pres svoji pojisku na mppt? (ten kombi box by mozna byl na vstupu do baraky s prepetovkou)
A posledni dotaz: Uzemneni konstrukce se resi jak? (pospojovani a zamnici tyc?) a uzemneni prepetovky se pripojuje kam? A jakymi prumery vodice?
wacko
Reputace:7
Lokalita: Ostravsko

Nový příspěvek od wacko »

1) ano Vmp=31.2V x 2 = 62.4 V bude příliš nízko, takovou 2S4P konfiguraci Victron mppt-calculator nebere.
2) Isc 14.1A x 4 = 56.4 A ale 150/45 z obrázku má "Max. PV short circuit current" = 50A
Waffel

Diky za tip na tu kalkulacku. S tim si pohraju. Mppt na obrazku je ilustrativni, to musim nejak rozmazat, at to nemate. Konkretni typ teprve vyplyne. K tomu maloou otazku. Je dobre mit mppt s nejakou (kolik?) rezervou nad Isc panelu, nebo to klidne muze byt na hrane?
cipis
Moderátor

Kontrola na Isc je tam kvůli tomu, abys to neodvařil, když to omylem přepóluješ.
Pokud to bude zapojené správně, tak si to ten regl omezí na své psané maximum.
1 kW "nabíječka" 24 V
kodl69
Reputace:1057
Lokalita: severně od Brna
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh

Nový příspěvek od kodl69 »

baterka je jenom jedna? 160A je podle datasheetu victronu pro multiplus 6k5 málo, tuším tam mají 225A. A to už je zase mimo doporučenej rozsah EVE MB51, ty mají chodit na 0.5C... Panely a MPPT dej podle victron mppt kalkulátoru: https://www.victronenergy.com/mppt-calculator a slaď si to podle panelů.
samozřejmě je taky potřeba řešit průřezy vodičů z půdy k MPPT a od mppt ke sběrnici. Doporučuju ještě jeden odpínač nebo DC jistič hned před MPPT, abys to mohl vypnout, třeba kvůli servisu. Jak jinak odpojíš panely, když budeš potřebovat něco udělat třeba s baterkou?
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
Waffel

podle datasheetu victronu pro multiplus 6k5 málo, tuším tam mají 225A
V manualu to nemuzu najit, nasel jsem pouze battery capacity 250 - 1200 Ah. Pozdeji bych baterii urcite rad rozsiril, ale pro zacatek jsem doufal ze vystacim s jednim packem 320Ah.
Doporučuju ještě jeden odpínač nebo DC jistič hned před MPPT, abys to mohl vypnout, třeba kvůli servisu. Jak jinak odpojíš panely, když budeš potřebovat něco udělat třeba s baterkou?
Asi mam trochu zmatek v jisteni od panelu k mppt. Kazdy kabel z kombi boxu k panelu ma svou pojistku. Kabel z kombibocu do mppt jsem myslel ze musi mit take v pojistku. Pak mi prijde dalsi jisteniu pred mppt nadbytecne. (pro servis baterky tam je porad odpinac mezi mppt a busbarem a mppt jde i vypnout, nebo ne?)
Pardon, jestli mam natvrdle dotazy.
kodl69
Reputace:1057
Lokalita: severně od Brna
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh

Nový příspěvek od kodl69 »

ne, je potřeba napřed odpojit panely, a až potom baterku. Jinak je značná šance, že jdeš pro nový MPPT. A chodit kvůli vypnutí panelů na půdu je asi blbost.
Další věc je, že pokud je MPPT víc než 10m od předchozí přepěťovky, tak je potřeba před něj dát další přepěťovku. Takže tam stejně nějaká skříňka musí být...
Jištění: pokud má ten 6k5 přetižitelnost aspoň na 10kW víc než 10s, tak musí mít pojistku minimálně 200A. 225A je uvedeno u multiplusu 5000, jestli se nepletu. Tj týrání baterky v přímém přenosu, 200A BMS na hranici možností, články s doporučeným vybíjením 0.5C, což je cca 150A, a tomu odpovídá výkon 7.5kW při 100% účinnosti... A že se to nikdy nestane? ne, bude to každej den, pokud bydlíš s nějakou ženskou :) Takže doporučuju hned koupit matroš na další baterku, 15kWh je stejně málo...
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.