Ostrovni FVE na Victronu

Souhrn tématu

Uživatel plánuje postavit ostrovní fotovoltaickou elektrárnu (FVE) s využitím Victron střídačů a DIY baterií LiFePO4. Systém bude zcela nezávislý na distribuční síti, s důrazem na modularitu, vizualizaci přes Home Assistant a postupnou realizaci v několika fázích. Hledá rady ohledně vhodnosti konceptu, zapojení, výběru baterií a mikroinvertorů, aby dosáhl spolehlivého a efektivního provozu.
Waffel
Reputace:0
Lokalita: Tyn nad Vltavou

Ostrovni FVE na Victronu

Nový příspěvek od Waffel »

Zdravim,
rozhodl jsem se postavit si ostrovni FVE. Docela dlouho jsem se nachytroval vsude mozne, vcetne tohoto fora a dosel jsem to stadia, kdy mam nejak namysleny koncept a chtel bych mistni komunitu pokorne pozadat o konzultaci a rady. Budu rad za kazdou zpetnou vazbu.

Situace domu
• Dvougeneracni dum, stare rozvody tnc (prizemi zasuvky a svetla)
• Podkrovi a sklep tncs
• Planovane zateze pro fve: bojler, vodarna, obsluha kotle vc cerpadel, spotreba podkrovi, BEV

Proc?
• Zaloha pri vypadku DS
• Snizeni spotreby z DS = financni uspora
• Konicek (dost me to bavi a to jsem teprv ve fazi planu)

Koncept FVE
• Stare rozvody TNC (zustanou na DS, dokud nebude rekonstrukce)(prizemi bezna spotreba zasuvky a svetla)
• TNCS pres ATS napajet z DS nebo FVE
• TNCS - podkrovi zasuvky a svetla, bojler, vodarna, obsluha kotle na drevo, snad elektromobil
• FVE jako ostrov zcela mimo DS (nechci pretoky, nechci dotace, nechci zadat o pripojeni atd.)
• Jako "mozek" bude slouzit PLC (napajene z DC, z baterky), vizualizace Homeasistent
• Hlavni stridace 3x Victron mp2 3000VA (modularita, moznost nouzove provozovat 1f pri poruse jendoho atd)
• Stringy do 120V (2S nabo 3S podle panelu)
• Baterie DIY pro zacatek cca 15kWh (lifepo4, prizma)
• Panely svisle (vice plocha krivka vyroby behem roku, nejde mi o maximalni celkovou vyrobu)
• JV panely pres MPPT victron nabijeji baterii
• JZ panely pres AC Coupling (navysuji max vykon, jendodussi prenos energie na cca 25m nez DC)
• JZ realizovan pomoci Deye micorinvertory (modularita)
• Behem postupne realizace merit, vyvhytavat vytezovani a pripadne planovat dalsi stringy

Faze 1:
• 3x Victron mp2 3000VA a cerbo GX
• MPPT victron
• JV panely
• PLC a HA
• Odladit a naucit se s tim

Faze 2:
• JZ panely pres AC ccoupling
• Dotahnout kabel
• Nabijeni elektromobilu (asi smartEVSE)

Otazniky?
• Dava tento koncept smysl, nebo jsem uplne mimo?
• Je dobry napad mit panely svisle?
• Mikroinvertory deye a ac coupling (slibuji si od toho variabilitu, at uz v pridavani dalsich, pripadne prehozeni na jinou fazi a podobne). Jsou s nimi zname problemy? Jsou vubec vhodne pro zamysleny koncept?
• Jake clanky pro baterii (pomer cena vykon) a jakou BMS
• Pokud se uzavre koncepce, tak bych potreboval poradit s detaily (typy vodicu, kde a jake jisteni, prepetovky atd.)

FVE_plan.png
pibi
Reputace:391
Lokalita: Východně od 3nce
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 16kWp
Kapacita baterie [kWh]: 44kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Ostrovni FVE na Victronu

Nový příspěvek od pibi »

Proč 3f x 2,4kW?
9,2kWp JV 45°, 4,6kWp JZ 45°, 2,3kWp JV 90°, 2 x Victron MP II 5kVA, 3 x SmartSolar 150/70, Smartshunt, Cerbo, 16x280Ah + 16X300Ah + 16x300Ah LiFePO4 + 3xJK BMS.
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
Waffel
Reputace:0
Lokalita: Tyn nad Vltavou

Nový příspěvek od Waffel »

Proč 3f x 2,4kW?
To je vec, kterou dost zvazuji. 1f by znamenalo nejake upravy zapojeni (napriklad indukcni deska), ale to by asi moc nevadilo. Ale s planovanym pripojenim JZ panelu pres AC coupling by 3f bylo asi jednodussi s ohledem na dimenzovani kabelu. Ale hlavne budouci nabijeni elektromobilu by na 1f bylo dost omezene.
Ale zatim jsem ve stadiu navrhu, takze jsem otevreny dalsim pohledum na vec a ocekavam, ze ve spouste vecech mam naivni/ chybne predstavy.
vk_1
Reputace:59

Nový příspěvek od vk_1 »

mp2 3000VA neber, jsou strašně slabý, reálně umí jen 2000 - 2400W.
Kup si jeden kus 6k5 na jednu fázi, a když usoudíš, že opravdu potřebuješ 3f, tak další dva dokoupíš.
rva
Reputace:928
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Nový příspěvek od rva »

Indukční deska je téměř jistě jednofázová. 3f jsou (některé) motory.